Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-11-26

Wat bewoog de markten: 20 tot 24 november


Aandelenbeurzen stijgen verder in rustige markt

Afgelopen week waren de koersuitslagen op de aandelenmarkten zeer beperkt. Het positieve sentiment bleef gehandhaafd. De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland, waarbij de PVV de grootste partij werd, had weinig impact op de Nederlandse beurs. Verder viel op dat de koers van Nvidia afgelopen week daalde met 3%, ondanks dat het bedrijf veel beter dan verwachte winstcijfers publiceerde en ook de omzetverwachting opnieuw naar boven bijstelde.

De volumes op de beurzen waren afgelopen week veel lager dan normaal, dit werd vooral veroorzaakt de viering van Thanksgiving in de VS afgelopen donderdag en Black Friday. In Amerika werd een recordbedrag van 5,6 miljard dollar uitgegeven aan online aankopen, een stijging van 5,5% ten opzichte van Thanksgiving vorig jaar. Dit feestdagenseizoen wordt nauwlettend in de gaten gehouden, om te zien of consumenten minder uitgeven nu de recessiezorgen toenemen. Verwacht wordt een stijging van de consumentbestedingen met 3 tot 5%.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank bleek dat de ECB de effecten van de hogere rente zichtbaar worden. In de VS bleek uit de notulen dat de Fed de rente de rest van het jaar zeer waarschijnlijk ongemoeid zal laten. De 10-jaarsrente steeg afgelopen week zowel in Europa als in de VS met slechts 5 basispunten. De olieprijs bleef onveranderd, terwijl de Europese gasprijzen 3,5% stegen. De euro won wederom terrein op de dollar, zij het slechts 0,3%.

Duurzaam topic

Meer dan 75% van de grote bedrijven wereldwijd is erin geslaagd om hun uitstoot per eenheid van de omzet te verlagen, sinds de Overeenkomst van Parijs. De resultaten waren echter minder bemoedigend als niet wordt gecorrigeerd voor bedrijfsgroei: slechts ongeveer de helft van de bedrijven heeft de absolute operationele emissies sinds 2016 teruggedrongen. De nutssector heeft de grootste emissiereductie behaald, terwijl software- en platformbedrijven hun emissies gemiddeld met 15% zagen toenemen sinds 2016. Verder bleek uit het rapport dat slechts 18% van de bedrijven op koers ligt om in 2050 een netto nul-uitstoot te bereiken. Uitgesplitst per regio ligt 24% van de Europese bedrijven op koers om in 2050 netto nul uit te stoten, vergeleken met 20% in Noord-Amerika en slechts 13% in de rest van de wereld. 67% van de Europese bedrijven heeft de uitstoot sinds 2016 verminderd, vergeleken met 53% in Noord-Amerika en 40% in de rest van de wereld.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt sloot elke week in november positief af, al waren de koerswinsten afgelopen week beperkt. De toonaangevende S&P 500 index steeg afgelopen week 1,0%, waarbij 3 van de 4 dagen positief werden afgesloten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,9% hoger. De volatiliteitsindex VIX daalde vanwege de rustige handelsweek verder tot een niveau van 13,9%.

AEX Index

Ook de AEX index steeg de afgelopen week verder. De Amsterdamse index noteerde 0,9% hoger en sloot de week af op een stand van 765,66 punten, waarbij 4 van de 5 handelsdagen positief waren.  Voor de derde week op rij was Adyen het best presterende aandeel, de koers steeg afgelopen week met 3,5%. Ook RELX (+3,1%) en Wolters Kluwer (+2,9%) noteerden flink hoger. Van de 25 aandelen in de AEX index sloten er afgelopen week 19 in de plus. De grootste verliezer was ASM International dat 1,3% daalde, gevolgd door ABN AMRO (-1,1%) en DSM Firmenich (-0,7%).

Europese indices

In Europa stegen de Eurostoxx50 en de Duitse DAX index beide 0,7% afgelopen week. De Britse FTSE-index daalde 0,2%. Ook in Europa daalde de volatiliteit in de rustige markt naar 13,4%.

TOPSELECTIE

AkzoNobel

AkzoNobel heeft geen goedkeuring gekregen voor de overname van der Afrikaanse verf- en coatingsactiviteiten van het Japanse Kansai Paint. Kansai is actief in 12 Afrikaanse landen en realiseert daar een omzet van circa 280 miljoen euro. AkzoNobel hoopte met de overname zijn positie in de Afrikaanse markt te versterken. De overname werd in juni aangekondigd.

HP

HP heeft in het vierde kwartaal van gebroken boekjaar 2023 de omzet conform verwachting met 4% zien dalen tot 13,8 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 900 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 6% tot € 0,90, gelijk aan de analistenconsensus. HP handhaafde de winstoutlook voor boekjaar 2024 en zag nog steeds zwakke vraag in China. Het aandeel steeg 2,8% na de cijfers.

Novo Nordisk

De Deense farmaceut investeert omgerekend 2,1 miljard euro in zijn Franse productiefaciliteit om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar zijn kaskrakermedicijnen tegen obesitas (Wegovy) en diabetes (Ozempic). Hierdoor zal de omvang van de locatie meer dan verdubbelen, dit levert naar verwachting 500 nieuwe banen op. De bouw die reeds is begonnen zal naar verwachting tussen 2026 en 2028 zijn voltooid.

Sage Group

Sage Group publiceerde uitstekende halfjaarcijfers die door beleggers werden beloond met een koersstijging van meer dan 13%. De omzet steeg in de laatste zes maanden van 2023 met 9% tot 1,10 miljard Britse pond, verwacht was 1,07 miljard omzet. De nettowinst steeg tot 111 miljoen Britse pond. De winst per aandeel steeg conform verwachting van £ 0,13 naar £ 0,17. In heel 2023 steeg de omzet met 10%, de aangepaste winst per aandeel steeg met 22%.

Teamviewer

Financieel investeerder Permira heeft 1/3 van het pakket aandelen Teamviewer verkocht. Permira heeft 13 miljoen aandelen geplaatst tegen een prijs van € 13,90 per stuk, een korting van 8% ten opzichte van de slotkoers van Є 14,96 op de dag voor de verkoop. De verkoop zal het belang van Permira in Teamviewer terugbrengen tot 13,6%. Sinds de beursgang van Teamviewer heeft Permira reeds voor 5,5 miljard euro aan aandelen verkocht, nadat het in 2014 870 miljoen euro investeerde.
Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in oktober verder gedaald. Dit is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft. De lage stand kan wijzen op een naderende recessie in de VS. De nieuwe orders voor duurzame goederen daalden in oktober op maandbasis met 5,4%. De inkoopmanagersindex in VS zag de industriële activiteiten in november dalen, terwijl de dienstensector steeg naar het hoogste niveau in vier maanden.

Eurozone

De inkoopmanagersindex voor de eurozone liet in november minder krimp zien. Zowel de dienstensector als de industrie zagen de activiteiten aantrekken.

Nederland

Het consumentenvertrouwen is in november gestegen maar ligt nog altijd ver onder het langjarig gemiddelde. De Nederlandse investeringen zijn in september met 1,6% gedaald, na 4 maanden van stijgingen.

Duitsland

De producentenprijzen in Duitsland daalden in oktober met 11% op jaarbasis. Vergeleken met een maand eerder was er sprake van een daling van 0,1%. De Duitse economie is in het derde kwartaal op jaarbasis met 0,4% gekrompen. In de eerste raming ging men uit van 0,3% krimp. Vergeleken met het tweede kwartaal kromp de Duitse economie, conform de eerste raming, met 0,1%. De inkoopmanagersindex liet ook in Duitsland minder krimp zien..

Azië

De inflatie in Japan is in oktober gestegen naar 3,3%, in september stegen de prijzen met 3,0%. De inkoopmanagersindex daalde in Japan in november tot 50,0, hetgeen stilstand van de economie inhoudt.

Nederlands bedrijfsnieuws

Exor

Exor gaat ruim 13 miljoen aandelen intrekken. Dit staat gelijk aan 5,6% van het uitstaande aandelenkapitaal. In september kondigde Exor aan dat het voor 1 miljard euro eigen aandelen zou gaan inkopen. Het inkoopprogramma zorgt voor een hogere winst per aandeel en is tevens een signaal dat Exor de eigen waardering te laag vond, aldus analisten.

Prosus

Internetinvesteerder Prosus heeft in het afgelopen halfjaar de kernwinst uit voortgezette activiteiten waarschijnlijk bijna zien verdubbelen. Deze groei is te danken aan een verbeterde winstgevendheid van hun e-commercebedrijven en investeringen. De volledige halfjaarcijfers worden volgende week, op 29 november, gepresenteerd.

Shell

Shell en het nationale aardgasbedrijf van Trinidad en Tobago zijn dicht bij goedkeuring om een aardgasveld te ontwikkelen. De partijen zijn in gesprek over een 25-jarige exploratie- en productielicentie voor het veld dat 4,2 biljoen kubieke meter aardgas bevat. Shell zou een belang van 70% krijgen als uitvoerder van het project.


Internationaal bedrijfsnieuws

Nvidia

Nvidia heeft ook in het derde kwartaal de verwachtingen ruimschoots overtroffen. De omzet steeg van 5,9 naar 18,1 miljard dollar. Analisten rekenden op 16,2 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 9,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg van $ 0,58 naar $ 4,02 tegen een verwachting van $ 3,37. Ook de afgegeven omzetverwachting voor het vierde kwartaal van circa 20 miljard dollar lag ruim boven de analistenconsensus. Echter doordat de groei in China enigszins tegenviel reageerden beleggers toch niet erg enthousiast, het aandeel daalde 2,5%.

Zoom Video Communications

Zoom heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de outlook voor het hele boekjaar. De omzet steeg met 3,5% tot 1,14 miljard dollar, analisten rekenden op 1,10 miljard. De nettowinst kwam uit op 141 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 21% tot $ 1,29 tegen een verwachting van $ 1,09. Zoom verhoogde de verwachte winst per aandeel voor het hele jaar met 6,5% tot $ 4,94. Na een aanvankelijke hogere opening sloot het aandeel op de dag van de cijfers uiteindelijk nagenoeg onveranderd. 

Best Buy

De Amerikaanse consumentenelektronica keten zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 8% dalen tot 9,8 miljard dollar. De verwachting was 9,9 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 277 miljoen euro of $ 1,29 per aandeel. Analisten gingen uit van $ 1,19 winst per aandeel. Het aandeel daalde 0,7% na de cijfers.

Bayer

Het aandeel Bayer verloor ruim 20% nadat een jury in de VS in het voordeel besliste van eisers die de Roundup-onkruidverdelger de schuld gaven van het veroorzaken van kanker. Bayer moet hierdoor vermoedelijk 1,56 miljard dollar uitkeren. De overname in 2018 van Monsanto heeft Bayer inmiddels veel schade gebracht. Het aandeel is sinds de overname de helft van zijn waarde verloren.

Open AI / Microsoft

CEO Sam Altman van het CHAT-GPT moederbedrijf OpenAI  werd vorige week ontslagen. Maandag maakte Microsoft (dat ook een belang van 49% in OpenAI bezit) bekend dat Altman bij Microsoft leiding zou gaan geven aan een nieuw team dat geavanceerd onderzoek naar kunstmatige intelligentie doet. Echter het personeel van OpenAI was het niet eens met de gang van zaken en wilde Altman terug als topman. Bijna alle medewerkers dreigden op te stappen tenzij alle huidige leden van de raad van bestuur zouden vertrekken. Inmiddels kondigde OpenAI de terugkeer van CEO Altman aan. OpenAI zal ook nieuwe leden van de raad van bestuur aanstellen. OpenAI is overigens (nog) niet beursgenoteerd.


Weekconclusie en vooruitzicht

Zoals verwacht bleven de aandelenmarkten afgelopen week dicht bij huis. De beurzen in de VS waren slechts 3,5 dag geopend en zowel het bedrijfsnieuws als de macro-economische cijfers waren beperkt. Het positieve sentiment bleef intact, waardoor de aandelenmarkt voor de vierde opeenvolgende week steeg. Aankomende week worden de eerste inflatiecijfers over november in de eurozone en Duitsland bekendgemaakt, terwijl de in de VS de belangrijke PCE-inflatiecijfers van oktober worden gepubliceerd. Verder komt de VS met de definitieve economische groeicijfers over het derde kwartaal en geeft het Beige Book inzicht in de meest recente Amerikaanse economische ontwikkelingen.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 27 nov - 1 dec


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen