Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-02-17

Wat bewoog de markten: 12 - 16 februari 2024


Opnieuw nieuwe recordstanden AEX en S&P 500, maar er komen haarscheurtjes in het fundament

De afgelopen week zetten aandelenindices opnieuw nieuwe records neer. De AEX sloot de week af op ruim 858 punten. Goede bedrijfscijfers van DSM en Ahold zorgden voor een nieuwe impuls. De S&P500 stond gedurende week hoger, maar daalde toch weer vrijdag. Boosdoener waren de hogere inflatiecijfers en de daling in de retailsales. De inflatie blijkt toch hardnekkiger dan verwacht gegeven de CPI die in januari uitkwam op 3,1%. Dat was weliswaar 0,3% lager dan in december, maar 0,2% hoger dan analisten hadden verwacht. Ook de PPI was hoger dan verwacht. Na een daling in december stegen de producentprijzen in de januari weer met 0,3%. Het cijfer voor de retail sales daalde met 0,8%, terwijl rekening was gehouden met een daling van 0,2%. Tot nu toe verwachten beleggers een zogenaamde zachte landing, waarbij het de centrale banken lukt om de inflatie te dempen zonder dat de economie in een recessie beland. Bovengenoemde cijfers waren hier in tegenspraak mee. Ook in andere regio’s valt de groei terug. De Japanse economie kromp voor het 2e kwartaal op rij en kwam daarmee in een recessie terecht en in Europa kon een recessie net worden voorkomen. Alle ogen blijven gericht op de VS.

Duurzaam topic

Elk jaar wordt de planeet warmer door broeikasgasvervuiling, met 2023 als het warmste jaar ooit. We moeten deze opwarming verminderen om bosbranden, droogte en andere extreme milieugebeurtenissen te voorkomen en de lucht schoner te maken. Google heeft een partnerschap aangekondigd met het Environmental Defense Fund (EDF) om de uitstoot van methaan met behulp van satelietbeelden in kaart te brengen. Methaan van menselijke bronnen veroorzaakt ongeveer 30% van de wereldwijde opwarming, waarbij olie- en gaswinning grote bijdragers zijn. EDF's MethaneSAT-satelliet zal methaanemissies met ongekende precisie in kaart brengen en volgen.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelen indices behaalden de afgelopen week wederom nieuwe toppen. De S&P500 index steeg 3 van de 5 dagen, maar eindigde vrijdag na de tegenvallende inflatiecijfers lager op 5005, 57. Net als een week eerder steeg de index 1,4%. Technologiebeurs Nasdaq schreef er 0,4% bij. De volatiliteit steeg ruim 7 procentpunt tot 14,24%.

AEX Index

De AEX index scherpte het record weer aan. De Amsterdamse beurs steeg 0,7%en kwam daarmee op 858,11 punten. De afgelopen week werden de cijfers van ABN AMRO (+11%) en Ahold Delhaize (+4%) goed ontvangen. Ook het nieuws dat DSM-Firmenich de divisie Animal Health & Nutrition verzelfstandigd en de daaropvolgende koersstijging van +10% hielp de index vooruit. Van de 25 aandelen in de AEX eindigden er net als in de voorgaande week 16 in de plus. Heineken was het slechtst presterende aandeel (-5%), gevolgd door ArcelorMittal (-3%) en Randstad (-3%).

Europese indices

De Europese indices gingen ook omhoog afgelopen week. De EuroStoxx50 index en de Duitse Dax stegen beide 1,1%. De Engels FTSE-index steeg zelfs 1,8% daalde. In tegenstelling tot de VS daalde de volatiliteit in Europa licht met 1,5% tot 13,8%.

TOPSELECTIE

Ahold Delhaize

Het supermarktbedrijf uit Zaandam behaalde iets meer omzet dan verwacht en iets meer winst. Het bedrijf groeit sterker in de Europa dan in de VS, maar de marge viel in de VS beter uit dan verwacht. Eerder was de koers gedaald vanwege de vrees voor margedruk in de VS. De verwachting is dat de marge in de loop van 2024 verbetert, onder andere door een kostenbesparingsprogramma van 1 miljard. De koers van het aandeel ging ruim 3% hoger.

Incyte

Incyte heeft in het vierde kwartaal van 2023, conform verwachting, de omzet met 9% zien stijgen tot 1,01 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 201 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 84% tot $ 1,06. Analisten rekenden echter op $ 1,14 winst per aandeel. Incyte verwacht binnen 2 jaar goedkeuring voor medicijn Ruxolitinib en de pijplijn biedt kansen voor meer dan 10 medicijnlanceringen voor 2030. Het aandeel opende bijna 3% hoger na de cijfers.

Cisco Systems

De wereldmarktleider op het gebied van netwerkapparatuur zag de omzet in het 2e kwartaal van het gebroken boekjaar met 6% dalen en de winst met 1%. Dat was beter dan de verwachting die het bedrijf eerder had afgegeven. Bij de vorige cijferpublicatie gaf Cisco aan dat de implementatie van nieuwe apparatuur bij klanten langzamer verliep, waardoor de omzet tijdelijk terugviel. Uiteindelijk viel de terugval in het recente kwartaal mee, maar voor het komende kwartaal was Cisco opnieuw niet optimistisch. In de nabeurs-handel daalde de koers ruim 5%.

Waste Management

Waste Management zag in het afgelopen kwartaal de omzet stijgen met 5,7% tot 5,22 miljard dollar. Analisten rekenden op 5,19 miljard dollar. De netto kwartaalwinst kwam uit op 703 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 34% tot $ 1,74. De consensus lag op $ 1,53 winst per aandeel. Voor 2024 verwacht WM 6 tot 7% omzetgroei en circa 8% hogere operationele winst. Beleggers reageerden positief op de cijfers, het aandeel steeg 5%.

Wereldhave

Wereldhave heeft in 2023 conform verwachting gepresteerd en rekent voor dit jaar op een hoger resultaat. De nettohuurinkomsten stegen met 9,8% naar 126,4 miljoen euro. Wereldhave realiseerde een direct resultaat van 84,2 miljoen euro of € 1,73 per aandeel, 6,1% meer dan een jaar eerder. Het dividend wordt met 3,4% verhoogd tot € 1,20 per aandeel. Wereldhave verwacht voor 2024 een direct resultaat van € 1,75 per aandeel, ondanks het verwaterende effect van de nieuw uitgegeven aandelen. Het aandeel opende aanvankelijk hoger, maar sloot uiteindelijk 3% lager na de cijfers.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de VS zijn in januari sterker gestegen dan verwacht. De inflatie kwam uit op 3,1% tegen 3,4% een maand eerder, echter analisten rekenden op een inflatie van 2,9%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, bleef onveranderd op 3,9% tegen een verwachting van 3,7%.

Ook de producentenprijzen stegen in januari sterker dan verwacht met 0,3%, tegen een verwachting van 0,1%. In december daalden de producentenprijzen nog met 0,1%. De kern PPI steeg nog iets sterker met 0,5%. De Amerikaanse detailhandelverkopen daalden in januari met -0,8%, sterker dan de verwachte -0,2%. Ook het cijfer van december werd neerwaarts bijgesteld naar 0,4%. Het lichtpuntje kwam van de industriële productie die wel aanzienlijk hoger lag dan verwacht.

Eurozone

De economie in de Eurozone groeide in het vierde kwartaal met 0,1%. Daarmee blijft de Eurozone net aan de goede kant van de grens. De industriële productie groeide in december met 2,6%, terwijl een krimp van -0,2% was verwacht. In Frankrijk was in januari sprake van een daling van het prijspeil met 0,2%.

Duitsland

De Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment is in februari harder gestegen dan verwacht. De ZEW meet de economische vooruitzichten voor zes maanden.

Azië

De Japanse economie kromp in het vierde kwartaal met 0,1% ten opzichte van een jaar eerder. Aangezien het vorige kwartaal ook al sprake was krimp zit het land nu in een recessie. De Japanse aandelenindex verbrak afgelopen week juist eindelijk na 34 de oude recordstand. De Japanse centrale bank houdt de rente nog steeds erg laag om de economie te stimuleren. Daardoor drukt zij ook de koers van de Japanse Yen waardoor de concurrentiepositie wordt versterkt. Wanneer de koersstijging van de aandelen wordt gecorrigeerd voor de koersdaling van de Yen, is het rendement minder interessant.

De beurzen in China waren de hele week gesloten ivm met Chinees nieuwjaar.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

ABN AMRO zag de winst in het vierde kwartaal stijgen naar 545 miljoen winst, tegenover 354 miljoen een jaar eerder. De was minder dan de 759 miljoen in het derde kwartaal, maar veel meer dan de verwachting van 397 miljoen. De zogenaamde cost/income ratio lag met 71,6% nog fors boven het gewenste niveau van 60%. De hogere rentebaten compenseerden echter ruim voor de hogere kosten. De bank kondigde aan de hogere winst te gebruiken om € 500 miljoen aandelen in te kopen. De aandelenkoers steeg na het nieuws 6,6%.

DSM Firmenich

DSM-Firmenich heeft in het vierde kwartaal de eigen verwachting gehaald. De omzet daalde 7% ten opzichte van een jaar eerder. Dat was conform verwachting. Voor het aankomende jaar wordt een gelijke EBITDA verwacht. Het belangrijkste nieuws was dat DSM-Firmenich de dividie Animal Nutrition & Health afsplitst. Zonder die divisie verwacht het bedrijf sneller te groeien met hogere marges. Beleggers beloonden het nieuws met een koersstijging van meer dan 10%.

Randstad

Randstad zag de omzet in het vierde kwartaal van 2023, conform verwachting, dalen met 8,6% tot 6,2 miljard euro. De brutomarge bleef vrijwel gelijk op 20,7%. De nettowinst kwam uit op 161 miljoen euro tegen 292 miljoen winst een jaar eerder. Randstad stelt een dividend van $ 2,28 per aandeel voor, met daarnaast een speciaal dividend van $ 1,27 per aandeel. Randstad gaf geen concrete outlook voor het hele jaar. Het aandeel steeg 1% na de cijfers.

RELX

RELX zag de omzet in 2023 met 8% groeien en mede door een stijging van de marge van 31,4% naar 33,1%, steeg de winst met 13%. RELX heeft een historie van stabiele omzet- en winstgroei en verwacht deze ook in 2024 door te zetten. Het bedrijf verhoogde het dividend met 8% en koopt opnieuw 1 miljard pond aandelen in. Vorig jaar werd al voor 800 miljoen pond aandelen ingekocht. De koers was al vooruitgelopen op de goede cijfers en ging op de dag van de cijfers 2% terug.

Internationaal bedrijfsnieuws

Arista Networks

De omzet van Arista Networks steeg in het vierde kwartaal met 21% tot 1,54 miljard dollar, nipt meer dan verwacht. De netto kwartaalwinst kwam uit op 614 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 46% tot $ 2,08. Analisten gingen uit van $ 1,70 winst per aandeel. In heel 2023 boekte Arista een nettowinst van 2,09 miljard dollar, 54% meer dan een jaar eerder. Voor het eerste kwartaal van 2024 verwacht Arista, conform verwachting, 13% omzetgroei, de brutomarge daalt vermoedelijk van 65,4% in Q4 naar 62%. Analisten rekenden op 63% marge. Hierdoor opende het aandeel 6% lager na de cijfers.

Coca-Cola

In het vierde kwartaal boekte Coca-Cola 7% meer omzet, welke uitkwam op 10,8 miljard dollar. Analisten gingen uit van 10,7 miljard omzet. De netto kwartaalwinst daalde 1,5% tot 1,97 miljard dollar of $ 0,49 per aandeel, dit was conform verwachting. Voor 2024 rekent Coca-Cola op 6 tot7% omzetgroei, de aangepaste winst per aandeel zal vermoedelijk met 4 tot 5% stijgen. Het aandeel opende licht hoger na de cijfers.

Kraft Heinz

Kraft Heinz behaalde 7,1% minder omzet in het vierde kwartaal dan een jaar eerder. Het grootste deel daarvan was toe te wijzen aan de 53e week in 2022. De winst per aandeel daalde van $0,85 naar $0,78. Beide cijfers bleven iets achter bij de verwachtingen. Hoewel de marge over het hele jaar toenam, viel die in het vierde kwartaal terug. De CEO gaf aan dat het bedrijf last heeft van druk op de consumentenbestedingen en verwacht in 2024 een beperkte omzetgroei van 0-2%. De koers ging ruim 5% terug.

Applied Materials

De Amerikaanse producent van apparatuur en software voor bedrijven in de halfgeleiderindustrie presenteerde beter dan verwachte omzet- en  winstcijfers. Ook de verwachting voor het aankomende kwartaal was beter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf profiteert van de investeringen die gedaan worden in de nieuwe generatie chips die nodig zijn om AI te ondersteunen. De koers steeg na de publicatie van de cijfers met 10%.

Renault

De Franse automaker Renault zag de omzet met 13,1% groeien in 2023. Zonder wisselkoerseffecten was de groei zelfs uitgekomen op 17,9%. Na een verlies van 700 miljoen in 2022, schreef Renault in 2023 weer een nettowinst was 2,3 miljard. De goede resultaten worden veroorzaakt door de introductie van nieuwe modellen, waarvan er 2 in de top 3 staan van best verkochte auto’s in Europa. In 2024 verwacht Renault het momentum vast te houden, waarbij onder andere weer 10 nieuwe modellen worden geïntroduceerd. Daarnaast wordt een programma doorgevoerd voor kostenbesparing. De aandelenkoers steeg zo’n 6% na de goede cijfers.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Wederom nieuwe recordstanden op de aandelenmarkten. Hoewel de Amerikaanse macro-economische data minder goed was, brachten de bedrijfsresultaten de indices hoger. Nu 79% van de Amerikaanse bedrijven cijfers heeft gepubliceerd zou de winstgroei in het 4e kwartaal uitkomen op 3,2%. Voor dat de kwartaalcijfers bekend werden gemaakt werd een lichte krimp van de winsten verwacht. Voor het eerste kwartaal gaven 59 bedrijven een negatieve verwachting af, tegenover 26 bedrijven met een positieve guidance.

Aankomende week loopt het cijferseizoen enigszins af. Toch kijken beleggers met veel interesse woensdag naar de cijfers van Nvidia. De cijfers geven inzicht in de ontwikkeling van de AI-markt, die een grote aanjager is geweest voor de aandelenmarkten. Van de bedrijven in de topselectie publiceert Palo Alto op dinsdag de cijfers en Arcadis op donderdag. Op macro-economisch vlak er opnieuw inflatiecijfers in de VS en de Duitse economische groei waar naar uit wordt gekeken.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 19 - 23 feb


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen