Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-06-12

Wat bewoog de markten in de week van 6 - 10 juni


Inflatie blijf stijgen, angst voor nog hogere rentes drukt beurzen in het diep in het rood

Het was ronduit een slechte week op de aandelenmarkten. Wereldwijd verloren de beurzen enkele procenten. De inflatie loopt nog steeds verder op. Vrijdag werd bekend dat de inflatie in de Verenigde Staten uitkwam op 8,6% tegen 8,3% een maand eerder. Dit cijfer viel behoorlijk tegen, beleggers hoopten dat de piek inmiddels was bereikt. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank nog forsere renteverhogingen doorvoert, zorgde voor stevig dalende koersen. Donderdag handhaafde de Europese centrale bank de rente nog op 0,5% negatief en kondigde gelijk aan dat de rente in juli met 0,25% omhoog gaat. De ECB verwacht de rente in september verder te verhogen. De grootte van de stap is afhankelijk van de inflatieontwikkelingen. In september komt dan een einde aan het tijdperk van negatieve rentes. Tevens stopt de ECB deze maand met het opkopen van obligaties. Economen schatten de kans op een recessie in de eurozone inmiddels op 60%. Met name zorgen over de houdbaarheid van de Italiaanse schulden steken de kop op. De Italiaanse 10-jaarsrente staat inmiddels boven de 3,5% en de Duitse rond de 1,5%. In Amerika staat de 10-jaarsrente inmiddels ook ruim boven de 3%. Verder werd afgelopen week de dollar wederom sterker ten opzichte van de euro; de dollar dikte bijna 2% aan. Ook de olieprijs steeg 2% tot ruim boven de $ 120 per vat. De gasprijzen in Europa daalden opnieuw licht.

Groei- en inflatieverwachtingen Europese unie

De Europese centrale bank heeft de groeiverwachtingen voor dit jaar en 2023 naar beneden bijgesteld, terwijl voor 2024 juist meer groei wordt verwacht. De economische groei komt dit jaar naar verwachting uit op 2,8%. De voorspelling lag drie maanden geleden nog op 3,7% groei. In 2023 en 2024 voorziet de ECB dat de economie in de eurozone in beide jaren met 2,1% stijgt. In maart werd nog gerekend op een groei van 2.8% in 2023 en 1,6% in 2024.

De ECB heeft de inflatieverwachtingen verder naar boven bijgesteld. De inflatie komt dit jaar volgens de nieuwe voorspellingen uit op 6,8% en de kerninflatie op 3,3%. Voor 2023 wordt de inflatie op 3,5% geschat en voor 2024 op 2,1%. In maart rekende de ECB voor dit jaar nog op een inflatie van 5,1%, voor 2023 en 2024 op respectievelijk 2,1% en 1,9%.

Amerikaanse indices 

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten verloren wederom fors afgelopen week. De S&P 500 index verloor 5,1% en technologiebeurs Nasdaq daalde 5,7%. Voor het hele jaar staat het verlies voor de S&P 500 nu op 18,2%. De Nasdaq is vanaf 1 januari zelfs 27,5% gedaald. Doordat de dollar flink is gestegen ten opzichte van de euro dit jaar, zijn de verliezen in euro’s respectievelijk 11,5% en 21,6%. Door de forse daling afgelopen week liep de volatiliteit weer op. De beweeglijkheidsgraadmeter de VIX-Index steeg van 24,8 naar 32.6%.

AEX Index

De AEX staat inmiddels weer ruim onder de 700 punten. De index verloor afgelopen week 2,7% en sloot de week af op 681,97 punten. Slechts 3 van de 25 bedrijven in de AEX eindigden de week in de plus. Just Eat Takeaway was met een koersstijging van 10,9% veruit het beste presterende aandeel. Prosus steeg 7,2% en NN Group kon 0,4% bijschrijven afgelopen week. De slechtst presterende aandelen waren ArcelorMittal, dat 10,5% verloor, Adyen (-7,6%) en Signify (-6,6%).

Europese indices

In Europa verloren alle indices eveneens fors. De EuroStoxx50 index daalde afgelopen week 4,9%. De Duitse DAX-index deed het niet veel beter met een verlies van 4,8%. De Engels FTSE-index beperkte het verlies enigszins en daalde 2,9%. De beweeglijkheidsgraadmeter van de EuroStoxx50 index steeg van 23,4% naar 27.8%.

Topselectie

DSM

DSM heeft het Braziliaanse Prodap overgenomen, een technisch specialist op het gebied van diervoeding. Het bedrijf heeft 350 mensen in dienst en bedient meer dan 5.000 boeren in Brazilië. De overname wordt naar verwachting dit jaar nog afgerond. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Target

Target heeft voor het lopende kwartaal gewaarschuwd dat de operationele marge lager uit zal vallen dan verwacht. De marge komt naar verwachting uit op circa 2%, hetgeen flink lager is dan de 5,3% die werd verwacht. Het bedrijf neemt maatregelen om de voorraden terug te brengen en de kosten te verlagen. Voor de tweede helft van het boekjaar wordt een marge van 6% verwacht. Het aandeel daalde ruim 2% na de bekendmaking. Overigens verhoogde Target het kwartaaldividend met 20% van 90 cent naar $ 1,08 per aandeel.

Tractor Supply

Tractor Supply verwacht het tweede kwartaal recordresultaten, zowel qua omzet als winst. Het bedrijf verwacht een omzetgroei van 8% te realiseren en een winst per aandeel van tenminste $ 3,48. Analisten rekenden op $ 3,45 winst per aandeel. Het aandeel steeg 1,5% in een dalende markt.

Microsoft

Microsoft gaat zijn activiteiten in Rusland aanzienlijk verder beperken. Contractuele verplichtingen zal het nog nakomen, maar er worden geen nieuwe contracten aangegaan. Meer dan 400 medewerkers zullen hierdoor hun baan verliezen.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de VS zijn ook in mei harder gestegen dan verwacht. De inflatie kwam uit op 8,6% tegen 8,3% een maand eerder. De kerninflatie, zonder energie en voeding, steeg 0,6% op maandbasis, waar 0,5% stijging werd verwacht. Op jaarbasis nam de kerninflatie toe met 6,0% tegen 6,2% in april. Hier was een stand van 5,9% verwacht.

Europese Unie

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal iets harder gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 0,6% op kwartaalbasis, waar eerder nog werd gerekend op 0,3%. Op jaarbasis groeide de economie met 5,4% tegen een eerdere raming van 5,1% groei. De rente in de eurozone is niet gewijzigd door de ECB. Er werd al wel aangegeven dat de rente in juli wordt verhoogd met 0,25%.

Nederland

De consumentenprijzen zijn in mei in Nederland opnieuw gestegen, maar minder sterk dan in april. De inflatie kwam uit op 8,8% op jaarbasis, na een inflatie van 9,6% in april.

 Azië

In China zijn de consumentenprijzen in hetzelfde tempo gestegen als in april. De inflatie bedroeg 2,1% op jaarbasis. Economen rekenden op 2,2% inflatie. Op maandbasis was er zelfs sprake van een daling van 0,2%. De producentenprijzen zijn in mei opnieuw minder hard gestegen dan een maand eerder. Op jaarbasis stegen de prijzen zoals verwacht met 6,4% tegen 8% een maand eerder.

De Japanse economie is in het eerste kwartaal van 2022 gekrompen met 0,1% op kwartaalbasis. Op jaarbasis was er sprake van 0,5% krimp, een eerdere raming meldde een krimp van 1% op jaarbasis.

Nederlands bedrijfsnieuws

Just Eat Takeaway

Grubhub, het Amerikaanse onderdeel van Just Eat Takeaway, staat te koop en volgens bronnen overwegen meerdere partijen om biedingen uit te brengen van circa 1 miljard dollar. Vorig jaar kocht Just Eat Takeaway Grubhub voor een bedrag van 7,3 miljard dollar.

Prosus

Prosus profiteerde deze week van een koersstijging van het Chinese Tencent, waar het een groot belang in heeft. De Chinese autoriteiten hebben een licentie afgegeven voor 60 online games, na een lange periode waarin geen enkel spel werd goedgekeurd.

Shell

Volgens bronnen zou Shell twee biedingen hebben ontvangen voor zijn Nigeriaanse joint venture. Shell plaatste het belang vorig jaar in de etalage. Het belang heeft een waarde van enkele miljarden dollars.

Internationaal bedrijfsnieuws

Campbell Soup

Campbell Soup zag de omzet en winst het afgelopen kwartaal stijgen en verhoogde de omzetverwachting voor het hele boekjaar. De omzet steeg 9% naar 2,1 miljard. De winst steeg van 261 miljoen naar 321 miljoen dollar. Het aandeel won 1,5% na de cijfers.

AMD

Chipfabrikant AMD is positief gestemd en voorziet aanhoudende groei. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzetgroei van 20% te realiseren met een brutomarge van meer dan 57%. Vooral de hogere brutomarge stemde beleggers tevreden.

Apple

Apple heeft afgelopen week zijn nieuwste versie van het IOS mobiele besturingssysteem aangekondigd. Ook onthulde Apple nieuwe versies van MacBook Air en MacBook Pro-laptops.

Tesla

Tesla heeft een aandelensplitsing aangekondigd. Tesla wil elk bestaand aandeel opsplitsen in 3 nieuwe aandelen onder meer om het aandeel voor retail-beleggers toegankelijker te maken. Hiervoor zal het bedrijf toestemming vragen op de jaarvergadering van 4 augustus.

Twitter

Elon Musk heeft nogmaals om meer informatie gevraagd van Twitter over het aantal nepaccounts. Hij twijfelt aan de geleverde data en Twitter weigert vooralsnog nieuwe data aan te leveren. Musk is bereid om 44 miljard of $ 54,20 per aandeel voor Twitter te betalen. Hij vindt dat hij het recht heeft om van de deal weg te lopen indien het aantal nepaccounts significant hoger is dan eerder voorgespiegeld.

Weekconclusie en Vooruitzicht

2022 kenmerkt zich door een wereldwijd fors oplopende inflatie. Als gevolg hiervan zijn de aandelenmarkten behoorlijk gedaald dit jaar. Ook afgelopen week eindigde in mineur. Beleggers reageerden teleurgesteld op de hoge inflatiecijfers uit Amerika. Aankomende woensdag komt de Amerikaanse centrale bank bijeen. De Fed heeft de rente al een aantal keer verhoogd en het is zeker dat er nog een reeks verhogingen volgt. Voorafgaand aan de Amerikaanse inflatiecijfers rekenden de markten op renteverhogingen van 0,5% in juni en juli. Inmiddels wordt niet uitgesloten dat de Fed deze week de rente met 75 basispunten verhoogt. Ook de toelichting door voorzitter Jerome Powell en de economische ramingen die samen met het rentebesluit worden gepubliceerd verschaffen informatie over het toekomstige monetaire beleid in de Verenigde Staten. Deze week worden tevens de definitieve inflatiecijfers over mei in de eurozone en Duitsland bekendgemaakt. Verder wordt donderdag een renteverhoging van 0,25% door de Engels centrale bank verwacht. Zoals eerder aangegeven zijn de aandelenmarkten reeds fors gedaald en het vertrouwen van beleggers is momenteel ver te zoeken. Inmiddels kun je je wel afvragen of de beurzen al die (verwachte) rentestijgingen en economische zorgen niet reeds hebben ingeprijsd.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK (13 - 17 juni)


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen