Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-12-10

Wat bewoog de markten: 4 - 8 december


Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk, eindejaarsrally duurt voort

Het Amerikaanse banenrapport was iets sterker dan verwacht. Er kwamen in november 199.000 banen bij en de werkloosheid daalde onverwacht van 3,9% naar 3,7%. De markt ging al uit van renteverlagingen in de VS vanaf het tweede kwartaal volgend jaar. Maar het sterke banenrapport geeft aan dat de arbeidsmarkt solide blijft en dat bevestigt het scenario van een zachte economische landing. Economen verwachten dat de centrale banken deze week de rente ongemoeid laten en dat de Fed de rente toch minder snel gaat verlagen dan eerder verwacht (of gehoopt). In Europa zien we wat zwakkere macro-economische data, zoals dalende industriële productiecijfers in Duitsland en Nederland. Hierdoor daalde de 10-jaarsrente in Europa met 10 basispunten, terwijl de lange rente in de Verenigde Staten licht steeg. De consumenten- en producentenprijzen in China daalden harder dan verwacht. In november was er zelfs sprake van 0,5% deflatie.

Beleggers blijven optimistisch en zien 2024 met vertrouwen tegemoet. Het positieve sentiment op de aandelenmarkt resulteerde afgelopen week dan ook weer in stijgende beurskoersen. Verder lagen de energieprijzen afgelopen week weer onder druk. De Europese gasprijs daalde ruim 11%, terwijl de olieprijs bijna 4% daalde. De dollar won 1,1% ten opzichte van de euro.

Duurzaam topic

Nederlandse supermarkten verkochten vorig jaar gemiddeld 98,6% van al het voedsel dat werd aangeboden. Dat betekent dat 1,4% van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. De hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten is met 13,8% afgenomen ten opzichte van 2020 en met 17,4% sinds 2018. De supermarktbranche heeft de doelstelling om in 2030 hun voedselverspilling gehalveerd te hebben ten opzichte van 2015. Supermarkten werken samen met leveranciers uit de gehele voedselketen om voedselverspilling tegen te gaan.

Amerikaanse indices

Ook afgelopen week bleef het sentiment op de Amerikaanse aandelenmarkt positief. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2%, waarbij twee van de vijf handelsdagen positief werden afgesloten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,5% hoger. De volatiliteit bleef laag. De beweeglijkheidsindex VIX daalde 0,4% tot 13,3%, het laagste niveau van het jaar.

AEX Index

De AEX index steeg eveneens verder afgelopen week. De Amsterdamse index won 1,4% en sloot de week af op een stand van 781,85 punten, waarbij 4 van de 5 handelsdagen positief waren. Adyen was afgelopen week duidelijk het best presterende fonds met een koersstijging van 9,6%. Ook ABN AMRO (+6,1%) en IMCD (+5,1%) stegen fors. Er waren slechts 3 aandelen die de week in mineur afsloten. ASM International was met een koersdaling van 3,6% de grootste verliezer, gevolgd door Shell (-1,9%) en Prosus (-0,7%).

Europese indices

De EuroStoxx50 index en de Duitse DAX index stegen afgelopen week fors, de indices sloten respectievelijk 2,4% en 2,2% hoger. De Britse FTSE-index kende slechts een bescheiden winst van 0,3%. In tegenstelling tot de Verenigde Staten steeg de volatiliteit in Europa. De V-Stoxx index steeg 0,2% tot 13,7%.

TOPSELECTIE

Adyen

Adyen heeft de samenwerking met het Zweedse betaalnetwerk Klarna verlengd en uitgebreid. Adyen biedt al meer dan 10 jaar de betaalmethoden van Klarna aan. Door de vernieuwde samenwerking kan Klarna kaartbetalingen vereenvoudigen voor 150 miljoen consumenten en 500.000 retailers.

Alphabet

Alphabet heeft zijn langverwachte Gemini AI-model geïntroduceerd. Het model wordt aangeprezen als het meest geavanceerde AI-model.

Teamviewer

Teamviewer heeft een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 150 miljoen euro aangekondigd. De inkoop start binnenkort en moet in 2024 zijn afgerond.

Wereldhave

Wereldhave koopt een winkelcentrum in Hoofddorp van DELA Vastgoed. De overnamesom bedraagt 74 miljoen euro, het aanvangsrendement bedraagt 7,6%. De aankoop wordt voor 70% betaald met eigen aandelen, hiervoor geeft Wereldhave 3,6 miljoen nieuwe aandelen uit. DELA heeft de aandelen direct geplaatst bij institutionele beleggers tegen een prijs van € 14,37, hetgeen een korting betekende van 6,6% ten opzichte van de slotkoers een dag voor de deal.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse banengroei was iets hoger dan verwacht. In november was er sprake van een banengroei van 199.000 banen. De markt ging uit van 180.000 banen. De werkloosheid kwam uit op 3,7% tegen 3,9% een maand eerder. Er werd gerekend op een onveranderd werkloosheidspercentage. De loongroei bedroeg conform verwachting 4% op jaarbasis. In het derde kwartaal daalden de arbeidskosten per eenheid met 1,2%. De productiviteit steeg het afgelopen kwartaal met 5,2%.

Eurozone

De detailhandelsverkopen in de EU stegen op maandbasis met 0,1%, op jaarbasis was er sprake van een daling van 1,2%. De producentenprijzen zijn in oktober op jaarbasis met 9,4% gedaald. De economie in de eurozone is in het derde kwartaal definitief 0,1% gedaald, conform de eerste raming. Op jaarbasis was er sprake van nulgroei.

Nederland

De consumentuitgaven zijn in oktober in Nederland met 0,2% op jaarbasis gedaald, dit betreft overigens volumecijfers. De Nederlandse industriële productie lag in oktober 11,1% lager dan een jaar eerder. Op maandbasis was er sprake van een daling van 0,5%.

Duitsland

In Duitsland daalde de industriële productie onverwacht met 0,4% op maandbasis, waar economen rekenden op een stijging van 0,5%. Op jaarbasis daalde de productie met 3,5%.

Azië

In China was er in november sprake van 0,5% deflatie op jaarbasis. Er werd gerekend op 0,1% prijsdaling. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 0,6%, gelijk aan het niveau in oktober.

De Japanse economie is in het derde kwartaal sterker gekrompen dan eerder gemeld. Er was sprake van 2,9% economische krimp op jaarbasis. Aanvankelijk wezen de cijfers op 2,1% krimp.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASM International

ASMI gaat de komende 5 jaar 300 miljoen euro investeren in zijn centrum voor onderzoek en ontwikkeling in de Verenigde Staten. ASMI vestigde zich in 1976 in Arizona en verdubbelt nu de oppervlakte van de faciliteiten. De investering moet voorzien in de toenemende vraag naar onderzoek en ontwikkeling in de halfgeleiderindustrie.

KPN

KPN neemt Kabeltex over. Kabeltex is een aanlegger van glasvezelnetwerken en een internet service provider op Texel en in de kop van Noord-Holland. Deze overname sluit aan bij KPN’s streven om eind 2026 samen met glaspoort circa 80% van Nederland van glasvezel te voorzien.

Shell

Shell ziet mogelijkheden in Nigeria om te investeren in oliewinning op zee en in gaswinning. Shell sprak met Nigeria over een investering van 5 miljard dollar in offshore oliewinning en een aanvullende 1 miljard dollar voor de winning van gas over een periode van 5 tot 10 jaar.


Internationaal bedrijfsnieuws

Broadcom

Chip- en softwareproducent Broadcom boekte in het afgelopen kwartaal 4% omzetgroei welke conform verwachting uitkwam op 9,3 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 3,5 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 6% tot $ 11,06, tien cent meer dan verwacht. Voor het nieuwe boekjaar verwacht Broadcom vergelijkbare groeicijfers. Het aandeel steeg ruim 2% na de cijfers.

AMD

Advanced Micro Devices brengt zijn nieuwe AI-processors op de markt. AMD verwacht veel van de AI-chips. De verwachting is dat het bedrijf in 2024 meer dan 2 miljard dollar omzet genereert met de AI-chips. Onder meer Microsoft en Oracle zullen de chips gaan gebruiken.

McDonald’s

McDonald’s heeft zijn nieuwe groeiplannen gepresenteerd. Het bedrijf is voornemens de groei aanzienlijk te versnellen, met als doel de komende jaren 9.000 nieuwe restaurants te openen waardoor het totaal rond de 50.000 restaurants wereldwijd moet uitkomen. Voor 2024 verwacht McDonald’s een omzetgroei van 2% en voor de jaren daarna 2,5% groei in constante valuta.

Spotify

Spotify gaat circa 17% van zijn personeel ontslaan. De kloof tussen de financiële doelstellingen en de huidige operationele kosten maken deze ingreep noodzakelijk. De productiviteit en de efficiëntie moeten volgens de topman omhoog. Spotify maakte het afgelopen kwartaal 32 miljoen euro winst. Het was voor het eerst sinds 2021 dat het bedrijf een kwartaalwinst boekte.

Campbell Soup

De Amerikaanse producent van soepen en sauzen zag de omzet in het afgelopen kwartaal, conform verwachting, dalen met 2%. De winst per aandeel daalde met 10% tot $ 0,91. Analisten rekenden op $ 0,88 winst per aandeel. Na de cijfers steeg het aandeel ruim 7%.


Weekconclusie en vooruitzicht

De rally op de aandelenmarkt zorgde voor de zesde opeenvolgende week voor koersstijgingen. Na de forse koersdalingen van september en oktober zijn de koersen sterk hersteld, waardoor de koersen rond de hoogste niveaus van het jaar bivakkeren. Aankomende week staat in het teken van de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese Centrale bank. Er wordt bij beide geen rentewijzigingen verwacht, belangrijker zal dan ook de toelichting van Fed’s Powell en Lagarde van de ECB worden. Ook het Amerikaanse inflatiecijfer over november zal veel aandacht krijgen. Daarnaast publiceren nog enkele Amerikaanse bedrijven deze week hun kwartaalcijfers.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 11 - 15 december


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen