Marktupdate DBAC 2024-03-30
Wat bewoog de markten: 25- 29 maart 2024
AEX vestigt nieuw record in rustige verkorte paasweek
Het eerste kwartaal van 2024 was bijzonder goed voor de aandelenmarkten die diverse nieuwe recordstanden behaalden. De Europese beurzen noteren dit jaar circa 8% hoger. De aandelenindices in de Verenigde Staten stegen de eerste drie maanden van het jaar met 12%.
De angst voor een recessie is volledig verdwenen en het vooruitzicht van lagere rentestanden geeft de aandelenmarkten vleugels. Afgelopen week was er weinig bedrijfsnieuws. Het sentiment op de Europese markten bleef goed, met wederom nieuwe records. De Amerikaanse indices lieten afgelopen week een gemengd beeld zien. Op macro-economisch gebied kwam de Amerikaanse PCE-kerninflatie uit. De voor de Fed belangrijke graadmeter om het rentebeleid te bepalen, daalde in februari conform verwachting van 2,9% naar 2,8%. De economische groei in de VS in het vierde kwartaal werd opwaarts bijgesteld naar 3,4%. De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van 2023 met 0,4% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2022 was er echter sprake van 0,4% krimp. Duitsland kwam met teleurstellende detailhandelsverkopen en zwak consumentenvertrouwen. Dat impliceert dat van economisch herstel nog steeds geen sprake is.
Verder lieten de energieprijzen een gemengd beeld zien afgelopen week. De olieprijs noteerde 2% hoger, de Europese gasprijs daalde ruim 1%. De dollar won een klein procent ten opzichte van de euro. De 10-jaarsrentestanden bleven zowel in de VS als in Europa vrijwel onveranderd.
Duurzaam topic
Saoedi-Arabië bouwt aan de kust van de Rode Zee nieuwe toeristenresorts waar zo’n anderhalf miljoen mensen kunnen verblijven. Dit project moet geheel op groene, hernieuwbare energie gaan draaien. Om dat mogelijk te maken bouwt Huawei in de woestijn een zonnepark van 400 megawatt. Ter vergelijking: het grootste zonnepark van Nederland heeft een vermogen van 144 megawatt. Overdag wordt die stroom ingezet om de megastad van stroom te voorzien. Tegelijkertijd wordt die stroom opgeslagen in een batterij van 1300 megawattuur. Die bestaat uit een park van honderden batterijcontainers in de woestijn, die samen een groene energiecentrale vormen. De grootste batterij die nu in Nederland staat heeft een opslagcapaciteit van 68 megawattuur. Er komen geen generatoren en geen kolen- of gascentrales. De hele stad draait overdag op zonnepanelen en draait dankzij de batterij ook ’s nachts op zonne-energie. Samen vormen zonnepark en batterij het grootste energieopslagproject ter wereld. De bouw begon in 2019 en moet in 2030 klaar zijn en heeft de grootte van ongeveer de helft van de oppervlakte van Nederland.
Amerikaanse indices
De Amerikaanse aandelenmarkt liet een gemengd beeld zien afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,5% daalde. De beweeglijkheidsgraadmeter, de VIX index, bleef vrijwel gelijk op 13,0%.
AEX Index
De AEX bereikte afgelopen week wederom een nieuwe recordstand. De Amsterdamse hoofdindex steeg 0,6% en sloot de week af op een stand van 881,78 punten. Het best presterende aandeel was afgelopen week Heineken, met een koersstijging van 6,0%. Ook ING Groep (+5,1%) en Prosus ( +4,2%) stegen fors. Van de 25 aandelen in de AEX noteerden er 19 hoger afgelopen week. De technologieaandelen Besi (-4,1% ) en ASMI (-3,5%) daalden flink. Philips had het net als voorgaande week moeilijk, het aandeel verloor 3,3%.
Europese indices
Ook de overige grote Europese indices beleefden net als de voorgaande week allemaal een positieve handelsweek. De EuroStoxx50 steeg 1,0%, de Duitse Dax index won 1,6%, terwijl de Engels FTSE-index de week met een beperkte winst van 0,3% afsloot. De volatiliteit in Europa steeg licht naar 13,4%.
TOPSELECTIE
InPost
InPost heeft in 2023 het aantal pakketten met 20% zien stijgen tot 892 miljoen. Analisten gingen uit van 887 miljoen. In het vierde kwartaal bedroeg de volumegroei 21%. De jaaromzet steeg met 25% tot 8,9 miljard zloty (2,05 miljard euro). In het vierde kwartaal steeg de omzet met 24%, maar bleef daarmee licht achter bij de verwachtingen. De netto kwartaalwinst daalde door hogere belastingen en valutaverlies op herwaardering van de schuld, naar omgerekend 35 miljoen euro. Het operationeel jaarresultaat steeg met 39% tot 2,73 miljard zloty, dit was nipt meer dan verwacht. Na de cijfers noteerde het aandeel 4% lager, nadat het aandeel 2 dagen eerder 4% was gestegen.
Merck & Co
Merck heeft van de Amerikaanse toezichterhouder FDA goedkeuring gekregen voor een medicijn tegen zeldzame longziekten. Het aandeel steeg 5% op dit nieuws.
Novo Nordisk
Novo Nordisk neemt Cardior Pharmaceuticals over voor 1 miljard euro, om zijn pijplijn met medicijnen tegen hart- en vaatziekten te versterken en uit te breiden buiten het kerngebied van diabetes en obesitas waarop Novo Nordisk nu voornamelijk actief is. Het Duitse Cardior Pharmaceuticals richt zich op de ontwikkeling van RNA als middel om hartziekten te voorkomen en te genezen.
CGI
Het Canadese IT-advies en softwareontwikkelingsbedrijf CGI heeft een 5-jarig contract gesloten met de Britse overheid ter waarde van 160 miljoen dollar als strategisch leverancier voor de digitale transformatie.
Enphase Energy
Enphase start de levering van micro-omvormers voor zonnepanelen in Thailand en de Filippijnen ter ondersteuning van nieuwe krachtige zonnemodules.
Pluxee
Pluxee start een inkoopprogramma voor de terugkoop van eigen aandelen ter waarde van 30 miljoen euro met een looptijd tot 30 juni 2024.
Macro Economisch Nieuws
Verenigde Staten
De Amerikaanse economische groei is in het vierde kwartaal van 2023 definitief vastgesteld op 3,4%. Een eerdere raming kwam uit op 3,2% groei. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 4,9%. De PCE-kerninflatie daalde conform verwachting van 2,9% in januari naar 2,8% in februari.
Eurozone
Het consumentenvertrouwen en het ondernemersklimaat in de eurozone zijn in maart licht verbeterd.
Nederland
De economische groei in Nederland is voor het vierde kwartaal van 2023 opwaarts bijgesteld. Het bruto binnenlands product steeg met 0,4% ten opzichte van het derde kwartaal. De eerste raming wees op 0,3% groei. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022 kromp de economie met 0,4%.
Duitsland
De Duitse detailhandelsverkopen zijn in februari gedaald met 2,7% op jaarbasis, terwijl het aantal werklozen in Duitsland in maart licht is gestegen.
Azië
In Japan stegen de producentenprijzen in februari met 2,1% op jaarbasis.
Nederlands bedrijfsnieuws
ASML/ASMI
De Verenigde Staten willen dat bondgenoten het onderhoudswerk aan machines voor de fabricage van chips in China beperken. Op deze manier proberen zij de Chinese ambitie om de modernste halfgeleiders te fabriceren te dwarsbomen. De Amerikaanse overheid werd verrast toen Huawei Technologies in 2023 een nieuwe 5G-smartphone introduceerde met een geavanceerde 7-nanometer-chip die is gemaakt in China. Huawei had nog wel buitenlandse apparatuur nodig van Applied Materials en ASML om die chip te maken.
IMCD
IMCD neemt Gova Ingredients over, een ingrediëntendistributeur voor de schoonheids- en persoonlijke verzorgingsmarkt in de Benelux. Financiële details werden niet bekendgemaakt.
Universal Music Group
UMG heeft een deal gesloten om de komende tien jaar muziek van het op Koreaanse pop gerichte muzieklabel Hybe te distribueren in Noord-Amerika. Financiële details werden niet vermeld.
Fastned
Fastned, dat circa 300 EV-oplaadstations in Europa bezit en beheert, zag de laadomzet in 2023 toenemen met 68% tot 60,5 miljoen euro. Voor het eerst was het bedrijf operationeel winstgevend. Onder de streep restte echter een nettoverlies van 19 miljoen euro tegen een verlies van 22 miljoen euro een jaar eerder. Fastned heeft als doelstelling om 1.000 oplaadstations in 2030 te hebben. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.
Internationaal bedrijfsnieuws
Apple
Volgens nieuwsbureau Bloomberg heeft Apple in februari circa 33% minder iPhones afgeleverd in China. In januari daalde de Chinese import van iPhones al met 39%.
H&M
Hennes & Maurits heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, ondanks een lichte omzetdaling. De omzet van het Zweedse modebedrijf daalde ruim 2% tot 53,7 miljard kroon (circa 4,7 miljard euro). Analisten rekenden op 53,3 miljard kroon omzet. De operationele winst steeg door een forse margeverbetering van 725 miljoen naar 2,08 miljard kroon. De winst per aandeel verdubbelde ruimschoots naar 0,75 kroon tegen een verwachting van 0,46. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers en het aandeel steeg ruim 13%.
3M
Het Amerikaanse chemieconcern 3M bereikte een schikking voor de betaling van 6 miljard dollar betreffende de verkoop van ondeugdelijke oordoppen aan het Amerikaanse leger. De betaling mag worden verdeeld over de jaren 2023 tot 2029.
Boeing
De topman van Boeing vertrekt aan het eind van dit jaar, nadat het bedrijf flink onder vuur kwam te liggen na een reeks van incidenten met zijn toestellen. Inmiddels heeft de Amerikaanse luchtvaartwaakhond het toezicht op Boeing en zijn productieprocessen aangescherpt.
BYD / Tesla
Het Chinese BYD heeft in het vierde kwartaal 526.000 elektrische auto’s verkocht, waarmee het meer voertuigen verkocht dan Tesla. De omzet steeg met 15%, de netto kwartaalwinst steeg met 19% tot omgerekend 1,1 miljard euro. In heel 2023 verkocht BYD 3 miljoen auto’s. Het aandeel Tesla steeg 5% nadat CEO Elon Musk aankondigde de ‘Full Self-Driving’ functie een maand lang gratis aan te bieden aan Tesla-rijders als proef.
Home Depot
Home Depot neemt SRS Distribution over voor een bedrag van 18,3 miljard dollar. De Amerikaanse keten voor bouwmarkten wil hiermee de blootstelling aan de professionele markt vergroten.
Weekconclusie en Vooruitzicht
Het positieve sentiment op de aandelenmarkt lijkt oneindig. Ook in een week met vrijwel geen nieuws blijven de aandelenbeurzen stijgen. Een ruime meerderheid van de markt verwacht een eerste renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank rond de zomer, hoewel enkele Fed-bestuurders afgelopen dagen waarschuwden voor al te veel optimisme. De economie in de Verenigde Staten blijft goed draaien, terwijl in Europa de groei nog steeds niet echt op gang komt.
Aankomende week zijn er wederom vrijwel geen bedrijfscijfers, de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal worden in de Verenigde Staten vanaf half april bekendgemaakt. Europese bedrijfscijfers laten nog iets langer op zich wachten. Op het macro-economisch vlak zijn vooral het Amerikaanse banenrapport en werkloosheidscijfers, die vrijdag bekend worden gemaakt, van belang. Ook de inflatiecijfers van maart in de eurozone, die woensdag worden gepubliceerd kunnen de markt in beweging zetten.
Belangrijke onderwerpen aankomende week: 1 - 5 april
Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/
Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!
DISCLAIMER:
De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.