Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-06-19

Wat bewoog de markten in de week van 13 - 17 juni


Tal van renteverhogingen zorgen voor fors dalende aandelenmarkten

De aandelenmarkten hadden het wederom zwaar te verduren afgelopen week. De angst voor aanhoudende hoge inflatie, waardoor de centrale banken de geldkraan dicht draaien, zorgde voor verkoopdruk op de beurzen. De Amerikaanse centrale bank verhoogde afgelopen week de rente met 75 basispunten naar 1,75%. Dit sinds 1994 de eerste keer dat de rente meer dan 0,5% verhoogd werd. Fed-voorzitter Powell benadrukte dat de Amerikaanse centrale bank hard zal blijven werken om de inflatie te verlagen, indien nodig met agressieve maatregelen. De Fed lijkt bereid om verslechterende economische omstandigheden, in de vorm van hogere werkloosheid en zelfs een recessie, te accepteren in de strijd tegen de hoge inflatie. Beleggers schrokken daarvan. Daarbovenop kwam nog een onverwachte renteverhoging van de Zwitserse centrale bank van 50 basispunten. De rente is overigens nog min 0,25%. Ook de Bank of England verhoogde de rente, zij het met slechts 25 basispunten, naar 1,25%. Japan hield de rente onveranderd op min 0,1%. De 10-jaarsrentes in zowel Europa als in Amerika stegen deze week dan ook verder.

Daarnaast kwam de Europese centrale bank met het bericht dat zij aflopende obligaties op de balans flexibel gaat herinvesteren om zo de renteverschillen in de eurozone beperkt te houden. Kortom de ECB schiet de zuidelijke landen te hulp. Tevens wil de ECB met spoed een nieuw instrument dat de renteverschillen tussen de EU-landen moet verminderen. De 10-jaarsrente in Italië noteert momenteel bijna 2% hoger dan die in Duitsland.

De Europese gasprijzen schoten omhoog afgelopen week toen de Russische gasleveringen aan Duitsland verminderden. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom meldde dat technische problemen bij de Nordstream pijpleiding de levering verstoorden. Rusland legt de schuld bij het westen vanwege de opgelegde sancties, maar Duitsland ontkent dit. Ook een explosie in een terminal voor LNG in Texas droeg bij aan de stijgende prijzen. De Europese gasprijzen stegen maar liefst 42% afgelopen week. De olieprijs daalde daarentegen met ruim 7%.

Groei- en inflatieverwachtingen Verenigde Staten

De Amerikaanse centrale bank heeft de groeiverwachtingen neerwaarts bijgesteld. De Fed verwacht dit jaar een economische groei van 1,7%. Eerder werd er nog van uitgegaan van 2,8% groei. Voor 2023 en 2024 wordt respectievelijk 1,7% om 1,9% groei verwacht. Die ramingen lagen in maart nog op 2,2% en 2,0%.

De inflatie wordt nu voor dit jaar geraamd op 5,2%, in maart werd nog uitgegaan van 4,3% inflatie. De raming voor 2023 werd echter neerwaarts bijgesteld van 2,7% naar 2,6%. Ook voor 2024 stelde de Fed de inflatie neerwaarts bij van 2,3% naar 2,2%.

Amerikaanse indices 

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten verloren wederom fors afgelopen week, waarbij wel opviel dat technologiebeurs Nasdaq minder verloor dan de S&P 500 index, ondanks de stijgende rente. De S&P 500 index verloor 5,8% en de Nasdaq daalde 4,8%. De Nasdaq heeft inmiddels dit jaar al 31% van zijn waarde verloren, terwijl de S&P 500 index bijna 23% lager noteert dit jaar. Ook deze week liep de volatiliteit weer op.

AEX Index

De AEX index daalde afgelopen week maar liefst met 6,8% en presteerde daarmee slechter dan de beurzen in andere landen. De AEX sloot de week op een stand van 635,75, de laagste stand sinds 2 januari 2001. Sinds het begin van het jaar noteert de AEX index inmiddels ruim 20% lager. Alleen het aandeel KPN kon zich aan de malaise onttrekken met een winst van 0,9%. ING (-0,8%) en Ahold Delhaize (-1,5%) hielden de schade beperkt. De slechtst presterende aandelen waren Just Eat Takeaway (-20,5%), BESI (-15,9%) en ASM International (-14,1%).

Europese indices

De grote Europese indices verloren ook flink terrein, zij het minder dan de AEX index. De EuroStoxx50 index daalde afgelopen week 4,5%. De Duitse DAX-index noteerde een verlies van 4,6%, terwijl de Engelse FTSE-index 4,1% verloor. Ook in Europa steeg de volatiliteit door de dalende koersen tot boven de 30%. Ter vergelijking de beweeglijkheidsgraadmeter heeft een gemiddelde stand van 29,2% dit jaar tegen 20,0% vorig jaar (een volatiliteit van 16% houdt in dat de index dagelijks gemiddeld 1% beweegt).

Topselectie

Ook de topselectie had het zwaar te verduren afgelopen week. De 40 aandelen verloren gemiddeld meer dan 5%, waarbij slechts 2 aandelen een plus noteerden, nieuwkomer Vertex Pharmaceuticals en Deutsche Post.

Besi

Besi heeft tijdens de beleggersdag de margedoelstellingen voor 2025 naar boven bijgesteld. Besi rekent nog altijd op een omzet van meer dan 1 miljard euro in 2025 tegen een brutomarge tussen 58 en 62 procent. De nettomarge zal naar verwachting 35 tot 40 procent bedragen in plaats van de eerder gemelde 30 tot 35 procent. Op korte termijn ondervindt Besi last van de lockdowns in China, minder vraag in het hoogste segment smartphones en geopolitieke conflicten. Voor de tweede jaarhelft is het bedrijf echter positiever. De eerste reactie van beleggers was een forse koersstijging van 6%, dit was echter van korte duur. Besi verloor afgelopen week ondanks de verwachte margeverhoging zelfs meer dan 15%.

Microsoft

Microsoft heeft Miburo overgenomen. Miburo is een analyse- en onderzoeksbedrijf op het gebied van cyberbeveiliging dat is gespecialiseerd in het opsporen van buitenlandse informatieoperaties. Financiële details werden niet bekendgemaakt.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De producentenprijzen in de VS zijn in mei conform verwachting gestegen. Op maandbasis stagen de producentenprijzen met 0,8% Op jaarbasis bedroeg de stijging in mei 10,8%. In april was dit 10,9%. De detailhandelsverkopen in de VS zijn in mei op maandbasis gedaald met 0,3%, op jaarbasis was er sprake van een toename van 8,1%.

Europese Unie

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in mei met 8,1% gestegen, zoals eerder geraamd. In april was de inflatie nog 7,4%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 3,8% tegen 3,5% in april.

Nederland

De werkloosheid in Nederland is in mei licht gestegen naar 3,3% van de beroepsbevolking, waarmee het aantal werklozen uitkwam op 323.000. In april was de werkloosheid nog 3,2%.

 Azië

In China zijn de detailhandelsverkopen in mei gedaald, maar minder hard dan verwacht en minder sterk dan in april. De verkopen daalden met 6,7% op jaarbasis tegen 11,1% in april. De werkloosheid in China daalde van 6,1% naar 5,9%.

Nederlands bedrijfsnieuws

AkzoNobel

AkzoNobel heeft voor het tweede kwartaal een winstwaarschuwing afgegeven, onder meer door de Chinese lockdowns. Tevens wees Akzo op een tragere start van het klusseizoen in Europa. Akzo verwacht dat de operationele winst in het segment decoratieve verven nu 50 miljoen euro lager zal uitvallen. Daarnaast houdt het bedrijf rekening met een tegenvaller van 40 miljoen euro door de Chinese lockdowns. Vanwege alle onzekerheden wil Akzo de kosten in de tweede jaarhelft verder verlagen. Het aandeel daalde fors na de winstwaarschuwing.

ING

Op de beleggersdag van ING heeft de onderneming solide doelen gepresenteerd. De bank wil het rendement op vermogen boven de 12% tillen en de kostenratio verlagen naar 50 tot 52%. De verwachting is dat de bank tot 2025 circa 20 miljard euro aan aandeelhouders zal teruggeven in de vorm van dividend en aandeleninkoop.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield verkoopt winkelcentrum Almere Centrum voor een bedrag van 155 miljoen euro aan een groep private investeerders. De transactie zal naar verwachting voor eind juli worden afgerond. De verkoop is onderdeel van een desinvesteringsprogramma ter waarde van 4 miljard euro, waarvan nu circa 2,7 miljard euro is afgerond.

ASML

ASML heeft reeds orders ontvangen van TSMC en Intel voor de nieuwste EUV-machine in 2024. De nieuwe EUV-machine voor de productie van ongekend kleine chips moet voor het einde van 2023 klaar zijn. Het prijskaartje zal circa 400 miljoen dollar bedragen voor elke machine.

ABN AMRO

BNP Paribas heeft interesse getoond in een mogelijke overname van ABN AMRO. De Franse bank zou volgens bronnen contact hebben opgenomen met de Nederlandse overheid, die nog steeds groot aandeelhouder is van ABN AMRO. Het contact heeft tot dusver nog niet geleid tot onderhandelingen.

Internationaal bedrijfsnieuws

Oracle

Oracle heeft in het vierde kwartaal van hun gebroken boekjaar beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 5% naar 11.8 miljard dollar. De winst per aandeel bleef onveranderd op $ 1,54. Analisten rekenden op $ 1,37 winst. Het aandeel steeg 10% na de cijfers.

Kroger

Supermarktbedrijf Kroger heeft in het eerste kwartaal van 2022 de omzet zien stijgen van 41,3 miljard dollar naar 44,6 miljard. De winst per aandeel steeg met 22% en kwam uit op $ 1,45. Analisten rekenden op $ 1,29 winst per aandeel. Tevens verhoogde Kroger de winstverwachting voor het hele jaar. Ondanks de sterke cijfers daalde het aandeel 2%. Kroger heeft overigens een tijdlang deel uitgemaakt van de DBAC Topselectie.

Adobe

Adobe heeft in het tweede kwartaal van hun gebroken boekjaar een recordomzet behaald dankzij een sterke vraag naar clouddiensten. Desondanks stelde Adobe de outlook voor het hele jaar neerwaarts bij. De omzet steeg met 14%, de winst per aandeel met ruim 7%. Mede door het vertrek uit Rusland verlaagde Adobe de omzetverwachting voor het hele jaar met 1,5%. Het aandeel daalde ruim 3% na de cijfers.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Het begint eentonig te worden, maar 2022 is tot nu toe een dramatisch beursjaar. De AEX index kent slechts twee aandelen die dit jaar in de plus noteren, Shell en KPN. Onze Topselectie van 40 duurzame aandelen kent 6 winnaars, waarbij er toch drie bedrijven zijn die meer dan 10% zijn gestegen dit jaar. Dit geeft aan dat ondanks de malaise op de internationale beurzen er altijd bedrijven zijn die goed blijven presteren.

De hoop dat de inflatie over zijn piek heen zou zijn werd deze week eigenlijk door het commentaar van de centrale bankiers de grond in geboord. De centrale bankiers hebben steeds aangegeven dat de hoge inflatie van korte duur zou zijn. Met name de oorlog in Oekraïne en de opgelegde sancties veroorzaakten hoge energieprijzen. De inflatie is inmiddels veel harder opgelopen dan iedereen voorzag en centrale banken drukken momenteel volop op de rem om de hoge inflatie te beteugelen. Dit jaar volgen daarom nog diverse renteverhogingen. Inmiddels verwacht de markt zelfs meer renteverhogingen dan waar de centrale banken zelf op rekenen. Als de renteverhogingen effect sorteren en de inflatie later dit jaar significant gaat dalen, dan zou dit voor een draai in het sentiment op de beurzen kunnen zorgen. Tot die tijd zorgt de onzekerheid waarschijnlijk voor volatiele beurzen.

De aankomende week is de agenda rustig. Maandag zijn de beurzen in de Verenigde Staten gesloten vanwege een feestdag. Er zijn bijna geen bedrijfscijfers en ook het macro-economisch nieuws is beperkt. Fed-voorzitter Powell spreekt voor het Amerikaans Congres op woensdag en donderdag. De aandacht zal daar uitgaan naar hints over de hoogte van de volgende Amerikaanse renteverhoging in juli.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 20 - 24 juni )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen