Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-10-29

Wat bewoog de markten: 23 tot 27 oktober


Vertrouwen op de aandelenmarkt ver te zoeken

Ondanks dat de tot nu toe gepubliceerde bedrijfsresultaten in het derde kwartaal over het algemeen een stuk beter zijn dan verwacht, bleef het sentiment op de beurzen afgelopen week negatief. De gepubliceerde kwartaalcijfers worden verder in deze marktupdate uitgebreid toegelicht. Uit de VS kwam een positief groeicijfer dat het sentiment ook niet kon draaien. De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 4,9%, waar economen rekenden op 4,7% groei. Volgens analisten zal dit cijfer weinig impact hebben op de beleidsvergadering van de Amerikaanse Centrale Bank aanstaande woensdag. De kerninflatie in de VS kwam in september conform verwachting uit op 3,7%. De bestedingen stegen in de VS in september harder dan de inkomens. De inkomens stegen minder hard dan een maand eerder, hetgeen ervoor kan zorgen dat de inflatie sneller daalt dan verwacht.

In Europa hield de Europese Centrale Bank de rente, zoals verwacht, ongewijzigd op 4%. De verwachting is dat de ECB de rente op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2024 gaat verlagen. De recente inkoopmanagersdata geven een verzwakking van de economische activiteiten in de eurozone aan. Als de eurozone in het vierde kwartaal in een recessie belandt, is een renteverlaging in de eerste drie maanden van 2024 niet uitgesloten, volgens analisten.

Afgelopen week daalde in zowel de VS als in Europa de 10-jaarsrente met circa 7 basispunten. De energieprijzen daalden licht afgelopen week. Zowel de olieprijs als de Europese gasprijzen daalden ruim 1%. De dollar werd 0,3% sterker ten opzichte van de euro.

Duurzaam topic

Vulkanisch gesteente tot gruis vermalen en vervolgens over land uitstrooien zorgt voor minder CO2 in de lucht. Als regendruppels naar beneden vallen, nemen ze CO2 mee in hun val. Als de druppels op vulkanische gesteente landen, dan klampt de CO2 zich hieraan vast. Uit onderzoek bleek dat vulkanisch gruis per hectare 0,15 ton CO2 opnam. Als alle landbouwgrond in Californië benut zou worden, dan zou deze CO2-opname gelijk staan aan een vermindering van 350.000 auto’s per jaar. Wetenschappers becijferden dat het mogelijk moet zijn om jaarlijks 2,5 miljard ton CO2 uit de lucht te halen. Dat is 16 keer de hoeveelheid Nederlandse CO2-uitstoot in 2022. Het nadeel aan deze methode is dat het produceren, vervoeren en verspreiden van steengruis een enorme operatie is waar veel geld en CO2 bij komt kijken. Om het proces rendabel te krijgen kan het gebruik van elektrische drones uitkomst bieden, zo stellen onderzoekers.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt daalde afgelopen week wederom. De toonaangevende S&P 500 index verloor 2,5%, technologiebeurs Nasdaq daalde 2,6%. Vier van de vijf handelsdagen werden negatief afgesloten. De volatiliteitsindex VIX steeg 0,5% naar 21,2%.   .  

AEX Index

De AEX index daalde licht afgelopen week. De index kende eerst drie dagen van stijging, maar de laatste twee handelsdagen zorgden ervoor dat de index toch 0,3% lager de week afsloot op een stand van 714,25 punten. Het best presterende aandeel was Besi. Beleggers beloonden de kwartaalcijfers met een koersstijging van maar liefst 14,7%. Ook de kwartaalresultaten van ASMI verrasten positief, het aandeel steeg daardoor 8,8%. DSM Firmenich completeerde de week top 3 met een koersstijging van 3,3%. Adyen was de grootste verliezer afgelopen week, het aandeel daalde 6,1%. De kwartaalcijfers van Unilever en UMG werden negatief ontvangen, deze aandelen daalden respectievelijk 4,3% en 4,2%.

Europese indices

Ook de overige grote Europese indices eindigden eensgezind in de min. De EuroStoxx50 index daalde 2,7%, terwijl de Duitse DAX en de Britse FTSE-index beide 2,6% verloren. In Europa steeg de volatiliteit fors. De V-Stoxx index steeg ruim drie procentpunt tot 23,3%.  

TOPSELECTIE

Maar liefst 13 van de 40 bedrijven uit de topselectie rapporteerden afgelopen week hun kwartaalresultaten. Op AkzoNobel na, lieten alle bedrijven betere winstcijfers zien dan verwacht. Enphase Energy was het enige bedrijf dat zijn winst zag teruglopen in vergelijking met het derde kwartaal een jaar eerder. Hieronder een uitgebreid overzicht.

AkzoNobel


AkzoNobel zag de omzet in het derde kwartaal van 2023 met 4% dalen tot 2,74 miljard euro. De operationele winst steeg van 283 miljoen naar 414 miljoen euro. Verwacht was 412 miljoen euro. AkzoNobel handhaafde de outlook voor het hele jaar. Het aandeel verloor ruim 4% na de cijfers.

Alphabet (Google)


Alphabet presenteerde uitstekende kwartaalcijfers omdat de advertenties weer toenamen. De 22%  groei van de cloudactiviteiten viel echter tegen. Deze was minder dan die van Mcrosoft, waardoor beleggers het aandeel verkochten. De aandelenkoers daalde 9,5% na de cijfers. De nettowinst steeg overigens met 42% tot 19,7 miljard dollar. 

Enphase Energy


De kwartaalcijfers van Enphase vielen flink tegen. Zowel de winst- als omzetdaling was fors. Enphase verlaagde de omzetverwachting voor het vierde kwartaal naar 300-350 miljoen dollar. Analisten gingen uit van 584 miljoen dollar omzet in het laatste kwartaal van 2023. Voor de lange termijn blijft het management positief. Beleggers straften het aandeel af met een koersdaling van bijna 15%.

Everest Group

 

(Her)verzekeraar Everest Group presenteerde uitstekende kwartaalcijfers en kreeg direct na de publicatie enkele koersdoelverhogingen van analisten. De koers daalde echter na de cijfers zonder duidelijke reden met de markt mee.

F5 networks

 

F5 networks publiceerde keurige kwartaalcijfers en gaf een outlook voor het vierde kwartaal af die in lijn lag met de analistenverwachtingen.

Juniper Networks


De koers van Juniper lag voor de publicatie van de kwartaalresultaten enige tijd onder druk. Beleggers reageerden dan ook enthousiast op de beter dan verwachte cijfers. De afgegeven outlook voor het vierde kwartaal was conform analistenverwachtingen.

Kone


Hoewel de kwartaalcijfers van het Finse liftenbedrijf niet geweldig waren, steeg het aandeel flink na de publicatie. Met name de mededeling van het management dat het momentum in China sterk is, zorgde voor opluchting bij beleggers. China is goed voor 30% van de omzet van Kone.

Merck & Co


Sodexo

 

Sodexo publiceerde zijn jaarcijfers van het gebroken boekjaar. Deze waren beter dan verwacht. Voor 2024 voorziet het bedrijf circa 7% omzetgroei en licht hogere operationele marges. De vouchertak van het bedrijf, Pluxee, wordt begin 2024 verzelfstandigd.

Tractor Supply


Tractor Supply verlaagde de winstverwachting voor heel 2023 met 2,5%. De omzetverwachting werd verlaagd met 2%. Het bedrijf ziet de consumentenbestedingen afnemen. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel verloor bijna 5% na de cijfers en de outlookverlaging.

Waste Management


Het aandeel Waste Management steeg fors nadat het bedrijf zowel de winst- als omzetverwachting voor heel 2023 naar boven bijstelde. De winst per aandeel komt vermoedelijk uit op $ 5,48, dit is 2,5% hoger dan eerder voorzien. De omzetverwachting voor het hele jaar werd zelfs met 6% verhoogd.

W.R. Berkley


 WW Grainger
Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met maar liefst 4,9% gegroeid. In het tweede kwartaal bedroeg de groei nog 2,1%. Economen gingen uit van 4,7% groei. De PCE-kerninflatie, de belangrijkste graadmeter voor de Amerikaanse Centrale Bank, kwam in september conform verwachting uit op 3,7%. In augustus was dit nog 3,8%. De inkomens van Amerikanen stegen op maandbasis met 0,3%, terwijl de consumentenbestedingen toenamen met 0,7%.

Eurozone

De Europese Centrale Bank heeft, conform verwachting, de rente ongewijzigd gelaten op 4%. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde in oktober van 47,2 naar 46,5. Dit is de laagste stand in 3 jaar. Dit houdt in dat de economie in de eurozone in oktober sterker is gekrompen.

Nederland

Het consumentenvertrouwen is in oktober iets toegenomen, maar blijft nog wel ver onder het langjarig gemiddelde.

Duitsland

De IFO index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in oktober harder gestegen dan verwacht, terwijl de inkoopmanagersindex juist meer krimp in oktober aangaf.

Azië

Volgens de inkoopmanagersindex heeft Japan in oktober een draai gemaakt van groei naar krimp. Overigens groeide de dienstensector nog wel, terwijl de Japanse industrie kromp.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASM International

ASMI heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 2% naar 622 miljoen euro. Analisten rekenden op een omzetdaling tot 603 miljoen euro. Het aantal nieuwe order kwam uit op 627 miljoen euro. Analisten gingen uit van slechts 539 miljoen euro. De brutomarge bedroeg 48,9%, waar gerekend werd op 47,6% marge. De nettowinst kwam uit op 139 miljoen euro of € 2,62 per aandeel, 5 cent meer dan verwacht. ASMI rekent voor de tweede jaarhelft op een omzetdaling van 10% in vergelijking tot het eerste halfjaar. Dat is iets optimistischer dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg bijna 6% na de cijfers.

Besi

Besi heeft in het derde kwartaal de omzet met 27% zien dalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op 123 miljoen euro, conform verwachting. De brutomarge daalde 1 procentpunt tot 64,6%. Besi ging eerder uit van 63% marge. De nettowinst bedroeg 35 miljoen euro. De winst per aandeel daalde van € 0,69 naar € 0,45. Analisten rekenden op 1 cent minder. Voor het vierde kwartaal verwacht Besi een significant hoger omzet te realiseren. Het aandeel steeg ruim 11% na publicatie van de cijfers.

Heineken

Heineken zag de omzet in het derde kwartaal met 4,5% stijgen tot 8,0 miljard euro. Analisten rekenden op 8,1 miljard aan omzet. De biervolumes daalden met 4,2%. Na 9 maanden bedroeg de winst 1,9 miljard euro, een jaar eerder was dit 2,2 miljard. Heineken verwacht dit jaar een groei van de operationele winst met 0 tot 5%. De analistenconsensus is 0,4% krimp. Analisten hielden rekening met een outlookverlaging van Heineken, maar deze kwam er niet. Het aandeel steeg 1,3% na de cijfers.

KPN

KPN heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt en handhaafde de outlook voor heel 2023. De nettowinst steeg met 6,5% tot 224 miljoen euro. Analisten gingen uit van 200 miljoen euro winst. De aandelenkoers van KPN steeg 1,5% na bekendmaking van de resultaten.

Philips

Philips heeft in het derde kwartaal weer winst geboekt en verhoogde de outlook voor heel 2023. De omzet steeg met 4% tot 4,47 miljard euro. Analisten gingen uit van 4,42 miljard euro omzet. Onder de streep boekte Philips een winst van 90 miljoen euro tegen een verwachting van 82 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte Philips nog een verlies van 1,3 miljard euro, vanwege de terugroepactie van beademingsapparatuur en slaapapneu-apparaten. De orderinstroom daalde met 9%. Het aandeel daalde 0,6% na de cijfers.

Randstad

Randstad heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan verwacht, maar de omzet bleef wel achter bij de voorspellingen. De omzet daalde met 11% tot 6,26 miljard euro. Analisten rekenden op 6,37 miljard euro omzet. De operationele winst kwam uit op 273 miljoen euro, met een marge van 4,4%. De analistenconsensus was 258 miljoen euro operationele winst en 4,1% marge. De nettowinst kwam uit op 170 miljoen euro, een jaar eerder was dit nog 230 miljoen euro. De winst per aandeel daalde met 21% tot 1,04 euro, 8 cent meer dan verwacht. Volgende week houdt Randstad een beleggersdag in Londen, met een bredere strategie-update. Het aandeel steeg 0,9% na de cijfers.

Universal Music Group

De omzet van UMG steeg in het derde kwartaal 3,3% naar 2,75 miljard euro. De EBITDA-marge daalde van 20,2% naar 17,4%. De aangepaste EBITDA steeg met 5% tot 581 miljoen euro. De winst per aandeel steeg conform verwachting van 19 naar 21 cent. De dalende marge stelde beleggers teleur, het aandeel daalde 6%.

 Unilever

De omzet van Unilever is in het derde kwartaal, conform verwachting, gedaald met 3,8% naar 15,2 miljard euro. Analisten hechten vooral waarde aan de ontwikkeling van de onderliggende omzet van Unilever. Deze steeg, eveneens conform verwachting, met 5,2%. De prijzen stegen in het afgelopen kwartaal met 5,8%, terwijl de verkoopvolumes daalden met 0,6%. Analisten rekenden hier op 5,1% hogere prijzen en 0,1% volumegroei. Het aandeel daalde 2,5% na de cijfers.


Internationaal bedrijfsnieuws

Ook deze week publiceerden een groot aantal bedrijven hun kwartaalcijfers. In onderstaande tabellen staan de resultaten van de grootste bedrijven weergegeven. Van de meest opvallende kwartaalcijfers is een nadere toelichting gegeven.

 

Amazon

Amazon presteerde veel beter dan verwacht. De omzet steeg met 12,5% naar 143,1 miljard dollar. Analisten gingen uit van 141,5 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 9,9 miljard dollar of 94 cent per aandeel, een jaar eerder was dit nog 28 cent. Verwacht was 58 cent winst per aandeel. Het aandeel opende 9% hoger na de cijfers.

Meta Platforms (Facebook)

Het aandeel Meta daalde 3,4% na beter dan verwachte kwartaalresultaten. De omzet steeg met 23% tot 34,1 miljard dollar. Voor het vierde kwartaal rekent Meta op 37 tot 40 miljard dollar omzet. De nettowinst bedroeg 11,6 miljard dollar of 4,39 per aandeel. Analisten rekenden op 3,64 winst per aandeel. In eerste instantie reageerden beleggers positief op de cijfers, maar het positieve sentiment sloeg om toen de CFO in de toelichting op de cijfers vooral over risico's sprak.

Microsoft

Ook Microsoft presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De omzet steeg met 13% tot 56,5 miljard dollar. Microsoft Cloud droeg 31,8 miljard dollar bij aan de omzet, een groei van 24% op jaarbasis. De nettowinst kwam 27% hoger uit op 22,3 miljard dollar of 2,99 per aandeel. Analisten rekenden op 2,65 winst per aandeel. Beleggers waren vooral blij met de sterke cloud-prestaties, het aandeel steeg ruim 3%.

Diversen uitgelicht 

Ook IBM, Intel, Verizon en Spotify werden beloond voor sterke kwartaalcijfers. De aandelen van autoconcerns Ford en Mercedes Benz daalden fors na de cijfers, hoewel de winst van Mercedes hoger uitviel dan verwacht. De verwachtingen voor het vierde kwartaal vielen echter tegen. Farmaceut Sanofi werd afgestraft na zwakke kwartaalcijfers, het bedrijf wil zich opsplitsen in een aparte consumententak naast de farmaceutische activiteiten.

Weekconclusie en vooruitzicht

Afgelopen week kenmerkte zich door dagelijks hogere openingskoersen die echter gedurende de handelsdag niet vast werden gehouden. Door de geopolitieke spanningen in de wereld en zorgen over tegenvallende economische groei en bedrijfswinsten in het vierde kwartaal, daalt de risicobereidheid van beleggers. Dit resulteerde afgelopen week wederom in dalende aandelenmarkten, ondanks dat de meeste kwartaalcijfers positief verrasten en de lange rente licht daalde.

Aankomende week zal wederom gedomineerd worden door veel bedrijfsresultaten die worden gepubliceerd. Daarnaast komt de Amerikaanse Centrale Bank met het laatste rentebesluit. Vrijdag wordt het belangrijke banenrapport in de VS en de werkloosheidscijfers in de VS en Europa bekendgemaakt. 

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 30 okt - 3 nov


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen