Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-11-12

Wat bewoog de markten: 13 tot 17 november


Dalende inflatie zorgt voor verdere koersstijgingen

De meeste aandacht ging afgelopen week uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers. De consumentenprijzen in de VS stegen in oktober met 3,2% waar de markt rekende op 3,3% inflatie. In september was er nog sprake van 3,7% inflatie. De kerninflatie, zonder energie en voeding, daalde slechts licht tot 4,0% en kwam daarmee 0,1% lager uit dan verwacht. Dit zorgde voor dalende marktrentes, aangezien deze inflatiecijfers een renteverhoging van de Amerikaanse Centrale Bank vrijwel uitsluiten. Beleggers reageerde enthousiast, wereldwijd stegen de aandelenmarkten dan ook flink. In Europa werden enkele economische groeicijfers over het derde kwartaal gepubliceerd. Zowel in de eurozone als in Nederland was er op kwartaalbasis sprake van krimp. In Nederland betekende dit het derde achtereenvolgende kwartaal met een krimpende economie, echter de werkloosheid in Nederland blijft uitzonderlijk laag en daalde in oktober zelfs. Hierdoor blijft de impact van economische krimp beperkt.

Verder werd in Amerika afgelopen week een shutdown afgewend, de Amerikaanse Senaat stemde voor een nieuwe financieringswet. Het betreft een tijdelijke oplossing, waardoor er begin 2024 opnieuw over een oplossing van de hoge schuldenberg in de VS moet worden gepraat. Uit de top van de Amerikaanse president Biden en zijn Chinese ambtgenoot XI Jinping kwamen geen verrassingen. Hoewel de bijeenkomst positief zou zijn verlopen, kwam er geen marktreactie uit voort.

Afgelopen week daalden de energieprijzen wederom. De olieprijs noteerde 1% lager, terwijl de Europese gasprijzen bijna 3,5% daalden. De 10-jaarsrente daalde in de VS met bijna 20 basispunten, in Europa bleef de daling beperkt tot 0,12%. In Nederland zakte de 10-jaarsrente daardoor weer onder de 3%. De euro won fors terrein op de dollar en kwam voor het eerst sinds augustus boven de 1,09 uit.

Duurzaam topic

De Nederlandse start-up Cell Technologies heeft een kleine windturbine, genaamd The Blade, ontwikkeld die in de tuin, op het balkon of op het dak van een woning stroom kan opwekken. Ook boeren en tuinders kunnen het als alternatief voor zonnepanelen gebruiken. Eerste testen tonen aan dat de kleine windturbine bij windkracht 2,5 al 800 watt opwekt, terwijl de gemiddelde windkracht in Nederland op 4 ligt. Als de testresultaten worden doorgerekend zou met de windturbine tussen de 10 en 20 kilowattuur per dag opgewekt kunnen worden, oftewel tussen de 3600 en 7200 kilowattuur per jaar. The Blade wordt 1,40 meter hoog en 60 centimeter in doorsnede, heeft een vermogen van tussen de 500 en 2.000 watt. Het maximale vermogen wordt al bij windkracht 4 bereikt. Door isolatie en slim ontwerp maakt de turbine nauwelijks geluid. In maart 2024, als de patenten rond zijn, zou de productie moeten beginnen. Cell Technologies mikt in eerste instantie op een productie van 60.000 windturbines per jaar.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt sloot voor de derde week op rij in de plus. De toonaangevende S&P 500 index steeg afgelopen week 2,2%, waarbij 4 van de 5 dagen positief werden afgelsloten.  Technologiebeurs Nasdaq won 2,0%. De volatiliteitsindex VIX bleef onveranderd op 14,9%.

AEX Index

De AEX index zette het positieve sentiment afgelopen week voort. De Amsterdamse index steeg 1,6% en sloot de week af op een stand van 758,59 punten, waarbij 4 van de 5 handelsdagen positief waren.  Adyen was met een koersstijging van 10,9% wederom het best presterende aandeel afgelopen week, gevolgd door ArcelorMittal (+8,1%) en ASM International (+6,5%). Slechts 7 van de 25 aandelen noteerden lager. De grootste verliezer was Unilever dat 3,5% daalde, gevolgd door Heineken (-1,8%) en KPN  en Wolters Kluwer (beide -1,0%).

Europese indices

De overige grote Europese indices presteerden uitstekend afgelopen week. De Duitse DAX index steeg maar liefst 4,5%. De Eurostoxx50 index noteerde 3,4% hoger, terwijl de Britse FTSE-index 2,0% won. In Europa daalde de volatiliteit ruim 2 procentpunten tot 13,8%, het laagste niveau sinds begin juli dit jaar. Dit geeft aan dat er momenteel weinig angst in de markt is voor forse koersdalingen..

TOPSELECTIE

Cencora

Grootaandeelhouder Walgreens Boots Alliance’s heeft voor 424 miljoen dollar aandelen Cencora verkocht. Na de verkoop heeft Walgreens nog 15% van de aandelen Cencora in bezit. Tegelijkertijd kocht Cencora voor 250 miljoen dollar aan eigen aandelen in.

Cisco Systems

Cisco Systems presteerde in het eerste kwartaal van gebroken boekjaar 2024 beter dan verwacht, maar verlaagde de outlook fors. Cisco zag de omzet toenemen met 10% tot 14,7 miljard dollar. Analisten rekenden op 14,6 miljard dollar omzet. De netto kwartaalwinst bedroeg 3,64 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 29% tot $ 1,11. De consensus was $ 1,03 winst per aandeel. Voor het huidige kwartaal voorziet Cisco een winst per aandeel van $ 0,83 tegen een verwachting van $ 0,99. De afgegeven omzetverwachting bleef 10% achter bij de analistenverwachtingen. Voor het hele boekjaar gaat Cisco nu uit van een omzet rond de 54,5 miljard dollar, waar het eerder rekende op 57,5 miljard. De verwachte winst per aandeel werd verlaagd van $ 4,05 naar $ 3,90. Beleggers reageerden teleurgesteld op de outlookverlaging, het aandeel daalde bijna 10%.

Everest Group

Naar aanleiding van de recente kwartaalcijfers ontving Everest Group afgelopen week koersdoelverhogingen van onder meer Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley.

Henry Schein

Henry Schein zag de omzet in het derde kwartaal met 3% stijgen tot 3,16 miljard dollar. Analisten rekenden op 3,20 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 137 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg conform verwachting met 15% tot $ 1,32. Henry Schein verlaagde de vooruitzichten voor het hele boekjaar mede door de impact van de bedrijfsonderbreking als gevolg van het recente cybersecurity incident. Het bedrijf gaf aan dat het aanzienlijke vooruitgang boekt bij het hervatten van de normale bedrijfsactiviteiten. Het aandeel steeg ruim 5% na de cijfers, nadat het aandeel eerder, na de melding van de cybersecurity problemen, flink was gedaald.

Infineon

Infineon heeft in het afgelopen kwartaal 4,15 miljard omzet geboekt, vrijwel gelijk aan die in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Analisten gingen uit van 4,07 miljard omzet. De brutomarge bleef eveneens vrijwel gelijk op 44,5%. De nettowinst kwam uit op 753 miljoen euro tegen 735 miljoen een jaar eerder. De winst per aandeel steeg met 3% tot $ 0,65 tegen een verwachting van $ 0,59. De jaaromzet van Infineon steeg met 15% tot 16,3 miljard euro. Voor het nieuwe boekjaar rekent Infineon op omzetgroei, maar in een lager tempo. Het aandeel steeg bijna 10% na de cijfers.

Johnson Controls International

Johnson Controls heeft aangegeven dat schade van het cybersecurity incident eind september bepekt was en dat het bedrijf geen impact heeft waargenomen op digitale producten, diensten en oplossingen. Wel zal als gevolg van het incident de kwartaalcijfers later worden gerapporteerd en wel op 14 december 2023.

Palo Alto

Palo Alto rapporteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers maar verlaagde de outlook voor het huidige kwartaal. De omzet steeg met 20% tot 1,88 miljard dollar, 50 miljoen dollar meer dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 194 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 66% tot $ 1,38. Analisten gingen uit van $ 1,21. Palo Alto verlaagde de omzetverwachting met zo’n 2% en verwacht nu voor boekjaar 2024 een omzetgroei van circa 19%. In 2023 was er sprake van 25% omzetgroei. Het aandeel daalde ruim 5% na de cijfers.

Target

Target heeft in het derde kwartaal veel meer winst geboekt dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 971 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 36% tot $ 2,10. Analisten rekenden op $ 1,47. De omzet daalde met 4,3% tot 25,4 miljard dollar, de consensus was 25,3 miljard dollar omzet. De afgegeven winstverwachting voor het vierde kwartaal lag net iets boven de analistenverwachting. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg maar liefst 18%.



Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inflatie in de VS is in oktober harder gedaald dan verwacht. De consumentenprijzen stegen met 3,2% tegen 3,7% een maand eerder. Economen rekenden op 3,3%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 4,0% tegen 4,1% in september. Hier was gerekend op een onveranderd cijfer. De producentenprijzen daalden met 0,5% vergeleken met een maand eerder. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen met 1,3%. De detailhandelsverkopen daalden in oktober met 0,1%, economen rekenden op een daling van 0,3%.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal met 0,1% gekrompen op kwartaalbasis. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de economie in de eurozone met 0,1%. Beide waren conform verwachting. De inflatie in de eurozone is in oktober, conform de eerste raming, vastgesteld op 2,9%. In september was dit nog 4,3%.

Nederland

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,2% gekrompen vergeleken met het tweede kwartaal. Dit is het derde opeenvolgende kwartaal met krimp. Op jaarbasis was er sprake van 0,6% krimp. De werkloosheid in Nederland daalde in oktober naar 3,6%. Een maand eerder was dit nog 3,7%.

Duitsland

De Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment is in november sterker gestegen dan verwacht.

Azië

In China steeg de industriële productie in oktober met 4,6%. De Chinese detailhandelsverkopen stegen met 7,6%.

De Japanse economie is in het derde kwartaal met 2,1% op jaarbasis gekrompen. In het tweede kwartaal was er nog sprake van 4,5% groei.

Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aegon heeft in het derde kwartaal een operationeel resultaat geboekt van 354 miljoen euro, 16% meer dan een jaar eerder. Analisten gingen uit van 277 miljoen euro resultaat. Aegon verwacht dit jaar 1,2 miljard euro kapitaal te genereren in plaats van de eerder aangegeven 1,0 miljard euro. Aegon heeft sinds de afronding van de overname van Aegon Nederland door a.s.r. Nederland. Aan het eind van het derde kwartaal zat er 2,9 miljard euro in kas. Aegon heeft inmiddels voor 473 miljoen euro aandelen ingekocht, naast de uitkering van 263 miljoen euro aan interimdividend. Het aandeel steeg 2,5% na de cijfers.

IMCD

IMCD neemt twee Indiase divisies die gericht zijn op chemicaliën voor verf, coatings, lijmen en lifescience over van CJ SHah & Company. De divisies genereerden een omzet van 25 miljoen euro in het afgelopen boekjaar. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

KPN

America Movil heeft het belang in KPN verkleind tot 14,99%. Vorig jaar had America Movil nog een belang van 19,99%.

Philips

Philips start een achtjarige samenwerking met NYU Langone Health, dat bekend staat als het best aangeschreven academisch medisch centrum van de Verenigde Staten. De samenwerking heeft een waarde die kan oplopen tot 115 miljoen dollar en is gericht op het verbeteren van de patiëntzorg door middel van verdere innovatie.

Prosus

Het aandeel Prosus steeg 5% na sterke kwartaalresultaten van het Chinese techbedrijf Tencent, waarin Prosus een belang heeft van 26%.


Internationaal bedrijfsnieuws

Applied Materials

Applied Materials heeft in zijn vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het Amerikaanse techbedrijf boekte een recordomzet, -winst en cashflow in 2023. De winst per aandeel steeg met 4,5% tot $ 2,12 tegen een verwachting van $ 1,99. De omzet bleef vrijwel gelijk aan een jaar eerder.  Het aandeel daalde licht na de cijfers.

Alibaba

Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal de omzet conform verwachting met 2,5% zien stijgen tot omgerekend circa 29 miljard euro. De winst per aandeel steeg 10% tot omgerekend € 1,99. De marge steeg van 12 naar 15%. Het aandeel daalde 9% na de cijfers, nadat het bedrijf meldde dat het zijn cloud activiteiten toch niet afsplitst.

Siemens

Siemens heeft het afgelopen boekjaar de omzet met 11% zien stijgen tot 77,8 miljard euro. De nettowinst steeg op jaarbasis van 4,4 miljard naar 8,5 miljard euro. De vrije kasstroom steeg naar een recordhoogte van 10,0 miljard euro. Voor het boekjaar 2024 verwacht Siemens 4 tot 8% omzetgroei. Het aandeel steeg bijna 6% na de cijfers.

Walmart

Walmart boekte in het derde kwartaal 5,2% omzetgroei. De omzet kwam uit op 160,8 miljard dollar, 1 miljard meer dan verwacht. De winst per aandeel steeg met 2% tot $ 1,53. Analisten gingen uit van $ 1,52. Voor 2024 gaat Walmart uit van 5 tot 5,5% omzetgroei, waar het eerder uitging van 4 tot 4,5% groei. De winstoutlook lag echter nipt onder de analistenverwachtingen. Het aandeel daalde hierdoor ruim 8% na de cijfers.

Boeing

Boeing zag zijn aandelenkoers stijgen met ruim 4% nadat het een reeks nieuwe deals aankondigde. Luchtvaartmaatschappij Emirates bestelt voor 52 miljard dollar aan Boeing vliegtuigen, terwijl SunExpress 90 vliegtuigen van het type 737 Max wil kopen. Daarnaast staat de Chinese regering op het punt om een commerciële blokkade op te heffen voor de 737 Max.


Weekconclusie en vooruitzicht

De inflatiedata van oktober uit de VS bevestigden de dalende trend die eind 2022 werd ingezet. Hierdoor daalden de rentes en konden de aandelenmarkten hun opmars voortzetten. Dit ondanks de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten en Oekraïne die blijft voortduren.

Beleggers kunnen zich deze week opmaken voor een relatief rustige week. Wall Street is donderdag gesloten en sluit vrijdag eerder in verband met de viering van Thanksgiving. Dinsdag is het nog wel druk met kwartaalcijfers van onder meer Nvidia, HP, Best Buy, Lowe’s en Baidu. Op macro-economische vlak komen deze week de inkoopmanagers met hun verwachtingen over november. Daarnaast publiceert Duitsland het ondernemersvertrouwen, producentenprijzen en het ondernemersvertrouwen. Verder worden de notulen van zowel de Fed als de ECB betreffende de laatste beleidsvergadering bekendgemaakt.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 20 - 24 nov


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen