Wat beweegt de markten 2022-02-27

WAT HEEFT DE MARKT AFGELOPEN WEEK BEWOGEN? (21-25 februari 2022)

Oorlog in Europa

De afgelopen handelsweek werd gedomineerd door de Russische inval in Oekraïne. Het lang voor onmogelijk geachte scenario is uitgekomen. De gevechten in Oekraïne gaan door, terwijl het westen steeds meer sancties afkondigt en Rusland zelfs dreigt met de inzet van kernwapens. Vrijdag was de markt optimistisch vanwege nieuws dat Moskou open zou staan voor vredesgesprekken, mits Oekraïne zich overgeeft. Door het taaie Oekraïense militaire verzet, lijkt dit momenteel uitgesloten. Al zullen er wel onderhandelingen tussen beide landen plaatsvinden. Tot vorige week hield bijna niemand rekening met een frontale aanval van Rusland op Oekraïne. De schok op de aandelen- en oliemarkten was dan ook groot. Aandelen verloren overal flink terrein, vooral in Europa, terwijl de Amerikaanse indices vrijdag weer sterk herstelden, waardoor zij de week zelfs met winst afsloten. De Russische RTS index verloor maar liefst 33%. Ook de Russische munt, de roebel, verloor tientallen procenten. De olieprijs piekte afgelopen week op 106 dollar, een stijging van 15%, om vervolgens weer te dalen tot onder de 100 dollar per vat. De aankomende tijd zal de aandelenmarkt tussen hoop en vrees waarschijnlijk zeer volatiel bewegen.

Koerswinst verhouding S&P 500 index daalt onder 5 jaarsgemiddelde

De raming van de winst per aandeel voor de S&P 500 index over aankomende 12 maanden bedraagt momenteel $ 228,85. Dit houdt in dat vorige week woensdag de koers/winstverhouding van de S&P 500 index op 18,5 lag. Voor het eerst sinds april 2020 (coronacrisis) lag de koers/winst verhouding daarmee lager dan het vijfjarig gemiddelde van 18,6. Begin 2022 was de koers/winst verhouding nog 21,4. De S&P 500 index is bijna 10% gedaald dit jaar, terwijl de voorwaartse 12-maands raming van de winst per aandeel steeg met 2,3%. De voorwaartse koers/winst verhouding van de afgelopen 10 jaar lag trouwens op 16,7. Het laagste niveau van de afgelopen negen jaar werd genoteerd op 23 maart 2020, toen bedroeg de koers/winst verhouding als gevolg van de uitbraak van de coronapandemie slechts 13,1.

Amerikaanse indices

Ondanks de oorlog in Oekraïne stegen de Amerikaanse indices afgelopen week. De S&P 500 index steeg 0,8%, terwijl technologiebeurs Nasdaq zelfs 1,3% hoger noteerde. De VIX-index, die de beweeglijkheid meet, sloot met een stand van 27,6% vrijwel onveranderd afgelopen week. Echter tussentijds steeg de volatility index door de uitbraak van de oorlog naar 37,5%.

AEX Index

De AEX index verloor door het uitbreken van de oorlog 2,3% afgelopen week. Ondanks de forse daling sloten 8 van de 25 aandelen de week positief af. Het best presterende aandeel was ASML, dat 3,3% steeg. Andere winnaars waren Philips (+2,6%) en Wolters Kluwer (+2,0%), dat profiteerde van sterke kwartaalcijfers. De grootste verliezer was Prosus, dat maar liefst 15,6% verloor. Ook financials hadden het moeilijk door het uitbreken van de oorlog. NN Group verloor 10,3%, terwijl ING 9,6% daalde.

AMX Index

De AMX-index presteerde minder slecht dan de AEX, maar verloor toch nog 1,8%. JDE Peet's (Douwe Egberts) steeg door sterke kwartaalresultaten 6,9% afgelopen week. Ook Alfen (+6,8%) en AMG (+2,9%) presteerden goed. Minder goed presteerden Corbion (-7,7%), PostNL (-4,7%) en ABN AMRO (-4,3%).

Europese indices

In tegenstelling tot de Amerikaanse indices was er in Europa duidelijk meer angst voor de oorlog in Oekraïne. De Eurostoxx50 index daalde 2,6%, de Duitse DAX index verloor maar liefst 3,2%, terwijl het verlies in het Verenigd Koninkrijk meeviel, de FTSE index verloor slechts 0,3%.

TOP SELECTIE

+ Williams

Energiebedrijf Williams Companies heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg 55% naar 3,26 miljard dollar. Analisten gingen uit van 2,38 miljard dollar omzet. De winst per aandeel steeg van 9 cent in het vierde kwartaal 2020 naar 39 cent. De analistenconsensus lag op 34 cent winst per aandeel. Het aandeel opende flink hoger maar sloot de dag na de cijfers vrijwel onveranderd.

+ Palo Alto

Cybersecuritybedrijf Palo Alto heeft het afgelopen kwartaal de omzet met 27% zien stijgen naar 1,3 miljard dollar. Dit was nipt beter dan de verwachting van 1,28 mijlard omzet. De winst per aandeel steeg 12% naar $ 1,74. Analisten voorzagen een winst per aandeel van $ 1,65. Palo Alto verhoogde tevens de outlook voor het hele jaar. Het aandeel opende 5% hoger na publicatie van de cijfers. De dag na de cijfers verhoogde Palo Alto de outlook voor heel 2022 en profiteerde het als cybersecuritybedrijf van de oorlog in Oekraïne. Het aandeel steeg daardoor nog eens 13%.

- Agilent Technologies

Agilent Technologies heeft in het afgelopen kwartaal 8% meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op 1,67 miljard dollar, nipt boven de analistenverwachting van 1,65 miljard dollar omzet. De winst per aandeel steeg 14% naar $ 1,21. De consensus lag op $ 1,18. Agilent verhoogde de outlook voor heel 2022. He aandeel opende 2% hoger na bekendmaking van de kwartaalresultaten, maar sloot uiteindelijk 3% lager.

- Netapp

Netapp heeft het afgelopen kwartaal de omzet conform verwachting 9,5% zien stijgen naar 1,61 mijard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,44. De analistenconsensus lag op $ 1,28 winst per aandeel. De afgegeven outlook voor het lopende kwartaal viel echter tegen. Netapp voorziet door problemen in een aanvoerketen een winst per aandeel van $ 1,26, waar analisten uitgingen van $ 1,35. Voor het hele jaar voorziet Netapp circa $ 5,12 winst per aandeel, tegen een analistenconsensus van $ 5,06. Het aandeel daalde ruim 5% na publicatie van de cijfers.

+ Iron Mountain

Iron Mountain heeft beter dan verwachte resultaten geboekt. De voor het vastgoedbedrijf belangrijke FFO (funds from operations) kwam uit op $ 0,74 per aandeel, een stijging van 23% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder en 10 cent boven de analistenverwachtingen. Voor 2022 verwacht Iron Mountain een FFO van circa $ 3,75 per aandeel, ruim boven de analistenverwachting van $ 3,09. Ook de omzetverwachting voor 2022 lag boven de consensus. Het aandeel steeg 7,5% na de sterke resultaten.

+ NN Group

De mededingingsautoriteit van de EU heeft de overname van NN Investment Partners door Goldman Sachs goedgekeurd. Half augustus 2021 bereikten NN en Goldman Sachs een akkoord over de overname voor 1,7 miljard euro.

+ DSM

DSM heeft van de Europese toezichthouder goedkeuring gekregen voor het veevoeradditief Bovaer. Met Bovaer kunnen boeren structureel de methaanuitstoot van koeien met circa 30% verlagen, aldus DSM. Het bedrijf noemde de goedkeuring een significante mijlpaal voor het bedrijf, waarmee de weg wordt vrijgemaakt om de zuivelmarkt te transformeren.

Macro Economisch nieuws

EUROZONE

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in januari conform een eerdere raming gestegen met 5,1%. De kerninflatie kwam uit op 2,3%, ook dit was conform een eerdere raming. De activiteiten in de dienstensector stegen fors in februari, terwijl de industriële activiteiten licht daalden. De samengestelde index kwam uit 55,8 punten, een stand boven de 50 wijst op groei.

VERENIGDE STATEN

De definitieve economische groei in het vierde kwartaal in de VS uit op 7%, na een eerdere raming van 6,9% groei. De groei over heel 2021 bedroeg 5,7%. Verder daalde het consumentenvertrouwen in februari, maar minder sterk dan verwacht. Zowel de activiteiten in de dienstensector als in de industrie zijn in februari gestegen, waarbij de samengestelde index steeg naar 56 punten. Het inkomen van de gemiddelde Amerikaan is in januari stabiel gebleven, terwijl de bestedingen stegen met 2,1%. De PCE kerninflatie kwam in januari uit op 5,2% tegen 4,9% in december. De Fed beschouwt deze kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid.

NEDERLAND

Zowel het consumentenvertrouwen als het ondernemersvertrouwen in de industrie zijn in februari gedaald. Volgens de conjuctuurklok van het CBS presteerden nog altijd 10 van de 13 economische indicatoren beter dan de langetermijntrend.

DUITSLAND

De Duitse economie is in het vierde kwartaal gekrompen, maar minder sterk dan verwacht. Het bruto binnenlands product daalde op kwartaalbasis met 0,3%, de verwachting was een daling van 0,7%. Op jaarbasis was er sprake van 1,8% groei. In heel 2021 groeide de Duitse economie met 2,9%. Het ondernemersvertrouwen is in februari verbeterd, terwijl het consumentenvertrouwen juist daalde. Net als in de EU stegen de activiteiten in de dienstensector en daalde de industriële activiteiten. Per saldo steeg de samengestelde index naar 56,2.

AZIË

De inflatie in Japan is in februari gestegen naar 1% op jaarbasis. In januari steeg het prijspeil met 0,6%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, bedroeg 0,5% op jaarbasis. De dienstensector in Japan is in februari gekrompen, terwijl ook de industriële activiteiten terugliepen. De samengestelde index daalde hierdoor naar 45 punten, een stand onder de 50 wijst op krimp.

Nederlands bedrijfsnieuws

+ Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft in de tweede helft van 2021 de omzet met 8% zien stijgen. Over heel 2021 steeg de omzet 6% en kwam uit op 4,77 miljard euro. Het bedrijf zag de operationele marge stijgen van 24,4% naar 25,3%. De aangepaste nettowinst kwam in 2021 uit op 885 miljoen. De winst per aandeel steeg in de tweede jaarhelft met 31% naar € 1,72. Analisten hadden een winst per aandeel verwacht van € 1,69. Verder verhoogde Wolters Kluwer het dividend met 15% naar € 1,57 per aandeel. Het bedrijf kondigde ook een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 600 miljoen euro. Het aandeel steeg 2,5% na publicatie van de resultaten.

+ JDE Peet's

Koffiebedrijf JDE Peet's (Douwe Egberts) heeft in 2021 sterk gepresteerd. De omzet steeg op met 5,3% naar 7 miljard euro. De nettowinst bedroeg in 2021 762 miljoen euro, dit was in 2020 nog 367 miljoen euro. Analisten rekenden op een winst van 716 miljoen euro. Per aandeel steeg de winst van € 0,80 naar € 1,53. Het aandeel steeg maar liefst 14% na bekendmaking van de resultaten.

- ASMI

ASMI heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug. De omzet steeg met 40% naar 491 miljoen euro. De brutomarge steeg van 45,2% naar 47%. De nettowinst kwam uit op 138 miljoen euro of € 2,74 per aandeel. Vorig jaar was dit € 1,67, terwijl de analistenverwachting op € 2,67 winst per aandeel lag. Verder verhoogde ASMI het dividend met 25% naar € 2,50 per aandeel. De orderinstroom was sterk met 645 miljoen euro, een stijging van 70% op jaarbasis. De omzetgroei in het eerste kwartaal zal beperkt zijn vanwege verstoringen in de aanvoerketen> Het bedrijf gaf aan dat de omzet sterker stijgt in het tweede kwartaal en de tweede jaarhelft. Ondanks de sterke resultaten verloor het aandeel maar liefst 7,5%.

+ IMCD

IMCD heeft in 2021 een recordgroei gerealiseerd. De omzet steeg op jaarbasis van 2,8 nar 3,4 miljard euro. Dit leverde een nettowinst op van 207 miljoen euro, 87% meer dan in 2020. De omzetgroei versnelde gedurende het jaar. In heel 2021 bedroeg de groei 24%. In de eerste 3 kwartalen steeg de omzet 2%, in de eerste 6 maanden 19%, terwijl in het eerste kwartaal slechts 8% groei werd gerapporteerd. Verder verhoogde de distributeur van voedingsingrediënten en chemicaliën het dividend met 60% naar € 1,62 per aandeel. Vanwege alle onzekerheden gaf IMCD geen concrete outlook voor 2022 af. De koers van het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

+ AkzoNobel

AkzoNobel wil de productie van harsen verder opvoeren. Harsen zijn cruciale ingrediënten voor het maken van coatings. Door in de productie te investeren wordt Akzo minder afhankelijk van toeleveranciers. Ook bevordert dit de innovatie en het bereiken van duurzaamheidsdoelen. AkzoNobel denkt dat de investering circa 15 tot 20 miljoen euro zal bijdragen aan de EBITDA in 2023.

+ ASR Nederland

ASR Nederland heeft beter dan verwacht gepresteerd in de tweede helft van het jaar en verwacht ook in 2022 meer kapitaal te genereren. Over heel 2021 steeg de operationele winst met 15,4% naar 1,02 mijard euro. De nettowinst kwam uit op 942 miljoen euro. ASR start een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 75 miljoen euro. Verder wordt het dividend met 18% verhoogd naar € 2,42, waardoor het slotdividend € 1,60 bedraagt. Het aandeel steeg 2% na publicatie van de cijfers.

- Aalberts Industries

Aalberts heeft in 2021 de omzet en winst stevig zien stijgen. De omzet steeg 14% naar 3,0 miljard euro. De EBITDA steeg met 69% van 200 miljoen naar 337 miljoen euro. De winst per aandeel bedroeg € 3,05, 11% boven de analistenconsensus. Aalberts keert € 1,01 dividend per aandeel uit, daarbovenop keert het bedrijf € 0,64 per aandeel speciaal dividend uit. Aalbertsgaf aan dat het 2022 is begonnen met een sterk orderboek. Aalberts verwacht de omzet op middellange termijn tussen 4 en 6% te laten groeien. Dit lag onder de consensus van 6% groei. De cijfers werden gepubliceerd op de dag van de Russische inval in Oekraïne, het aandeel daalde bijna 5%.

Internationaal bedrijfsnieuws

- eBay

eBay heeft het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet geboekt, maar ging fors onderuit vanwege een tegenvallende outlook. De omzet steeg 4% naar 2,6 miljard dollar. eBay boekte een winst per aandeel van $ 1,05 tegen $ 0,85 in dezelfde periode een jaar eerder, de consensus lag op $ 1,00 winst per aandeel. Zowel de afgegeven omzet- als winstverwachting lag onder de analistenverwachtingen. Het aandeel opende bijna 10% lager, maar sloot uiteindelijk 1,5% in de plus na bekendmaking van de cijfers.

 + Lowe's

Doe-het-zelfketen Lowe's heeft het afgelopen kwartaal 5% meer omzet geboekt. De omzet kwam uit op 21,3 miljard dollar, waar analisten rekenden op 22,9 miljard omzet. De nettowinst bedroeg 1,2 miljard dollar of $ 1,78 per aandeel. Analisten gingen uit van $ 1,71 winst per aandeel. Het aandeel steeg licht na bekendmaking van de resultaten.

- Home Depot

Doe-het-zelfketen Home Depot presteerde beter dan verwacht, maar door een teleurstellende outlook daalde het aandeel 8%. De omzet steeg 10,7% in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder en kwam uit op 35,7 miljard dollar. De kwartaalwinst bedroeg 3,4 miljard dollar of $ 3,21 per aandeel. Analisten voorspelden vooraf $ 3,18 winst per aandeel. Home Depot verwacht voor heel 2022 een licht hogere omzet, hetgeen teleurstellend werd ontvangen.

+ Stellantis

Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Alfa Romeo, Chrysler, Fiat, Jeep, Opel en Peugeot, heeft in 2021 fors winst geboekt dankzij een omzetgroei van 14%. De omzet kwam uit op 152 miljard euro en de winst steeg met 179% naar 13,4 miljard euro. In 2020 bedroeg de winst 4,8 miljard euro. De aangepaste operationele marge verbeterde van 6,9% naar 11,8%. Stellantis was tevens positief over 2022, het aandeel steeg 7% na publicatie van de resultaten.

- Axa

De Franse verzekeraar AXA heeft in 2021 meer omzet en winst geboekt van verwacht. De omzet steeg met 3% naar 99,9 miljard euro, nipt boven de verwachting. De nettowinst steeg van 3,16 miljard naar 7,29 miljard euro. Analisten rekenden op 6,96 miljard euro winst. De solvabiliteit verbeterde van 200% naar 217%. Het dividend werd met 8% verhoogd naar € 1,54. Tevens wordt een nieuw aandeleninkoopprogramma gestart ter waarde van 500 miljoen euro. Het aandeel verloor 5% na de cijfers.

- Beyond Meat

Beyond Meat heeft in het vierde kwartaal een licht lagere omzet geboekt en het verlies zien oplopen naar 80 miljoen dollar. Een jaar eerder was dit verlies nog 25 miljoen dollar. De omzet kwam uit op 100,7 miljoen dollar. In de nabeurshandel daalde het aandeel Beyond Meat bijna 10%.

Week Conclusie en Vooruitzicht

De oorlog in Oekraïne heeft de afgelopen week de aandelenmarkt bepaald en zal dit waarschijnlijk de komende tijd blijven doen. Uit historische data blijkt dat bij oorlogsdreiging de aandelenmarkten dalen, hetgeen dit keer ook het geval was. In eerdere situaties herstelden de aandelenmarkten eigenlijk weer vrij snel nadat de dreiging daadwerkelijk uitmondde in oorlog. Of dat in dit geval ook zo zal zijn is te hopen, maar vooralsnog onzeker. Hoe het conflict ontwikkelt is niet te voorspellen. Hopelijk zorgen de westerse sancties voor het besef bij de oligarchen dat niemand gebaat is bij deze oorlog en kunnen zij Poetin overtuigen de oorlog te stoppen. Economisch gezien zorgt deze oorlog voor hogere energieprijzen en daarmee gepaard gaande hogere inflatie. Dit kan de economische groei in negatieve zin beïnvloeden en ervoor zorgen dat de centrale banken de aangekondigde monetaire verkrapping uitstellen om zich te focussen op het ondersteunen van de groei en het soepel laten functioneren van de kapitaalmarkten in plaats van het bestrijden van de inflatie. Dit is echter afhankelijk van hoe lang de crisis zal duren. Het is te hopen dat het gezond verstand zegeviert en dat er snel weer vrede ontstaat. Daar is de hele wereld bij gebaat en zeker ook de belegger.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK  (28 februari - 4 maart 2022)


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling.

De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat.

Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen