Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-09-24

Wat bewoog de markten in de week van 19 - 23 september


Tal van renteverhogingen drukken de aandelenmarkten

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente met 75 basispunten verhoogd naar 3,25% zoals verwacht. Ook in Europa verhoogden verschillende landen het renteniveau. De centrale banken in Engeland en Noorwegen verhoogden beide de rente met 0,5% naar 2,25%. De Zwitserse centrale bank verhoogde de rente met 75 basispunten van -0,25 naar 0,5%. In Japan bleef de rente op -0,1% gehandhaafd. De westerse centrale banken verhogen de rente teneinde de inflatie tegen te gaan. De inflatie blijkt een stuk hardnekkiger dan eerder gedacht. Hierdoor staan er nog meer renteverhogingen op de agenda dit jaar. Een gevolg van de hogere marktrente is dat de contante waarde van de toekomstige winsten lager uitvalt. Daarnaast zijn beleggers bang dat de hogere rente een recessie zal veroorzaken waardoor de bedrijfswinsten onder druk kunnen komen te staan. Ook de gedeeltelijke mobilisatie van reservisten in Rusland vergrootte de zorgen over een mogelijke verdere escalatie. De angst zorgde in de Verenigde Staten voor 5 verliesdagen op rij deze week.

Aandelenmarkten verloren wereldwijd tussen de 3% en 5% afgelopen week. De Fed maakte eveneens de inflatie- en groeiverwachtingen voor de komende tijd bekend. De inflatie werd naar boven bijgesteld, de groei naar beneden. Niet echt het nieuws waar beleggers op zaten te wachten, maar dit was wel reeds ingecalculeerd. De dollar steeg verder ten opzichte van de euro. 1 euro is momenteel nog maar slechts $ 0,97 waard. De olieprijs daalde wederom fors en bereikte met $ 86, het laagste niveau sinds begin januari dit jaar. De gasprijs daalde licht verder en sloot de week af op 185 euro per megawattuur. Eind augustus werd daar nog een top bereikt van bijna 350 euro per megawattuur.

Vooruitzichten Amerikaanse centrale bank

De Amerikaanse economie groeit dit jaar slechts met 0,2% volgens de Fed. Eerder ging de centrale bank nog uit van 1,7% groei. Volgend jaar is de groei naar verwachting 1,2% en in 2024 1,7%. De ramingen lagen in juni nog op respectievelijk 1,7% en 1,9%.

De inflatie wordt voor dit jaar geraamd op 5,4%. In juni ging de Fed nog uit van 5,2% inflatie. Voor 2023 werd de inflatieverwachting van 2,6% naar 2,8% bijgesteld. Voor 2024 gaat de centrale bank nu uit van 2,3% inflatie tegen eerder 2,2%. Voor de lange termijn wordt de inflatie nog steeds geraamd op 2,0%, in lijn met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

De Fed verwacht dat de rente eind 2022 in de buurt van 4,4% zal zijn, dit zou betekenen dat de rente dit jaar nog met 1,15% zal worden verhoogd. Pas in 2024 wordt een daling van de rente verwacht naar 3,9% en voor 2025 een verdere daling naar 2,9%. Alle renteverwachtingen liggen hoger dan de raming in juni.

Duurzaam topic 

Amazon gaat door middel van 71 nieuwe wind- en zonneprojecten over de hele wereld zijn inkoop van schone energie aanzienlijk verhogen. Na deze aankondiging heeft Amazon nu in totaal 379 hernieuwbare energieprojecten in 21 landen, goed voor 18,5 gigawatt aan capaciteit. Eenmaal volledig operationeel zal de wereldwijde portefeuille van het bedrijf 50.000 gigawatt uur aan schone energie genereren, genoeg om de elektriciteitsbehoefte van 4,6 miljoen Amerikaanse huizen per jaar te dekken. Het bedrijf is daarmee goed op weg om in 2025 100% hernieuwbare energie te bereiken. Eind 2021 bereikte Amazon reeds 85% hernieuwbare energiegebruik in het bedrijf.

Amerikaanse indices

De  Amerikaanse aandelenmarkt ging afgelopen week wederom gebukt onder de stijgende rente. De toonaangevende S&P 500 index verloor net als technologiebeurs Nasdaq 4,6%. De Nasdaq heeft daardoor dit jaar reeds meer dan 30% van zijn waarde verloren. De S&P 500 noteert 22,5% lager dan de stand aan het begin van het jaar. De angstgraadmeter de VIX-index steeg afgelopen week wederom fors. De volatiliteit kwam uit op 29,9% tegen 26,3% een week eerder.

AEX Index

Ook de AEX index leed zware verliezen afgelopen week. De 10-jaarsrente steeg van 2,06% naar 2,35%. Dit veroorzaakte een koersdaling van 4,6%, de AEX sloot afgelopen vrijdag op een stand van 639,28 punten en noteert daarmee dit jaar 19,9% lager. Welgeteld 1 aandeel sloot de week positief af, Unilever steeg 0,8%. Universal Music Group en Heineken beperkten de verliezen tot 1%. De slechtst presterende aandelen waren Just Eat Takeaway, dat 15,3% daalde, Unibail-Rodamco-Westfield (-15,2%) en Philips (-9,9%).

Europese indices

De grote Europese indices verloren eveneens veel terrein. De EuroStoxx50 index verloor 4,3%, de Duitse DAX index daalde 3,6%. De Engelse FTSE-index presteerde het minst slecht met een verlies van 3,0%. Ook in Europa steeg de volatiliteit naar 30,0%, vrijwel gelijk aan die in de Verenigde Staten.

Topselectie

De aandelen in de Topselectie gingen mee in het neerwaartse sentiment, slechts 2 van de 40 bedrijven konden zich aan de malaise onttrekken. Een klein pluspuntje: de aandelen in de Topselectie presteerden iets beter dan de MSCI World index. De volgende bedrijven kwamen met nieuws van belang:

Securitas

Securitas heeft in een trading update over juli-augustus bekendgemaakt dat de omzet met 4,6 miljard Zweedse kronen steeg naar 22,2 miljard kronen (ruim 2 miljard euro). De autonome groei bedroeg 6%. De operationele marge kwam uit op 6,5% en versloeg hiermee de analistenconsensus van 6,3% marge. De overname van Stanley Security heeft aanzienlijk bijgedragen aan de marge. De marge was een punt van zorg. Het aandeel steeg ruim 4% na de trading update.

Iron Mountain

Iron Mountain herbevestigde op zijn beleggersdag de verwachtingen voor 2022. Het bedrijf verwacht een omzetstijging van 14-17% tot circa 5,2 miljard dollar en een operationele winst van ruim 1,8 miljard, wat een stijging van 10-13% op jaarbasis zou zijn. Verder wil Iron Mountain de komende 4 jaar circa 4 miljard investeren in “groeigericht kapitaal”. Het aandeel verloor maar liefst 9% na deze aankondigingen.

Merck & Co

De divisie Merck Animal Health, goed voor ruim 10% van de totale omzet van Merck, heeft Vence overgenomen. Vence is een leverancier van virtuele omheiningstechnologie voor vee. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Daarnaast won Merck een patent-rechtszaak en kreeg het goedkeuring van China om daar een medicijn tegen kanker op de markt te brengen.

Microsoft

Ondanks de economische neergang neemt het bedrijf 1.000 extra werknemers in dienst in China. Verder verhoogde Microsoft het dividend met 10%. Elk kwartaal zal er nu $ 0,68 dividend per aandeel worden uitgekeerd.

WW Grainger

WW Grainger heeft nieuwe driejarige financiële doelstellingen tot 2025 bekendgemaakt. Het bedrijf verwacht in 2025 tegen de 20 miljard dollar omzet te realiseren, hetgeen een  jaarlijkse groei van 8-10% inhoudt. WW Grainger raamt de winst per aandeel in 2025 op $ 40. Dat is 43% boven de $ 28 dollar winst per aandeel die het bedrijf dit jaar verwacht te realiseren. In 2021 was de winst per aandeel overigens $ 19,84.


Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

In de Verenigde Staten verhoogde de Fed de rente met 75 basispunten naar 3,25%. Dit was conform verwachting. De Amerikaanse industrie is in september verder aangetrokken, terwijl de krimp in de dienstensector flink afnam. De samengestelde index steeg van 44,6 in augustus naar 49,3 deze maand. Een stand onder 50 wijst overigens op krimp.

Eurozone

De inkoopmanagersindex voor zowel de dienstensector als de industrie geven voor augustus economische krimp aan. Het samengestelde cijfer kwam conform verwachting uit op 48,2. Dit is de laagste stand in 20 maanden.

Nederland

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal definitief met 2,6% gegroeid, in vergelijking met het eerste kwartaal. Dit kwam overeen met de eerste raming. Op jaarbasis bedroeg de groei 5,1% tegen een eerdere raming van 5,3%. De Nederlandse consumenten hebben in juli 6% meer uitgegeven dan een jaar eerder. Dat is opvallend aangezien het consumentenvertrouwen in september daalde naar een nieuw dieptepunt.

Duitsland

De Duitse producentenprijzen lagen in augustus 45,8% hoger dan een jaar eerder, na een stijging van 37,2% in juli. Ook in Duitsland wees de inkoopmanagersindex op economische krimp in september.

Azië

De consumentenprijzen in Japan zijn in augustus met 3% gestegen. De kerninflatie kwam uit op 2,8%. De Bank of Japan heeft de rente ongewijzigd gelaten op 0,10% negatief.

Nederlands bedrijfsnieuws

Air France-KLM

Air France-KLM wil de positie in Zuid-Europa verstevigen en zint op overnames, volgens het FD. Het bedrijf richt zijn pijlen op zowel het Portugese TAP Air als het Italiaanse ITA.

Internationaal bedrijfsnieuws

Volkswagen

Volkswagen wil Porsche met een beursgang waarderen op 70 tot 75 miljard euro. Daarmee wordt het één van de grootste beursgangen in Europa ooit. Volkswagen wil Porsche naar de beurs brengen voor 75,50 tot 82,50 per aandeel. Van de 991 miljoen aandelen zullen er 114 miljoen worden verkocht, hetgeen circa 10 miljard euro zal opleveren. Circa de helft van de opbrengsten gaat naar aandeelhouders van Volkswagen via een speciaal dividend. De eerste handelsdag moet op 29 september plaatsvinden.

Meta Platforms (Facebook)

Meta wil de kosten met minimaal 10% verlagen in de komende maanden, volgens de Wall Street Journal. Dit zal resulteren in ontslagen, tevens wordt er gesneden in de overheadkosten.

FedEx

FedEx heeft na de winstwaarschuwing vorige week aangegeven dat het 2,2 tot 2,7 miljard dollar aan kosten gaat besparen in het komende jaar, onder andere door vluchten te schrappen. De totale kostenbesparingen moeten in de komende jaren verder oplopen tot 4 miljard dollar in 2025. De tarieven voor post en pakketten worden in januari met 6,9% verhoogd.

Ford

Ford waarschuwde dat de winst in het derde kwartaal met 1 miljard dollar geraakt wordt door hoger dan voorziene kosten en tekorten die ertoe leiden dat er minder auto’s kunnen worden geproduceerd. Wel handhaafde Ford de outlook voor heel 2022.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De 10-jaarsrente steeg afgelopen week zowel in Europa als in de VS met ruim 0,25%. De inflatie en rente zijn momenteel eigenlijk de enige factoren die de stemming op de aandelenmarkten bepalen. De bedrijfsresultaten over het derde kwartaal laten nog enkele weken op zich wachten. Zolang de rente blijft stijgen, hebben de beurzen moeite om het negatieve sentiment te keren. Het wachten is eigenlijk op de invloed van de inflatie op de bedrijfscijfers. Zijn bedrijven in staat de hogere kosten door te berekenen en kunnen zij aan de analistenverwachtingen voldoen?

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffet heeft een bekende uitspraak: “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”. Met andere woorden, als het bloed door de straten loopt is het misschien wel een geschikt moment op juist in de markt te stappen. In deze voor beleggers moeilijke tijden kunnen we ons wellicht vastklampen aan de woorden van Warren Buffet.

Aankomende week dus nog steeds weinig bedrijfsnieuws. Op macro economisch vlak worden de inflatiecijfers van de eurozone en Duitsland over september bekendgemaakt en in Amerika de PCE-inflatie over augustus. Deze indicator van de persoonlijke consumptie is belangrijk voor de beleidsmakers van de Fed. Hopelijk geven de inflatiecijfers aan dat de piek inmiddels achter ons ligt, dat zou een mooie opsteker zijn voor de geplaagde aandelenmarkten.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 26 - 30 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen