Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Markupdate DBAC 2024-04-06

Wat bewoog de markten: 1- 5 april 2024


Amerikaanse banengroei veel sterker dan verwacht, Europese inflatie daalt

Het belangrijke Amerikaanse banenrapport afgelopen vrijdag was verrassend sterk met een banengroei van 303.000, terwijl het uurloon conform verwachting opliep met 4,1% op jaarbasis. Als gevolg hiervan steeg zoals verwacht de rente. Maar ook de aandelenmarkt in de Verenigde Staten herstelde na de stevige daling de dag ervoor. Deze daling was ingegeven door renteangst en de toenemende dreiging van een Iraanse aanval op Israëlische en Amerikaanse diplomaten.  De inflatie in de eurozone en Duitsland is in maart iets sterker gedaald dan verwacht, terwijl de consumentenprijzen in Nederland juist weer stegen. De reactie op de Europese inflatiecijfers was beperkt. Per saldo daalden de internationale aandelenmarkten afgelopen week met circa 1%, waarbij plusdagen en mindagen elkaar afwisselden. De AEX kon het verlies afgelopen week het meest beperken.

Diverse Fed-bestuurders, onder wie voorzitter Jerome Powell, bevestigden afgelopen week geen haast te hebben met een renteverlaging. Het sterke banenrapport zorgt ervoor dat centrale bankiers voorzichtiger zullen zijn met het verlagen van de rente. De kans op een renteverlaging in juni daalde na het rapport tot iets meer dan 50%, van ruim 60% daarvoor. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg afgelopen week bijna 20 basispunten naar 4,4%, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Ook in Europa steeg de lange rente. met zo'n 10 basispunten minder hard dan in de VS. De euro werd 0,4% duurder ten opzichte van de dollar, terwijl de energieprijzen een gemengd beeld lieten zien. De olieprijs steeg met ruim 4% door de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en de vrees voor een breder conflict waarbij Iran betrokken raakt. De Europese gasprijs daalde ruim 2,5%.

Duurzaam topic

De druk op het Nederlandse elektriciteitsnet wordt steeds groter. Bij netcongestie is de maximale capaciteit van het stroomnet bereikt en sta je als het ware in een file te wachten op stroom. Om dit te voorkomen zouden bedrijven in lokale netwerken kunnen investeren. Hierbij kan op gebouwniveau een slim energiebeheersysteem worden opgezet, met een combinatie van eigen opwek zoals zonnepanelen, batterijopslag en software die vraag en aanbod van energie kan aansturen. Op die manier kan een fabriek versneld elektrificeren of kan bijvoorbeeld een distributiecentrum overstappen op elektrisch vervoer. Een volgende stap in de ontwikkeling van lokale netwerken is het opzetten van energiehubs, waarbij ondernemers gezamenlijk een energieaansluiting nemen en hun energievraag en -aanbod op elkaar afstemmen. Zo kan het batterijsysteem van het ene bedrijf de overtollige energie opslaan dat door een ander bedrijf met zonnepanelen is opgewekt, waarna beide bedrijven de energie op afgesproken momenten kunnen gebruiken.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt daalde licht afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index verloor 1%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,8% daalde. De volatiliteit steeg maar liefst 3 procentpunten en sloot voor het eerst dit jaar boven de 16%.

AEX Index

De AEX boekte afgelopen week een minimaal verlies van 0,1%, waardoor de Amsterdamse index de week afsloot op een stand van 880,63 punten. Shell was het best presterende aandeel afgelopen week met een koersstijging van 6,1%. Het aandeel profiteerde van de stijgende olieprijs en een positieve tradingupdate van Shell over het eerste kwartaal. Ook Besi (+5,5%) en ABN Amro (+5,0%) stegen fors. Adyen was met een koersdaling van 5,2% het slechtst presterende aandeel, gevolgd door AkzoNobel (-4,3%) en IMCD (-3,6%). Van de 25 aandelen in de AEX sloten 11 aandelen de week hoger af.

Europese indices

Ook de overige grote Europese indices verloren terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 daalde 1,4%, de Duitse Dax index sloot 1,7% lager, terwijl de Engels FTSE-index het verlies beperkt hield tot 0,5%. Ook op de Europese beurzen steeg de volatiliteit flink tot 16,1%.

TOPSELECTIE

Alphabet

Het moederbedrijf van Google overweegt een overnamebod uit te brengen op HubSpot, een ontwikkelaar en marketeer van CRM softwareproducten met een marktwaarde van circa 35 miljard dollar. Volgens persbureau Reuters heeft Alphabet de afgelopen dagen gesproken met Morgan Stanley over een mogelijk biedingsbedrag op HubSpot en de kans op goedkeuring van de toezichthouders. Een concreet bod heeft Alphabet nog niet gedaan. Aandelen van Hubspot noteerden 9% na dit nieuws. De aandelen van Alphabet daalden licht.

Henry Schein

Henry Schein, ’s werelds grootste leveranciers voor de gezondheidszorg aan tandartsen en artsen, heeft de overname van TriMed afgerond. Hiermee wordt de positie op het gebied van orthopedie versterkt. De overname werd eind 2023 aangekondigd.

Incyte

Incyte en China Medical System (CMS) kondigden een samenwerking en een licentieovereenkomst aan voor JAK-remmers in China en Zuidoost-Azië. CMS zal een vooruitbetaling doen aan Incyte en daarnaast komt Incyte in aanmerking voor aanvullende mijlpaalbetalingen en royalties op de omzet van het medicijn. Exacte bedragen werden niet vermeld.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is ook in maart veel sterker gestegen dan verwacht, terwijl het uurloon conform verwachting opliep. In maart was sprake van een banengroei van 303.000 tegen een verwachting van 212.000 banen. De werkloosheid kwam conform verwachting uit op 3,8% tegen 3,9% een maand eerder. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,1%, een maand eerder was dit nog 4,3%. De Amerikaanse dienstensector groeide in maart iets trager dan in februari.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in maart verder gedaald. De consumentenprijzen stegen met 2,4% op jaarbasis, in februari bedroeg de inflatie 2,6%. Er werd gerekend op 2,5% stijging. De kerninflatie, zonder energie en voeding voor de ECB een belangrijke graadmeter, kwam in maart uit op 2,9% tegen een verwachting van 3,0%. Een maand eerder bedroeg de kerninflatie nog 3,1% De producentenprijzen zijn in februari op jaarbasis met 8,3% gedaald, vooral door lagere energieprijzen. Er werd een daling van 8,6% verwacht. De werkloosheid in de eurozone bleef in februari stabiel op 6,5%, terwijl de dienstensector in maart in een hoger tempo groeide.

Nederland

De consumentenprijzen in Nederland zijn in maart met 3,1% gestegen, na een inflatie van 2,8% in februari. De Nederlandse detailhandel heeft in februari 3% meer omgezet dan een jaar eerder. Online steeg de omzet met 5,3%.

Duitsland

In Duitsland daalde de inflatie in maart, zoals verwacht, naar 2,2%. De kerninflatie daalde van 3,4 naar 3,3%. De Duitse dienstensector vertoonde voor het eerst in 6 maanden weer lichte groei.

Azië

Zowel de dienstensector als de Chinese industrie zijn in maart iets harder gegroeid bleek uit de inkoopmanagersindex. In Japan viel de groei enigszins tegen.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

De Verenigde Staten gaan meer druk uitoefenen op Nederland om ASML meer beperkingen op te leggen inzake de export van chipproductieapparatuur naar China. De VS leunt op bondgenoten in de hoop de ontwikkelingen in de technologiesector van China af te remmen.

IMCD

Een aandeelhouder van IMCD zou 2,1 miljoen aandelen willen verkopen tegen een prijs van € 149,50 per aandeel, meldde ABM Financial News. Met de verkoop is circa 314 miljoen euro gemoeid. De koers van het aandeel IMCD daalde wel na dit nieuwsbericht, maar handelt nog ruim 5% boven het verkoopniveau van € 149,50. Het is niet bekend welke aandeelhouder wil verkopen.

Philips

Philips heeft wederom problemen met zijn beademingsapparatuur. De Trilogy-Evo apparaten kunnen een alarm afgeven voor een lege batterij of stroomuitval, terwijl nog voldoende stroom beschikbaar is. Dit kan leiden tot plotseling verlies van beademing terwijl het apparaat een alarm afgeeft. Philips zal dit oplossen door middel van een software-update die gepland staat voor het tweede kwartaal van 2024.

Shell

Shell gaf in een update over het eerste kwartaal aan sterke resultaten bij de gasdivisie te verwachten, al zullen deze wel significant lager zijn dan in het uitzonderlijk goede vierde kwartaal van 2023. De resultaten bij de tankstations zullen vergelijkbaar zijn met die in het vorige kwartaal en bij Chemicals & Products denkt Shell dat de resultaten een stuk hoger uitvallen dan in het vierde kwartaal. Per saldo stelde Shell niet teleur met de update, het aandeel steeg licht.

Universal Music Group

UMG kondigde recent aan dat het de strategische samenwerking met Spotify heeft uitgebreid, nadat begin dit jaar een licentiedeal met TikTok spaak liep. UMG kan hierdoor profiteren van de prijsverhogingen die Spotify gaat doorvoeren.

Internationaal bedrijfsnieuws

Tesla

De autoverkopen van Tesla vielen tegen in het eerste kwartaal. Het bedrijf leverde 387.000 auto’s af, 8,5% minder dan in het eerste kwartaal van 2023. Analisten rekenden op 457.000 afleveringen. De productie lag in het eerste kwartaal 2% lager dan een jaar eerder. Het aandeel daalde circa 5% na de update.

Apple

Apple ontslaat ruim 600 werknemers als gevolg van het besluit om het elektrische autoproject te annuleren.

Intel

Het aandeel Intel daalde ruim 8% nadat het bedrijf de cijfers van zijn Foundry-divisie, waar chips worden gemaakt, voor het eerst afzonderlijk bekendmaakte. De omzet daalde met 31% naar 19 miljard dollar, mede doordat de efficiëntie van Intel achterblijft bij concurrenten. Intel heeft de EUV-machines van ASML le laat aangeschaft. Deze machines zijn duur, maar wel kostenefficiënt. Het verlies van de divisie kwam uit op 7 miljard dollar en voor 2024 wordt een nog groter verlies verwacht.

Conagra Brands

De Amerikaanse voedselproducent presteerde beter dan verwacht, maar zag zowel de winst als de omzet licht dalen. Het bedrijf verwacht dit jaar te profiteren van stijgende winstmarges, het aandeel steeg 5% na de positieve outlook.

Levi Strauss

Het Amerikaanse kledingbedrijf Levi Straus zag zowel de omzet als winst dalen in het afgelopen kwartaal, maar presteerde wel beter dan verwacht. Het bedrijf verhoogde bovendien de outlook. Het aandeel steeg ruim 12% na de cijfers.

BlackBerry

BlackBerry zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 14% stijgen en boekte 3 cent winst per aandeel. Analisten rekenden op een onveranderde omzet en een verlies per aandeel van 4 cent. Het aandeel BlackBerry won 2,5% na de cijfers.

Samsung Electronics

Samsung verwacht in het eerste kwartaal veel meer winst te maken, dankzij een hogere omzet. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder verwacht Samsung circa 11% omzetgroei gerealiseerd te hebben. Na een reeks teleurstellende kwartalen zou hiermee sprake zijn van een significant herstel.

Foxconn

Het Taiwanese Foxconn, ’s werelds grootste contractfabrikant van elektronica die onder meer iPhones, iPads en MacBooks assembleert, zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 10% dalen. Voor het lopende kwartaal verwacht Foxconn dat de omzet weer gaat stijgen met name door de hausse op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De recordreeks op de aandelenmarkten werd afgelopen week onderbroken. De beurzen daalden licht door de vrees dat de rente dit jaar wellicht minder zal worden verlaagd dan eerder aangenomen. Het sterke banenrapport bevestigde dit beeld. Na het banencijfer veerde de beurzen echter juist op. Het huidige Fed-beleid lijkt de Amerikaanse economische groei (nog) niet echt af te remmen wat beleggers weer positief stemde.

Na de licht teleurstellende week voor aandelenbeleggers, die werden geconfronteerd met sterke macro-economische cijfers en voorzichtiger uitlatingen van centrale bankiers, is het aankomende week tijd om de focus te verschuiven naar het bedrijfsnieuws. Komende week zullen de eerste bedrijven met cijfers over het eerste kwartaal komen. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar de resultaten van diverse grote Amerikaanse banken die traditiegetrouw het cijferseizoen aftrappen. Daarnaast zullen met name de Amerikaanse inflatiecijfers over maart die komende woensdag worden gepubliceerd van belang zijn. Donderdag komt de ECB met een rentebesluit, een renteverlaging wordt voorlopig nog niet verwacht. Deze week worden de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank eveneens bekendgemaakt. Tevens publiceert het IMF zijn World Economic Outlook. Kortom een week met een volle agenda.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 8 - 12 april



Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen