Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-07-22

Wat bewoog de markten: 17 tot 21 juli 


Aandelenmarkt in afwachting van rentebesluiten en kwartaalcijfers

De aandelenmarkten lieten afgelopen week een gemengd beeld zien. De kwartaalcijfers die werden gepubliceerd waren over het algemeen iets beter dan verwacht, echter de koersreacties waren niet altijd positief. Zo lieten Tesla, Netflix en ASML beter dan verwachte cijfers zien, terwijl de koersen van deze aandelen nadien tussen de 8% en 10% daalden. Wellicht was sprake van winstnemingen, waardoor vervolgens weer koopkansen ontstaan.

Volgens Bank of America verwacht 68% van de investeerders dat in de komende 12 maanden geen recessie maar slechts een zachte landing van de economie zal plaatsvinden. Overigens voorziet 42% van de investeerders dat kunstmatige intelligentie (AI) de komende twee jaar voor stijgende bedrijfswinsten gaat zorgen.

De president van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurder Klaas Knot verwacht dat een renteverhoging in de eurozone aankomende donderdag onvermijdelijk is, maar een renteverhoging in september is volgens hem geenszins zeker. Knot vindt dat de ECB na juli zorgvuldig de macrodata moet analyseren en de risico’s van verdere renteverhogingen inzichtelijk moet hebben. De Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen, verwacht niet dat de economie in de Verenigde Staten in een recessie zal belanden, gezien de kracht van de arbeidsmarkt en de afkoelende inflatie.

De dollar won afgelopen week weer eens terrein ten opzichte van de euro. Verder steeg de Europese gasprijs met 8,5% en de olieprijs met 1,5%. De 10-jaarsrente daalde in Europa licht, in de VS bleef deze vrijwel onveranderd.

Update kwartaalcijfers S&P 500 bedrijven

Tot nu toe hebben 18% van de S&P 500 bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Hiervan heeft 75% betere winstcijfers behaald dan verwacht, die gemiddeld 6,4% hoger lagen dan de consensus. Over de gehele linie, de combinatie van bedrijven die al hebben gerapporteerd en verwachtingen van bedrijven die nog moeten rapporteren, verwachten analisten nu een winstaling voor het tweede kwartaal van 9,0%. Dit zou de grootste winstdaling betekenen sinds het tweede kwartaal van 2020 (-31,6%).

Verwacht wordt dat de omzet in het tweede kwartaal met 0,3% is gedaald. De S&P 500 bedrijven die tot nu toe de omzetcijfers hebben gepubliceerd waren in 61% van de gevallen beter dan verwacht.

Duurzaam topic

De 175 landen die deel uitmaken van de maritieme organisatie van de VN hebben een historisch klimaatakkoord aangenomen om duurzame scheepvaart te bevorderen en klimaatverandering aan te pakken. Het akkoord stelt ambitieuze doelen om de CO2-uitstoot van de scheepvaart tegen 2030 met 50% te verminderen en uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit omvat investeringen in innovatieve technologieën, duurzame brandstoffen en infrastructuur voor schonere schepen en havens. Strengere controles en toezicht op naleving van de emissiereductiedoelen zijn ook vastgesteld. Het akkoord vertegenwoordigt een cruciale stap naar een groenere toekomst en een duurzame maritieme sector. China echter roept ontwikkelingslanden over de hele wereld op om de plannen te verwerpen. De grootste exporteur ter wereld vreest voor een ‘onrealistische’ verhoging van transportkosten. De Nederlandse overheid heeft 210 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verduurzaming van de maritieme sector in Nederland.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt liet een gemengd beeld zien afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,7%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,9% daalde. De volatiliteitsindex VIX  steeg licht naar 13.6%.

AEX Index

De AEX index verloor 0,7% afgelopen week en sloot de week af op een stand van 773,75 punten. Vorige week profiteerde de Amsterdamse index nog van de sterke stijging van de technologiesector. De afgelopen week stond deze sector juist onder druk. Het slechtst presterende AEX-aandeel was dan ook ASML dat de week 8,7% lager afsloot na publicatie van de kwartaalcijfers. Ook sectorgenoot ASM International daalde fors: -6,8%. Het aandeel Prosus verloor 3,6%. Ondanks dat de AEX index 0,7% daalde, behaalden 17 van de 25 aandelen een positief weekresultaat. De grootste stijger was Shell met een plus van 3,2%. Ook ING (+3,2%) en Philips (+2,8%) presteerden goed.

Europese indices

De grote Europese indices lieten een gemengd beeld zien. De Britse FTSE-index steeg maar liefst 3,1%. De Duitse DAX index won 0,4%, terwijl de EuroStoxx50 index 0,2% daalde. De beweeglijkheidsindex, de V-Stoxx bleef nagenoeg onveranderd op een stand van 14,9%..

TOPSELECTIE

Kone

Kone heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 11% zien groeien tot 2,84 miljard euro. De operationele winst steeg met 49% tot 283 miljoen euro. De winst per aandeel kwam conform verwachting uit op € 0,43, een jaar eerder was dit € 0,26. Het aantal nieuwe orders daalde echter met 12,8%, met name door zwakke vraag uit China. Voor het hele jaar verwacht Kone 3 tot 6% omzetgroei. Kone verwacht wel hogere marges in 2023 te realiseren. Het aandeel verloor ruim 3% na de cijfers.

Wereldhave

Wereldhave heeft in de eerste zes maanden van het jaar de netto huurinkomsten met 12,3% zien toenemen tot 62,9 miljoen euro. Daarnaast zijn door reorganisaties de kosten significant gedaald. De winst steeg van 44,8 miljoen naar ruim 57 miljoen euro. Wereldhave voorziet een nieuwe fase van aanhoudende winstgroei, aangejaagd door nieuwe Full Service Centers, kostenverlagingen en indexering van de huren. Wereldhave zag verder voor het eerst sinds 2015 de intrinsieke waarde van het vastgoed stijgen. Het aandeel steeg 4,5% na publicatie van de resultaten.

W.R. Berkley

W.R. Berkley heeft in het tweede kwartaal de nettowinst bijna verdubbeld tot 356 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 1,14 tegen een verwachting van $ 1,07. De omzet steeg met 19% tot 3,0 miljard dollar. Het aandeel bleef nagenoeg onveranderd na de cijfers.

IMCD

IMCD neemt het Chileense Maprin over, een distributeur van grondstoffen voor de schoonheids- en persoonlijke verzorgingsindustrie. Het bedrijf had circa 8 miljoen dollar omzet in 2022. Financiële details werden niet bekengemaakt.

Johnson Controls

Johnson Controls heeft FM:Systems overgenomen voor een bedrag van 455 miljoen dollar, plus aanvullende betalingen afhankelijk van het behalen van mijlpalen na de afronding van de deal. De softwareproducten van FM:Systems bieden een scala aan oplossingen om werkplekken slimmer te maken, zoals ruimte-scenario planning, asset management en facilitair onderhoud.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in juni met 0,2% gestegen, verwacht was een stijging van 0,5%. De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in juni met 0,7% gedaald. De indicator daalt al 15 maanden op rij, hetgeen wijst op vertragende economische activiteit.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in juni, conform de eerste raming, uitgekomen op 5,5%. In mei stegen de prijzen nog met 6,1%. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juli verder verbeterd, maar bleef wel ruim onder het langjarig gemiddelde.

Nederland

De werkloosheid in Nederland is in juni gelijk gebleven. Het aantal werklozen lag op 353.000, daarmee bleef de werkloosheid op 3,5%. In mei werd 6,9% meer geïnvesteerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, gecorrigeerd voor inflatie.

Duitsland

De producentenprijzen in Duitsland zijn in juni op maandbasis gedaald met 0,3%, op jaarbasis was er sprake 0,1% prijsstijging.

Azië

De Chinese industriële productie is in juni harder gestegen dan verwacht. De productie steeg met 4,4% op jaarbasis, terwijl gerekend werd op een stijging van 3,0%.

De Japanse consumentenprijzen zijn in juni iets harder gestegen dan een maand eerder. De inflatie kwam uit op 3,3% tegen 3,2% in mei. De kerninflatie zonder voeding en energie steeg van 4,2% naar 4,3%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML heeft in het tweede kwartaal de omzet met 27% zien stijgen tot 6,9 miljard euro. Analisten rekenden op 6,66 miljard euro omzet. De brutowinstmarge bedroeg 51,3%. De nettowinst kwam uit op 1,9 miljard euro of € 4,93 per aandeel, 39% meer dan een jaar eerder. ASML verwacht dit jaar 30% omzetgroei te realiseren, waar eerder nog werd uitgegaan van 25% groei. De orderinstroom bedroeg 4,5 miljard euro. Ondanks de sterke resultaten daalde het aandeel ruim 2%. Verder krijgt ASML te maken met strengere beperkingen om met Chinese klanten te werken.

Philips

Philips heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde tevens de outlook voor heel 2023. De omzet steeg met 7,1% tot 4,5 miljard euro, analisten gingen uit van 4,2 miljard euro omzet. Vorig jaar boekte Philips in het tweede kwartaal nog een nettoverlies van 20 miljoen euro, het afgelopen kwartaal was er sprake van 74 miljoen euro winst. Analisten hadden 61 miljoen euro nettowinst verwacht. Philips ging eerder nog uit van een laag enkelcijferige omzetgroei, maar verwacht nu mid-enkelcijferige groei. Over de ontwikkelingen rondom de slaapapneu-apparaten werd niets vermeld. Het aandeel Philips opende 6% lager na de cijfers.

KPN

KPN zag in het tweede kwartaal de omzet met 2% stijgen tot 1,33 miljard euro. De nettowinst steeg met 16% tot 216 miljoen euro. Analisten rekenden op een daling van de winst tot 178 miljoen euro. KPN meldde verrassend een aanwas van 31.000 particuliere abonnees en ook de uitrol van het glasvezelnetwerk met 184.000 nieuwe aansluitingen werd positief ontvangen. Het aandeel opende 0,5% hoger na de cijfers.

Exor

Exor en de Franse investeringsmaatschappij Impala gaan samen TagEnergy verder ontwikkelen. Dit maakte Exor, investeerder in de Europese auto-industrie bekend. TagEnergy richt zich op duurzaamheid en energieopslag.

TomTom

TomTom heeft in het tweede kwartaal 4,5 miljoen euro verlies geleden, een half miljoen minder dan verwacht. TomTom verhoogde de omzetverwachting met 5% voor het hele jaar. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 18% tot 157 miljoen euro. Analisten rekenden op 143 miljoen omzet. Het aandeel steeg 8,5% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Bank of America

Bank of America heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De inkomsten stegen met 11% tot 25,2 miljard dollar, 200 miljoen meer dan verwacht. De nettowinst steeg met 19% tot 7,4 miljard dollar of $ 0,88 per aandeel. Analisten rekenden op $ 0,84 winst per aandeel. Het aandeel steeg 4,5% na de cijfers.

Morgan Stanley

Morgan Stanley zag het afgelopen kwartaal de inkomsten met 3% stijgen tot 13,5 miljard dollar. Er werd gerekend op 13,0 miljard dollar. De nettowinst van de zakenbank daalde van 2,5 miljard naar 2,2 miljard dollar of $ 1,24 per aandeel. Analisten gingen uit van $ 1,20. Het aandeel won 6,5% na de cijfers.

Tesla

De omzet van Tesla steeg in het tweede kwartaal met 47% tot 24,9 miljard dollar. Analisten rekenden op 24,2 miljard dollar. De winst steeg met 20% tot 2,7 miljard dollar of $ 0,91 per aandeel. De consensus was $ 0,80 winst per aandeel. Ondanks de beter dan verwachte resultaten daalde het aandeel met bijna 10%.

Netflix

Netflix meldde het afgelopen kwartaal 5,9 miljoen meer abonnees. Analisten rekenden op 1,8 miljoen nieuwe abonnees. De omzet steeg met 15% tot 9,2 miljard dollar tegen een verwachting van 8,3 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 1,49 miljard dollar of $ 3,29 per aandeel, een stijging van 3% ten opzichte van een jaar eerder. Analisten gingen uit van $ 2,85 winst per aandeel. Ondanks de beter dan verwachte cijfers verloor het aandeel 8,5%.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson boekte in het tweede kwartaal van 2023 6,3% meer omzet, welke uitkwam op 25,5 miljard dollar. Analisten rekenden op 24,6 miljard omzet. De nettowinst steeg met 7% tot 5,1 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $ 2,80, de analistenconsensus was $ 2,62 winst per aandeel. Johnson & Johnson verhoogde de outlook, zoals het ook na de resultaten over het eerste kwartaal al deed. Het aandeel steeg ruim 6% na de cijfers.

American Express

De omzet van American Express steeg in het afgelopen kwartaal met 12% tot 15 miljard dollar. Analisten rekenden echter op 15,4 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 2,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 12% tot $ 2,89, de consensus was $ 2,82. American Express handhaafde de outlook voor heel 2023. Het aandeel opende 4% lager na de cijfers.

TSMC

De nettowinst van chipfabrikant TSMC daalde met 23% naar 182 miljard Taiwanese dollar, circa 5,2 miljard euro. Analisten gingen uit van 173 miljard winst. De omzet daalde met 10%. Het aandeel daalde 5% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

De tweede kwartaalcijfers vallen tot nu toe niet tegen. Over het algemeen zijn de gepubliceerde resultaten beter dan verwacht, al is er in het geheel wel sprake van winstdaling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De aandelenmarkten reageerden vooralsnog gemixt op de gepubliceerde cijfers. Deze week wordt een van de drukste van het jaar met veel kwartaalresultaten en rentebesluiten van de centrale banken in de VS en Europa. Verder trapt Duitsland vrijdag af met de bekendmaking van de inflatiecijfers over juli, terwijl in de VS de PCE-inflatiecijfers over juni worden gepubliceerd.

Aankomende week rapporteren maar liefst 11 van de 25 AEX-bedrijven hun kwartaalcijfers, terwijl in de VS onder meer Google, Microsoft, Meta (Facebook), Intel, Coca Cola en Verizon de boeken openen. Het belooft in ieder geval een spannende beursweek te worden, die alle kanten op kan gaan.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 24 - 28 juli


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen