Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-09-10

Wat bewoog de markten: 4 tot 8 september 


Matige beursweek met weinig nieuws

In een week met weinig inspirerend bedrijfs- en macro-economisch nieuws lag de beurs er afgelopen week matig bij. De olieprijs steeg naar het hoogste niveau sinds november vorig jaar, hetgeen de angst voor hogere inflatie enigszins aanwakkerde. Het gevolg was dat de 10-jaarsrentes wereldwijd licht stegen, waardoor de aandelenmarkten een stapje terug gingen. Beleggers blijven toch rekening houden met mogelijke renteverhogingen. Voorzitter Klaas Knot van De Nederlandsche Bank waarschuwde dan ook dat beleggers de kans op een renteverhoging van de Europese Centrale Bank niet moeten onderschatten.

De economie in China heeft het nog steeds moeilijk mede door de geplaagde vastgoedmarkt. Het Beige Book van de Amerikaanse centrale bank liet zien dat de economie in de VS in juli en augustus in een bescheiden tempo groeide, terwijl de banengroei gematigd was. De lonen stegen nog wel maar de verwachting is dat deze in de komende maanden licht dalen.

Verder steeg de dollar voor de achtste week op rij en koerst momenteel rond het hoogste niveau in meer dan zes maanden. De Europese gasprijzen daalden licht.

Duurzaam topic

De Belgische baksteenproducent Vandersanden gaat CO2-neutrale bakstenen fabriceren. Voor het maken van bakstenen is heel veel energie nodig voor de ovens die vaak draaien op aardgas. De nieuwe steen van Vandersanden wordt niet gebakken in een oven, maar droogt in met CO2 gevulde kamers. Hierdoor neemt de steen 48 uur lang de CO2 uit de ruimte op en hardt op die manier uit. Eén ton van deze bakstenen neemt 60 kilo CO2 op. Dit houdt in dat één nieuwbouwwoning tussen de 1.300 en 2.100 kilo CO2 opneemt. Dit is vergelijkbaar aan 5.600 autokilometers of 2.800 vilegkilometers. Daarbij bestaat de steen voor 80% uit gerecycled materiaal. Vandersanden heeft 5 fabrieken in Nederland.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt verloor licht terrein afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,6% terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,4% lager noteerde. De volatiliteitsindex VIX bleef vrijwel onveranderd.

AEX Index

De AEX index verloor afgelopen week 0,9% en sloot de week af op een stand van 739,09 punten. Alleen maandag werd in de plus afgesloten, de overige vier dagen daalde de index gering. Het best presterende aandeel was Universal Music Group, dat 5,4% steeg. RELX (+4,6%) en Shell (+2,3%) completeerden de top 3. Het aandeel Adyen bleef slecht presteren en was met een koersdaling van bijna 9% de grootste verliezer. Ook ASML (-6,4%) en DSM Firmenich (-5,8%) presteerden slecht. Afgelopen week eindigden slechts 8 van de 25 AEX fondsen in de plus.

Europese indices

In Europa was de Britse FTSE-index de positieve uitzondering. Die index sloot de week 0,2% hoger af. De EuroStoxx50 index daalde 1,1%, terwijl de Duitse DAX index 0,6% verloor. Net als in de VS bleef de volatiliteit vrijwel onveranderd.

TOPSELECTIE

Er was geen nieuws van belang van bedrijven in de Topselectie afgelopen week.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De arbeidskosten in de VS zijn in het tweede kwartaal met 2,2% gestegen, een voorlopig cijfer gaf 1,6% stijging aan. Economen rekenden op 1,9%. De uurlonen stegen met 5,7%, terwijl de arbeidsproductiviteit met 3,5% toenam.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,1% gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal. Eerder werd een stijging van 0,3% gemeld. Op jaarbasis groeide de economie met 0,5%. De producentenprijzen zijn in juli op maandbasis met 0,5% gedaald. Vergeleken met een jaar eerder lagen de prijzen 7,6% lager.

Nederland

De Nederlandse huishoudens hebben in juli 0,4% meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. De industrie in Nederland heeft in juli 8,3% minder geproduceerd dan in juli 2022.

Duitsland

De Duitse industriële productie daalde met 2,25% op jaarbasis. De dienstensector is in augustus gekrompen, in juli was er nog sprake van groei in Duitsland.

Azië

De consumentenprijzen in China zijn in augustus licht gestegen, na een daling een maand eerder.  De inflatie kwam op jaarbasis uit op 0,1%. net onder de verwachting van 0,2%. De producentenprijzen daalden in augustus met 3,0% op jaarbasis.

De Japanse economische groei is in het tweede kwartaal definitief vastgesteld op 1,2% op kwartaalbasis. Op jaarbasis was er sprake van 4,8% groei. In de eerste raming werd 6,0% groei gemeld.

Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Adyen heeft een bankvergunning verkregen in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor kan het bedrijf zijn activiteiten voortzetten. Tot nu toe werkte Adyen onder een tijdelijke vergunning. Het betaalbedrijf lanceerde recent ook een product waarmee verkopers via online platforms financiële producten zoals bankrekeningen en betaalkaarten kunnen aanbieden aan mkb-bedrijven.

Philips

Philips heeft een akkoord bereikt over een schikking betreffende de terugroepactie van meer dan een miljoen slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Eerder trof Philips al een voorziening ter waarde van 575 miljoen euro. Een Amerikaanse rechtbank moet de schikking nog wel goedkeuren. Naar verwachting zullen de eerste vergoedingen in het eerste kwartaal van 2024 worden uitgekeerd.

Shell

Shell is op zoek naar een koper voor het Duitse Sonnen, fabrikant van energieopslagsystemen. Sonnen zal vermoedelijk circa 1,5 miljard euro kunnen opbrengen, vier jaar geleden kocht Shell Sonnen voor circa 500 miljoen euro. Daarnaast zijn Shell en Exxon Mobil in gesprek om hun Nederlandse olie- en gas-jointventure NAM te verkopen aan het Canadese Tenaz Energy.

Universal Music Group

UMG gaat samenwerken met streamingsdienst Deezer om een nieuw streamingmodel te lanceren dat artiesten beter moet belonen.

Internationaal bedrijfsnieuws

TSMC

TSMC, ’s werelds grootste chipfabrikant, heeft in augustus ten opzichte van een maand eerder 6,2% meer omzet geboekt. Op jaarbasis daalde de omzet echter met 13,5%. Tot dusver boekte TSMC dit jaar 1,36 miljard dollar aan omzet, 5,2% minder dan een jaar eerder.

Gamestop

Gamestop, retailer van computerspellen en consumentenelektronica, zag de omzet met 2% stijgen tot 1,16 miljard dollar, nipt meer dan analisten hadden voorzien. Het nettoresultaat was 3 miljoen dollar negatief. Het verlies per aandeel bedroeg 3 cent, de consensus was 14 cent verlies. Het (meme)aandeel Gamestop dat in 2021 na aanbevelingen op Reddit steeg van 4 dollar naar meer dan 100 dollar, zag de koers 0,75% stijgen naar $ 18,89.

Docusign

DocuSign heeft in het tweede kwartaal 11% meer omzet geboekt. De winst per aandeel steeg van $ 0,44 naar $ 0,72. Analisten gingen uit van 9% omzetgroei en $ 0,66 winst per aandeel. Docusign verhoogde de outlook voor heel 2023. Desondanks daalde het aandeel ruim 3,5%, na een aanvankelijk hogere opening.

Kroger

De Amerikaanse retailer zag de omzet in het tweede kwartaal dalen met 2% tot 33,85 miljard dollar. Analisten rekenden op 34,35 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 180 miljoen dollar. HET aandeel gaf ook een aan tot een schikking te zijn gekomen waarbij het bedrijf $ 1,4 miljard betaald voor het verkopen van de verslavende medicijnen. De winst per aandeel steeg 6 cent tot $ 0,96. De consensus was $ 0,92. Na de cijfers opende het aandeel ruim 3% lager.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het sentiment lag onder druk afgelopen week. Bij gebrek aan echt richtinggevend nieuws waren beleggers terughoudend. Aankomende donderdag komt de Europese Centrale Bank met het rentebesluit. De verwachting is dat de ECB de rente nog één keer verhoogt, al is het nog geen gelopen koers gezien de verschillende tegenstrijdige cijfers van de afgelopen tijd. Ook kan het maandrapport van de OPEC op aandacht rekenen, na de flinke stijging van de olieprijs in de afgelopen weken. In Duitsland wordt het economisch sentiment bekendgemaakt, terwijl in de VS en China de detailhandelsverkopen worden gepubliceerd. Slechts enkele bedrijven komen nog met hun resultaten, waaronder Oracle en Adobe.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 11 - 15 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen