Impact beleggen

Wat is impact beleggen? Impact beleggen is het investeren in bedrijven of projecten met een duidelijke positieve impact op het milieu, klimaat of de samenleving. Impact beleggen is een donkergroene vorm van duurzaam beleggen. Impact beleggers kijken eerst naar het duurzame rendement en dan naar het financiële rendement.

Impact beleggen is donkergroen duurzaam beleggen

De meest eenvoudige vorm van duurzaam beleggen is door bedrijven met schadelijke praktijken uit te sluiten. Je moet dan denken aan kinderarbeid, wapenproductie en zeer vervuilende producten zoals ketelkool. We noemen dit ook wel lichtgroen duurzaam beleggen. Je belegt een stap duurzamer als je focust op bedrijven die bovengemiddeld scoren op maatschappelijk verantwoord ondernemen. De meest vergaande vorm is impact beleggen. Daarom geven we impact beleggen de kleur donkergroen.

Voorbeelden van impact beleggen

Je vindt impact investeringen zowel onder de beursgenoteerde bedrijven als bij niet-beursgenoteerde bedrijven en projecten. In de laatste groep kun je bijvoorbeeld investeren via crowdfunding of beleggingsfondsen zoals die van Triodos en ASN. Onder de beursgenoteerde bedrijven is er een groep die vanuit hun businessmodel echt een bijdrage levert een aan duurzamere samenleving. Denk aan het Deense energie bedrijf Orsted dat al enkele jaren geleden de activiteiten in fossiele energie heeft omgewisseld voor duurzame alternatieven.

Risico's en aandachtspunten bij impact beleggen

Bij impact beleggen staat de maatschappelijke impact van de investering centraal. Helaas is de manier waarop de impact gemeten wordt nog niet eenduidig. Er zijn nog geen duidelijke regels over wat we meten en hoe we dat meten. Daardoor is het lastig om verschillende impact beleggingen met elkaar te vergelijken.

Een ander aandachtspunt is dat projecten met een positieve impact niet aan de beursgenoteerd zijn. Daardoor kun je minder aan- en verkopen en is de prijsvorming niet zo transparant. Verder is het toezicht op dergelijke projecten minder dan bij beursgenoteerde investeringen. De belegger moet zelf uitgebreid onderzoek doen.

Tenslotte is het moeilijker om je vermogen goed te spreiden over impact investeringen. Impact investeringen zijn meestal in soortgelijke sectoren te vinden.

Beleg een klein deel in impact beleggen

Het risico van impact beleggen is om bovenstaande redenen hoger dan van lichtgroene beleggingen. Daarom is het verstandig om maar een deel van je vermogen te investeren in impact beleggen. Kies dan bedrijven en projecten met de impact die jou het meest aanspreekt, die ook nog een interessant financieel rendement opleveren.