Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-09-24

Wat bewoog de markten: 18 tot 22 september 


Amerikaanse Centrale Bank zet aandelenmarkten onder druk

Hoewel de Amerikaanse Centrale Bank, zoals verwacht, de rente ongewijzigd liet op 5,5%, zorgde de toelichting van Fed-voorzitter Powell voor druk op de koersen. Met name in de VS daalden de beurzen flink. Powell gaf aan dat de prijsdruk zich weliswaar bemoedigend ontwikkelt, maar het verder terugdringen van de inflatie naar de doelstelling van 2% is nog lang niet voorbij. Ook herhaalde Powell dat het herstellen van de prijsstabiliteit topprioriteit van de Amerikaanse Centrale Bank is, omdat blijvend hoge inflatie ernstige gevolgen kan hebben voor de economie. Powell voorziet nog steeds een zachte landing voor de economie in plaats van een recessie. De Fed verhoogde zelfs de economische groeivooruitzichten voor de komende jaren. De Amerikaanse Centrale Bank zal hierdoor de rente in de toekomst waarschijnlijk minder snel verlagen dan eerder gedacht. Tevens hield de Fed de deur open voor een laatste renteverhoging in november, al gaan de meeste analisten daar vooralsnog niet van uit.

Elders in de wereld kwamen diverse centrale banken eveneens bijeen. In Japan, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland werd de rente ongewijzigd gelaten, waarbij opvalt dat de rente in Japan nog steeds 0,1% negatief is, ondanks de hoge inflatie. De centrale banken van Zweden en Noorwegen verhoogden beiden de rente met 25 basispunten.

Als gevolg van de uitspraken van de Amerikaanse Centrale Bank steeg de lange rente in zowel de VS als in Europa. In de VS werd een niveau van 4,5% bereikt, het hoogste niveau in 15 jaar tijd. De dollar en de olieprijzen bleven vrijwel onveranderd afgelopen week, de Europese gasprijzen stegen echter ruim 9%.

Verwachtingen Amerikaanse Centrale Bank - hogere groei maar ook hogere inflatie

De Fed heeft de economische vooruitzichten voor de komende jaren naar boven bijgesteld. Voor 2023 voorziet de centrale bank een economische groei van 2,1%. In juni rekende de Fed nog op een groei van 1,0%. Ook voor 2024 ging de groeiraming omhoog van 1,1% naar 1,5%. Voor 2025 werd de verwachte Amerikaanse economische groei gehandhaafd op 1,8%. De verwachting is dat de arbeidsmarkt sterk blijft.

De inflatie zal dit jaar naar verwachting niet uitkomen op 3,2% maar op 3,3%. Voor 2024 verwacht de Fed een inflatie van 2,5%, zoals al eerder werd aangegeven. In 2025 moet de inflatie vervolgens verder dalen naar 2,2%. De Fed sloot verder niet uit dat het de rente dit jaar nog eenmaal verhoogt met 25 basispunten. Voor 2024 wordt de rente waarschijnlijk twee keer verlaagd met een kwart procent. Eerder ging de Fed nog uit van vier renteverlagingen. De verwachting is dat de rente in 2025 verder daalt tot 3,9%. In juni ging de centrale bank nog uit van een rentedaling tot 3,4%.

Duurzaam topic

Waterstof kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om waterstof te winnen uit plastic afval, zonder dat daarbij CO2 wordt uitgestoten. Bij deze methode wordt naast waterstof ook grafeen gewonnen. Grafeen is een ultralichte, sterke, enkele laag koolstofatomen. Het is een gewilde en kostbare koolstofvorm die met name in elektronica wordt gebruikt. Het grafeen dat wordt gewonnen, maakt het proces lucratief, waardoor de schone waterstof gratis kan worden geproduceerd. De wetenschappers hopen dat de resultaten leiden tot meer onderzoek naar het winnen van waterstof uit plastic afval.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt verloor afgelopen week fors terrein. De toelichting op het rentebesluit van Fed-voorzitter Powell zorgde voor druk op de koersen.. De toonaangevende S&P 500 index verloor 2,9%, waarbij de index 4 van de 5 dagen lager sloot. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 3,3% lager. De volatiliteitsindex VIX steeg meer dan 3 procentpunten tot 17,5%.

AEX Index

Ook de AEX index leed afgelopen week verliezen, zij het wel in mindere mate dan de Amerikaanse indices. De AEX index daalde 1,5%, waarbij vier van de vijf dagen negatief werden afgesloten. De index sloot de week af op een stand van 730,09 punten. Het best presterende aandeel was DSM Firmenich dat na weken van dalingen dit maal 2,9% steeg. Het aandeel Heineken (+1,9%) en Ahold Delhaize (0,3%) completteerden de top 3 van afgelopen week. De grootste verliezer was Adyen (-9,4%), het aandeel kampt nog steeds met de naweeën van de tegenvallende cijfers. De Nederlandse banken hadden het eveneens moeilijk nadat bekend werd dat de overheid overweegt een extra bankenbelasting in te voeren. ABN Amro verloor 5,4%, terwijl ING Groep het met een daling van 5,3% niet veel beter deed. Slechts 4 van de 25 aandelen noteerden hoger afgelopen week.

Europese indices

De overige Europese beurzen daalden eveneens allemaal, waarbij de Britse FTSE-index de schade het meest beperkt hield. Die index sloot slechts 0,4% lager. De EuroStoxx50 index daalde 2,0% en de Duitse DAX index verloor 2,1%. Ook in Europa steeg de volatiliteit met meer dan 2 procentpunten tot 17,0%

TOPSELECTIE

Adyen

Adyen levert zijn betaaldiensten aan True Alliance, een grote verkoper en distributeur van mode-, sport- en outdoorartikelen in Australië en Nieuw-Zeeland. Hierdoor zal het aantal fraudegevallen voor het bedrijf dalen tot nul. Naar verwachting bespaart het bedrijf hier 1,2 miljoen Australische dollar per jaar mee, alleen door naar Adyen over te stappen. Verder heeft de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs het belang in Adyen uitgebreid tot 5,6%.

AkzoNobel

AkzoNobel heeft in juli en augustus de volumes met circa 1% op jaarbasis zien dalen, hetgeen iets slechter was dan waar Akzo aan het begin van het kwartaal van uitging. De prijzen waren echter wel iets gunstiger dan verwacht. De topman handhaafde de outlook voor het derde kwartaal. De verwachting is dat de volumes en marges in 2024 verder verbeteren.

AstraZeneca

Een geneesmiddel van AstraZeneca tegen borstkanker heeft positieve resultaten geboekt in de laatste testfase. De studie toonde aan dat de behandeling een significante verbetering liet zien ten opzichte van chemotherapie. AstraZeneca wil het geneesmiddel wereldwijd voor goedkeuring aanbieden. Het aandeel steeg 2% na de berichtgeving.

CBOE Global Markets

CBOE heeft de topman van het bedrijf vervangen nadat bekend werd dat hij een persoonlijke relatie met een collega heeft. Het aandeel steeg licht na de bekenmaking.

Cisco Systems

Cisco Systems heeft het cybersecuritybedrijf Splunk overgenomen voor een bedrag van 28 miljard dollar. Cisco betaalde een premie van 31% voor het aandeel. De verwachting is dat de deal in het eerste jaar direct een positief effect heeft op de cash flow en brutomarges. Ook in de volgende jaren verwacht Cisco een positief effect op de winst per aandeel. Het aandeel verloor circa 4% na de aankondiging.

Incyte

Het aandeel Incyte lag onder druk nadat de Amerikaanse toezichthouder een behandeling tegen bloedkanker van concurrent GlaxoSmithKline goedkeurde.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

In de VS werd de rente ongewijzigd gelaten op 5,5%. De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in augustus met 0,4% gedaald, verwacht was een daling van 0,5%. Dit is de conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is 0,1% lager uitgekomen dan eerder gemeld. De inflatie kwam uit op 5,2%. In juli was dit nog 5,3%. Ook de Britse inflatie kwam lager uit dan verwacht.

Nederland

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal gekrompen, maar minder dan eerder gemeten. Het bruto binnenlands product daalde met 0,2% ten opzichte van het eerste kwartaal. In de eerste meting werd een daling van 0,3% gemeld. Op jaarbasis kromp de economie met 0,2%. De werkloosheid bleef in augustus stabiel op 3,6%. De Nederlandse consument is volgens de vertrouwensindex in september iets minder pessimistisch gestemd dan een maand eerder.

Duitsland

De Duitse producentenprijzen zijn in augustus op jaarbasis zoals verwacht met 12,6% gedaald. Vergeleken met juli stegen de prijzen echter met 0,3%. Zowel de dienstensector als de industrie in Duitsland zijn in september onverwacht een stuk minder gekrompen. De samengestelde index steeg van 44,6 naar 46,2. Een stand onder de 50 wijst op krimp.

Azië

In Japan is de inflatie in augustus licht gedaald. De consumentenprijzen stegen 3,2% tegen 3,3% een maand eerder. De Bank of Japan hield de rente ongewijzigd op min 0,1%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASR Nederland / NN Group

De woekerpolisaffaire, met zijn massaclaims tegen Nederlandse verzekeraars, die al vele jaren voortsleept, krijgt volgende week een eindoordeel van de rechter. Er wordt rekening gehouden met een claim van 390 miljoen euro voor NN Group en 488 miljoen euro voor ASR Nederland, inclusief de overgenomen activiteiten van Aegon Nederland. NN Group heeft deze voorziening reeds genomen, voor ASR geldt dat de schade van Aegon waarschijnlijk nog niet voorzien was. De Nederlandse verzekeraars hebben eerder ook al compensatie betaald voor de hoge kosten van de woekerpolissen.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway verwacht circa 100 miljoen dollar te ontvangen van New York City. New York bepaalde tijdens de coronacrisis dat maaltijdbezorgers restaurants maximaal 5% commissie mochten rekenen voor gebruik van hun platform en 15% voor de bezorging. Na de pandemie werden deze tarieven echter permanent, waarna de maaltijdbezorgers naar de rechter stapten. Normaal gesproken wordt in Amerika zo’n zaak opgelost met een schikking. Just Eat Takeaway verwacht derhalve 100 miljoen dolllar te ontvangen als compensatie voor de druk die door deze tarieven ontstond op de activiteiten van Just Eat.

Internationaal bedrijfsnieuws

FedEX

De Amerikaanse pakketbezorger heeft in het afgelopen kwartaal meer winst bij een lagere omzet geboekt. De omzet daalde conform verwachting met 7% tot 21,7 miljard dollar. De winst per aandeel steeg echter met 32% tot $ 4,55. Analisten rekenden op $ 3,71 winst per aandeel. FedEx gaat de Express en Ground-activiteiten samenvoegen, hetgeen in de komende twee jaar tot 4 miljard dollar aan kostenbesparingen kan leiden. Ondanks dat Fedex de outlook voor het hele jaar licht verlaagde, steeg het aandeel 4,5% na de cijfers.

General Mills

Voedingsconcern General Mills heeft conform verwachting gepresteerd. De omzet steeg met 4%, terwijl de winst per aandeel licht daalde. Het aandeel bleef onveranderd na de cijfers.

Société Generale

De Franse bank wil de komende jaren zijn kapitaalbuffers versterken en gaat strenge criteria aanhouden in zijn leningenportefeuille. Leningen moeten onder meer aan de duurzaamheidsdoelstelling voldoen en bijdragen aan de winst. Door deze maatregelen zal Société de komende jaren slechts beperkt groeien. De bank verwacht tussen 2022 en 2026 een jaarlijkse omzetgroei van slechts 0 tot 2%. Het aandeel daalde 12% na de berichtgeving.

IBM

IBM wil de komende drie jaar 2 miljoen mensen trainen in kunstmatige intelligentie-technologieën. Het bedrijf verwacht dat bedrijven door AI en automatisering 40% van hun personeel moeten omscholen vanwege de verwachte AI-ontwikkelingen in de komende drie jaar.

Walt Disney

Walt Disney kondigde aan zijn investeringen in pretparken en cruiseschepen te willen verdubbelen tot 60 miljard dollar in tien jaar tijd. Het aandeel daalde 3,5% na dit nieuws.

Microsoft

Om de overname van Activision Blizzard door de Britse autoriteiten goed te laten keuren, gaat Microsoft de rechten voor cloudgaming van Activision verkopen aan rivaal Ubisoft. De Britse toezichthouder was de enige nog die een deal in de weg stond.

Amazon

Amazon investeert 4 miljard dollar in de AI-startup Anthropic, waarmee het een minderheidsbelang in het bedrijf krijgt. Daarnaast investeert het bedrijf 1,3 miljard dollar voor het verhogen van de salarissen. Amazon is van plan om 250.000 tijdelijke krachten in dienst te nemen voor de verwachte extra drukte tijdens de feestdagen.

Weekconclusie en vooruitzicht

De aandelenmarkten verloren afgelopen week flink terrein door de verwachting dat door de hoge inflatie de rente langer hoog blijft dan eerder werd voorzien. Positief was wel dat de groeivooruitzichten in de VS afgelopen week naar boven werden bijgesteld. Vooralsnog won bij beleggers de angst voor de hoge rente. De risicobereidheid lag afgelopen week in ieder geval  onder druk. De aankomende week worden de eerste inflatiecijfers over september bekendgemaakt voor Duitsland en de eurozone. In beide gevallen wordt een verdere daling van de inflatie verwacht. In de VS wordt de PCE-kerninflatie over augustus nog gepubliceerd. Verder staat de Amerikaanse economische groei over het tweede kwartaal op het programma. Slechts enkele Amerikaanse bedrijven publiceren hun kwartaalcijfers, waaronder Nike en BlackBerry. Het sentiment op de aandelenmarkten is de laatste tijd vrij slecht, wellicht kunnen meevallende inflatiecijfers het sentiment een positieve draai geven.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 25 - 29 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen