Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-07-03

Wat bewoog de markten in de week van 27 juni - 1 juli


Ondanks lagere rente dalen de aandelenmarkten

De wereldwijde aandelenmarkten konden de mooie opmars van de week ervoor geen vervolg geven. Aandelenkoersen verloren afgelopen week weer terrein ondanks een forse daling van de 10-jaarsrente. Het lijkt erop dat de obligatiemarkt teveel renteverhogingen van de centrale banken had ingeprijsd. Met name het dalende consumentenvertrouwen zorgde afgelopen week voor angst op de beurzen en daarmee gepaard gaande koersverliezen. De grondstofprijzen zijn de laatste tijd eveneens flink aan het dalen, hetgeen een goed teken is voor de inflatie. Verder lijkt de druk op de aanvoerketen momenteel ook iets af te nemen, waardoor productieproblemen minder worden. Hoewel analisten de winsttaxaties voor bedrijven nog steeds in stand houden, zijn beleggers bevreesd voor de aankomende kwartaalcijfers. Beleggers houden rekening met tegenvallers wanneer bedrijven hun cijfers over de eerste zes maanden bekendmaken. 

De vrees voor een recessie hangt momenteel boven de aandelenmarkt. Daarnaast maakt de aanhoudende oorlog en de onzekerheid over de toekomstige olieproductie het moeilijk om de inflatie in te schatten. Overigens daalde de olieprijs deze week met circa 3%. De gasprijzen in Europa stegen echter met 15% afgelopen week, terwijl deze in de Verenigde Staten juist daalden. Dit wordt veroorzaakt door problemen in een vervoersterminal voor LNG in Texas, waardoor de export naar Europa wordt beperkt.

Slecht eerste halfjaar voor aandelen in 2022

De eerste helft van 2022 zorgde voor forse koersverliezen op de wereldwijde aandelenmarkten. De S&P 500 index verloor ruim 20%, de Nasdaq daalde bijna 30% in de eerste zes maanden van het jaar. In Europa waren de verliezen eveneens groot, de AEX verloor 17,4%, de EuroStoxx50 en de Duitse Dax index beide 19,5%. Uitzondering was de Britse beurs. Deze onttrok zich aan de malaise en verloor slechts 2,9% in de eerste jaarhelft. Globaal gezien is de start van 2022 de slechtste sinds 1970.

Duurzaam Topic

De Deense bierbrouwer Carlsberg start met behulp van het Nederlandse Avantium een nieuw project om volledig recyclebare bierflessen op plantaardige basis te testen. De test omvat 8.000 flessen verspreid over Europa. De buitenste schil van de nieuwe fles bestaat uit duurzaam gewonnen houtvezels. De fles is voorzien van een PEF-polymeervoering op plantaardige basis, geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen en kan ook in de natuur worden afgebroken als het buiten het recycling systeem terechtkomt. Het bedrijf verwacht dat de vezelfles tot 80% minder uitstoot zal veroorzaken dan de huidige glazen flessen voor eenmalig gebruik.

Amerikaanse indices 

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn het kwartaal in mineur geëindigd. Ook afgelopen week verloren de indices terrein. De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,2%, technologiebeurs Nasdaq verloor maar liefst 4,3%, ondanks de rentedaling. De volatiliteit op de beurzen daalde licht naar 26,7% ondanks verliezen op de aandelenmarkt.  

AEX Index

De AEX index hield de schade afgelopen week beperkt. De index verloor 0,7% en sloot de week af op 655,7 punten. Prosus was de grote winnaar afgelopen week. Het bericht dat het bedrijf eigen aandelen gaat inkopen ter ondersteuning van de koers zette het aandeel 21,7% hoger. Wolters Kluwer won 2% en het aandeel IMCD steeg 1,6%. Er waren afgelopen week vier aandelen die fors werden afgestraft. Just Eat Takeaway verloor 18,9%. Daarnaast verloren de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML respectievelijk 12,4%, 12,1% en 11,1%.

Europese indices

Ook de belangrijkste Europese indices verloren terrein afgelopen week. De Eurostoxx50 index verloor 2,4%, de Duitse Dax index daalde 2,3% en de Engelse FTSE-index hield de schade beperkt met een verlies van 0,6%.  In tegenstelling tot de VS steeg de volatiliteit in Europa met een half procent tot 28,3%.   

Topselectie

BMW

BMW heeft in het tweede kwartaal in de Verenigde Staten 78.905 voertuigen verkocht, 18,3% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De vraag was onverminderd groot, maar de verkopen werden beperkt door problemen in de aanvoerketen waardoor maar een beperkte voorraad beschikbaar is.

Deutsche Post

Deutsche Post verhoogt de inkoop van eigen aandelen. Voor 7 november dit jaar zal het bedrijf nu voor 800 miljoen euro aan aandelen inkopen, dit is 300 miljoen euro meer dan eerder gemeld.

AmerisoureBergen

AmerisourceBergen heeft samen met concurrenten McKesson en  Cardinal Health de claim van de staat Oklahoma afgerond. In totaal betalen de drie bedrijven circa 300 miljoen dollar. Door de schikking wordt de rechtszaak geseponeerd.




Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse kerninflatie is in mei iets meer gedaald dan verwacht. De PCE kernprijsindex steeg 0,3% in mei ten opzichte van april. Op jaarbasis bedroeg de kerninflatie 4,7%, een daling vergeleken met de 4,9% in april.

Europese Unie

De consumentenprijzen in de Europese unie zijn in juni  gestegen met 8,6%. In mei bedroeg de inflatie nog 8,1%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, voor de ECB een belangrijke graadmeter, kwam uit op 3,7%. In mei was dit 3,8%. De werkloosheid in de eurozone is in mei verder gedaald en kwam uit op 6,6% tegen 6,7% in april.

Nederland

Het beeld van de Nederlandse economie is in juni iets positiever dan in mei. Volgens het CBS presteerden 9 van de 13 indicatoren beter dan de lange termijntrend. In mei waren dit er 8. Het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers in de industrie is in juni licht gedaald, maar ligt nog ruim boven het langjarig gemiddelde.

Duitsland

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in juni minder hard gestegen dan een maand eerder en ook minder dan verwacht. De inflatie kwam uit op 7,6% op jaarbasis tegen 7,9% in mei. Er werd gerekend op 8,0% inflatie.

Azië

De Chinese economie is in juni weer gegroeid, vooral dankzij het herstel in de dienstensector. De index voor de dienstensector kwam uit op 54,7 tegen 47,8 in mei. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei.

Nederlands bedrijfsnieuws

Heineken

Volgens bronnen staat Heineken op het punt om een meerderheidsbelang te nemen in een Taiwanese bierbrouwerij. Heineken genereert al een omzet van bijna 200 miljoen euro in Taiwan.

Shell

Shell wil een belang nemen in een LNG-project ter waarde van 29 miljard dollar in Qatar, volgens persbureau Bloomberg. Daarnaast heeft Shell een belang van 51% in een diepwaterontwikkelingsproject in de Golf van Mexico. Equinor behoudt 49% in het project. Financiële details van de deal werden niet vermeld.

Prosus

De jaarcijfers van Prosus waren beter dan verwacht qua omzet, maar minder voor de winst. De omzet steeg van 28,8 miljard naar 35,6 miljard. De e-commerce portefeuille realiseerde een omzetgroei van 51% tot 9,8 miljard dollar. Het verlies hierin verdubbelde naar 1,1 miljard dollar. Het belang in het Chinese Tencent zorgde ervoor dat de winst van het kernbedrijf uitkwam op 3,7 miljard dollar. Een daling van 20% door een lagere bijdrage van Tencent. Prosus kondigde ook aan eigen aandelen in te kopen om de waarde per aandeel te vergroten. Het aandeel Prosus steeg 18% na deze bekendmaking.

Philips

Philips heeft in een update over de problemen met de slaapapneu-apparaten gemeld dat de kans op mankementen slechts 0,5% is. Als wordt gereinigd met ozon, wat verboden is, stijgt de kans naar 7%. De uitstoot van mogelijke schadelijke deeltjes blijft volgens ING binnen de norm. Wel zakte de Dreamstation voor drie andere toxische testen, waar eerst slechts sprake was van één. Overigens heeft Philips aangegeven moeite te hebben om de vervanging in de terugroepactie van de apneu-apparaten te realiseren door de tekorten aan chips en andere onderdelen.


Internationaal bedrijfsnieuws

Nike

Nike heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar beter gepresteerd dan verwacht. De omzet daalde met 1% naar 12.2 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 1,44 miljard dollar of $ 0,90 per aandeel tegen $ 0,93 een jaar eerder. Analisten rekenden op $ 0,81 winst per aandeel. Desondanks daalde het aandeel bijna 7%..

Constellation Brands

De Amerikaanse bierbrouwer en destillateur heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 17% zien stijgen naar 2,36 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 390 miljoen dollar of $ 2,66 per aandeel, een stijging van 14% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten rekenden op $ 2,52 winst. Ondanks de sterke resultaten daalde het aandeel 4%.

Micron Technology

Micron Technology heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar de outlook is voorzichtig. Het bedrijf boekte een recordomzet van 8,6 miljard dollar, een stijging van 11% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst kwam uit op 2,63 miljard dollar of $ 2.59 per aandeel, een stijging van 38%. Analisten rekenden op $ 2,45 winst per aandeel. De afgegeven outlook viel echter iets lager uit dan verwacht, het aandeel verloor bijna 3% na de cijfers.

TSMC

TSMC, wereldwijd de grootste fabrikant van chips, ziet grote klanten hun orders voor de rest van 2022 afschalen. Het aandeel TSMC verloor ruim 5% en veel chip-gerelateerde bedrijven zagen eveneens hun aandelenkoers dalen.


Weekconclusie en Vooruitzicht

De koersverliezen in de afgelopen week waren typerend voor de eerste jaarhelft. Gebrek aan vertrouwen van beleggers zorgde wederom voor koersdalingen van enkele procenten. Halverwege juli start het cijferseizoen en zullen de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar worden gepubliceerd. Analisten zijn nog steeds positief over de bedrijfswinsten. Ook voor 2023 worden de voorspellingen gehandhaafd. De koers/winst verhouding op de beurzen staan inmiddels onder het langjarig gemiddelde. Beleggers houden rekening met tegenvallende cijfers en een recessie is voor een deel al ingeprijsd. Indien de kwartaalcijfers aan de verwachtingen voldoen en bedrijven voor de rest van het jaar meevallende outlooks presenteren, dan is er zeker ruimte voor herstel op de aandelenmarkten. Aankomende week worden de notulen van de laatste vergaderingen van de Fed en de ECB gepubliceerd. Daarnaast wordt aanstaande vrijdag in de Verenigde Staten het belangrijke banenrapport en de werkloosheidscijfers over juni bekend gemaakt. Hoe zien de centrale bankiers de laatste economische ontwikkelingen en hoe is de stand op de arbeidsmarkt, dat zijn de bepalende factoren voor de beurshandel de aankomende week.


BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 4- 8 juli )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je wekelijks de marktupdate in je e-mail box ontvangen? Laat dan je gegevens achter.


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen