Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-11-05

Wat bewoog de markten: 30 oktober tot 3 november


Eindelijk herstel op de financiële markten

Na een zwakke oktobermaand zijn de beurzen in november wereldwijd voortvarend van start gegaan. De Amerikaanse Centrale Bank handhaafde afgelopen week, conform verwachting, de rente op 5,5%. Voorzitter Powell gaf daarbij aan dat de Fed nu eerst de gevolgen van de hogere rentes op de economie wil afwachten. Al wilde Powell verdere renteverhogingen nog niet helemaal uitsluiten. De verwachting in de markt is echter dat zowel de Fed als de Europese Centrale Bank klaar is met het verhogen van de rente. Dit werd bevestigd door het banencijfer in de VS afgelopen vrijdag. In oktober kwamen er in de VS 150.000 banen bij, 30.000 minder dan verwacht. De werkloosheid steeg er van 3,8 naar 3,9%. Het banenrapport sluit een renteverhoging van de Fed in december vrijwel uit. Inmiddels verwacht een kleine meerderheid van de analisten in mei 2024 zelfs de eerste renteverlaging in de VS. In Europa daalden de inflatie in oktober vrijwel overal. In Nederland was er zelfs sprake van 0,4% deflatie in oktober, zonder rekening te houden met de volatiele energieprijzen bedroeg de inflatie nog wel 5,1%  De trend van dalende inflatiecijfers zette de afgelopen maand verder door. Dit zorgde eveneens voor druk op de rentestanden.

Verder publiceerden ook afgelopen week tal van bedrijven hun kwartaalcijfers. Over het algemeen waren de resultaten over het derde kwartaal een stuk beter dan verwacht. Dit gaf de beurs een extra duwtje in de goeie richting, waardoor er afgelopen week sprake was van forse koersstijgingen, met name in de VS waar de beurzen meer dan 5% stegen.. De 10-jaarsrente daalde afgelopen week in de VS met maar liefst 29 basispunten, tot 4,55%. Ook in Europa daalde de lange rente iets gematigder, met 20 basispunten, waardoor deze weer onder de 3% uitkwam. De euro werd ruim 1,5% sterker ten opzichte van de dollar. De olieprijs daalde met ruim 6% en de Europese gasprijzen daalden 5%, waardoor de prijs per megawattuur weer onder de € 50 terechtkwam.

Update kwartaalcijfers S&P500 bedrijven

Tot nu toe heeft 81% van de S&P 500 bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Hiervan presteerde 82% beter dan verwacht. De verwachte groei van de winst per aandeel voor dit kwartaal ligt momenteel op 3,7% (vorige week was dit nog 2,6%). Qua omzet presteerde 62% van de bedrijven beter dan verwacht. De gemiddelde omzetgroei bedraagt tot nu toe 2,3%. Momenteel ligt de koers/winstverhouding voor de S&P 500 index op 17,8. Dit is lager dan het 5-jarig gemiddelde van 18,7, maar hoger dan het 10-jarig gemiddelde van 17,5.

Duurzaam topic

Het Chinese CATL, de grootste batterijproducent ter wereld, claimt dat het in zijn nieuwe fabriek één batterijcel per seconde en een volledig batterijpakket voor een elektrische auto binnen 3 minuten kan maken. CATL is met een marktaandeel van bijna 37% de grootste batterijproducent ter wereld en levert onder andere batterijen aan Tesla en het Chinese NIO. Het productieproces van CATL is voor 95% volledig geautomatiseerd. Van ruwe grondstof tot eindproduct duurt de productie van een batterijcel slechts 1 seconde. CATL onthulde in september een nieuwe lithium-ijzer-fosfaatbatterij die in staat is om 400 kilometer bereik te laden in slechts 10 minuten. Tevens ontwierp het bedrijf een battery-swapping station waar elektrische auto’s onderweg hun lege batterij kunnen omwisselen voor een volle.

Amerikaanse indices

Na enkele weken van koersdalingen herstelde de  Amerikaanse aandelenmarkt fors afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index steeg 5,9%, technologiebeurs Nasdaq won maar liefst 6,5%. Alle handelsdagen werden positief afgesloten. De volatiliteitsindex VIX daalde meer dan 5 procentpunten tot 16,1%.

AEX Index

Ook de AEX index steeg flink afgelopen week. De index sloot 4 van de 5 handelsdagen hoger af. De koerswinst bedroeg 3,1%, de AEX eindigde de week op een stand van 736,31 punten. DSM-Firmenich was het best presterende aandeel met een koersstijging van 13,1%, ondanks matige kwartaalcijfers en een outlookverlaging. Ook Adyen (+10,8%) en IMCD (+9,7%) stegen fors. Er waren slechts 2 aandelen die de week in mineur afsloten. Wolters Kluwer verloor 2,0% na licht tegenvallende kwartaalcijfers en Shell, dat last had van de dalende olieprijs, daalde 1,3%.

Europese indices

Ook de overige grote Europese indices stegen afgelopen week. De EuroStoxx50 index won 4,0%,  de Duitse DAX steeg 3,4%, terwijl de Britse FTSE-index enigszins achterbleef met een koersstijging van 1,7%. Ook in Europa daalde de volatiliteit fors tot een niveau van 16,8%.

TOPSELECTIE

De volgende bedrijven in de topselectie publiceerden afgelopen week hun kwartaalcijfers.

Assurant

Assurant heeft in het derde kwartaal van 2023 veel beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 9% tot 2,77 miljard dollar. Analisten rekenden op 2,70 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 190 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg van $ 1,01 vorig jaar naar $ 4,29. De analistenconsensus was $ 2,65 winst per aandeel. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers het aandeel steeg bijna 12%.

Borgwarner

Borgwarner zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen met 12% tot 3,62 miljard dollar. Analisten rekenden echter op 3,67 miljard dollar omzet. Vanwege reorganisatiekosten daalde de nettowinst naar 50 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel daalde van $ 1,09 naar $ 0,98 tegen een verwachting van $ 0,94. Borgwarner verwacht voor heel 2023 een omzet van circa 14,2 miljard dollar. Analisten rekenden echter op 14,4 miljard omzet. Hierdoor daalde het aandeel maar liefst 13% na de cijfers.

CBOE Global Markets

CBOE presenteerde uitstekende kwartaalcijfers. De omzet steeg met 9% tot 481 miljoen dollar. Voor heel 2023 verwacht CBOE eveneens 9% omzetgroei te realiseren. De winst per aandeel nam toe met 18% tot $ 2,06. De analistenconsensus was $ 1,86 winst per aandeel. Het aandeel steeg 3% na de cijfers, maar was eerder al behoorlijk opgelopen.

Cencora

Cencora (voorheen AmerisourceBergen) heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2023 beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 13% tot 68,9 miljard dollar. Analisten gingen uit van 66,2 miljard dollar omzet. De netto kwartaalwinst bedroeg 351 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 10% tot $ 2,86, verwacht was $ 2,81. De nettowinst over heel 2023 kwam uit op 1,75 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel over het hele jaar bedroeg $ 11,99, een toename van 9% ten opzichte van 2022. De omzet bedroeg 262 miljard dollar, 10% meer dan een jaar eerder. Voor 2024 verwacht Cencora een stijging van de winst per aandeel van 7 tot 8%. Na de cijfers noteerde het aandeel 2,5% hoger.

Incyte

Incyte boekte in het afgelopen kwartaal meer winst maar minder omzet dan verwacht. De omzet steeg met 12% tot 919 miljoen dollar. Analisten rekenden echter op 964 miljoen dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 171 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg van $ 0,50 naar $ 1,10. De analistenconsensus was $ 1,02 winst per aandeel. Na publicatie van de resultaten steeg het aandeel 3,4%.

Novo Nordisk

Novo Nordisk profiteerde in het derde kwartaal van de sterke stijging van de verkopen van obesitas en diabetes medicijnen. De omzet steeg met 29% tot 58,7 miljard Deense kronen (7,9 miljard euro), ruim 1 miljard meer dan verwacht. De winst per aandeel steeg met 58% tot DKK 5,00. Analisten gingen uit van DKK 4,81. Novo Nordisk verhoogde de omzetverwachting naar circa 35%, eerder ging het nog uit van 30% groei. De winstgroei zal vermoedelijk 40 tot 45% bedragen ten opzichte van de eerder afgegeven verwachting van circa 35%. Het aandeel noteerde ruim 3% hoger na de cijfers.

Teamviewer

Teamviewer heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 10% tot 158 miljoen euro, 1,5 miljoen meer dan verwacht. De EBITDA bedroeg 70 miljoen euro, met een marge van 44%. De (aangepaste) winst per aandeel kwam uit op $ 0,22 tegen een verwachting van $ 0,17. Teamviewer handhaafde de verwachtingen voor heel 2023. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.



Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse Centrale Bank handhaafde de rente, conform verwachting, op 5,5%. De werkgelegenheid in de VS is in oktober minder sterk gestegen als verwacht. Er was sprake van een banengroei van 150.000. De verwachting was 180.000 banen. De werkloosheid kwam uit op 3,9% tegen 3,8% in september. Economen rekenden ook op 3,8% werkloosheid. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,1%.

In het derde kwartaal zijn de arbeidskosten in de VS onverwacht gedaald met 0,8% op kwartaalbasis. Er werd gerekend op een plus van 0,7%. Op jaarbasis stegen de arbeidskosten met 1,9% en de productiviteit met 2,2%.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in oktober gedaald naar 2,9%. Een maand eerder stegen de prijzen nog 4,3%. Economen gingen uit van 3,1% inflatie. De kerninflatie, zonder energie en voeding, daalde zoals verwacht van 4,5% naar 4,2%.

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal onverwacht gekrompen. Het bruto binnenlands product daalde ten opzichte van het tweede kwartaal met 0,1% waar nulgroei was verwacht. Op jaarbasis groeide de economie in de eurozone met 0,1%.

Nederland

De inflatie in Nederland is in oktober uitgekomen op -0,4% dankzij lagere energieprijzen. Zonder rekening te houden met energieprijzen bedroeg de inflatie 5,1%. Een maand eerder was dit 5,5%.

De detailhandelsverkopen in Nederland zijn in september met 3,1% gestegen, hoewel de verkoopvolumes daalden met 3,3%. Met name de omzet in de voedingssector steeg.

Duitsland

Ook in Duitsland daalde de inflatie in oktober en wel naar 3,8%. Een maand eerder stegen de consumentenprijzen nog met 4,5%, verwacht was een inflatie van 4,0%.

De Duitse economie is in het derde kwartaal zowel op jaarbasis als op kwartaalbasis gekrompen. Op jaarbasis was er sprake van 0,3% krimp, ten opzichte van een kwartaal eerder daalde het bruto binnenlands product in Duitsland met 0,1%. De daling was minder dan verwacht.

Nederlands bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize

Ahold neemt de Roemeense supermarktketen Profi Rom Food over voor een bedrag van 1,3 miljard euro. Profi exploiteert 1.654 winkels in Roemenië en heeft een omzet van circa 2,5 miljard euro. Ahold had al 970 winkels van Mega Image in Roemenië. De overname zou aanzienlijke synergievoordelen moeten opleveren. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

ArcelorMittal

Een ongeluk in een kolenmijn in Kazachstan kostte het leven van 42 medewerkers van ArcelorMittal. Het bedrijf is met de overheid van Kazachstan overeengekomen dat het eigenaarschap van ArcelorMittal Temirtau, de uitbater van de mijn, wordt overgedragen aan Kazachstan.

DSM-Firmenich

DSM-Firmenich heeft in het derde kwartaal de omzet, conform verwachting, met 12% zien dalen tot 3,05 miljard euro. De aangepaste EBITDA daalde van 599 naar 409 miljoen euro. Analisten gingen uit van 405 miljoen euro. De marge daalde van 17,4% naar 13,4%. DSM verlaagde de outlook voor het hele jaar wederom. Desalniettemin steeg het aandeel ruim 7% na de cijfers.

Exor

De aandelenkoers van Exor steeg 2% na sterke kwartaalcijfers van Ferrari, waar Exor een belang in heeft van 24%. De omzet van Ferrari steeg in het derde kwartaal met 24%, terwijl de aangepaste nettowinst met 46% steeg naar 332 miljoen euro.

ING Groep

ING heeft in het derde kwartaal de nettowinst verdubbeld, welke uitkwam op 1,98 miljard euro. De analistenconsensus ging uit van 1,83 miljard euro winst. De rentebaten stegen met 24% tot 4,03 miljard euro, verwacht was 4,12 miljard. De voorzieningen voor oninbare leningen daalden van 403 miljoen naar 183 miljoen euro. Analisten rekenden hier op 322 miljoen euro. ING zag de operationele kosten toenemen met 6,2% tot 2,79 miljard euro. De verhouding tussen kosten en inkomsten daalde op jaarbasis van 59,6 naar 47,8%. Verder kondigde ING een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 2,5 miljard euro, dit was aan de bovenkant van de verwachtingen. Ondanks de sterke cijfers daalde het aandeel in eerste instantie met 2% om vervolgens de week toch in de plus af te sluiten.

Randstad

Randstad heeft nieuwe doelstellingen afgegeven. Op middellange termijn streeft het naar een EBITA-marge van 5 tot 6%. In het derde kwartaal was dit 4,4%. Om de groei te versnellen wil Randstad specialiseren waarbij het mikt op hogere groeisegmenten en de uitbreiding van het dienstenaanbod.

Shell

Shell heeft in het derde kwartaal de winst, conform verwachting, zien dalen van 9,45 miljard na 6,22 miljard dollar. De operationele vrije kasstroom van Shell, naast de winst een belangrijk cijfer voor de markt, kwam uit op 12,3 miljard dollar. Dat is meer dan de 11,1 miljard dollar waarop analisten rekenden. Shell koopt in de tweede jaarhelft voor 6,5 miljard dollar aan eigen aandelen in. Dat is meer dan de 5 miljard die eerder werd aangekondigd. De omzet daalde met 26% tot 75,9 miljard dollar. Het aandeel steeg 3% na de cijfers.

Wolters Kluwer

De omzet van Wolters Kluwer steeg in de eerste 9 maanden van 2023 met 5%. Na 6 maanden ws de groei nog 6%. Het operationeel resultaat daalde in de eerste drie kwartalen met 2% met een bijbehorende marge van 26,1%. De marge lag 1,5% lager dan een jaar eerder. Wolters Kluwer herhaalde de outlook voor heel 2023 en voorziet nog altijd een hoge enkelcijferige procentuele groei van de winst per aandeel. Het aandeel daalde bijna 3% na de cijfers.


Internationaal bedrijfsnieuws

Apple

Apple zag de omzet in het afgelopen kwartaal, conform verwachting, met 1% dalen tot 89,5 miljard dollar. De helft van de omzet kwam uit de verkoop van iPhones. De nettowinst kwam uit op 23,0 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 13% tot $ 1,46. Analisten gingen uit van $ 1,39. Het aandeel opende 2% lager na de cijfers.

Arista Networks

Arista Networks zag de omzet in het derde kwartaal met 28% stijgen tot 1,51 miljard dollar, nipt meer dan de analistenverwachting van 1,48 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 545 miljoen dollar of $ 1,83 per aandeel. Analisten ging uit van $ 1,58 winst per aandeel. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 14%.

McDonald’s

De omzet van McDonald’s steeg in het afgelopen kwartaal met 14% tot 6,7 miljard dollar. Analisten rekenden op 6,56 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 2,3 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 19% tot $ 3,19, er werd gerekend op $ 3,00. Het aandeel steeg bijna 2% na de cijfers.

Pfizer

Pfizer zag de omzet met 42% dalen naar 13,2 miljard dollar. Analisten rekenden op 100 miljoen meer omzet. De omzet van het corona vaccin daalde met 70%. Het nettoresultaat daalde van een winst van 8,6 miljard dollar naar een verlies van 2,4 miljard dollar. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

Samsung

Samsung heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg 12% ten opzichte van het tweede kwartaal. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder daalde de omzet echter met 12%. De nettowinst kwam omgerekend uit op 4,2 miljard euro. Voor het vierde kwartaal rekent Samsung op een verbetering van de vraag naar geheugenchips.

BMW

BMW zag de omzet in het derde kwartaal licht stijgen naar 38,5 miljard euro, ruim 1 miljard meer dan verwacht. De winst daalde van 3,2 naar 2,9 miljard euro. Analisten gingen uit van 2,6 miljard euro winst. BMW handhaafde de outlook voor heel 2023. Het aandeel steeg bijna 3% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

Eindelijk herstel op de aandelenmarkten. Verantwoordelijk hiervoor waren beter dan verwachte kwartaalcijfers, het rentebesluit van de Fed en het tegenvallenden banenrapport in de Verenigde Staten. Dit was dan ook het ideale scenario voor forse koersstijgingen. Er was sprake van een opluchtingsrally na de slechte oktobermaand.

Komende week komt er opnieuw een flink aantal bedrijven met cijfers. In Nederland is met name de update over het afgelopen kwartaal van Adyen interessant. Ook Ahold Delhaize, ABN AMRO en IMCD openen de boeken. In de VS loopt het cijferseizoen op zijn eind, maar in Europa is het druk met onder andere DHL, Adidas, Bayer, Allianz en Deutsche Telekom. Op macro-economisch vlak zijn er   inflatiecijfers uit China, terwijl Nederland en Duitsland de definitieve inflatiecijfers over oktober publiceren. In de eurozone worden de ontwikkeling van de producentenprijzen en de detailhandelsverkopen over oktober bekendgemaakt. Daarnaast blijven de ontwikkelingen in het Midden-Oosten van belang.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 6 - 10 nov


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen