Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-12-17

Wat bewoog de markten: 11 - 15 december


Amerikaanse Centrale Bank stuwt beurzen verder

De Amerikaanse Centrale Bank en de ECB hebben, zoals verwacht, de rente onveranderd gelaten. De Fed hield de rente op 5,25 tot 5,5%. In de eurozone bleef de rente op 4% gehandhaafd. Naast het besluit om de rente ongewijzigd te laten, verwacht de Fed nu minstens drie renteverlagingen in 2024, waarbij wordt uitgegaan van drie verlagingen van een kwart procentpunt. Dat is minder dan de marktverwachting van 4 verlagingen, maar wel meer dan de Fed eerder had aangegeven. De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in november licht gedaald, conform verwachting. De inflatie is duidelijk afgenomen van de piek en dat is gebeurd zonder een significante stijging van de werkloosheid. Beleggers reageerden enthousiast op dit nieuws waardoor de Amerikaanse aandelenmarkt fors steeg. Een dag na de Fed hield de Europese Centrale bank de rente eveneens ongewijzigd. De ECB gaf daarbij aan dat het nog niet bezig is met het verlagen van de rentes en herhaalde dat de rentebeslissingen van de ECB afhankelijk blijven van inkomende data. De ECB kondigde een zeer geleidelijke afbouw aan van de herinvesteringen van het obligatie opkoopprogramma in de tweede helft van 2024. Volgens economen wordt daarmee de drempel voor eerdere renteverlagingen in 2024 verlaagd.

De 10-jaarsrente daalde door het “dovish” commentaar van de Amerikaanse Centrale Bank zowel in de VS als in Europa met circa 30 basispunten oftewel 0,3%. De dollar verloor 1,25% ten opzichte van de euro. Verder was opvallend de sterke daling van de Europese gasprijzen, die 14% lager noteerden afgelopen week. De olieprijs steeg 1%.

Vooruitzichten Amerikaanse Centrale Bank

De Fed verwacht nu een economische groei van 2,6% op jaarbasis in 2023, eerder ging men uit van 2,1% groei. Voor 2024 bleef de verwachte groei van 1,4% ongewijzigd. Ook de projecties voor het werkloosheidspercentage bleven grotendeels ongewijzigd op 3,8% in 2023 en stijgen naar 4,1% in de daaropvolgende jaren. De Fed ziet de inflatie dit jaar uitkomen op 2,8%, voor 2024 wordt 2,4% inflatie voorzien.

Duurzaam topic

In 2023 zijn in de Europese Unie 40% meer zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Het totale zonvermogen ligt nu op 263 gigawatt. De Europese Unie wil in 2030 600 gigawatt aan zonvermogen hebben geïnstalleerd. De verwachting is dat de groei in 2024 en 2025 afneemt, vanwege onzekerheden op de elektriciteitshandelsmarkt en problemen met het verkrijgen van vergunningen. Ook speelt de hoge inflatie een rol en in onder andere Nederland is verstopping van het elektriciteitsnet een beperkende factor. Overigens voert Nederland de lijst aan van meeste zonvermogen per hoofd van de bevolking in de Europese Unie.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt steeg fors afgelopen week, de Dow Jones Index bereikte zelfs een nieuwe recordstand. De toonaangevende S&P 500 index won 2,5% en bereikte daarmee de hoogste stand van het jaar. Vier van de vijf handelsdagen waren positief. Technologiebeurs Nasdaq steeg maar liefst 3,3% en bereikte ook de hoogste stand van het jaar.  De volatiliteit bleef vrijwel onveranderd.

AEX Index

De AEX index steeg eveneens verder afgelopen week. De Amsterdamse index won net als de voorgaande week 1,4% en sloot de week af op een stand van 793,13 punten, waarbij 4 van de 5 handelsdagen positief waren. Met name de chipsector profiteerde van de dalende rente. ASMI (+7,2%), ASML (+6,9%) en Besi (+5,7%) stegen fors. De weekwinnaar was echter Philips dat 7,3% steeg. 18 van de  25 aandelen in de AEX sloten de week positief af. Ahold Delhaize was met een koersdaling van 4,0% de grootste verliezer, gevolgd door RELX (-2,9%) en a.s.r. Nederland (-1,3%).

Europese indices

De EuroStoxx50 index steeg afgelopen week 0,6%. De Britse FTSE-index won 0,3%, terwijl de Duitse DAX index 0,1% daalde. Het verschil met de beurs in Amsterdam kan worden verklaard, doordat de techsector in de AEX index zwaarder weegt in vergelijking met de overige Europese indices. In Europa daalde de volatiliteit ruim 1,5% tot 12,1%, het laagste niveau in drie jaar tijd.

TOPSELECTIE

AstraZeneca

AstraZeneca neemt Icosavax over, een in de VS gevestigd biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van vaccins. AstraZeneca betaalde 1,1 miljard dollar voor de overname.

Cisco Systems

De nieuwe Cisco AI Assistant for Security is een belangrijke stap in het doorvoeren van kunstmatige intelligentie in de cybersecurity Cloud.

HP

Investeerder Berkshire Hathaway van Warren Buffet heeft het belang in HP teruggebracht van 10% naar 5,2%. Berkshire houdt nu nog 51,5 miljoen aandelen HP in positie.

Incyte

Incyte-aandelen stegen afgelopen week 14% na positieve testgegevens van een kandidaat-geneesmiddel voor de behandeling van stamceltransplantatie. Incyte en partner Syndax Pharmaceuticals zijn van plan om tegen het einde van het jaar een aanvraag in te dienen voor goedkeuring van de therapie door de FDA (Food and Drug Administration).

Johnson Controls International

Johnson Controls heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 3% zien stijgen tot 6,91 miljard dollar. Analisten rekenden op 7,1 miljard dollar omzet. De nettowinst bedroeg 549 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 6% tot $ 1,05 tegen een consensus van $ 1,09. De afgegeven outlook voor het huidige kwartaal bleef achter bij de analistenvoorspellingen. Het aandeel daalde 6% na de cijfers.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inflatie in de VS kwam in november 0,1% lager uit dan een maand eerder. De inflatie kwam, conform verwachting, uit op 3,1%. De kerninflatie bleef stabiel op 4,0%, eveneens conform verwachting. De producentenprijzen bleven op maandbasis stabiel, op jaarbasis stegen de producentenprijzen met 0,9%. Een maand eerder bedroeg de stijging 1,2%. De Amerikaanse Centrale Bank hield de rente ongewijzigd, maar gaf wel aan dat het uitgaat van 3 renteverlagingen in 2024.

Eurozone

De Europese Centrale Bank hield de rente eveneens ongewijzigd op 4%. In het derde kwartaal van 2023 zijn de arbeidskosten in de eurozone met 5,3% op jaarbasis gestegen. De industriële productie in de eurozone daalde met 6,6% op jaarbasis.

Nederland

De inflatie in Nederland is voor november definitief vastgesteld op 1,6%, gelijk aan de eerste raming.

Duitsland

De Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment is in december verder gestegen, terwijl de markt uitging van een lichte daling.

Azië

De Chinese industriële productie is in november met 6,6% gestegen. Economen gingen uit van een stijging van 5,9%. De detailhandelsverkopen in China zijn in november gestegen met 10,1%, de verwachting lag op 12,9%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

ABN AMRO neemt de mobiele broker BUX over om te groeien in de markt voor particuliere beleggers. BUX blijft opereren als onafhankelijke applicatie. Verder is besloten te stoppen met de activiteiten op het vlak van crypto. Financiële details werden niet vermeld.

Heineken

Heineken wil topman Dolf van den Brink herbenoemen voor een periode van vier jaar.

Unilever

Unilever is volgens persbureau Reuters in verregaande gesprekken met private equity firma Yellow Wood Partners over de verkoop van Elida Beauty, waar onder meer het merk Zwitsal onder valt. Er zou waarschijnlijk net iets minder dan 1 miljard dollar met de transactie gemoeid zijn. Beide partijen reageerden niet op de geruchten.


Internationaal bedrijfsnieuws

Adobe

Adobe heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar de afgegeven outlook viel tegen. Adobe zag in zijn vierde kwartaal de omzet met 12% en de winst met 19% stijgen. Voor heel 2024 mikt Adobe op een winststijging van 11% en een omzetgroei van 10%. Analisten rekenden bij beide op 1% meer groei. Hierdoor daalde het aandeel ruim 6% na de cijfers. Maandag kondigde Adobe aan dat de beoogde overname van Figma niet doorgaat vanwege bezwaren van de toezichthouder.

Oracle

Oracle heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 5,3% zien stijgen tot 12,9 miljard dollar tegen een verwachting van 13,1 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 2,5 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 11% tot $ 1,34. De consensus lag 1 cent lager. Oracle gaf een omzetverwachting voor het huidige kwartaal die iets lager was dan de analistenvoorspelling. Mede hierdoor daalde het aandeel ruim 12% na publicatie van de cijfers.

Tesla

Tesla roept 2 miljoen auto’s terug vanwege zorgen over het veiligheidsmechanisme van de autopilootfunctie. Desondanks steeg het aandeel afgelopen week 4%.

H&M

Modeketen Hennes & Mauritz heeft in het vierde kwartaal in euro’s een gelijke omzet geboekt als een jaar eerder. In Zweedse kronen daalde de omzet met 4%. In het hele boekjaar steeg de omzet met 6% in Zweedse kronen. Het aandeel steeg licht na de omzetupdate.

Pfizer

Pfizer heeft gewaarschuwd dat de omzet volgend jaar kan dalen door een aanhoudende vermindering van de vraag naar het coronavaccin van het farmaciebedrijf. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een omzet van circa 60 miljard dollar, vrijwel gelijk aan die van dit jaar. Analisten rekenden op 63 miljard dollar omzet. De winst per aandeel zal volgend jaar vermoedelijk uitkomen op circa $ 2,15. Dat is ruim lager dan de verwachting van $ 3,17 van analisten. Het aandeel daalde bijna 7% na de winstwaarschuwing.

Weekconclusie en vooruitzicht

De toelichting van de Fed op het rentebesluit zorgde voor euforie op de beurzen. De renteverlagingen die voor 2024 worden voorzien zorgden voor dalende rentestanden. Met name de groeiaandelen en techsector profiteerden hier sterk van. Overigens was het juist de meer conservatieve Dow Jones Index als enige index een nieuwe all-time high bereikte. Mede door de sterke opmars sinds eind oktober wordt 2023 wederom een sterk beursjaar.

De aankomende week komen FedEx en Nike nog met kwartaalcijfers. In Europa is er vrijwel geen bedrijfsnieuws van belang. Op macro-economisch vlak komen de definitieve groeicijfers uit de VS over het derde kwartaal en de PCE-inflatie, een belangrijk cijfer voor de Fed. In Europa worden de Britse consumentenprijzen en producentenprijzen gepubliceerd en het Nederlandse consumentenvertrouwen. Al met al een rustige een-na-laatste beursweek van het jaar.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 18 - 23 december


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen