Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-07-08

Wat bewoog de markten: 3 tot 7 juli 


Aandelenmarkt zet stap terug

Afgelopen week daalden de Europese indices met zo’n 2,5% tot 3,5%. In de Verenigde Staten bleef het verlies beperkt tot ruim 1%. Uit de notulen van het laatste rentebesluit van de Amerikaanse Centrale Bank kwam naar voren dat de Fed nog niet klaar is met het verhogen van de rente. Daarnaast zorgde het banenrapport in de VS voor gemengde reacties. Het aantal gecreëerde banen bleef iets achter bij de verwachting, terwijl de loongroei met 4,4% juist iets sterker steeg dan verwacht. Dit was een rapport met twee gezichten, waarmee iedere belegger zijn eigen kant op kan. De lange rente steeg in de VS en Europa met circa 25 basispunten, hetgeen zorgde voor de druk op de aandelenmarkten. Vanuit China kwam het bericht dat het de export van een aantal belangrijke strategische grondstoffen aan banden legt. China zette circa 40 metalen en andere materialen op een lijst voor exportbeperkingen per 1 augustus, als reactie op de exportbeperkingen die Amerika invoerde op technologie voor de productie van high-end chips in China. De consumentenprijzen zijn in China in juni niet gestegen. De inflatie bedroeg exact 0,0%, terwijl de producentenprijzen er met ruim 5% op jaarbasis daalden. In Europa daalden gasprijzen met bijna 10%, terwijl de olieprijs juist steeg met 5%. De euro werd ruim 0,5% sterker ten opzichte van de dollar.

Inflatieverwachtingen Europese Centrale Bank

De ECB heeft de verwachtingen voor de inflatie in de eurozone licht naar beneden bijgesteld. Voor de komende 12 maanden is de inflatieverwachting verlaagd naar 3,9%. In april ging men nog uit van 4,1%. De verwachting voor de komende drie jaar bleef onveranderd op 2,5%. De ECB streeft naar een inflatie van 2,0%.

Duurzaam topics

In de eerste helft van 2023 is de helft van alle elektriciteit in Nederland opgewekt uit duurzame bronnen zoals zon en wind. Een jaar eerder was dit nog 43%. Het grootste deel van de groene stroom was afkomstig van windenergie, zo’n 23%. Zonnepanelen waren goed 19% en de verbranding van biomassa leverde 7%. De vraag is of biomassa wel echt groen is, maar dat terzijde. De verwachting is dat in 2030 circa 85% van de Nederlandse stroom groen zal worden opgewekt. Overigens vormt stroom slechts 20% van het totale energieverbruik.

Het afgelopen jaar werd 8,1 miljard kilo huishoudelijk afval opgehaald en ingezameld. Dat is circa 460 kilo per inwoner en dat is de kleinste hoeveelheid sinds 1994, toen het 478 kilo per persoon was. Er werd vooral minder groente-, fruit- en tuinafval, puin, grond en houtafval bij het vuilnis gedaan.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt daalde licht afgelopen week en presteerde daarmee beter dan de Europese indices. De toonaangevende S&P 500 index verloor 1,2%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,9% daalde. De volatiliteitsindex ViX steeg 2,5% tot 16,0%.

AEX Index

De AEX index daalde 2,6% afgelopen week en sloot de week af op een stand van 753,52 punten. Het best presterende aandeel was ABN Amro dat 3,5% steeg, gevolgd door Universal Music Group (+1,7%) en Aegon (+1,3%). Minder goed presteerden Adyen (-7,8%), Wolters Kluwer (-5,8%) en RELX (-5,5%). Slechts 7 van de 25 aandelen in de AEX index sloten de week positief af.

Europese indices

De grote Europese indices daalden fors afgelopen week. De EuroStoxx50 index daalde 3,7%, de Duitse DAX index verloor 3,4%, terwijl de Britse FTSE-index 3,6% lager de week afsloot. De beweeglijkheidsindex, de V-Stoxx, steeg maar liefst 4% tot 17,6%, ruim boven het niveau in de VS.

TOPSELECTIE

Borgwarner

Borgwarner heeft de divisies Brandstofsystemen en Aftermarket succesvol afgestoten en zelfstandig naar de beurs gebracht onder de naam Phinia. Twee jaar geleden kondigde BorgWarner Charging Forward aan, de strategie van het bedrijf om de overgang naar elektrificatie te versnellen. Die strategie omvatte het afstoten van $3B tot $4B aan inkomsten uit verbrandingsmotoren tegen 2025. Deze stap stelt zowel Borgwarner als Phinia in staat om zich te concentreren op hun eigen strategieën en deze voort te zetten. Voor elke 5 aandelen Borgwarner kregen aandeelhouders 1 nieuw aandeel Phinia.

Infineon

Infineon gaat samenwerken met Edge Impulse, waardoor het de kunstmatige intelligentie mogelijkheden en keuze aan platforms uitbreidt voor bluetooth-klanten.



Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

Het banenrapport in de VS liet een gemixt beeld zien. In juni was er sprake van een banengroei van 209.000, verwacht was 240.000 banen. De werkloosheid daalde zoals verwacht naar 3,6%, in mei was dit 3,7%. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,4%, economen rekenden op 4,2%. De Amerikaanse dienstensector is in juni sterk gegroeid, de inkoopmanagersindex steeg van 50,3 naar 53,9. De markt rekende op 51,3. Een stand boven de 50 wijst op groei.

Eurozone

De producentenprijzen in de eurozone zijn in mei op jaarbasis gedaald met 1,5%. De detailhandelsverkopen bleven op maandbasis ongewijzigd, op jaarbasis was er sprake van een daling van 2,9% in mei.

Nederland

Nederlandse huishoudens hebben in mei 1,4% meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werden meer diensten afgenomen, terwijl consumenten minder voedingsmiddelen en duurzame goederen kochten. Wel werden meer auto’s aangeschaft.

Azië

In China is de inflatie in juni uitgekomen op 0,0%. De markt rekende op 0,2% inflatie, gelijk aan de inflatie in mei. De producentenprijzen in China daalden fors in juni, met maar liefst 5,4%, verwacht was een daling van 5,0%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aegon start een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro, na afronding van de verkoop van de Nederlandse verzekeringstak aan ASR Nederland. Naar verwachting zal de aandeleninkoop voor 30 juni 2024 afgerond zijn. Aegon wil de ingekochte aandelen intrekken.

DSM Firmenich

DSM Firmenich heeft de overname van het Franse Adare Biome afgerond. De transactie ter waarde van 275 miljoen euro werd in april aangekondigd. Adare Biome is pionier is de snel opkomende markt voor producten op basis van bacteriën of gisten die bijdragen aan een gezonde spijsvertering, de zogeheten postbiotics.

Heineken

Heineken heeft frisdrankproducent Vrumona verkocht voor 300 miljoen euro aan Royal Unibrew. Heineken wil zich nog meer focussen op groei in de biermarkt.

Shell

Shell heeft in een tradingupdate gemeld dat de gasproductie op hetzelfde niveau als het eerste kwartaal lag, 970.000 vaten per dag. Bij de divisie Upstream lag de olieproductie op circa 1,7 miljoen vaten per dag. Een kwartaal eerder was dit 1,88 miljoen vaten. Bij de chemietak was zowel de bezettingsgraad als de marge lager dan in het eerste kwartaal. Op 27 juli publiceert Shell de kwartaalcijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Samsung Electronics

Samsung Electronics verwacht dat de operationele winst in het tweede kwartaal met 96% op jaarbasis daalt. Samsung heeft last van een zwakke wereldwijde vraag. Samsung verwacht een operationele winst van omgerekend 458 miljoen dollar, het slechtste kwartaalresultaat sinds het eerste kwartaal van 2009. De omzet zal naar verwachting met 22% dalen. Toch zou Samsung met deze resultaten beter presteren dan analisten hadden verwacht. De definitieve kwartaalcijfers volgen begin augustus. Het aandeel daalde licht na de berichtgeving.

TSMC

TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld, zag in juni de omzet met 11% dalen tot 481 miljard Taiwanese dollar, omgerekend 4,55 miljard dollar. Analisten rekenden op 476 miljard Taiwanese dollar omzet. TSMC is een belangrijke afnemer van ASML.

Meta Platforms (Facebook)

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, is van plan om een concurrent voor Twitter te lanceren onder de naam Threads. Meta zal Threads bouwen op basis van gebruikersgegevens van Instagram, waardoor het de potentie heeft om snel te groeien, volgens kenners.

Levi Strauss

De spijkerbroekenfabrikant boekte in het afgelopen kwartaal een verlies van 1,6 miljoen dollar, een jaar eerder verdiende het nog 50 miljoen dollar. De omzet daalde conform verwachting met 9% tot 1,34 miljard dollar. Tevens verlaagde Levi Strauss de outlook voor het hele jaar. Het aandeel daalde ruim 7% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

Afgelopen week zorgde de stijgende rente en exportbeperkingen vanuit China voor dalende aandelenkoersen, terwijl het belangrijke banenrapport in de VS met gemengde gevoelens werd ontvangen. Aankomende week barst het cijferseizoen weer los. Traditiegetrouw publiceren de grote Amerikaanse financiële instellingen als eerste hun resultaten over het tweede kwartaal. Analisten verwachten een winstdaling van 6,4% in het tweede kwartaal voor de bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 index. Verder worden de inflatiecijfers over juni in de Verenigde Staten en Duitsland bekendgemaakt. Deze zullen ongetwijfeld eveneens voor de nodige koersreacties zorgen.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 10 - 14 juli


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen