Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-12-24

Wat bewoog de markten in de week van 19 tot 23 december


Beperkte uitslagen in week voor kerst

In Europa stegen afgelopen week de aandelenindices licht, terwijl deze in de VS daalden. In de VS bleek de economische groei in het derde kwartaal toch groter dan verwacht. De eerdere raming van 2,9% groei werd opwaarts bijgesteld naar 3,2%. Op zich goed nieuws zou je zeggen. Echter momenteel wordt goed nieuws vaak slecht uitgelegd, omdat de centrale bank dan meer druk ervaart om de rente verder te verhogen. De kerninflatie in de VS kwam met 4,7% lager uit dan de 5% een maand eerder. Beleggers hinkten daardoor op twee gedachten. Hoewel beleggers blij zijn dat de inflatie een vertraging laat zien, zorgt de opwaarts bijgestelde economische groei ervoor dat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk niet zal afwijken van de geplande renteverhogingen. Vooral groeiaandelen moesten het afgelopen week ontgelden, terwijl waarde-aandelen over het algemeen licht stegen. Op de energiemarkt was het beeld eveneens gemengd. De Europese gasprijzen daalden maar liefst 28% en bereikten daarmee het laagste niveau sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. De olieprijs steeg ruim 6% afgelopen week. De dollar verloor wederom licht terrein ten opzichte van de euro, terwijl de 10-jaarsrente fors steeg, zowel in de VS als in Europa liep de lange rente met zo’n 25 basispunten op. In Europa kwam de 10-jaarsrente uit op 2,72%, gelijk aan het niveau in oktober. Dit is tevens het hoogste niveau sinds 2011. In de VS noteert de 10-jaarsrente met een niveau van 3,75% bijna 50 basispunten onder de hoogste stand van afgelopen oktober.

Groei- en inflatieverwachtingen van De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 4,2% groeit, met name dankzij het sterke herstel in de eerste jaarhelft. Sinds halverwege dit jaar koelt de economie af en DNB verwacht voor 2023 een bescheiden groei van 0,8%. In 2024 moet de Nederlandse economie weer harder groeien, de verwachting ligt op 1,6%.

DNB gaat er inmiddels vanuit dat de inflatie in 2022 vermoedelijk heeft gepiekt. Dit jaar komt de inflatie in Nederland uit op 11,5%. In 2023 zal deze vermoedelijk ruimschoots halveren tot 4,9%. In 2024 ziet DNB de inflatie weer iets oplopen tot 5%.

De centrale bank verwacht dat de werkloosheid oploopt van 3,6% dit jaar naar 4,2% in 2023, waarna deze in 2024 weer licht daalt tot 4,0%.

Duurzaam topic

Virgin Atlantic zal in 2023 de allereerste trans-Atlantische “net zero”-vlucht van Londen naar New York op 100% duurzame vliegtuigbrandstof uitvoeren. De vlucht van Virgin Atlantic, mede gefinancierd door de Britse regering, zal worden aangedreven door brandstof gemaakt van afvalolie en -vetten zoals afgewerkte bakolie. Om de netto nul-status te bereiken zal Virgin Atlantic de resterende CO2 compenseren via biochar credits. Met behulp van Biochar wordt koolstof die uit de atmosfeer wordt opgevangen langer opgeslagen.

Amerikaanse indices

In de Verenigde Staten daalden de belangrijkste indices beperkt. De toonaangevende S&P 500 index verloor slechts 0,2%. Door de stijgende 10-jaarsrente hadden de technologiebedrijven het moeilijker, de Nasdaq verloor 2,3%. De beweeglijkheidsgraadmeter de VIX index daalde van 22,6% naar 20,9%.

AEX Index

De  AEX Index steeg afgelopen week 0,2%. De index sloot de week af op 701,06 punten. Philips had positieve testresultaten (zie onder) en was het best presterende aandeel en zag de koers stijgen met 9,5%. Ook Aegon (+7,1%) en Shell (+5,0%) wonnen flink terrein. De technologie bedrijven beleefden een minder goede week. Adyen verloor 5,2%, ASM International en ASML daalden respectievelijk 5,1% en 4,4%. Het aantal stijgers en dalers was vrijwel gelijk verdeeld, 13 om 12 afgelopen week.

Europese indices

Vooral de Britse aandelen lagen goed afgelopen week. De FTSE-index steeg 1,9%. Op het Europese vasteland bleven de winsten net als in Amsterdam beperkt. Zowel de EuroStoxx50 als de DAX index wonnen 0,3%. Naar het jaareinde toe daalde de volatiliteit traditiegetrouw, de V-Stoxx index sloot op 20%, een daling van 1,25%

TOPSELECTIE

AstraZeneca

AstraZeneca heeft goedkeuring gekregen voor een kankermedicijn en ontving hierdoor een afgesproken betaling van 105 miljjoen dollar van Merck & Co. Dit is een onderdeel van het samenwerkingsverband tussen beide partijen.

Merck & Co

Merck en Kellun-Biotech hebben een exclusieve samenwerkingsovereenkomst gesloten voor zeven experimentele kandidaat medicijnen voor de behandeling van kanker. Kellun-Biotech zal een vooruitbetaling van 175 miljoen dollar ontvangen van Merck & Co. Verder komt Kellun-Biotech in aanmerking voor toekomstige betalingen voor ontwikkeling en verkoop voor een totaalbedrag van maximaal 9,3 miljard dollar die vrijvallen wanneer bepaalde mijlpalen worden behaald.

Microsoft

Microsoft heeft aangeboden om een overeenkomst met de Amerikaanse handelscommissie te sluiten waarbij het garandeert dat het spel Call of Duty-spellen gedurende 10 jaar beschikbaar blijft voor rivalen zoals Sony en Nintendo. Dit om goedkeuring te krijgen voor de overname van gamingbedrijf Activision Blizzard ter waarde van 69 miljard dollar. Verschillende toezichthouders zijn sceptisch over de overname.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan eerder gemeld. De groei kwam uit op 3,2%, een opwaartse bijstelling van 0,3% ten opzichte van de eerste raming. De Amerikaanse PCE kerninflatie is in november verder afgekoeld. De kerninflatie kwam zoals verwacht uit op 4,7% tegen 5,0% een maand eerder.  

Eurozone

Het consumentenvertrouwen verbeterde licht in de eurozone in december, net als een maand eerder.

Nederland

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal gekrompen met 0,2% op kwartaalbasis volgens het definitieve cijfer. Op jaarbasis groeide de economie met 3,1%. Dit was conform de eerste raming. Ook in Nederland waren de consumenten in december iets minder somber dan in november, al blijft het consumentenvertrouwen nog steeds uitzonderlijk laag.

Duitsland

De Duitse producentenprijzen zijn op maandbasis in november gedaald met 3,9%, in oktober bedroeg de daling 4,2%. Vergeleken met een jaar eerder lagen de prijzen nog wel 28,2% hoger. Het Duitse ondernemersvertrouwen verbeterde net als het consumentenvertrouwen in december.

Azië

In Japan hield de centrale bank de rente ongewijzigd op min 0,1%, maar de langlopende Japanse staatsobligaties mag de centrale bank tegen een hoger rendement kopen. Het percentage werd verhoogd van 0,25% naar 0,5%, hierdoor daalden zowel de aandelen als de obligatiekoersen in Japan. De inflatie steeg er van 3,7% in november naar 3,8% in december. 

Nederlands bedrijfsnieuws

Exor vervangt Just Eat Takeaway in de AEX index

Investeringsmaatschappij Exor van de Italiaanse zakenfamilie Agnelli die belangen heeft in Fiat, Ferrari en Juventus is opgenomen in de AEX index. Bij de herweging van de AEX index is Exor toegevoegd ten koste van Just Eat Takeaway, dat naar de Midkap gaat.

Philips

Philips heeft nieuwe testresultaten gepubliceerd van de eerste generatie DreamStations die niet werden schoongemaakt met ozon. Philips heeft in totaal circa 5,5 miljoen slaapapneu- en beademingsapparaten vervangen of gerepareerd. Uit de testen bleken geen gezondheidsrisico’s voor patiënten. Philips blijft testen uitvoeren met apparatuur die is blootgesteld aan het schoonmaken met ozon. Inmiddels heeft Philips bijna 90% gerepareerd of vervangen. Het aandeel reageerde positief op het nieuws. Het geplaagde aandeel steeg deze week circa 15%.

DSM

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de joint venture tussen DSM en Fonterra uit Nieuw-Zeeland. De joint venture krijgt het hoofdkantoor in Nederland en zal zuiveleiwitten met behulp van fermentatie ontwikkelen en produceren. 

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro was volgens een politierapport betrokken bij een dambreuk in Brazilië in 2019, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. Fugro liet in het eigen jaarrapport 2019 juist weten dat onderzoeken hadden bevestigd dat de activiteiten van Fugro geen rol had gespeeld bij het incident. Ook nu gaf Fugro aan zich niet te herkennen in de beschuldigingen en dat er tot op heden ook geen vervolging of juridische acties tegen het bedrijf zijn ingesteld. Het aandeel daalde bijna 30% na het nieuws.


Internationaal bedrijfsnieuws

Tesla

Tesla heeft de kortingen op zijn Model 3 en Model Y elektrische auto’s verdubbeld van 3.750 tot 7.500 dollar. Het aandeel daalde hierdoor de afgelopen week meer dan 15%. Elon Musk die sinds het aandeel Tesla piekte in november 2021 voor circa 40 miljard dollar aan aandelen Tesla verkocht, beloofde de aankomende jaren geen aandelen Tesla meer te verkopen.

Nike

Het aandeel Nike steeg ruim 12% na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Nike zag de omzet toenemen met 17% tot 13,3 miljard dollar. De nettowinst bleef stabiel op 1,33 miljard dollar. Analisten hadden echter een winstdaling voorzien.

FedEx

Ondanks dat de winst van FedEx in het afgelopen kwartaal daalde met 24% en de omzet 3% afnam, steeg het aandeel 3,5% na de cijfers. FedEx had zelf een sterkere winstdaling voorspeld. Door de vertragende wereldeconomie daalde het volume van pakketten wereldwijd.

Micron Technology

De producent van computergeheugen en -gegevensopslag is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken. Het verlies kwam uit op 195 miljoen dollar tegen een winst van 2,3 miljard dollar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet daalde van 7,7 miljard naar 4,1 miljard dollar. Wel verwacht Micron in het nieuwe jaar hogere inkomsten en sterke winstgevendheid. Het aandeel verloor 3,5% na de cijfers.

Wells Fargo

De Amerikaanse grootbank heeft een boete opgelegd gekregen van 3,7 miljard dollar. Wells Fargo had maar liefst 16 miljoen bankrekeningen en leningen slecht beheerd en heeft hierdoor consumenten schade berokkend. Het aandeel daalde 2% na het nieuws.

Nestlé

Het Zwitserse voedingsconcern voorziet de komende periode uitdagende marktomstandigheden, waardoor de aankomende zes maanden waarschijnlijk gecompliceerd en moeilijk worden, aldus de topman van het bedrijf. Producenten van consumentengoederen zoals Nestlé en ook Unilever zagen de kosten scherp stijgen in 2022. Ter compensatie werden de prijzen verhoogd, maar hierdoor staat de vraag onder druk.

Meta Platforms (Facebook)

Meta Platforms is een schikking overeengekomen na beschuldigingen dat Facebook derden toegang gaf tot informatie van 87 miljoen gebruikers zonder hun toestemming. Meta heeft ingestemd met de betaling van 725 miljoen dollar.


Weekconclusie en vooruitzicht

Een eindejaarsrally bleef de afgelopen week helaas uit. Ook afgelopen week zorgde de rentevrees ervoor dat de aandelenindices niet of nauwelijks stegen. Beleggers keken nog een week de kat uit de boom. Aankomende week is er vrijwel geen bedrijfsnieuws en ook de macro-economische agenda is vrijwel leeg. De volumes op de aandelenbeurzen zullen de aankomende dan ook dagen laag zijn. 2022 zal de boeken in gaan als een slecht beursjaar, zowel voor aandelen als voor obligaties. Hopelijk brengt het nieuwe jaar meer goeds.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 26 - 30 december


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen