Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-12-03

Wat bewoog de markten: 27 november - 1 december


Dalende inflatiecijfers positief voor de aandelenmarkt

De consumentenprijzen in Europa zijn ook in november minder hard gestegen dan een maand eerder en tevens minder dan verwacht. In de eurozone daalde de inflatie met een half procent tot 2,4%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, daalde met 0,6% tot 3,6%. Als gevolg hiervan daalden de rentestanden en steeg de dollar ten opzichte van de euro. De aandelenmarkten profiteerden van de afnemende inflatiedruk, de beurzen stegen voor de vijfde opeenvolgende week. In Amerika zorgde het PCE-rapport over de kerninflatie in oktober voor een positieve stemming. De inflatie daalde, conform verwachting, tot 3,5% in oktober. Maar belangrijk was dat de zogenaamde supercore indicator, de kerninflatie voor diensten exclusief woonlasten, vertraagde van 0,45% in september naar 0,15% in oktober. De Amerikaanse economische groei kwam in het derde kwartaal uit op 5,2% na een groei van 2,1% een kwartaal eerder. Uit het Amerikaanse Beige Book kwam naar voren dat de economische vooruitzichten minder gunstig zijn. De meeste districten in de VS maakten melding van een vlakke tot lagere bedrijvigheid.

De Verenigde Staten kent momenteel een bescheiden groei, afkoelende inflatie en een afkoelende arbeidsmarkt. Dit is precies wat de Amerikaanse Centrale Bank wil. Hierdoor zijn verdere renteverhogingen door de Fed niet nodig, aldus economen. Analisten verwachten renteverlagingen van de Fed vanaf het tweede kwartaal volgend jaar. Er wordt reeds rekening gehouden met meer dan 1% tot 1,5% renteverlaging in heel 2024 en nog eens 1% in 2025. Fed-voorzitter Powell meldde echter dat het voorbarig is om te concluderen dat de Fed voldoende monetaire verkrapping heeft bereikt, of om te speculeren over wanneer de renteverlagingen beginnen. De 10-jaarsrente daalde zowel in de VS als in Europa met 25 tot 30 basispunten. De Europese gasprijzen daalden maar liefst 6,8% afgelopen week, terwijl ook de olieprijs ruim 2% lager noteerde. De dollar steeg ruim 0,5% ten opzichte van de euro.

Duurzaam topic

Van 30 november tot en met 12 december vindt de 28e klimaattop plaats in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Naar verwachting wordt het de drukste top ooit, met ruim 70.000 geplande aanwezigen. De keuze om de klimaattop te organiseren in de Verenigde Arabische Emiraten is omstreden, onder meer omdat het land zelf verantwoordelijk is voor een hoge CO2-uitstoot. Vier onderwerpen hebben prioriteit tijdens COP28:

  • Het versnellen van de energietransitie
  • Het stimuleren van klimaatfinanciering binnen rijke landen en voor armere landen
  • Het helpen van armere landen bij het aanpassen aan klimaatverandering
  • Een podium geven aan jongeren, inheemse volkeren, kwetsbare groepen en minderheden in de klimaatdiscussie

Welke afspraken COP28 oplevert is afwachten. De Europese Unie gaat in ieder geval pleiten voor het uitfaseren van ‘onverminderde’ fossiele brandstoffen. Ook is de verwachting dat er nieuwe afspraken zullen worden gemaakt op het gebied van klimaatfinanciering.

Amerikaanse indices

Ook afgelopen week bleef het sentiment op de Amerikaanse aandelenmarkt positief. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,7%. Drie van de vijf handelsdagen werden positief afgesloten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,1% hoger. De volatiliteit bleef laag. De beweeglijkheidsindex VIX daalde 0,2% tot 13,7%.

AEX Index

De AEX index noteerde afgelopen week wederom hoger. De Amsterdamse index won 0,7% en sloot de week af op een stand van 771,37 punten, waarbij 3 van de 5 handelsdagen positief waren. De Nederlandse verzekeraars profiteerden van de schikking die a.s.r. Nederland trof inzake de woekerpolisaffaire. Het aandeel a.s.r. Nederland steeg 12,8%. Ook NN Group zag de koers flink oplopen (+9,0%). Besi completeerde de top 3 met een koersstijging van 6,2%. Van de 25 aandelen in de AEX index sloten er afgelopen week 18 in de plus. DSM Firmenich was de grootste verliezer, met een koersdaling van 5,7%. Ook Philips verloor flink (-4,1%). Ahold Delhaize en ABN AMRO daalden beide 1,5% afgelopen week.

Europese indices

Ook de belangrijkste Europese indices wonnen terrein afgelopen week. De Eurostoxx50 index won 1,1%. De  Duitse DAX index steeg 2,3&, terwijl de Britse FTSE-index 0,5% hoger noteerde. De volatiliteitsindex V-Stoxx steeg 0,1% tot 13,5%.

TOPSELECTIE

AkzoNobel

AkzoNobel heeft de overname van de Afrikaanse activiteiten van het Japanse Kansai Paint definitief afgeblazen, nadat het vorige week geen goedkeuring kreeg van de Zuid-Afrikaanse toezichthouder. Akzo en Kansai Paint hebben besloten dat er geen break-up fee hoeft te worden betaald.

NN Group

NN Group is vermoedelijk minder kwijt aan een schikking voor de woekerpolisaffaire dan eerder gedacht. Na de schikking van a.s.r.. Nederland gaan analisten van ING uit van 218 miljoen euro extra kosten, waar eerder werd uitgegaan van 445 miljoen euro. NN heeft nog geen schikking getroffen, maar is hierover wel in onderhandeling. Als reactie op de schikking van a.s.r.. Nederland steeg het aandeel NN afgelopen week 9%.

Netapp

Het aandeel Netapp steeg 14,5% nadat het bedrijf beter dan verwachte kwartaalcijfers publiceerde en tevens de winstoutlook verhoogde voor het huidige kwartaal. Netapp zag de omzet in het afgelopen kwartaal dalen met 6,5% tot 1,56 miljard dollar. Analisten gingen uit van 1,53 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 233 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 7% tot $ 1,58. De analistenconsensus was $ 1,39 winst per aandeel. Voor het huidige kwartaal verwacht Netapp een stijging van de winst per aandeel van circa 22% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Beleggers beloonden Netapp dan ook met een forse koersstijging.
Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan eerder gemeld. De groei kwam uit op 5,2% tegen een eerste raming van 4,9%. In het tweede kwartaal bedroeg de groei 2,1%. De PCE-kerninflatie kwam in oktober, conform verwachting, uit op 3,5% tegen 3,7% een maand eerder.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in november flink verder gedaald. De consumentenprijzen stegen met 2,4% tegen 2,9% een maand eerder. Er werd gerekend op 2,7% inflatie. De kerninflatie, zonder voeding en energie, kwam uit op 3,6% tegen 4,2% in oktober. Hier werd 3,9% inflatie verwacht. De werkloosheid in de eurozone bleef stabiel op 6,5% in oktober.

Nederland

De consumentenprijzen in Nederland zijn in november met 1,6% op jaarbasis gestegen, na een prijsdaling van 0,4% in oktober. Exclusief energie bedroeg de inflatie 4,1%, in oktober was dat 5,1%. De Nederlandse detailhandel heeft in oktober 4,7% meer omgezet.

Duitsland

De Duitse consumentenprijzen zijn in november gestegen met 3,2% na een inflatie van 3,8% in oktober. Er werd 3,5% inflatie verwacht. De detailhandelsverkopen zijn er in oktober met 1,1% gestegen.

Azië

Volgens de People’s Bank of China groeit de Chinese economie dit jaar met 5%, conform de doelstelling. De centrale bank riep daarnaast op tot economische verandering, omdat een groeimodel dat gebaseerd is op schuld volgens de bank minder doelmatig is. De industrie in China is volgens de inkoopmanagersindex in november iets harder gekrompen, terwijl de groei in de dienstensector licht vertraagde.

In Japan is de werkloosheid in oktober licht gedaald tot 2,5% van de beroepsbevolking.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

De Nederlandse staat gaat het belang in ABN AMRO verder terugbrengen van de huidige 49,5% tot circa 40%. Het handelsplan treedt meteen in werking, er is geen einddatum gemeld. Bank of America zal de verkoop uitvoeren.

ASML

De topman van ASML gaat volgend jaar met pensioen. CEO Peter Wennink wordt in april 2024 opgevolgd door Christophe Fouquet, de huidige Chief Business Officer van het bedrijf.

a.s.r. Nederland

a.s.r. Nederland heeft een schikking getroffen voor de woekerpolisclaim. ASR betaalt 300 miljoen euro, wat neerkomt op gemiddeld 560 euro per actieve woekerpolis. Analisten van ING rekenden op 2.000 euro per polis. Door de gunstige schikking steeg de koers van a.s.r. Nederland bijna 13%.

IMCD

IMCD heeft in China een kleine overname gedaan. IMCD koopt distributeur RBD Chemical, dat vorig jaar circa 10 miljoen euro genereerde.

ING

ING gaat in Nederland samenwerken met Allianz Direct op het gebied van zakelijke verzekeringsproducten voor het MKB en zelfstandigen.

Philips

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft gewaarschuwd voor nieuwe problemen met de beademingsapparatuur van Philips. De apparaten kunnen oververhit raken. Er zijn meldingen binnengekomen van vuur, rook en verbranding en andere tekenen van oververhitting, volgens de FDA. De beademingsapparatuur werd al eerder door Philips teruggeroepen door eerdere problemen. Het aandeel daalde circa 4% na de berichtgeving.

Prosus

Prosus heeft in de eerste helft van het boekjaar de omzet met 16% zien stijgen tot 2,6 miljard dollar. De vrije kasstroom verzesvoudigde tot 725 miljoen dollar. De kernwinst per aandeel steeg van $ 0,39 naar $ 0,76. Een week eerder had Prosus al voorlopige cijfers gepubliceerd, hierdoor bleef de koersreactie beperkt.


Internationaal bedrijfsnieuws

Salesforce

Het Amerikaanse softwarebedrijf voor met name CRM-systemen zag de omzet, conform verwachting, stijgen met 11% tot 8,7 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 1,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 50% tot $ 2,11. Analisten gingen uit van $ 2,06. Salesforce verhoogde tevens de outlook, het aandeel steeg maar liefst 9% na de cijfers.

Hewlett Packard

Hewlett Packard zag de omzet in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar dalen met 7% tot 7,4 miljard dollar. Analisten gingen uit van 7,0 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 642 miljoen dollar. De winst per aandeel daalde met 9% naar $ 0,52 tegen een verwachting van $ 0,50. De winstoutlook voor het eerste kwartaal was conform verwachting, toch steeg de koers met ruim 6% na de cijfers.

Dell

Dell Technologies heeft meer winst geboekt in het afgelopen kwartaal maar de omzet viel tegen. De omzet daalde met 9% tot 22,4 miljard dollar, waar analisten rekenden op 23,0 miljard dollar omzet. Dell boekte een kwartaalwinst van 1,0 miljard dollar. De winst per aandeel daalde met 18% tot $ 1,88. Analisten voorzagen echter een grotere terugval tot $ 1,46 winst per aandeel. Beleggers reageerden teleurgesteld op de zwakke omzetcijfers, het aandeel daalde ruim 5%.

General Motors

General Motors (o.a. Opel, Chevrolet, GMC) gaf weer een outlook af nadat deze eerder werd ingetrokken vanwege de omvangrijke stakingen. Het akkoord met de vakbonden heeft een negatieve impact van circa 1,1 miljard dollar. Hierdoor verlaagde General Motors de verwachte winst per aandeel dit jaar met 2,5%. Daarnaast kondigde het bedrijf een versnelde inkoop van eigen aandelen van 10 miljard dollar en een 33% verhoging van het dividend aan. Beleggers reageerden enthousiast, het aandeel steeg bijna 10%.

EasyJet

EasyJet heeft in de tweede helft van boekjaar 2023 uitstekend gepresteerd. De omzet steeg met 28% tot 5,5 miljard pond tegen een verwachting van 3,1 miljard pond. Over het hele boekjaar steeg de omzet met 42%. Het aantal vervoerde passagiers steeg met 19%. Het resultaat in boekjaar 2023 steeg van een verlies van 178 miljoen pond in 2022 naar een winst van 455 miljoen pond. Het aandeel steeg 4% na de cijfers.


Weekconclusie en vooruitzicht

Het positieve sentiment op de aandelenmarkt zorgde voor de vijfde opeenvolgende week van koersstijgingen. De eindejaarsrally is eigenlijk al een tijdje bezig. De lagere inflatiecijfers en dalende rentestanden, alsmede het sterke cijferseizoen stuwden de aandelenkoersen omhoog de afgelopen weken.

De eerste week van december zal vooral in het teken staan van de Amerikaanse banenrapporten: woensdag de ADP en vrijdag de non-farm payrolls. Daarnaast zijn er economische groeicijfers uit de eurozone en Japan. Op bedrijfsvlak hoeft er aankomende week niet veel verwacht te worden. Voor Nederland zijn er geen bedrijfscijfers, in de VS komen slechts enkele bedrijven met kwartaalcijfers.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 4 - 8 december


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen