Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-04-20

Wat bewoog de markten: 15- 19 april 2024


Rentevrees en geopolitieke onrust drukken beurzen in het rood

Na de ongekend sterke beursrally sinds eind oktober vorig jaar, zorgden afgelopen week de onzekerheid op het rentebeleid van de Amerikaanse bank en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten voor winstnemingen. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat het waarschijnlijk langer gaat duren voordat de Amerikaanse inflatie de doelstelling van 2% bereikt. Ondertussen blijft de Amerikaanse economische groei robuust, hetgeen de vraag oproept of de Fed de rente dit jaar wel moet verlagen. Een eerste renteverlaging in juni wordt inmiddels als zeer onwaarschijnlijk ingeschat. Reden om de rente te verlagen is een afkoelende economie en arbeidsmarkt. Van beide is momenteel nog geen sprake in de VS. De tienjaarsrente liep afgelopen week dan ook verder op met 10 á 15 basispunten in de VS en de Europa.

Ook zorgde de tegenaanval van Israël op Iran voor druk op de aandelenmarkten. De Israëlische aanval was, net als de eerdere aanval van Iran op Israël beperkt en gecontroleerd, waardoor verdere escalatie momenteel niet voor de hand ligt. Het feit dat de veilige havens, zoals goud, obligaties en de dollar vrijdagmiddag terugzakten, bevestigt dat de markten ervan uitgaan dat het conflict voorlopig niet verder escaleert.

Het cijferseizoen is inmiddels in volle gang. Van de S&P 500-bedrijven heeft inmiddels 15% de kwartaalresultaten gepubliceerd. Hiervan presteerde 74% beter dan verwacht, hetgeen vrijwel gelijk is aan het langjarig gemiddelde. In Nederland vielen de cijfers van ASML tegen. Met name de nieuwe orderinstroom was ver onder de maat, waardoor het aandeel afgelopen week bijna 7% lager noteerde. 

Verder bleef de dollar vrijwel onveranderd ten opzichte van de euro. Ook de Europese gasprijzen bleven onveranderd, terwijl de olieprijs ondanks de onrust in het Midden-Oosten met 3,5% daalde. 

Duurzaam topic

De oceanen en zeeën, goed voor 71% van het aardoppervlak, staan onder druk. Klimaatverandering, verontreiniging, overbevissing en illegale visserij dragen eraan bij dat verschillende ecosystemen op instorten staan. Om de maritieme problemen aan te pakken wordt sinds 2014 de 'Our Ocean'-Conference georganiseerd om overheden, bedrijven en natuurorganisaties bij elkaar te brengen. De EU maakte bekend dit jaar 3,5 miljard euro te willen investeren in kwetsbare marine ecosystemen. Hiervan gaat circa 1 miljard euro naar het bestrijden van vervuiling en is er 1,9 miljard euro gereserveerd voor het ondersteunen van duurzame visserij en het herstellen van visbestanden in Europa. Verder wordt geïnvesteerd in het beschermen van ecosystemen in Afrika en Suriname en krijgen Afrikaanse landen hulp voor toekomstbestendige visserij.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt verloor flink terrein afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde 3%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 5,4% daalde. De S&P 500 noteerde alle dagen van de week lager. De volatiliteit steeg voor de derde week op rij, waardoor de VIX-index steeg naar 18,7%.

AEX Index

De AEX daalde met 2,7%, waardoor de Amsterdamse index de week ruim 20 punten verloor afgelopen week. De slotstand vrijdag was 860,01 punten. Slechts 4 aandelen sloten de week positief af. ASR Nederland was het best presterende aandeel met een koersstijging van 1,2%, gevolgd door Wolters Kluwer (+1,1%) en Relx (+0,4%). De grootste verliezer was afgelopen week ArcelorMittal dat 8,4% verloor. De tegenvallende kwartaalcijfers van ASML zorgden voor een koersdaling van het techaandeel met 6,7%, terwijl ING Groep eveneens fors daalde (-5,3%).

Europese indices

De overige grote Europese beurzen hielden de verliezen afgelopen week beperkt. De EuroStoxx50 daalde slechts 0,7%, terwijl de Duitse Dax index 1,1% lager sloot. De Engels FTSE-index hield het verlies beperkt tot 1,2%. In Europa steeg de volatiliteit met 2 procentpunten tot 18,1%.

TOPSELECTIE

MarshMcLennan

Verzekeraar en adviesbedrijf MarshMcLennan heeft in het eerste kwartaal van 2024 beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 9% naar 6,5 miljard dollar, 100 miljoen meer dan verwacht. De netto kwartaalwinst kwam uit op 1,4 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 14% naar $ 2,89. Analisten rekenden op $ 2,80 winst per aandeel. Het bedrijf kocht in het eerste kwartaal voor 300 miljoen dollar eigen aandelen in. Het aandeel opende 4% hoger na de cijfers.

Sodexo

Sodexo heeft in het eerste halfjaar van gebroken boekjaar 2024 de omzet met 4,5% zien stijgen tot 12,1 miljard euro. Analisten rekenden op 11,9 miljard euro omzet. De organische groei bedroeg 8,5%.  Met name in de VS was de groei met 10% sterk. De onderliggende nettowinst steeg met 15,4% naar 427 miljoen euro, de operationele marge steeg met 40 basispunten naar 5,1%. Voor heel 2024 verwacht Sodexo circa 7% organische omzetgroei. Het aandeel steeg bijna 2% na de cijfers.

Pluxee

Pluxee, dat vorig jaar werd afgesplitst van Sodexo, heeft in het eerste halfjaar van boekjaar 2024 uitstekend gepresteerd. De omzet steeg met 21,5% naar 593 miljoen euro. De aangepaste operationele winst steeg met 28% naar 201 miljoen euro. De nettowinst daalde door eenmalige lasten in verband met de spin-off van Sodexo naar 68 miljoen euro. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 5%.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in maart op maandbasis met 0,7% gestegen tegen een verwachte stijging van 0,4%. Op jaarbasis was er sprake van 4% stijging. De industriële productie in de VS is in maart conform verwachting met 0,4% gestegen.

Eurozone

De industriële productie in de eurozone steeg in februari conform verwachting met 0,8% op maandbasis na een krimp van 3% in januari. Op jaarbasis daalde de industriële productie met 6,4%, waar economen rekenden op een krimp van 5,7%.

Nederland

De werkloosheid in Nederland is in maart gedaald. Het aantal werklozen lag op 371.000 tegen 379.000 een maand eerder. Het werkloosheidspercentage daalde van 3,7% in februari naar 3,6% in maart.

Duitsland

De producentenprijzen in Duitsland zijn in maart met 2,9% op jaarbasis gedaald, na een daling van 4,1% in februari. De Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment is in april veel sterker gestegen dan verwacht.

Azië

De Chinese economie is in het eerste kwartaal harder gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 5,3% op jaarbasis, er werd gerekend op een stijging van 5,0%. De werkloosheid in China daalde licht naar 5,2% in maart. De detailhandelsverkopen en industriële productie groeiden minder hard dan verwacht de afgelopen maand.

In Japan kwam de inflatie in maart conform verwachting uit op 2,7%. Een maand eerder was dit nog 2,8%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML zag in het eerste kwartaal de orderinstroom flink dalen, terwijl de omzet daalde met 21% naar 5,3 miljard euro. Analisten rekenden op 5,5 miljard omzet. De brutomarge kwam uit op 51%, tegen een verwachting van 48,5%. De netto kwartaalwinst bedroeg 1,2 miljard euro. De winst per aandeel daalde met 37% naar € 3,11 tegen een verwachting van € 3,00. Analisten letten vooral op de orderinstroom. Die bedroeg 3,6 miljard euro, waarvan 0,7 miljard euro voor de nieuwe technologie EUV. Er werd gerekend op minimaal 5 miljard euro instroom. In het vierde kwartaal was er nog sprake van een recordinstroom van 9,2 miljard euro. Het aandeel ASML daalde ruim 5% na de cijfers.

Just Eeat Takeaway

Just Eat Takeaway heeft in het eerste kwartaal het aantal orders met 6% zien teruglopen tot 214 miljoen stuks, 3 miljoen minder dan verwacht. De brutotransactiewaarde daalde met 2% tot 6,55 miljard euro, nipt minder dan verwacht. Just Eat beëindigt in de komende weken alle activiteiten in Nieuw-Zeeland. De impact hiervan is voor het bedrijf niet significant, werd gemeld. Het aandeel daalde circa 5% na de cijfers.

CM.com

In het eerste kwartaal heeft CM.com 63,5 miljoen euro omzet geboekt, 11% minder dan een jaar eerder. De brutowinst bedroeg 19,5 miljoen tegen 18,9 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf verwacht dat de omzetontwikkeling vanaf het tweede kwartaal zal verbeteren en herhaalde de doelstelling om in de tweede helft van 2024 een positieve vrije kasstroom te genereren. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel daalde 4% na de cijfers.

Fastned

Fastned heeft in het eerste kwartaal sterke omzetgroei behaald. Het leverde 52% meer hernieuwbare energie en verwerkte 1,2 miljoen laadsessies, 44% meer dan een jaar eerder. Fastned handhaafde de outlook voor 2024 en verwacht de komende jaar de organisatie te verdubbelen. Het bedrijf streeft naar 1.000 laadstations in 2030 , momenteel zijn dat er 307. Het aandeel noteerde deze week bijna 3% lager.

TomTom

TomTom heeft het afgelopen kwartaal wederom verlies geleden. Het nettoresultaat kwam uit op 4,9 miljoen euro negatief. De omzet daalde met 3% naar 139 miljoen euro. Zowel de omzet als het resultaat kwam lager uit dan verwacht. Het aandeel daalde maar liefst 15% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Afgelopen week publiceerden diverse bedrijven hun resultaten over het eerste kwartaal van 2024. De meest opvallende cijfers zijn nader toegelicht. Daarnaast is opvallend nieuws van belangrijke bedrijven vermeld.


Netflix

Netflix heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar de omzetverwachting voor het huidige kwartaal viel tegen. De winst per aandeel steeg maar liefst met 83%, de omzet nam toe met 15%. Beide cijfers overtroffen de verwachtingen Het aantal nieuwe abonnees steeg met 16% naar 270 miljoen, verwacht was 264 miljoen leden. Vanaf volgend jaar zal Netflix niet langer het aantal leden of inkomsten per gebruiker publiceren. Voor het tweede kwartaal voorspelde Netflix 16% omzetgroei, maar een daling van de winst ten opzichte van het eerste kwartaal. Deze groei bleef achter bij de verwachtingen, waardoor het aandeel 9% daalde.

American Express

American Express zag de winst per aandeel met bijna 40% stijgen. De winst viel 13% hoger uit dan analisten hadden voorzien. Het aandeel steeg ruim 6% als reactie op de sterke resultaten.

UnitedHealth

Amerika’s grootste zorgverzekeraar zag de winst en omzet in het eerste kwartaal met circa 10% stijgen en presteerde daarmee beter dan verwacht. Het aandeel won bijna 7% na de cijfers.

Manpower

Ondanks dat Manpower fors minder winst boekte, presteerde het uitzendbedrijf beter dan verwacht. Ook de winstverwachting voor het aankomende kwartaal lag boven de analistenconsensus. Het aandeel steeg 6% na de cijfers.

Tesla

Tesla gaat zijn personeelsbestand met meer dan 10% verkleinen omdat de groeivooruitzichten afnemen. Dit zou neerkomen op circa 15.000 werknemers. De verkoopcijfers van Tesla in het afgelopen kwartaal vielen tegen, volgende week komt het bedrijf met definitieve kwartaalcijfers. Daarnaast heeft Tesla in de VS de prijzen van zijn voertuigen met 2.000 dollar verlaagd.

Super Micro Computer / Nvidia

De aandelen van Super Micro Computer, producent van onder meer AI-chips en servers, stonden vrijdag fors onder druk. Het bedrijf komt dit kwartaal voorafgaand aan de officiële kwartaalresultaten niet met een voorlopige update. Beleggers vrezen dat de resultaten daardoor niet heel sterk zullen zijn. Het aandeel verloor maar liefst 23%. In het kielzog hiervan daalde het aandeel Nvidia met 10%. 

Adidas

Adidas publiceerde voorlopige cijfers over het eerste kwartaal. De omzet steeg met 4% naar 5,5 miljard euro. De operationele winst steeg van 60 miljoen in het eerste kwartaal vorig jaar naar 336 miljoen euro. Adidas gaf aan positief te zijn over heel 2024 en verhoogde de operationele winstverwachting van 500 miljoen naar 700 miljoen euro. Het aandeel steeg bijna 9% na de update.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Het koersverlies op de internationale aandelenmarkten afgelopen week werd veroorzaakt door rentevrees en geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. De Amerikaanse inflatie blijft hardnekkig, waardoor het aantal renteverlagingen dit jaar waarschijnlijk lager uit zal vallen dan eerder verwacht. De spanning in het Midden-Oosten is afgenomen na de beheerste Israëlische reactie op de Iraanse aanvallen een week eerder. De markt kan zich hierdoor aankomende week concentreren op de vele bedrijfscijfers die worden gepubliceerd. Onder meer 4 van de Magnificent 7-aandelen, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft en Tesla, openen de  boeken. In Nederland rapporteren eveneens veel bedrijven de kwartaalresultaten, waaronder Adyen, ASMI, Besi, Unilever, AkzoNobel en Heineken. Op macro-economisch vlak zijn met name de Amerikaanse economische groeicijfers over het eerste kwartaal en de PCE-kerninflatie van maart van belang.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 22 - 26 april



Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen