Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-03-09

Wat bewoog de markten: 4- 8 maart 2024


Wederom nieuwe records, maar tegenwind voor techfondsen dreigt

Afgelopen donderdag bereikten diverse indices wederom nieuwe recordstanden. De Europese centrale bank handhaafde de rente op 4,5% maar verlaagde de voorspellingen voor de jaarlijkse inflatie en groei. ECB-voorzitter Lagarde zette in haar toelichting op het rentebesluit de deur naar een renteverlaging in juni enigszins open. De inflatie in de eurozone komt dit jaar waarschijnlijk uit op 2,3%, in december ging de ECB nog uit van 2,7% inflatie dit jaar. Ook de kerninflatie koelt verder af. De sterke loongroei in Europa is echter nog wel een punt van zorg. De groeiverwachting voor de eurozone werd voor dit jaar verlaagd van 0,8% naar 0,6%. Voor 2025 werd de voorspelling van 1,5% groei gehandhaafd.

Het Amerikaanse banenrapport liet een gemengd beeld zien. Het aantal banen steeg sterker dan verwacht, maar de cijfers voor januari en december werden behoorlijk neerwaarts bijgesteld. Tegelijkertijd steeg de werkloosheid en was de loongroei beperkt. De aandelenmarkt daalde vrijdag na dit rapport en door tegenvallende kwartaalcijfers van enkele chipproducenten. In Nederland daalde het aandeel Besi afgelopen vrijdag maar liefst 16%, terwijl Nvidia 5,5% verloor.

Verder daalde afgelopen week de lange rente in zowel de eurozone als in de VS, doordat de centrale banken verdere afkoeling zien van de inflatie. De energieprijzen lieten een gemengd beeld zien. De Europese gasprijzen stegen 2,3%, terwijl de olieprijs een kleine 2% daalde. De euro steeg 0,9% ten opzichte van de dollar.

Duurzaam topic

De wereldwijde CO2-uitstoot door de productie van energie is in 2023 toegenomen ondanks de sterke groei van hernieuwbare energie. In totaal nam de CO2-uitstoot toe met 410 miljoen ton, een stijging van 1,1% ten opzichte van 2022. De energie-gerelateerde uitstoot bereikte daarmee een recordhoogte van 37,4 miljard ton. Windmolen- en zonneparken, evenals elektrische auto’s en warmtepompen hebben een flinke CO2-uitstoot weten te voorkomen. Tussen 2019 en 2023 groeide de CO2-uitstoot uit energieproductie in totaal met 900 miljoen ton. Zonder deze duurzame technologieën zou deze groei drie keer zo hoog zijn geweest, becijferde het IEA. In ontwikkelde economieën nam de CO2-uitstoot af tot het niveau van 50 jaar geleden. In China en India steeg de uitstoot nog steeds fors.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt maakte een pas op de plaats afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,6% verloor. De volatiliteit steeg meer dan een procent tot 14,7%.

AEX Index

De AEX index bereikte donderdag een nieuwe recordstand van 868,74 punten. Na het Amerikaanse banenrapport verloor de Amsterdamse index vrijdag 1%, waardoor de week werd afgesloten op 861,96 punten. Per saldo steeg de AEX afgelopen week 0,9%. Het best presterende aandeel was ING Groep, dat 6,0% steeg, gevolgd door IMCD (+5,6%) en ASML (+3,3%). Na enkele weken van forse koersstijgingen was Besi ditmaal de grootste daler, het aandeel verloor 11,3%. Ook Prosus (-3,4%) en Universal Music Group (-2,9%) verloren flink.

Europese indices

In Europa was het beeld net als een week eerder verdeeld. De EuroStoxx50 index steeg 1,4% en de Duitse Dax index won 0,4%. De Engels FTSE-index daalde net als een week eerder 0,3%. De volatiliteit bleef vrijwel onveranderd op 13,7%.

TOPSELECTIE

Target

Target heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 1,7% tot 31,9 miljard dollar, honderd miljoen meer dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 1,4 miljard dollar tegen 0,9 miljard een jaar eerder. De aangepaste winst per aandeel steeg met 58% tot $ 2,98. Analisten rekenden op $ 2,43 winst per aandeel. Voor 2024 verwacht Target circa 1% omzetstijging en 2% winstgroei. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 12%.

Novo Nordisk

Het aandeel Novo Nordisk bereikte afgelopen week een nieuwe recordstand nadat studieresultaten van het experimentele obesitasmedicijn Amycretin werden gepresenteerd. Uit de studie bleek dat deelnemers na twaalf weken 13% van hun gewicht verloren, twee keer zoveel als het huidige obesitasmedicijn Wegovy. Begin 2026 worden resultaten van de volgende studiefase verwacht. Het aandeel steeg 8% op de bemoedigende testresultaten.

Fleetcor

Fleetcor kondigde de afronding aan van een meerderheidsbelang in Zapay, een Braziliaans bedrijf gespecialiseerd in digitale mobiliteitsoplossingen. Zapay maakt een snelle groei door, met inkomsten die jaarlijks met meer dan 60% stijgen. De toevoeging van Zapay versterkt de positie van Fleetcor betreffende mobiliteitsbetalingen in Brazilië. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is in februari harder gestegen dan verwacht. Er was sprake van een banengroei van 275.000. De markt rekende op een stijging van 198.000 banen. De banengroei van december en januari werden beide naar beneden bijgesteld. De werkloosheid kwam uit op 3,9% tegen 3,7% een maand eerder. De loongroei bedroeg 4,3% op jaarbasis, waar 4,4% groei werd verwacht. In het vierde kwartaal van 2023 stegen de arbeidskosten in de VS met 2,5% op jaarbasis. De economische activiteit in de VS is sinds begin dit jaar per saldo licht gestegen.

Eurozone

De Europese centrale bank heeft de rente, zoals verwacht, ongewijzigd gelaten op 4,5%. De economische groei kwam in het vierde kwartaal tot stilstand ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis was er sprake van 0,1% groei. De producentenprijzen daalden in januari met 8,6% op jaarbasis.

Nederland

De consumentenuitgaven stegen in januari met 0,3% op jaarbasis gelijk aan de stijging in december 2023.

Duitsland

De Duitse producentenprijzen zijn in januari met 4,4% gedaald op jaarbasis, na een daling van 5,1% in december. De productie in de Duitse industrie is in januari met 1,0% gestegen, economen rekenden op een toename van 0,5%.

Azië

De inflatie in China is in februari gestegen tot 0,7% op jaarbasis. Economen rekenden op 0,3% stijging na een daling van de consumentenprijzen van 0,8% in januari. De kerninflatie kwam uit op 1,1%. De Chinese producentenprijzen daalden in februari met 2,7% op jaarbasis. In januari was sprake van een daling van 2,5%, hetgeen ook voor februari werd verwacht.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

Het kabinet werkt aan plannen om ASML in Nederland te houden, nadat topman Wennink in Den Haag bezwaar maakte tegen de verslechtering van het vestigingsklimaat. Het bedrijf heeft verder aangegeven dat het dit jaar geen groei verwacht, maar wel veel gaat investeren om in 2025 weer te groeien.

DSM Firmenich

DSM Firmenich heeft de verkoop van zijn vitamine-C fabriek in China afgerond. De fabriek wordt overgenomen door Jingjang Cosfocus Health Technology. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Exor

Exor heeft het belang in databedrijf Clarivate uitgebreid tot 10,1%. Hoeveel Exor betaalde voor het vergroten van het belang, werd niet gemeld.

Boskalis

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft in 2023 de omzet met 20% zien stijgen naar 4,3 miljard euro. De nettowinst steeg van 241 miljoen naar 601 miljoen euro. Hoewel de orderportefeuille licht daalde, gaf Boskalis aan positief te zijn over de verwachtingen voor 2024.

Internationaal bedrijfsnieuws

Broadcom

De fabrikant voor chips voor netwerkkaarten en randapparatuur boekte in het afgelopen kwartaal 34% omzetgroei. Door de recente overname van VMware daalde de nettowinst van 3,8 miljard naar 1,33 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 6% tot $ 10,99. Analisten rekenden op $ 10,37 winst per aandeel. De AI-gerelateerde omzet verviervoudigde, maar Broadcom liet na de omzetverwachting voor het hele jaar te verhogen. Het aandeel opende 4% lager na de cijfers.

Marvell Technology

Chipfabrikant Marvell boekte in het afgelopen kwartaal evenveel omzet en winst als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op 1,42 miljard dollar, de winst per aandeel bedroeg 46 cent. De afgegeven outlook voor het huidige kwartaal viel echter tegen. Marvell verwacht 1,15 miljard dollar omzet en 23 cent winst per aandeel. Analisten rekenden op 1,35 miljard en 40 cent. Het aandeel opende 7% lager na de cijfers.

DHL Group (Deutsche Post)

DHL Group heeft in het laatste kwartaal van 2023 de omzet met 10% zien dalen tot 21,35 miljard euro, 150 miljoen minder dan verwacht. De nettowinst daalde van 1,34 miljard naar 981 miljoen euro. De winst per aandeel daalde met 24% tot € 0,83 tegen een verwachting van € 0,89. Voor 2024 verwacht DHL Group een lichte daling van de operationele winst. Na de cijfers noteerde het aandeel 6% lager.

TSMC

De omzet van TSMC steeg in februari op jaarbasis met 11,3%. In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de omzet met 9,4% op jaarbasis. Het aandeel steeg 5% na deze tradingupdate.

Prada

Modeketen Prada heeft in 2023 een omzetstijging van 17% geboekt, terwijl de nettowinst met 44% toenam tot 671 miljoen euro. Zowel de omzet als de winst was beter dan verwacht. Het aandeel steeg 10% na de cijfers.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Hoewel afgelopen week diverse indices wederom nieuwe recordstanden bereikten, lijkt het segment in de techsector toch enigszins te draaien. De vooruitzichten van chippers Broadcom en Marvell Technogies vielen tegen, waardoor wereldwijd de hoogopgelopen chipaandelen vrijdag in de verkoop werden gedaan. Het is afwachten of het sentiment onder beleggers hierdoor verandert. Was het een eenmalige dip of komt er een serieuze correctie in de techsector? We zijn benieuwd. In de aandelenselectie hebben we in ieder geval beperkte exposure naar chipfabrikanten en AI-gerelateerde bedrijven.

Aankomende week komen maar enkele bedrijven met cijfers. Op macro-economisch vlak komen er definitieve inflatiecijfers uit Duitsland en Nederland. In de VS worden de producentenprijzen en detailhandelsverkopen over februari bekendgemaakt. Verder staan in de VS en de eurozone de industriële productiecijfers op de agenda.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 11 - 15 maartMeer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen