Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Martkupdate DBAC 2022-09-10

Wat bewoog de markten de in de week van 5 - 9 september


Mooie herstelweek op de aandelenmarkten, ECB verhoogt rente fors

Na drie verliesweken op rij herstelden aandelenmarkten wereldwijd, ondanks de hogere 10-jaarsrente zowel in de Verenigde Staten als in Europa. De Europese Centrale Bank verhoogde afgelopen week de rente met 75 basispunten, de grootste renteverhoging in de geschiedenis van de bank. Hierdoor staat de depositorente nu op 0,75%. De ECB koopt momenteel geen nieuwe obligaties meer op, maar blijft de aflossingen wel volledig herinvesteren. Verder sprak de ECB De verwachting uit de rentetarieven verder te verhogen. De inflatie is nog steeds veel te hoog en blijft waarschijnlijk voor langere tijd boven de ECB-doelstelling van 2%. De ECB kwam verder nog met groei- en inflatieverwachtingen voor de aankomende jaren, hetgeen later in dit rapport ter sprake komt. Ook Fed-voorzitter Powell benadrukte in een toespraak nogmaals dat de Amerikaanse centrale bank de rente agressief moet blijven verhogen. In de VS werd het Beige Book over de economische bedrijvigheid in Amerika gepubliceerd. De bedrijvigheid is per saldo sinds begin juli onveranderd gebleven. Vijf districten spraken van lichte groei, terwijl vijf andere districten een lichte vertraging in de bedrijvigheid constateerden. In de meeste districten steeg de werkgelegenheid in een gematigd tempo. Negen districten rapporteerden enige mate van afvlakking in het stijgingspercentage van het prijsniveau. Op de energiemarkt bleven de prijzen per saldo vrij stabiel afgelopen week. Ondanks een eerste paniekreactie op het sluiten van de Russische gasleiding Nord Stream 1 daalden de olie- als de gasprijs licht over de gehele week. De euro won iets terrein terug ten opzichte van de dollar.

Groei- en inflatievooruitzichten Eurozone

De ECB heeft de groei- en inflatie verwachtingen voor de aankomende jaren flink bijgesteld. Na een sterk eerste halfjaar in 2022 duiden recente gegevens op een aanmerkelijke daling van de economische groei in de eurozone. Voor 2022 gaat de ECB nu uit van een groei van 3,1%, gevolgd door een bescheiden groei van 0,9% in 2023 en 1,9% in 2024. Eerder werd respectievelijk 2,8% dit jaar en 2,1% groei in 2023 en 2024 verwacht.

De inflatie komt volgens de nieuwe voorspellingen dit jaar uit op 8,1%. In 2023 moet de inflatie dan dalen naar 5,5% om vervolgens in 2024 uit te komen op 2,3%. In juni rekende de ECB voor 2022 nog op 6,8% inflatie en respectievelijke 3,5% en 2,1% in 2023 en 2024.

Duurzame topics 

H2 Green Steel, een startup op het gebied van koolstofvrij staal, heeft 190 miljoen euro opgehaald met een financieringsronde. Het bedrijf begon met de bouw van zijn staalfabriek voor de productie van 5 miljoen ton staal. In de volledig geïntegreerde, gedigitaliseerde en circulaire fabriek in Boden, Noord-Zweden, zal H2 Green Steel groen staal produceren met een vermindering van de CO₂-uitstoot tot 95 procent in vergelijking met de traditionele staalproductie. Door kolen te vervangen door groene waterstof, aangedreven door fossielvrije elektriciteit, worden water en warmte de primaire emissies. Staal is voor H2 Green Steel slechts het begin. Het bedrijf wil door zijn de expertise in groene waterstof in de nabije toekomst andere zware industrieën in staat stellen koolstofvrij te produceren.

ASR Nederland is verkozen tot het meest duurzame beursgenoteerde bedrijf in Nederland en België volgens het duurzaamheidsonderzoek 2022 van de Duurzaam Beleggen Academie. Wij hebben duurzaamheidsdata van ruim 120 bedrijven met elkaar vergeleken en ASR Nederland kwam daarbij glorieus als winnaar uit de bus. Wij zullen onze bevindingen nader toelichten op het DBAC Live-event over Duurzaam Beleggen, zaterdag 24 september aanstaande.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenbeurzen noteerden afgelopen week eindelijk weer eens forse plussen, na drie verliesweken achter elkaar. De De S&P 500 index steeg 3,6%, technologiebeurs Nasdaq won 4,0%. De volatiliteit in de VS daalde van 25,5% naar 23,5%.

AEX Index

De AEX index won afgelopen week 1,1% en sloot de week af op een stand van 686 punten. Het aandeel Philips was het best presterende aandeel in de AEX. Philips steeg 8,2%. Ook Besi (+6,0%) en Just Eat Takewaay (+5,9%) presteerden uitstekend. De aandelen die het afgelopen week moeilijk hadden waren Adyen(-2,2%), KPN (-1,6%) en NN Group (-1,4%).

Europese indices

De grote Europese indices behaalden afgelopen week bescheiden koerswinsten. De EuroStoxx50 index won 0,7%. De Duitse DAX index noteerde een plusje van 0,3% en de Engelse FTSE-index kreeg er 1,0% bij. Ook in Europa daalde de volatiliteit bescheiden. De beweeglijkheidsgraadmeter van de Eurostoxx50 index daalde van 25,5% naar 25,0%.


Topselectie

IMCD

IMCD heeft Kuni Chemical overgenomen, een distributeur van speciale chemicaliën en ingrediënten. Het bedrijf boekte een omzet van circa 18 miljoen euro in 2021. Financiële details van de deal werden niet bekendgemaakt.

Novo Nordisk

Novo Nordisk neemt het klinische biofarmaceutische bedrijf Forma Therapeutics over voor 1,1 miljard dollar. Hiermee breidt Novo Nordisk zijn portefeuille in sikkelcelziekte en zeldzame bloedaandoeningen uit. Novo betaalt $ 20 per aandeel in contanten, een premie van 49% ten opzichte van de slotkoers een dag voor de aankondiging. Voor het eind van het jaar verwacht Novo de overname af te ronden.

BCE

Telecombedrijf BCE neemt Distributel over om zijn groeistrategie voor internetdiensten te ondersteunen. Met de investering van BCE zal Distributel profiteren van uitgebreide middelen en toegang tot technologie die nodig zijn om de volgende fase in de groei van zijn bedrijf te ondersteunen. Na de afronding van de overname zal Distributel onafhankelijk blijven opereren. Financiële details werden niet bekendgemaakt. De deal moet overigens nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten.

Henry Schein

’s Werelds grootste distributeur van tandheelkundige en medische producten heeft de overname aangekondigd van Midway Dental Supply, een distributeur die tandartspraktijken en tandtechnische laboratoria in het Midwesten van de VS bedient. De omzet van Midway Dental bedroeg in 2021 110 miljoen dollar. De overname zal naar verwachting een bescheiden verwatering van de winst per aandeel van Henry Schein tot gevolg hebben in het boekjaar 2022 en zal daarna in toenemende mate een positieve invloed hebben. De financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Merck & Co

Een bod van Merck om het op kanker gerichte Seagen te kopen is voorlopig van de baan nadat de twee bedrijven het niet eens konden worden over de overnameprijs, volgens een rapport van Bloomberg. De twee bedrijven werken overigens al nauw met elkaar samen. Ondanks het vastlopen van de besprekingen zouden deze nog tot een overeenkomst kunnen leiden.


Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector vertoonde groei voor multinationals, terwijl voor regionale bedrijven het cijfer juist krimp aangaf. Het wereldwijde beeld lijkt derhalve beter dan de binnenlandse Amerikaanse situatie.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal op jaarbasis gestegen met 4,1%. Een eerdere raming liet een groei van 3,9% zien. Op kwartaalbasis groeide de economie met 0,8%.

Nederland

De consumentenprijzen in Nederland zijn in augustus verder opgelopen tot 12%, na een inflatie van 10,3% in juli en 8,6% in juni. Hogere energieprijzen zorgden voor de inflatiestijging. Energie was in augustus 151% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voedsel werd 13,1% duurder. Inmiddels worden de hogere energiekosten ook doorbelast

Azië

De consumentenprijzen in China zijn in augustus onverwacht minder hard gestegen. De inflatie kwam uit op 2,5% tegen 2,7% in juli. Er werd gerekend op een stijging van 2,8%. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen zelfs 0,1%. Ook de producentenprijzen zijn in augustus minder hard gestegen. Op jaarbasis kwamen de prijzen 2,3% hoger uit tegen een verwachting van 3%. In juli stegen de producentenprijzen nog 4,2%.

In Japan is de economie in het tweede kwartaal harder gegroeid dan aanvankelijk gemeld. Het bruto binnenlands product steeg met 3,5% op jaarbasis, eerder ging men uit van 2,2% groei. Op kwartaalbasis groeide de Japanse economie 0,9%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Philips

Philips waarschuwt dat zijn beademingsmaskers niet moeten worden gebruikt in de nabijheid van mensen met metalen implantaten zoals pacemakers. Philips heeft meer dan 17 miljoen maskers met magnetische clips verspreid en het bedrijf kreeg tot nu toe 14 meldingen van lichamelijke problemen als gevolg van de magneten. Verder is het openbaar ministerie in Parijs een voorlopig strafrechtelijk onderzoek gestart naar defecte beademingsapparatuur van Philips. In 2021 riep Philips wereldwijd beademingsapparatuur terug.

ArcelorMittal

ArcelorMittal heeft twee fabrieken in Duitsland gesloten vanwege de sterk gestegen energiekosten. Een week eerder sloot het bedrijf al een hoogoven in Spanje vanwege de lage vraag naar staal.

Heineken

Heineken heeft de resterende aandelen van Beavertown Brewery gekocht en wordt daarmee volledig eigenaar van de grootste bierbrouwer van Londen. Heineken had reeds een minderheidsbelang. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway.com heeft zijn Britse boodschappenbezorgdienst uitgebreid en bereikt nu meer dan 60% van de huishoudens in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn nu meer dan 1.500 locaties op het platform waar mensen boodschappen kunnen bestellen. Bij de lancering in januari dit jaar waren dat er nog maar 20.

Prosus

Prosus heeft 1,1 miljoen aandelen Tencent verkocht, daardoor daalt het belang van Prosus in Tencent naar 28%.

Shell

Shell en Exonn Mobil willen de NAM verkopen, dit zou een bedrag van meer dan 1 miljard dollar kunnen opleveren. Beide partijen hebben een 50% belang in de NAM de Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Internationaal bedrijfsnieuws

Kroger

Supermarktketen Kroger heeft in het tweede kwartaal van 2022 beter gepresteerd dan verwacht en de outlook voor het hele boekjaar nogmaals verhoogd. De omzet steeg met 5,8% naar 34,6 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 731 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel steeg van $ 0,80 naar $ 0,90. Dat was 8 cent boven de analistenverwachting. Kroger verhoogde zowel de omzet- als winstverwachting voor heel 2022, het aandeel won 4% na publicatie van de resultaten.

Gamestop

Meme-aandeel Gamestop heeft het afgelopen kwartaal wederom verlies geleden. De Amerikaanse retailer van computerspellen boekt een verlies van 109 miljoen dollar tegen een verlies van 62 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet daalde licht van 1,18 miljard naar 1,14 miljard dollar. Gamestop meldde een samenwerking met FTX US, een cryptoplatform. Het aandeel Gamestop steeg ruim 1% na bekendmaking van de cijfers.

Apple

Apple heeft de langverwachte iPhone 14 gepresenteerd. Het bedrijf presenteerde tevens een nieuwe generatie AirPods Pro en een nieuwe lijn van zijn smartwatch.

Nio

De Chinese fabrikant van elektrische auto’s heeft in het tweede kwartaal een groter dan verwacht verlies geleden. De omzet steeg wel met 22% naar omgerekend 1,5 miljard dollar. Het verlies kwam uit op zo’n 400 miljoen dollar. Het aandeel verloor 6% na publicatie van de cijfers.

Carrefour

De Franse supermarktketen Carrefour zou volgens persbureau Bloomberg worden beschuldigd van belastingfraude in Italië. De fraude zou 1,8 miljard euro bedragen. Ook andere retailers worden verdacht, ze zouden samen voor 260 miljoen euro aan btw hebben ontdoken.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De rente en de inflatie blijven voorlopig de bepalende factoren op de aandelenmarkten. De forse rentestap van de ECB werd goed ontvangen. Het besef dat de rente in Europa omhoog moet om de inflatie te beteugelen, is eindelijk doorgedrongen bij de Europese Centrale Bank. De markt was daar dan ook al lang op voorbereid.

Aanstaande dinsdag wordt het inflatiecijfer over augustus in de Verenigde Staten bekendgemaakt. De verwachting is dat de stijging van het prijspeil iets afvlakt. In juli bedroeg de inflatie 8,5%, voor augustus verwachten economen een stijging van de consumentenprijzen van 8,1%. Ook voor de producentenprijzen verwacht men in Amerika een lichte afvlakking. Deze cijfers zullen bepalend zijn voor de koersontwikkelingen op de beurzen de aankomende week, want wat betreft bedrijfsnieuws is het voorlopig nog rustig.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 12 - 16 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen