Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-08-22

Wat bewoog de markten de in de week van 15 - 19 augustus


Zomerrally op de beurzen

De aandelenbeurzen zijn sinds onze laatste update wereldwijd fors gestegen. De MSCI-World index is vanaf half juli gestegen met bijna 9%. De gepubliceerde kwartaalcijfers waren over het algemeen beter dan verwacht. De koersen waren natuurlijk de eerste maanden van het jaar behoorlijk gedaald, waardoor ruimte was voor de zomerrally. Die ook zeker welkom was. In de afgelopen weken is de olieprijs met bijna 10% gedaald, echter de Europese gasprijzen zijn vanwege de Russische beperkte leveringen bijna 50% gestegen.

De dollar bleef sterk tegenover de euro. De sterke dollar heeft ook invloed op de inflatie. Import wordt daardoor immers duurder. In juli bedroeg de geldontwaarding in de eurozone 8,9%. Ook de producentenprijzen bevinden zich nog steeds op een hoog niveau. Inmiddels hebben de Westerse centrale banken de rente allemaal verhoogd. Uit de notulen van de Fed bleek afgelopen week dat de Amerikaanse centrale bank de rente wil blijven verhogen omde inflatie te beteugelen. Een eventuele economische terugval wordt voor lief genomen. Na de renteverhogingen van de Fed en de Europese centrale bank in juli worden op de eerstvolgende vergaderingen in september wederom renteverhogingen verwacht. Afgelopen week daalde de aandelenmarkt voor het eerst na drie weken van forse koerswinsten. De risicobereidheid lijkt wat af te nemen, zeker nu de rente weer oploopt.

De economie in Nederland draaide in het tweede kwartaal nog uitstekend. De groei kwam uit op 2,6% in vergelijking met het eerste kwartaal en 5,3% op jaarbasis. Ook de economie in de eurozone groeide nog steeds in het tweede kwartaal, zij het wel iets gematigder met 3,9% op jaarbasis. De economie in de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal wederom gekrompen. Door de daling van 0,9% van het bruto binnenlands product is de VS feitelijk in een recessie terecht gekomen. In het eerste kwartaal kromp de economie reeds 1,6% op kwartaalbasis.

Afgelopen week verlaagde de Chinese centrale bank onverwacht de rente met 10 basispunten naar 2,75%. China kampt met de economische gevolgen van de lockdowns en vastgoedproblemen. De economie in China vertoonde in juli nog steeds groei, maar onvoldoende om onder meer de jeugdwerkloosheid te beteugelen.

Kwartaalcijfers beter dan verwacht

De resultaten die bedrijven over het tweede kwartaal hebben gepubliceerd lagen ruim boven de analistenverwachtingen. De markt ging uit van een gemiddelde winstgroei van 4,3%. De bedrijven in de S&P 500 index lieten een winstgroei van 6,7% zien in het afgelopen 2e kwartaal. Daarbij rapporteerde 75% een winst die boven de ramingen lag. De sectoren Energie, Industrie en Materialen lieten de beste winstcijfers zien; de Financiële sector en Luxe consumentengoederen vertoonden gemiddeld een winstdaling. Qua omzet heeft 70% van de S&P 500-bedrijven een hogere omzet gerapporteerd dan verwacht. De gemiddelde omzetgroei bedroeg 13,6%. Vooral de sectoren Energie en Gezondheidszorg waren de koplopers qua omzetgroei.

Vooruitkijkend verwachten analisten een winstgroei van 5,8% voor het derde kwartaal van 2022 en 6,1% voor het vierde kwartaal. Voor heel 2022 voorspellen de analisten een winstgroei van 8,9%.

Duurzaam Topic

Juwelenontwerper Pandora lanceert Pandora Brilliance, een collectie met in laboratoria gecreëerde diamanten in de Verenigde Staten en Canada, gemaakt met 100% hernieuwbare energie en gerecycled goud en zilver. Volgens Pandora hebben de in het lab gecreëerde diamanten 95% minder CO2-uitstoot dan gedolven diamanten, terwijl ze dezelfde kenmerken hebben. De collectie bestaat uit ringen, armbanden, kettingen en oorbellen elk met lab-created diamant, gemaakt met 100% gerecycled zilver en goud. Dit brengt de uitstoot van broeikasgassen van het basisproduct van de collectie, een zilveren ring, op 2,7 kg CO2, gelijk aan de gemiddelde uitstoot van een t-shirt.

Amerikaanse indices 

De Amerikaanse aandelenmarkten verloren afgelopen week terrein. De S&P 500 index verloor 1,2% terwijl de Nasdaq, die meer last heeft van stijgende rente, 2.4% daalde. Overigens noteerde de S&P 500 index aan het begin van de week 17,5% boven het dieptepunt in juni. De Nasdaq herstelde zelfs meer dan 20%. Door het herstel de afgelopen weken is de volatiliteit behoorlijk gedaald. De VIX-index noteerde afgelopen vrijdag 20,6%, halverwege juli was dit nog 24,5%.

AEX Index

De AEX index noteerde afgelopen vrijdag een slotstand van 719,52 punten. Deze daling van 0,9% was gelijk aan het verlies afgelopen week. De AEX heeft de afgelopen twee maanden een mooi herstel behaald vanaf de stand van 635 punten. Afgelopen week was Just Eat Takeaway de grote winnaar na de verkoop van iFood aan Prosus. Het aandeel steeg 19,7%. Verder steeg Ahold Delhaize 4,4% en KPN won 3,6%. Minder goed presteerde Adyen afgelopen week; het aandeel daalde 12,4% na teleurstellende kwartaalcijfers. Ook NN Group (-5,4%) en ArcelorMittal (-5%) daalden flink.

Europese indices

De EuroStoxx50 index verloor afgelopen week 1,2%. De Duitse DAX index daalde 1,8%, terwijl de Engelse FTSE-index zich aan de malaise onttrok met een stijging van 0,7%. De FTSE-index is in 2022 overigens met ruim 2% gestegen, terwijl bijvoorbeeld de EuroStoxx50 index nog ruim 13% lager noteert in 2022. De volatiliteit in Europa steeg flink afgelopen week en kwam uit op een  stand van 24.6%, precies 4% hoger dan die in de Verenigde Staten.

Topselectie

Kwartaalcijfers

Van de 40 bedrijven uit onze Topselectie hebben inmiddels 37 bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd. De gemiddelde omzetgroei bedroeg 13,9%, waarbij 30 bedrijven omzetgroei lieten zien, 5 bedrijven zagen de omzet teruglopen en 2 bedrijven rapporteerden een ongewijzigde omzet. 26 bedrijven rapporteerde winstgroei het afgelopen kwartaal, terwijl 10 bedrijven de winst zagen teruglopen. De gemiddelde winstgroei bedroeg 9,8%. De koersreactie op de kwartaalcijfers was bij 17 bedrijven positief en 20 aandelen verloren terrein. Positieve uitschieters waren Securitas (+9,2%), WW Grainger (+8,3%), Broadridge Financial (+8%), Ahold Delhaize (+7.4%) en Microsoft (+6.7%). Helaas waren er oo k enkele forse negatieve reacties na de gepubliceerde kwartaalcijfers, te weten Assurant (-10,2%), Novo Nordisk (-8,9%), Garmin (-8,7%), Seagate Technology (-8,1%) en Randstad (-7,5%).

Zomerrally Topselectie

Ook de aandelen uit de Topselectie hebben een uitstekend rendement behaald sinds onze laatste update. Gemiddeld zijn de aandelen 8,3% gestegen. De Topselectie bleef daarbij nipt achter bij de stijging van MSCI-world index. Een overzicht van de performance van de topselectie sinds de laatste update volgt hieronder.


Afgelopen week kwamen Cisco Systems, Target en Pandora met hun kwartaalcijfers. Cisco presteerde beter dan verwacht en steeg bijna 6%. Pandora had last van de lockdowns in China, zag de omzet met 10% stijgen, maar de winst viel lager uit dan verwacht. Het aandeel verloor 3,5%. Target heeft zijn voorraden in de uitverkoop gedaan. De omzet steeg, maar het bedrijf zag daardoor de marge onder druk staan, waardoor de winst daalde. Target gaf daarbij aan dat het de toekomst nu weer met vertrouwen tegemoet ziet. Desondanks verloor het aandeel 2,7% na de cijfers.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

Deze week werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in juli op hetzelfde niveau lagen dan in juni. Op jaarbasis stegen de verkopen met 10,3% in juli.

Europese unie

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in juli met 8,9% gestegen tegen een toename van 8,6% een maand eerder. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 4,0%. De economische groeide in het tweede kwartaal 0,6% ten opzichte van het eerste kwartaal en 3,9% op jaarbasis.

Nederland

Zoals eerder gemeld groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 2,6% vergeleken met het eerste kwartaal en 5,3% op jaarbasis. Verder steeg de werkloosheid van 3,4% in juni naar 3,6% in juli. De consumentenuitgaven namen in juni toe met 5,2%. Het CPB voorziet dit jaar een gemiddelde koopkrachtdaling van 6,8% door de hoge inflatie.

Azië

De industriële productie en detailhandelsverkopen in China stegen wel maar minder dan economen hadden voorzien. Ook de vastgoedinvesteringen vielen licht tegen. De werkloosheid daalde van 5,5% naar 5,4%, echter de jeugdwerkloosheid bereikte met 20% een recordstand. Hierdoor besloot de Chinese centrale bank de rente met 0,1% te verlagen tot 2,75%.

In Japan kwam de inflatie in juli uit op 2,4%, het hoogste niveau sinds 2008.

Nederlands bedrijfsnieuws

In Nederland rapporteerden ook de meeste AEX fondsen de afgelopen weken hun kwartaalcijfers. Ongeveer 50% van de bedrijven in de AEX index presteerden beter dan verwacht, circa 30% bleef achter bij de verwachtingen. De overige 20% presteerde in lijn met de analistenverwachtingen.

Aegon zag de koers met 9% het meeste stijgen na de kwartaalcijfers. Ook Ahold Delhaize (+7,4%) en Just Eat Takeaway (+6.7%) stegen fors na publicatie van de resultaten. Signify (-8.3%), Randstad (-7.5%) en Philips (-7,2%) waren de bedrijven die het meest teleurstelden. De CEO van Philips stapt vervroegd op, hetgeen vanwege de problemen met de apneu-apparaten niet verrassend is.

De techbedrijven ASML en ASMI presteerden beter dan verwacht en stegen beide 3%. De resultaten van Besi stelde enigszins teleur, maar het aandeel won toch 1,6% na de cijfers. Adyen zag de omzet en winst met respectievelijk 37 en 38% stijgen, echter de marge stond onder druk. Het aandeel verloor daardoor 3,7%.

Verder kon Shell de winst meer dan verdubbelen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van de gestegen energieprijzen, de kwartaalwinst kwam uit op 11,5 miljard dollar.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Just Eat Takeaway hun 33% belang in iFood aan Prosus voor een bedrag van maximaal 1,8 miljard euro. Het aandeel steeg daardoor ruim 25%.

Internationaal bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen is inmiddels achter de rug. De meeste bedrijven hebben de kwartaalresultaten gepubliceerd. De bedrijfswinsten groeiden meer dan verwacht. Vooral de energiesector en bedrijven in de gezondheidssector presteerden goed. Afgelopen week kwam supermarktketen Walmart met sterke kwartaalcijfers en ook bouwmarktketen Home Depot overtrof de verwachtingen. Beide bedrijven zagen het aandeel circa 5% stijgen.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De beurzen zijn inmiddels bijna 50% hersteld van de daling die eind vorig jaar inzette. Afgelopen week daalden de aandelenmarkten na drie weken van forse stijgingen. De stijging van de 10-jaarsrente was de aanleiding voor de daling. Diverse regeringen hebben inmiddels maatregelen genomen om de koopkrachtdaling tegen te gaan. Volgende week volgt in Nederland een spoeddebat, wellicht dat de regering eindelijk met concrete plannen komt om de gevolgen van de hoge inflatie te verzachten. Tevens wordt deze week het jaarlijkse economisch symposium in Jackson Hole in de VS gehouden. Fed-voorzitter Jerome Powell zal daar wellicht uitspraken doen over het monetair beleid en de economische vooruitzichten. Ook worden de notulen van de laatste ECB vergadering bekendgemaakt en wordt vrijdag de PCE-kerninflatie, een belangrijke indicator voor de Amerikaanse centrale bank, gepubliceerd. Verder komen nog slechts enkele bedrijven met kwartaalcijfers. Is de zomerrally ten einde is of blijven de aandelenmarkten hun veerkracht tonen? De inflatiecijfers, de ECB en het symposium in Jackson Hole zullen dat deze week bepalen.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK ( 22- 26 augustus )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen