Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-04-27

Wat bewoog de markten: 22- 26 april 2024


Sterk herstel aandelenmarkten in drukke cijferweek

De internationale aandelenmarkten stegen flink afgelopen week na de forse daling een week eerder. Het cijferseizoen is in volle gang en de resultaten vallen zeker niet tegen. Ongeveer de helft van de bedrijven in de toonaangevende S&P 500 index heeft de kwartaalcijfers gepubliceerd. Daarvan was 77% beter dan verwacht, waarbij de winst gemiddeld ruim 8% boven de analistenverwachting lag. Als gevolg hiervan is de geschatte winstgroei in het eerste kwartaal 3,5%. De cijfers van Alphabet, Microsoft en Tesla werden goed ontvangen, terwijl de koersen van Meta en Intel juist flink daalden na tegenvallende outlookcijfers. In Nederland waren beleggers positief over ASMI, terwijl het aandeel Adyen werd afgestraft. Per saldo zijn de kwartaalcijfers tot nu toe een steuntje in de rug van de aandelenmarkt.

Op macro-economisch werden in de VS de PCE-kerninflatiecijfers bekendgemaakt. De inflatie bleef onveranderd op 2,8%. Hoewel werd gerekend op een licht daling, reageerde de markt toch opgelucht. De verwachting voor een eerste renteverlaging in september nam na de cijfers toe tot ruim 60%, waar die kans eerder nog daalde tot circa 5%. De lange rente daalde in de VS na de inflatiecijfers, waar deze eerder in de week nog opliep. Per saldo was sprake van een lichte stijging van de 10-jaarsrente in zowel de VS als in Europa. De euro won licht terrein, terwijl de Japanse Yen een nieuw dieptepunt bereikte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese gasprijzen daalden ruim 6% afgelopen week, terwijl de olieprijs 2,5% aantrok.

Duurzaam topic

Johnson Controls heeft zijn duurzaamheidsrapport over 2023 gepresenteerd. De wereldwijde leider in slimme en duurzame gebouwen meldt daarin aanzienlijke vooruitgang en blijft gefocust op het koolstofvrij maken van gebouwen. Het bedrijf heeft sinds 2017 de directe emissies met 44% verminderd en ligt daarmee voor op schema. De uitstoot die klanten vermijden dankzij de OpenBlue-oplossingen van Johnson Controls is sinds 2020 verviervoudigd. Het bedrijf investeerde 90% van het onderzoeksbudget naar de ontwikkeling van nieuwe producten in klimaat gerelateerde innovatie. Sinds begin 2000 heeft Johnson Controls partners en klanten geholpen om circa 40 miljoen ton emissies te vermijden en voor 8,5 miljard dollar aan kostenbesparingen van partners aan energie en operationele kosten.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt herstelde sterk van de verliezen van de voorgaande week en had de beste week sinds november. De toonaangevende S&P 500 index steeg 2,7%, technologiebeurs Nasdaq won 4,0%. De S&P 500 noteerde 4 van de 5 dagen handelsdagen hoger. De volatiliteit daalde fors afgelopen week, van 18,7% naar 15,0%.

AEX Index

De AEX steeg 2,6% afgelopen week, de index sloot de week af op een stand van 882,63 punten.  Verreweg het best presterende aandeel was ASM International dat maar liefst 19% steeg. Ook Prosus (+10,8%) en Unilever (+8,5%) stegen flink. Deze week noteerden 17 van de 25 aandelen in de AEX hoger. Het slechtst presterende aandeel was Adyen, dat 15,7% lager sloot, gevolgd door IMCD (-6,3%) en AkzoNobel (-5,3%).

Europese indices

De overige grote Europese indices stegen eveneens afgelopen week. De EuroStoxx50 noteerde 1,8% hoger, de Duitse Dax index steeg 2,4%, terwijl de Engels FTSE-index 3,1% won. Ook in Europa daalde de volatiliteit fors naar 15,3%.

TOPSELECTIE

Afgelopen week publiceerden 11 bedrijven van de topselectie hun kwartaalcijfers. In het onderstaande overzicht staan deze cijfers vermeld, alsmede de groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en de koersreactie. De meeste bedrijven rapporteerden beter dan verwachte resultaten met sterke winst- en omzetgroei.


Alphabet

Alphabet (Google) presenteerde uitstekende kwartaalcijfers die de verwachtingen ruimschoots overtroffen. Tevens was het bedrijf positief over de groeiontwikkelingen van de cloud activiteiten. Daarnaast gaat Alphabet voor 70 miljard dollar eigen aandelen inkopen en keert het voor het eerst dividend uit. De koers van het aandeel steeg meer dan 10%.

AkzoNobel

AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal de winst fors zien groeien en herhaalde de outlook voor heel 2024. Het bedrijf maakte daarnaast bekend dat het een claim van 2,5 miljard Australische dollar (circa 1,5 miljard euro) heeft afgewezen die verband houdt met een groot LNG-project in Australië. Akzo wordt verantwoordelijk gehouden voor aantasting van de coating op een deel van de pijpleidingen. Akzo ontkent aansprakelijkheid en ook de omvang van de claim. De zaak komt nu voor de rechter, een uitspraak wordt echter niet voor eind 2025 verwacht. Het aandeel verloor 6%.

Enphase Energy

De producent van omvormers voor zonnepanelen zag de omzet en winst nog iets sterker dalen dan verwacht. Het bedrijf meldde dat het in de tweede jaarhelft de groei gaat terugkeren. Het aandeel daalde 6% na de cijfers. 

Juniper Networks

Juniper Networks maakte tegenvallende kwartaalcijfers bekend. De overname door Hewlett Packard van Juniper zal naar verwachting begin 2025 worden afgerond. Hewlett Packard betaalt $ 40 per aandeel. Na de cijfers opende het aandeel iets lager rond de $ 35, circa 14% onder het overnamebod.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De economische groei in de VS is in het eerste kwartaal van 2024 met 1,6% gegroeid. Economen gingen uit van 2,2% groei. In het vierde kwartaal vorig jaar was er nog sprake van 3,4% economische groei. De Amerikaanse kerninflatie is in maart onveranderd gebleven op 2,8%. Economen hadden gerekend op 2,6% prijsstijging.

Eurozone

Uit de inkoopmanagersindex voor april bleek dat de dienstensector in de eurozone iets harder is gegroeid dan verwacht. De industriële activiteiten vertoonden minder krimp. Het consumentenvertrouwen steeg licht.

Nederland

Het consumentenvertrouwen in Nederland steeg voor de achtste maand op rij, maar blijft nog wel ruim onder het langjarig gemiddelde. De Nederlandse investeringen zijn in februari gedaald met 2,8% op jaarbasis. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in maart met 5,4% op jaarbasis gestegen.

Duitsland

De IFO-index voor het Duitse ondernemersklimaat is in april sterker gestegen dan verwacht. Ook werd het consumentenvertrouwen in Duitsland minder negatief.

Azië

De Bank of Japan heeft de rente ongewijzigd gelaten op 0,1%. De Japanse economische activiteit is in april sneller gegroeid dan verwacht.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASM International

ASMI heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, waarbij vooral de sterke stijging van de marge en sterke orderinstroom opvielen. De omzet daalde met 10% tot 639 miljoen euro. Analisten gingen uit van 630 miljoen euro omzet. De nettowinst kwam uit 179 miljoen euro. De winst per aandeel daalde licht naar € 3,61 tegen een verwachting van $ 2,86. De orderinstroom bedroeg 698 miljoen euro. Analisten rekenden op 678 miljoen euro instroom. Het aandeel steeg 11% na de cijfers en bijna 20% in de hele handelsweek.

Adyen

Het aandeel Adyen daalde 14% na publicatie van de kwartaalcijfers. De omzet steeg met 21% naar 438 miljoen euro, nipt minder dan verwacht. Het betaalvolume kwam uit op 298 miljard euro, 46% meer dan een jaar eerder en 17 miljard euro meer dan verwacht. De winst per aandeel kwam uit op € 11,83. De consensus was € 12,11 winst per aandeel. 

Besi

Besi zag de omzet in het eerste kwartaal, conform verwachting, met 8% dalen tot 146 miljoen euro. De orderinstroom van 128 miljoen euro bleef achter bij de verwachting van 180 miljoen euro instroom. De brutomarge steeg op kwartaalbasis van 65 naar 67%. De nettowinst kwam uit op 34 miljoen euro. De winst per aandeel bleef onveranderd op € 0,44, waar analisten rekenden op $ 0,48. Het aandeel daalde 2% na de cijfers.

Heineken

Heineken heeft in het eerste kwartaal van 2024 de biervolumes met 5% zien stijgen tot 55 miljoen hectoliter, nipt minder dan verwacht. De omzet steeg met 8% naar 8,2 miljard euro. Heineken sprak van een solide start van het jaar en herhaalde de outlook voor heel 2024. Het aandeel steeg 2% na de cijfers.

IMCD

IMCD zag de resultaten in het eerste kwartaal onder druk staan. De omzet bleef stabiel op 1,16 miljard euro, de nettowinst daalde van 83 miljoen naar 60 miljoen euro. De marge daalde van 12,8 naar 10,9%. IMCD gaf geen outlook voor 2024 af. Het aandeel daalde 5% na de cijfers.

Randstad

Randstad heeft in het eerste kwartaal van 2024 iets meer omzet geboekt dan verwacht, al daalde deze met 8% naar 5,9 miljard euro. Het operationeel resultaat daalde met 33% tot 177 miljoen euro, de consensus lag op 181 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 86 miljoen euro tegen 152 miljoen een jaar eerder. Randstad gaf geen concrete outlook voor 2024, het aandeel daalde 7% na de cijfers. 

RELX

RELX gaf geen concrete cijfers, maar voorziet opnieuw een jaar met sterke groei van de omzet en winst. De outlook voor 2024 werd herhaald. Het aandeel daalde 1% na de update.

Unilever

In het afgelopen kwartaal boekte Unilever 15,0 miljard omzet, goed voor een onderliggende groei van 4,4%. De markt rekende op 3% groei en 14,7 miljard omzet. De volumes stegen met 2,2%, terwijl de prijzen ook met 2,2% aantrokken. Unilever rekent voor de komende jaren nog steeds op een onderliggende omzetgroei van 3 tot 5%. Het aandeel steeg 5,7% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Afgelopen week publiceerden wederom diverse bedrijven hun resultaten over het eerste kwartaal van 2024. De meest opvallende cijfers zijn nader toegelicht. Daarnaast is opvallend nieuws van belangrijke bedrijven vermeld.


Meta Platforms

Meta rapporteerde uitstekende kwartaalcijfers die de analistenverwachtingen ruimschoots overtroffen. De winst per aandeel is meer dan verdubbeld, terwijl de omzet met 27% toenam. Echter de omzetverwachting voor het huidige kwartaal viel tegen waardoor het aandeel 11% in waarde verloor.

Tesla

De kwartaalcijfers van Tesla waren teleurstellend, maarr de aankondiging van Elon Musk dat hij begin volgend jaar een goedkoper model op de markt wil brengen zorgde ervoor dat het aandeel maar liefst 12% steeg.

Anglo American / BHP Billiton

 De Britse mijnbouwer Anglo American heeft het overnamebod van 39 miljard dollar van de Australische sectorgenoot BHP Billiton afgewezen. Anglo American vindt het bod te laag en niet aantrekkelijk voor aandeelhouders.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De koersreacties op de bedrijfscijfers waren fors afgelopen week. Waar het ene aandeel meer dan 10% steeg na meevallende cijfers, werd het andere net zo makkelijk afgestraft bij teleurstellend nieuws. Zo won ASMI 19% en verloor Adyen circa 16% op weekbasis, terwijl Alphabet ruim 10% steeg, daalde Meta net zo hard. Per saldo vallen de bedrijfscijfers echter mee, waardoor beleggers hoopvol gestemd waren. De aandelenmarkten stegen flink en het sentiment is nog steeds goed. 

Ook aankomende week is bomvol met zowel bedrijfs- als macro-economisch nieuws. In Amerika openen onder meer Apple, Amazon, Coca-Cola, Eli Lilly, Mac Donalds en Super Micro Computer de boeken. In Nederland staan onder meer kwartaalcijfers van Philips, Wolters Kluwer, Shell en ING op de agenda. Op macro-economisch vlak is er woensdag het rentebesluit in de Verenigde Staten en wordt vrijdagmiddag het belangrijke banenrapport gepubliceerd.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 29 april - 3 meiMeer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen