Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Wat beweegt de markten 2022-03-06

WAT HEEFT DE MARKT AFGELOPEN WEEK BEWOGEN? (28 feb - 5 maart 2022)


Langdurige oorlog in Europa dreigt

De oorlog in Oekraïne heeft afgelopen week tot dramatische verliezen op de aandelenmarkten geleid. De militaire onrust veroorzaakte al dalende koersen. De koersdaling versnelde nadat donderdagnacht brand uitbrak bij de grootste kerncentrale van Europa in het Oekraïense Zaporizja na een Russische aanval. De aanval onderstreepte dat Vladimir Poetin zijn oorlog tegen Oekraïne meedogenloos voortzet. De oorlog, de toch al krappe grondstoffenmarkten en de dreiging van olie-sancties tegen Rusland veroorzaken tevens een schok op de oliemarkten. Afgelopen week steeg de prijs van een vat Europese Brent olie met 25%, terwijl daar maandagmorgen in de Aziatische handel nog eens 10% bovenop kwam. De Europese gasprijzen verdubbelden in prijs afgelopen week en bereikten daarmee nieuwe recordstanden. Door de paniek op de financiële markten vluchtten beleggers afgelopen week naar veilige havens. Als gevolg hiervan stegen de goud- en zilverprijzen met 5%. De tien-jaarsrente in Europa en in de Verenigde Staten daalde respectievelijk met 0,3% en 0,25%. De dollar steeg met 3% ten opzichte van de euro.

Op het macro economisch vlak was er ook nog nieuws afgelopen week, al werd daar deze keer niet echt op gereageerd. Het aantal banen in de Verenigde Staten steeg in februari met 678.000, fors meer dan verwacht. De Amerikaanse economie is derhalve nog steeds op stoom. De Fed heeft aangegeven dat de rente in maart met 0,25% zal worden verhoogd. Wellicht dat de renteverhoging in maart hoger was uitgevallen zonder de oorlog in Oekraïne. De oorlog veroorzaakt meer inflatie, maar ook de economische groei staat onder druk. Centrale banken zijn daardoor waarschijnlijk terughoudender om het ruime monetaire beleid in te perken.

Amerika versus Europa

Amerika is minder afhankelijk van de internationale handel dan Europa. Dit kwam afgelopen week tot uiting in de koersbewegingen. De Amerikaanse indices presteerden afgelopen week duidelijk beter dan de Europese indices. Sterker nog, omgerekend in euro’s stegen de Amerikaanse aandelen zelfs afgelopen week. De MSCI Europe index verloor ruim 7%. De MSCI USA Index, uitgedrukt in euro’s, steeg 1,6% afgelopen week. Historisch gezien reageren Europese indices bijna altijd heftiger op slecht nieuws. De stijging van de koersen in de Verenigde Staten in euro’s, ten opzichte van een daling van meer dan 7% in Europa is wel heel uitzonderlijk.

AEX Index 

De AEX Index leed zware verliezen afgelopen week. Het is duidelijk dat Europa harder geraakt wordt door de oorlog dan de Verenigde Staten. De AEX Index verloor maar liefst 7,7%. Ondanks de malaise op de beurs waren er toch nog drie bedrijven die de week positief afsloten. Wolters Kluwer steeg maar liefst 7,1% afgelopen week als gevolg van goede cijfers. Ook Ahold Delhaize (+1.9%) en RELX (+1.4%) presteerden goed. De overige 22 bedrijven verloren terrein, waarbij ING met een daling van maar liefst 22% het slechtste presteerde. Daarnaast verloor Just Eat Takeaway 16,8% en Unibail-Rodamco 15%. 

AMX Index 

De AMX Index presteerde nog iets slechter dan de AEX. De midcap-index verloor afgelopen week maar liefst 8.2%. Flow Traders profiteert van onrustige markten en won ook nu: 5,8%. Ook OCI (+4.9%) en PostNL (+3,5%) noteerden in de plus. Maar liefst zes bedrijven verloren meer dan 15% afgelopen week. Aalberts verloor 17,5%, AMG 17,1% en ABN AMRO 16,7%.

Europese indices

De grote Europese indices verloren afgelopen week uiteraard ook fors. De EuroStoxx50 Index verloor net als de Duitse Dax Index maar liefst 10,1%. De Engelse FTSE-Index presteerde met een verlies van 6.7% iets minder slecht.


TOPSELECTIE

Ook deze week kwamen weer diverse bedrijven uit de Topselectie met kwartaalresultaten of ander belangrijk nieuws.

+ HP

HP heeft in het afgelopen kwartaal een recordomzet behaald, onder meer door een sterke stijging van de verkoop van PC’s. De omzet steeg 8.6% naar 17 miljard dollar. Analisten gingen uit van 16,5 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 1,1 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg het afgelopen kwartaal $ 1.10 tegen $ 0.92 een jaar eerder. Dit was 8 cent boven de analistenverwachting. De outlook voor heel 2022 die HP gaf, lag ook boven de analistenconsensus. Daarnaast gaat het bedrijf 1,8 miljard dollar uitkeren aan aandeelhouders via dividenden en aandeleninkoop. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na publicatie van de cijfers.

+ Target

De omzet van Target steeg in het vierde kwartaal met 9,4% naar 31 miljard dollar. Dit was nipt onder de analistenverwachting van 31,3 miljard dollar omzet. De winst per aandeel steeg 19,5% naar $ 3.19. De consensus lag op $ 2.85 winst per aandeel. Ondanks de hoge inflatie en problemen met de aanvoerketen gaf Target een outlook voor heel 2022 af die boven de analistenverwachtingen lag. Het aandeel steeg maar liefst 9,8% na bekendmaking van de resultaten.

- Evonik

Evonik heeft in het afgelopen kwartaal minder goed gepresteerd dan verwacht. Het Duitse chemieconcern behaalde een bedrijfsresultaat van 502 miljoen euro, 20% meer dan een jaar eerder. Echter analisten rekenden op 527 miljoen euro winst. Voor 2022 verwacht het bedrijf tussen de 2,5 en 2,6 miljard dollar te verdienen, meer dan de 2,38 miljard in 2021. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel verloor 3%.

+ Merck KGaA

Het Duitse Merck heeft in het vierde kwartaal iets minder winst, maar meer omzet geboekt dan verwacht. De EBITDA winst kwam uit op 1,46 miljard euro. De winst per aandeel bedroeg € 2,06, analisten gingen uit van € 2,11. De omzet steeg 13% naar 5,21 miljard euro, waar de consensus lag op 5,17 miljard euro. Over heel 2021 kwam de winst uit op 3,07 miljard euro. Beleggers ontvangen € 1,85 dividend, 45 cent meer dan een jaar eerder. Voor het lopende jaar wordt door Merck een sterke autonome groei van de omzet en het EBITDA-resultaat verwacht. Het aandeel steeg ruim 1% na publicatie van de resultaten.

+ Kroger

Kroger heeft in het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten gerapporteerd. De omzet steeg 7,5% naar 33,05 miljard. Analisten voorzagen 32,64 miljard dollar omzet. De nettowinst in het afgelopen kwartaal kwam uit op 566 miljoen dollar of $ 0,91 per aandeel. De analistenconsensus lag op $ 0,74 winst per aandeel. Over heel 2021 bedroeg de winst 1,66 miljard dollar of $ 2,17 per aandeel. Voor 2022 verwacht Kroger een winst per aandeel tussen de $ 3,75 en $ 3,85. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg bijna 10%.

- BMW

BMW heeft de productie van hun fabrieken in Leipzig en Dingolfing wegens leveringsproblemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Ook de hoofdfabriek in München zal voorlopig geen voertuigen meer produceren vanwege problemen met de bevoorrading. Toeleveranties uit Oekraïne zijn compleet stilgevallen. De moderne auto-industrie is dermate efficiënt dat er nergens voorraden worden aangehouden. Dit heeft als nadeel dat nu de hele keten stilvalt.


Macro Economisch nieuws

Eurozone

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in februari flink gestegen. De inflatie kwam uit op 5,8%, tegen 5,1% in januari. De kerninflatie, zonder energie en voeding, bedroeg in februari 2,7%. Dit was in januari 2,3%. De inflatie kwam daarmee 0,2% hoger uit dan verwacht. De werkloosheid in de eurozone is in januari gedaald naar 6,8%, tegen 7% een maand eerder. De producentenprijzen zijn in januari verder gestegen. Op maandbasis was er sprake van een stijging van 5.2%, op jaarbasis waren de producentenprijzen maar liefst 30,6% hoger.

Verenigde Staten

Het aantal banen in de VS is in februari gestegen met 678.000, fors meer dan de 440.000 banen waarop was gerekend. Ook werd de groei in voorgaande maanden opwaarts bijgesteld. Het werkloosheidspercentage daalde van 4% in januari naar 3,8% in februari. Op jaarbasis was er in februari sprake van een loonstijging van 5,1%, beduidend minder dan de 5,8% waar economen op rekenden. In het vierde kwartaal stegen de arbeidskosten met 0,9% vergeleken met een kwartaal eerder. De productiviteit liep in het vierde kwartaal op met 6,6%. De Amerikaanse dienstensector is in februari hard gegroeid, de inkoopmanagersindex steeg van 51,2 naar 56,5. Ook de industriële activiteit nam toe in februari. Verder daalde het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week met 18.000 tot 215.000.

Nederland

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in januari na heropening van de economie met 17,2% gestegen op jaarbasis. De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in januari ten opzichte van december met 3,7% gestegen, op jaarbasis was er sprake van een toename van 20,9%. In februari is de Nederlandse industrie iets harder gegroeid. Er was vooral sprake van een toename van het aantal orders, de exportorders lieten de sterkste stijging zien in 5 maanden.

Duitsland

Het aantal werklozen in Duitsland is in februari verder gedaald. Het aantal werklozen liep met 33.000 terug en kwam daarmee uit op 5,0% tegen 5,1% in januari. De inflatie is in februari definitief uitgekomen op 5,1% op jaarbasis, dit was gelijk aan een eerdere raming. Verder heeft de Duitse centrale bank de inflatieverwachting voor 2022 verhoogd. De bank verwacht nu een inflatie van 5% tegen een eerdere prognose van 4,5%.

Azië

In China nam zowel de industriële activiteit als de activiteiten in de dienstensector licht gestegen. De verwachting lag op een lichte daling. In Japan was er in beide gevallen wel sprake van een lichte daling. In februari is ook het consumentenvertrouwen in Japan verder gedaald.


Nederlands bedrijfsnieuws

- ING

De sancties tegen Rusland leveren voor ING een negatieve impact op van 0,7 miljard euro. Het besluit om Russische banken te weren van het SWIFT-betalingssysteem heeft geen substantiële effecten voor de bank. ING heeft voor 6,7 miljard blootstelling aan Rusland. In Oekraïne heeft ING voor 500 miljoen euro aan leningen uitstaan. Dit is samen circa 1% van de uitstaande leningen van de bank.

- Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway (JET) heeft in 2021 fors meer omzet geboekt, maar het verlies nam wel toe. In het afgelopen jaar steeg de omzet met 33% tot 5,3 miljard euro. De EBITDA-marge verbeterde in het vierde kwartaal, maar de marge voor heel 2021 kwam uit op 1,2% negatief. Het operationeel verlies van JET bedroeg 1,0 miljard euro in 2021 tegenover 151 miljoen euro een jaar eerder. Dit werd vooral veroorzaakt investeringen om meer marktaandeel te behalen. Voor 2022 rekent het bedrijf op 15% stijging van de bruto-transactiewaarde en een EBITDA-marge van 0,7% negatief. Op de lange termijn zal de marge meer dan 5% bedragen, volgens het bedrijf zelf. Het aandeel verloor meer dan 10% na de cijfers.

- UMG

Universal Music Group heeft in 2021 een omzetgroei van 17% gerealiseerd en de EBITDA met 21% zien stijgen. Beide waren nipt beter dan de analistenconsensus. De EBITDA kwam uit op 1,79 miljard euro. Het bedrijf gaf geen concrete outlook, maar ziet een verbetering van de marge in 2022. Het aandeel daalde 2,5% na bekendmaking van de resultaten.

+ IMCD

IMCD heeft Evenlode Foods overgenomen, een distributeur van speciale ingrediënten voor voeding en drank in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Evonlode boekte in 2021 circa 8,5 miljoen euro omzet. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

+ PostNL

PostNL heeft in 2021 een recordaantal pakketten bezorgd. De jaaromzet kwam uit op 3,47 miljard euro. Het vierde kwartaal daalde de omzet echter van 1,02 miljard euro in 2020 naar 936 miljoen euro. Het operationeel resultaat kwam in 2021 uit op 308 miljoen euro. De winst per aandeel in het vierde kwartaal kwam conform verwachting uit op € 0,13. Het aandeel steeg 3,5% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

- Zoom Video Communications

Zoom Video Communications heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar de outlook voor het lopende kwartaal viel tegen. De omzet steeg 21% naar 1,07 miljard dollar, analisten gingen uit van 1,05 miljard dollar omzet. De winst in het afgelopen kwartaal kwam uit 394 miljoen dollar of $ 1,29 per aandeel. De consensus lag hierbij op $ 1,07 per aandeel. Zowel de omzet- als de winstverwachting die Zoom voor het lopende kwartaal afgaf viel tegen, waardoor de koers van het aandeel 7,5% daalde.

+ Broadcom

Broadcom heeft het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet geboekt. De nettowinst kwam uit op 2,5 miljard dollar of $ 5,99 per aandeel, in vergelijking met $ 3,05 in dezelfde periode een jaar eerder. Op aangepaste basis boekte de chip- en softwareproducent een winst van $ 8,39 per aandeel. De omzet steeg van 6,7 miljard dollar naar 7,7 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal verwacht Broadcom circa 20% omzetstijging te realiseren. Het aandeel noteerde 3% hoger in de nabeurshandel.

+ Bayer

Bayer heeft in 2021 de omzet conform verwachting zien stijgen en ook de winst zien aantrekken. In het afgelopen jaar steeg de omzet 8,9% naar 44,1 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 1 miljard euro. In 2022 verwacht Bayer een omzet van circa 46 miljard euro, een stijging van circa 5%. Het aandeel steeg licht na publicatie van de cijfers.

- Zalando

Zalando is in 2021 opnieuw sterk gegroeid. De omzet steeg bijna 30% tot 10,4 miljard euro. Het bruto merchandise volume steeg met 34% naar 14,3 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 235 miljoen euro tegen 226 miljoen in 2020. De winst per aandeel bedroeg in het vierde kwartaal € 0,33, waar analisten uitgingen van € 0,39 winst per aandeel. Het aandeel daalde bijna 10% na de cijfers.

- Lufthansa

Lufthansa heeft in het vierde kwartaal een aangepaste winst per aandeel behaald van € 0,04. Analisten hadden een verlies van € 0,08 verwacht. De omzet kwam uit op 5,83 miljard euro, waar de consensus lag op 6,03 miljard euro. Voor 2022 verwacht Lufthansa dat de gemiddelde capaciteit meer dan 70% zal zijn van het niveau in 2019. Echter het bedrijf waarschuwde voor nieuwe onzekerheden, met name door de oorlog in Oekraïne. Het aandeel verloor 3% na publicatie van de resultaten.

Week Conclusie en Vooruitzicht

De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel ellende. Duizenden slachtoffers, zowel militaire als burgers, en reeds meer dan een miljoen mensen op de vlucht. De aandelenkoersen kelderden, terwijl op de grondstofmarkten de prijzen juist omhoog vlogen. Hopelijk sorteren de economische sancties effect. Steeds meer Russische oligarchen voelen de druk van de westerse sancties en spreken zich, de een harder dan de ander, uit tegen de oorlog van Poetin in Oekraïne. De oligarchen zitten klem tussen Poetin, die hun steun eist, en de westerse wereld die ze met hun economische sancties op de pijnbank leggen. Poetin zal gezichtsverlies willen voorkomen. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat Rusland ten goede zal keren. Hopelijk wint het gezonde verstand en escaleert de oorloog niet verder.

Op economisch vlak is deze week vooral aandacht voor het rentebesluit van de Europese centrale bank op donderdag. Uit China en Duitsland komen inflatiecijfers. Op het gebied van de bedrijfsresultaten is het inmiddels een stuk rustiger, de meeste bedrijven hebben de cijfers reeds gepubliceerd. De oorlog is ook aankomende week bepalend voor de bewegingen op de aandelenmarkten. Hoe groot de impact van de oorlog op de economie zal zijn, hangt mede af van hoelang dit conflict gaat duren. Maar dat is van secundair belang. Het is hopen op vrede.

       

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK  (7 - 11 maart 2022)


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. 

De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat.

Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.


Reactie plaatsen