Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-10-08

Wat bewoog de markten in de week van 3 - 7 oktober


Positieve week met grote uitslagen

De koersbewegingen met name in de Verenigde Staten waren afgelopen week fors. Alle aandelenindices in de VS en Europa beleefden een positieve week, al sloot de S&P 500 index vrijdag bijna 3% lager. De koersen daalden na een sterk Amerikaans banenrapport en winstwaarschuwingen van Samsung en AMD. De banengroei kwam net boven de verwachting uit en het werkloosheidspercentage in de VS daalde van 3,7% naar 3,5%. Hierdoor is de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank de rente agressief blijft verhogen. Eerder in de week verhoogde de Bank of Australia de rente met 25 basispunten na eerdere renteverhogingen van 0,5%. Hierdoor groeide de hoop dat ook de Fed de rente wellicht minder fors blijft verhogen. Het banencijfer toonde echter aan dat de economische onzekerheid en hoge inflatie in de Verenigde Staten nog geen invloed hebben op de arbeidsmarkt. De dollar werd afgelopen week dan ook weer sterker ten opzichte van de euro. De olieprijs steeg maar liefst 11% afgelopen week, na enkele weken van prijsdalingen. De OPEC+ landen besloten de olieproductie te gaan verlagen met 2 miljoen vaten per dag. Het bericht dat de Europese gasopslagen voor 90% gevuld zijn, zorgde voor opluchting op de gasmarkt. De doelstelling van de Europese Unie lag op 80% per 1 oktober. Sinds de Russische invasie van Oekraïne heeft de EU de afhankelijkheid van Russisch gas sterk verminderd, van 41% naar 7,5%. De gasprijs daalde afgelopen week met bijna 11%.

Duurzaam topic 

Levensmiddelen- en drankbedrijf Nestlé gaat meer dan 1 miljard Zwitserse frank investeren om de duurzaamheid van de koffieteelt te verbeteren en boeren te helpen bij de overgang naar regeneratieve landbouwpraktijken. Regeneratieve landbouwpraktijken zijn gericht op het aanpakken van de milieu-impact van de landbouw en omvatten technieken om ecosystemen te verbeteren en te herstellen. Dit gebeurt door onder andere door een gezonde en vruchtbare bodem op te bouwen, emissies te verminderen en de biodiversiteit te vergroten. Nestlé streeft ernaar dat in 2025 20% van de koffie afkomstig is van regeneratieve landbouwmethoden en in 2030 50%. Daarnaast gaat Nestlé twee van zijn zoetwarenmerken duurzamer verpakken. Quality Street gaat over op recyclebare papieren verpakkingen en Kit Kat introduceert wikkels die voor 80% uit gerecycled plastic bestaan. De overgang zal in de komende maanden plaatsvinden. Nestlé heeft als doel om in 2025 100% van zijn verpakkingen herbruikbaar te maken.

Amerikaanse indices

Zowel de toonaangevende S&P 500 index als technologiebeurs Nasdaq beleefden een positieve week, waarin de dagelijkse uitslagen groot waren. Uiteindelijk sloot de S&P 500 index 1,5% hoger en de Nasdaq 0,6% in de plus. Door de forse bewegingen steeg de volatility index verder naar 32,0%.

AEX Index

De AEX index steeg afgelopen week net als de voorgaande week. De Amsterdamse index noteerde een plus van 1,0% en sloot de week af op een stand van 647,11 punten. Opvallend was dat de technologiebedrijven het beste presteerden ondanks een verdere stijging van de 10-jaarsrente. ASMI kon 6,3% bijschrijven en Besi noteerde 4,1% hoger. Shell profiteerde van de hogere olieprijs en steeg eveneens 4,1%. Technologiebedrijf ASML won 3,1%. Het best presterende aandeel van vorige week Just Eat Takeaway was afgelopen week de grootste verliezer, het aandeel daalde maar liefst 11,9%. Ook Universal Music Group (-8,2%) en Signify (-5,8%) verloren fors.

Europese indices

Ook de overige Europese indices wonnen terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 index steeg 1,7%, de Duitse DAX index won 1,3% en de Engelse FTSE-index kon afgelopen week 1,4% bijschrijven. In tegenstelling tot de Verenigde Staten daalde de volatiliteit in Europa met bijna 1% naar 29,9%. De koersuitslagen waren in Europa dan ook minder groot dan in de VS.

Topselectie

NN Group

NN Group heeft de verkoop van de individuele levensverzekeringentak in België aan Athora Belgium afgerond. De desinvestering simplificeert de IT-structuur van NN in België, waardoor NN zich volledig kan focussen op verdere groei van de pensioenactiviteiten.

BMW

BMW heeft in het derde kwartaal in de Verenigde Staten 3,2% meer voertuigen verkocht vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Merck KGaA

Het Duitse farmacieconcern Merck ligt nog steeds op koers om in 2025 25 miljard euro omzet te realiseren en verwacht tot 2025 jaarlijks minimaal 6% organische omzetgroei. Verder gaf Merck aan dat vanaf 2023 grote overnames weer mogelijk zijn. De laatste grote overname was in 2019 toen Merck het Amerikaanse Versum inlijfde voor 5,8 miljard euro.

Target

Target roept ongeveer 12.800 waterkokers terug vanwege het risico op brandgevaar en brandwonden. De waterkokers werden gemaakt in India en verkocht in Target-winkels van juli 2021 tot oktober 2021.
Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De Amerikaanse banengroei is in september uitgekomen op 263.000, de markt verwachtte een stijging van 250.000 banen. De werkloosheid daalde in september naar 3,5% tegen 3,7% in augustus. Het gemiddelde uurloon steeg op jaarbasis met 5,0% tegen een verwachting van 5,1% stijging. Verder groeide dienstensector in de VS in september harder dan verwacht.

Eurozone

De producentenprijzen in de eurozone zijn iets harder gestegen dan verwacht. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in augustus met 43,3%. Op maandbasis stegen deze prijzen met 5%, exclusief de prijzen voor energie stegen de producentenprijzen in augustus slechts met 0,3%. De detailhandelsverkopen lagen in augustus 2% lager vergeleken met een jaar eerder.

Nederland

De consumentenprijzen, gemeten door het CBS , zijn in Nederland met 14,5% gestegen in september, na een inflatie van 12% in augustus. Exclusief energie en brandstof bedroeg de inflatie 6,5%. Vorige week kwam de inflatie volgens de Europese meetregels uit op 17,1%.

Duitsland

De Duitse detailhandelsverkopen lagen in augustus 4,3% lager dan een jaar eerder.

Azië

In Japan kwam de inflatie in september uit op 2,8% op jaarbasis. Verder groeiden zowel de industrie als de dienstensector in september in Japan.

Nederlands bedrijfsnieuws

Shell

Shell heeft in aanloop naar de resultaten over het derde kwartaal gemeld dat de raffinagemarges flink zijn teruggelopen van 28 dollar in het tweede kwartaal naar 15 dollar per vat in het derde kwartaal. Dit heeft een negatieve invloed op de winst van 1,0 tot 1,4 miljard dollar, aldus Shell.

ASM International

ASMI heeft de overname van het Italiaanse LPE afgerond. Het bedrijf is nu een aparte divisie binnen de Global Products tak van ASMI. De overname ter waarde van 425 miljoen euro werd in juli dit jaar aangekondigd.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer neemt IJS Publishing Group over voor een niet nader genoemd bedrag. IJS is een Britse leverancier van medische studies en had in 2021 circa 2 miljoen dollar omzet.

Prosus

Prosus ziet af van de overname van Billdesk. De overname ter waarde van 4,7 miljard dollar werd in augustus 2021 aangekondigd. Volgens Prosus is niet aan alle voorwaarden die vooraf aan de overname werden gesteld voldaan. De Indiase toezichthouder keurde het overnameplan wel goed. Omdat niet aan alle voorwaarden werd voldaan op 30 september, is de overname automatisch stopgezet.

Internationaal bedrijfsnieuws

Samsung

Samsung heeft in aanloop naar de cijfers over het derde kwartaal de verwachtingen bijgesteld. Door de hoge inflatie is sprake van een teruglopende vraag naar geheugenchips en smartphones die de winst mogelijk beïnvloed. Samsung verwacht in het derde kwartaal een operationele winst van 10,8 biljoen Koreaanse won (circa 7,9 miljard euro), een jaar eerder was dit nog 15,8 biljoen won. Samsung verwacht een omzetstijging van 2,7% te realiseren. Zowel de winst- als omzetverwachting liggen onder de analistenverwachtingen. Ondanks de waarschuwing bleef het aandeel vrijwel onveranderd.

Micron Technology

Micron heeft in het vierde kwartaal van hun gebroken boekjaar 1,5 miljard dollar winst behaald tegen 2,7 miljard een jaar eerder. De omzet daalde met bijna 20% naar 6,6 miljard dollar. De winst was iets hoger dan verwacht, maar de omzet viel licht tegen. De verzwakking is geen grote verrassing omdat Micron als één van de eerste grote bedrijven in de sector meldde dat er overaanbod in de chipmarkt zit. De afgelopen twee jaren was juist sprake van een chiptekort. Het aandeel steeg licht na de cijfers.

AMD

Advanced Micro Devices verwacht in het derde kwartaal flink minder omzet te halen dan waar het twee maanden geleden nog op rekende. De omzetverwachting werd verlaagd van 6,7 miljard naar 5,6 miljard dollar. Dat zou toch nog een groei van 29% op jaarbasis betekenen. Analisten gingen uit van 6,8 miljard dollar omzet. Op 1 november publiceert het bedrijf de volledige kwartaalcijfers. Het aandeel verloor 5% na de update.

Constellation Brands

De Amerikaanse producent en verkoper van bier, wijn en sterke drank heeft in het afgelopen kwartaal 11% meer omzet geboekt. De operationele winst steeg met 10% naar 813 miljoen dollar en overtrof daarmee de verwachtingen. Door een nieuwe afboeking op de investering in cannabisbedrijf Canopy bleef onder de streep meer dan een miljard dollar verlies over. Het aandeel verloor ruim 1% na de cijfers.

Levi Strauss

Levi Strauss heeft in het derde kwartaal de winst met 11% zien dalen tot 173 miljoen. De winst per aandeel kwam uit op $ 0.,40. Analisten gingen uit van $ 0,37 winst per aandeel. De omzet nam toe met 1%. Levi verlaagde de outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel verloor 3% na de cijfers.

Tesla

Tesla levert de eerste elektrische vrachtwagens op 1 december af bij Pepsico. De levering zou oorspronkelijk al in 2019 plaatsvinden, maar werd herhaaldelijk uitgesteld. De prijs voor de vrachtwagen met een bereik van circa 500 mijl is 180.000 dollar.

Twitter

Elon Musk wil de overname van Twitter toch doorzetten conform de voorwaarden van zijn aanvankelijke overnamebod.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Afgelopen week begon zeer positief met forse koersstijgingen. Echter door het sterke Amerikaanse banenrapport en waarschuwingen van enkele technologiebedrijven werd het sentiment aan het eind van de week toch weer negatief. Positief is dat de aandelenbeurzen de weekwinst niet weggaven. Na een aanvankelijke daling van de 10-jaarsrente, steeg deze uiteindelijk toch weer verder afgelopen week. Aankomende woensdag worden de notulen van de laatste Fed-vergadering bekendgemaakt, welke van invloed kunnen zijn op de rentemarkt. Verder is het vrij rustig op macro-economisch gebied. In de VS wordt de definitieve inflatie over september bekendgemaakt, maar deze wijkt meestal niet veel af van de eerste raming, waardoor het belang vrij gering is.

Het cijferseizoen gaat aankomende week van start. Traditiegetrouw trappen de Amerikaanse banken het seizoen af. De laatste weken zijn de analistenverwachtingen voor veel bedrijven naar beneden bijgesteld. Hoe sterk de kwartaalcijfers werkelijk zijn zal de aankomende weken blijken. Gezien de bezorgdheid over een krimpende economie en stijgende rente, zal de markt waarschijnlijk nog meer dan normaal gefocust zijn op de winstvoorspellingen van bedrijven voor het vierde kwartaal en de vooruitzichten voor 2023.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 10 - 14 oktober


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen