Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-09-03

Wat bewoog de markten: 28 augustus tot 1 september 


Sterke laatste week van augustus

Afgelopen week wonnen de aandelenmarkten wereldwijd flink terrein. In de VS werd het banenrapport goed ontvangen. Het aantal banen steeg iets meer dan verwacht, maar het werkloosheidspercentage liep op van 3,5% naar 3,8% doordat meer mensen zich inschrijven als werkzoekende. De participatiegraad in de VS steeg naar het hoogste sinds de corona-uitbraak. De loongroei steeg minder hard dan verwacht. De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 2,1% gegroeid, 0,3% minder dan eerder geraamd. De meerderheid is er inmiddels van overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank de rente ongewijzigd laat in september, al blijft de inflatiedruk nog intact. In de eurozone bleef de inflatie ongewijzigd in augustus, in Duitsland daalde deze slechts met 0,1%. Het inflatieniveau in Nederland daalde sterk, van 4,6% in juli naar 3,0% afgelopen maand. Verder hebben Chinese autoriteiten de belasting op aandelentransacties gehalveerd en werden marginverplichtingen voor Chinese beurzen versoepeld.

Verder stegen afgelopen week de energieprijzen, de Europese gasprijs steeg zo’n 2,5%, terwijl de olieprijs 4,8% hoger noteerde. De dollar werd wederom iets sterker ten opzichte van de euro. De 10-jaarsrentestanden daalden heel licht in zowel Europa als de VS.

Duurzaam topic

Voor de energieproductie is in de Europese Unie nog nooit zo weinig fossiele brandstoffen verbruikt. In de eerste zes maanden van 2023 werd 17% minder fossiele brandstof verbrand om energie mee op te wekken dan een jaar eerder. Hiervoor waren twee oorzaken. De vraag naar energie lag 5% lager dan in de eerste helft van 2022 en zelfs lager dan tijdens de coronapandemie in 2020. Anderzijds werd de stroom veel duurzamer opgewekt. Zo werd er 13% meer zonne-energie opgewekt. Griekenland en Roemenië wekten meer dan 50% van al hun energie groen op en Denemarken zelfs meer dan 75%. De verbranding van fossiele brandstoffen was sinds het jaar 2000 nog nooit zo laag in Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Finland, Italië, Polen en Slovenië.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt noteerde fors hoger afgelopen week, waarbij 4 van de 5 handelsdagen positief werden afgesloten. De toonaangevende S&P 500 index steeg 3,8%. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 3,7% hoger afgelopen week. De volatiliteitsindex VIX, gebaseerd op de S&P 500 index daalde met maar liefst 2,4 procentpunt naar 14,8%.

AEX Index

De AEX index steeg afgelopen week 1,7% en sloot de week af op een stand van 746,05 punten. Het best presterende aandeel was NN Group, dat na sterke kwartaalcijfers 4,9% hoger noteerde. Ook ASMI (+4,8%) en ArcelorMittal (+4,3%) presteerden uitstekend. Minder goed werden de kwartaalcijfers van ASR Nederland ontvangen, het aandeel daalde afgelopen week 1,1% en was daarmee het slechtst presterende aandeel, gevolgd door Universal Music Group (-0,9%) en ING (-0,8%).

Europese indices

De grote Europese indices noteerden allemaal hoger afgelopen week. De EuroStoxx50 index won 1,1%, de Duitse DAX index steeg 1,3% en de Britse FTSE-index noteerde 1,7% hoger. Ook in Europa daalde de volatiliteit. De beweeglijkheidsindex, de V-Stoxx index,  daalde 2,5 procentpunt naar 15,9%.

TOPSELECTIE

HP

De omzet en winst van HP was in het afgelopen kwartaal flink lager dan een jaar eerder. De omzet daalde met 8% tot 13,2 miljard dollar. Analisten rekenden op 13,36 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 766 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel daalde van $ 1,04 vorig jaar naar $ 0,86 het afgelopen kwartaal, dit was conform verwachting. Voor het huidige kwartaal voorziet HP een winst per aandeel van tussen de 85 en 97 cent. De gemiddelde analistenvoorspelling was echter $ 1,04. Hierdoor noteerde het aandeel 6,6% lager na de cijfers.

Netapp

Netapp breidt zijn samenwerking met Google uit om bedrijfsworkloads in de Cloud te revolutioneren.

NN Group

NN Group rapporteerde uitstekende kwartaalcijfers. De kapitaalaanwas steeg van 899 miljoen naar 997 miljoen euro, een stijging van 11%. Analisten gingen uit van een daling tot 875 miljoen euro. Het operationeel resultaat steeg met 24,5% naar 1,45 miljard euro. De solvabiliteit steeg van 197% naar 201%. Ook hier rekenden analisten op een daling. Daarnaast gaf NN aan dat het jaarlijks voor minimaal 250 miljoen euro aan eigen aandelen blijft inkopen. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg bijna 11%.

Target

Target investeert 100 miljoen dollar om zijn netwerk van sorteercentra uit te breiden om aan de stijgende vraag naar snelle leveringen te kunnen voldoen.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft 9 miljoen eigen aandelen ingetrokken, waardoor het aantal geplaatste aandelen daalden naar 248,5 miljoen stukken. Het bedrijf heeft nog 4,7 miljoen eigen aandelen op de plank liggen.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is in augustus meer toegenomen dan verwacht. Er was sprake van een banengroei van 187.000, verwacht was een stijging van 170.000 banen. De banengroei voor juni en juli werd naar beneden bijgesteld. De werkloosheid is in augustus onverwacht gestegen naar 3,8% tegen 3,5% in juli. De lonen stegen in augustus met 0,2% tegen 0,4% in juli. Op jaarbasis stegen de lonen met 4,3%. De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal gegroeid met 2,1%, een eerste raming ging uit van 2,4% groei.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in augustus uitgekomen op 5,3%, gelijk aan de inflatie een maand eerder. Economen gingen uit van 5,1% inflatie.

Nederland

De consumentenprijzen in Nederland zijn in augustus duidelijk minder sterk gestegen dan in juli. De inflatie kwam uit op 3,0% tegen 4,6% een maand eerder. De detailhandelsverkopen lagen in juli door de gestegen prijzen 5% hoger dan een jaar eerder, de verkoopvolumes daalden met 2,8%.

Duitsland

De inflatie in Duitsland is in augustus iets lager uitgekomen dan een maand eerder. De inflatie bedroeg 6,1% tegen 6,2% in juli. Verwacht was een daling tot 6,0%. De detailhandelsverkopen stegen in juli met 2,7% op jaarbasis, de verkoopvolumes daalden echter met 2,2%.

Azië

De Chinese industrie kromp in augustus nog maar licht, de groei in de dienstensector nam echter af. In Japan stegen de detailhandelsverkopen met 6,8% op jaarbasis, verwacht was een toename van 5,4%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

Een groep institutionele beleggers stelt dat zij voor 199 miljoen euro schade hebben geleden doordat ABN AMRO zijn rapportageverplichtingen heeft verzaakt. De vermeende overtredingen zijn allemaal verbonden met witwaskwesties die eerder strafrechtelijk onderzocht zijn en waarvoor de bank uiteindelijk een schikking trof.

ASML

ASML heeft van de Nederlandse overheid goedkeuring gekregen op alle aanvragen voor exportvergunningen voor alle landen inclusief China. Dit geldt ook geavanceerde DUV-systemen van ASML. Met deze vergunningen kan ASML aan al haar contractuele verplichtingen voldoen. Voor 2024 zal ASML deze vergunningen opnieuw moeten aanvragen, het is niet waarschijnlijk dat deze voor China voor de meest geavanceerde DUV-systemen worden goedgekeurd. Eerder werd al de export van de EUV-systemen aan banden gelegd.

ASR Nederland

ASR Nederland heeft in de eerste helft van 2023 een operationele winst van 460 miljoen euro geboekt, 6 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De kapitaalaanwas kwam uit op 414 miljoen euro, analisten rekenden op 418 miljoen euro aanwas. De solvabiliteit daalde van 221% naar 215%. Analisten gingen uit van 212%. Het aandeel daalde 2% na de cijfers.

Shell

Shell verkoopt zijn retailactiviteiten  op het gebied van energie voor particulieren in Duitsland en het Verenigd Koniinkrijk aan Octopus Energy. Dit betreft de levering van energie, gas en breedbanddiensten aan circa 2 miljoen huishoudens. De transactie moet nog worden goedgekeurd, financiële details werden niet bekendgemaakt.

Universal Music Group

UMG heeft de overname aangekondigd van Chabaka uit de Verenigde Arabische Emiraten. Chabaka is actief in het Midden-Oosten en Noord-Afrika met de distributie en marketing van muziek en het begeleiden van artiesten.

Internationaal bedrijfsnieuws

Dell

Dell Technologies heeft in het afgelopen kwartaal veel beter gepresteerd dan verwacht. De omzet daalde weliswaar met 13% tot 22,9 miljard dollar. Analisten gingen echter uit van een daling tot 20,9 miljard dollar. De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op 455 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 3,5% tot $ 1,74. De analistenconsensus was $ 1,14. Zowel de afgegeven winst- als omzetverwachting voor het derde kwartaal was beter dan analisten hadden voorzien. Het aandeel opende dan ook 9% hoger na de cijfers.

Salesforce

Softwarebedrijf Salesforce zag de omzet in het tweede kwartaal met 11,7% stijgen tot 8,6 miljard dollar. Analisten gingen uit van 8,53 miljard dollar omzet. Het concern boekte een kwartaalwinst van 1,3 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 2,12, een jaar eerder was dit nog $ 1,19. De consensus lag een stuk lager op $ 1,90 winst per aandeel. Na de cijfers noteerde het aandeel ruim 3% hoger.

Best Buy

De Amerikaanse retailer zag de omzet met 7% dalen tot 9,6 miljard dollar, nipt boven de analistenverwachting. De nettowinst bedroeg 274 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel daalde met 20% tot $ 1,22. Analisten gingen uit van $ 1,06 winst per aandeel. Best Buy verhoogde de winstverwachting voor heel 2023, maar werd voorzichtiger over de jaaromzet. Het aandeel steeg bijna 4% na de cijfers.

Tesla

Tesla heeft de prijzen voor zijn premiummodellen in China opnieuw verlaagd. Enkele weken eerder verlaagde Tesla ook al de prijzen voor de Model S en Model X. Ook Chinese concurrenten en Volkswagen verlaagden in augustus de prijzen in een poging om de verkoop te stimuleren.

Intel

Chipfabrikant Intel is optimistisch over het derde kwartaal. Het bedrijf loopt voor op de gemiddelde omzetverwachting en wees op een gezondere pc-markt en goede vooruitgang in het meerjarig transformatieplan. Het aandeel opende 2% hoger na het nieuws.

Weekconclusie en vooruitzicht

De laatste paar handelsdagen van augustus waren positief waardoor het verlies in de hele maand enigszins werd beperkt. Aangezien er bijna geen bedrijfscijfers meer worden gepubliceerd, focussen beleggers zich de komende tijd op de rente en inflatie. De eerste handelsdag van de week zijn de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met Labor Day. De macro-economische cijfers zijn deze week beperkt. In de eurozone worden de producentprijzen bekendgemaakt en de definitieve groeicijfers over het tweede kwartaal. In de VS publiceert de Fed het Beige Book, waarin de stand van de economie wordt besproken, tevens worden daar de arbeidskosten over het tweede kwartaal bekendgemaakt. Al met al weinig baanbrekend nieuws aankomende week.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 4 - 8 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen