Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Wat beweegt de markten: 2022-01-17

Wat heeft de markt afgelopen week bewogen? (10-14 januari 2022)


Grillige start van het beleggingsjaar

De aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar moeizaam begonnen. De inflatie steeg fors in december zowel in de VS als in Europa. In Amerika kwam de inflatie in december uit op 7%, het hoogste niveau in 40 jaar. In Nederland bedroeg de inflatie in december 5,7%. Hoewel economen erop rekenen dat halverwege dit jaar de inflatie zal afzwakken, zorgde dit nieuws voor flinke druk op de aandelenkoersen. De inflatiedata brengen ingrijpen van de Amerikaanse centrale bank dichterbij. Voorzitter Jerome Powell van de Fed verwacht een zachte landing voor de Amerikaanse economie. Hij gaat ervan uit dat de arbeidsmarkt geen schade hoeft op te lopen door de aanstaande renteverhogingen. Volgens Powell wordt de inflatie veroorzaakt door de onbalans tussen vraag en aanbod. Hij verwacht dat de aanvoerketens in de loop van het jaar weer beter lopen, maar dat de inflatie tot het midden van het jaar aanhoudt. Beleidsmakers van de Fed gaven aan dat de eerste renteverhoging waarschijnlijk in maart wordt doorgevoerd. Ook de 10-jaarsrente in zowel de VS als in Europa is sinds het begin van het jaar opgelopen. Met name bedrijven met een hoge groeiverwachting en daardoor vaak ook een hoge koerswinstverhouding, zijn door de verwachte renteverhogingen gedaald in de eerste weken van het jaar.

Amerikaanse indices

De toonaangevende S&P500 index is het jaar moeizaam begonnen. Vanaf 1 januari verloor de index 2,2%, waarvan 0,3% afgelopen week. De Nasdaq won afgelopen week 0,1%, echter voor het hele jaar staat deze index 4,1% in de min. Overigens behaalden zowel de S&P500 als de Nasdaq in 2021 prachtige koersrendementen met respectievelijk 26,9% en 26,6% winst. De beweeglijkheidsgraadmeter, de VIX-Index, bleef vrijwel onveranderd afgelopen week en noteerde afgelopen vrijdag 19,2%.

AEX Index

De AEX index verloor afgelopen week 0.6%. Het best presterende aandeel was BESI dat maar liefst bijna 20% steeg. Ook Prosus (+9%) en Arcelor Mittal (+5%) presteerden sterk. Het slechtst presterende aandeel was afgelopen week Adyen, dat 11% daalde. Ook Philips (-9%) en IMCD (-8%) verloren fors. Overigens was het koersrendement van de AEX index over heel 2021 27,7%.

AMX Index

De AMX index, bestaande uit 25 middelgrote Nederlandse bedrijven, verloor afgelopen week 0,5%.. De best presterende aandelen waren Aperam en AMG, die beiden 10% stegen, gevolgd door Eurocommercial Properties dat 8% steeg afgelopen week.  Het slechtst presteerden Alfen (-13%), PostNL (-9%) en Corbion (-7%).

Top Selectie

+ BESI

Bank of America heeft BESI op de kooplijst gezet en het koersdoel verhoogd van 56 euro naar maar liefst 160 euro. De analisten van de Amerikaanse bank zijn zeer te spreken over de 'hybrid bonding'-technologie van BESI. Het bedrijf ligt circa twee jaar voor op de concurrenten, aldus Bank of America. BESI zou hier een marktaandeel van 85% kunnen behalen en de brutomarges zullen naar verwachting stijgen. Het aandeel steeg afgelopen week bijna 20%.

+ Garmin

Garmin heeft Vesper Marine overgenomen. Vesper is pionier op het gebied van innovaties in maritieme communicatie. Door de overname versterkt Garmin de reeks maritieme producten en technologie van het bedrijf. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

+ IGM Financial

IGM Financial 's dochteronderneming Mackenzie heeft voor een bedrag van 1,15 miljard Canadese dollar in contanten het belang in China Asset Management verdubbeld tot 27,8%. Om de transactie gedeeltelijk te financieren zal IGM 15,2 miljoen aandelen van Great-West Lifeco verkopen aan Power Corp Canada voor 575 miljoen dollar. De transacties worden naar verwachting in de eerste helft van 2022 worden afgerond.

+ IHS Markit

De financiële informatiebedrijven IHS Markit en S&P Global hebben de verkoop van twee dochterondernemingen aangekondigd om aan de antitrust-voorschriften te voldoen zodat zij hun fusie kunnen afronden. IHS Markit zal Base Chemicals verkopen aan News Corp voor 295 miljoen dollar. S&P Global zal CUSIP Global Services voor 1,92 miljard dollar verkopen aan Factset. Hierdoor hopen IHS Markit en S&P Global hun fusie in het eerste kwartaal van 2022 te voltooien.

+ Merck KGAA

Het Duitse MERCK KGAA neemt Exelead, een biofarmaceutische contractontwikkelings- en productieorganisatie over voor 780 miljoen dollar in contanten. Exelead is gespecialiseerd in technologie die essentieel is voor mRNA-therapieën voor gebruik in Covid-19 en veel andere indicaties. De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 worden afgerond, maar is nog wel afhankelijk van goedkeuring van de regelgevende instanties.

+ Pandora

Pandora, 's werelds grootste juwelenmaker naar productiecapaciteit, meldde dat de omzet in het vierde kwartaal 9,0 miljard Deense Kronen (1,21 miljard euro). Dit was boven de 8,4 miljard die analisten verwachtten. Het bedrijfsresultaat bedroeg het vierde kwartaal 2,7 miljard kronen, meer dan de verwachte 2,5 miljard. De omzet steeg in 2021 met 23% tot een record van 23,4 miljard kronen. In november verwachtte Pandora nog een omzetgroei van 18-20%. Op 9 februari zal het bedrijf de volledige resultaten bekendmaken. Het aandeel opende 7% hoger na bekendmaking van de resultaten, maar kon deze winst niet vasthouden. Het aandeel sloot uiteindelijk slechts 1% hoger.


Macro Economisch nieuws

Eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in november verder afgenomen tot 7,2% van 7,3% in oktober en 7,4% in september. De daling was conform verwachting.

De industriële productie in de eurozone is in november harder gestegen dan verwacht. De productie steeg op maandbasis met 2,3%, na een afname van 1,3% in oktober. De verwachting was een toename van 0,5%. Op jaarbasis produceerde de industrie in de eurozone 1,5% minder.

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn ook in december verder gestegen. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 7%, zoals verwacht. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 5,5% op jaarbasis. Op maandbasis was hier sprake van een stijging van 0,6%, waar een toename van 0,5% was verwacht. De inflatie van 7% op jaarbasis was het hoogste niveau sinds 1982. De producentenprijzen in de VS stegen in december met 0,2%, dit was lager dan de 0,4% die door economen was voorzien. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen 9,7%.

De olievoorraden in de VS daalden sterker dan verwacht, de olieprijs liep daardoor verder op. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen in de VS steeg naar 230.000, de verwachting lag hierbij op 200.000 nieuwe aanvragen.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in december gedaald. De verkopen namen op maandbasis af met 1,9%, waar economen een daling van slechts 0,1% hadden voorzien. De industriële productie in de VS daalde vorige maand met 0,1%.

Nederland

De consumentenprijzen in Nederland zijn ook in december verder gestegen. Het prijspeil steeg met 5,7% op jaarbasis. In november was de toename 5,2%. De stijging van de inflatie werd vooral veroorzaakt door hogere prijzen van energie, in december waren deze maar liefst 75% duurder dan een jaar eerder. Over heel 2021 bedroeg de inflatie 2,7%.

Duitsland

De Duitse economie is in 2021 met 2,7% gegroeid ten opzichte van 2020. Dit was in lijn met de verwachtingen. In 2020 kromp de Duitse economie nog met 4,6%. Het bruto binnenlands product was in 2021 nog altijd 2% kleiner dan in 2019, voor de coronacrisis.

Azië

In China zijn de consumentenprijzen op maandbasis gedaald met 0,3%, economen hadden een stijging van het prijspeil van 0,2% verwacht. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,5% in december, in november was dit nog een plus van 2,3%. De verwachting lag op een inflatie van 1,8%. De producentenprijzen zijn in december in China op jaarbasis wel fors gestegen, maar minder hard dan in voorgaande maanden. De prijzen stegen op jaarbasis met 10,3%, na een plus van 12,9% in november. Verwacht was een stijging van 11,1%. Op maandbasis was er zelfs sprake van een daling van de producentenprijzen met 1,2%.

De Chinese export is in december harder gestegen dan verwacht. De export uitgedrukt in dollars steeg op jaarbasis met 20,9%. De import nam met 19,5% toe.

Nederlands bedrijfsnieuws

- Philips

Philips heeft een omzetwaarschuwing voor het vierde kwartaal van 2021 afgegeven. Het bedrijf gaat nu uit van een omzet van 4,9 miljard, 350 miljoen minder dan eerder verwacht. Voor het laatste kwartaal van 2021 wordt verder een voorziening verwacht van circa 420 miljoen euro, 315 miljoen euro meer dan eerder ingeschat. De omzetdaling van naar schatting 10% wordt veroorzaakt door verstoringen in de aanvoerketen en uitgestelde installaties, maar ook door de terugroepactie van beademingsapparatuur. Het aantal teruggeroepen apparaten omvat 5,2 miljoen stuks, waar er eerder 3,5 miljoen waren. Dit betekende een extra voorziening van 225 miljoen euro. De winstwaarschuwing was geen verrassing, maar wel groter dan verwacht. Het orderboek over het vierde kwartaal liet een groei zien van 4% en staat daarmee op recordniveau, hetgeen als enige pluspunt werd genoemd door ING. Het aandeel daalde 15% na de waarschuwing.

+ Shell

Shell is positief gestemd over de gasontwikkelingen maar de gasproductie stond wel onder druk door onverwacht onderhoud, dit maakte het bedrijf bekend in een update over het vierde kwartaal. De resultaten bij de tak Integrated Gas zullen in het vierde kwartaal aanzienlijk hoger uitvallen in vergelijking met het derde kwartaal van 2021. De resultaten bij olieproducten zullen naar verwachting significant zijn verslechterd ten opzichte van het derde kwartaal. De update kwam onder de marktverwachtingen van analisten van ING uit.

+ Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway heeft in het vierde kwartaal van 2021 zoals verwacht de groei aanzienlijk zien vertragen. Het aantal orders steeg met 14%, in het derde kwartaal was de ordergroei nog 25%. In 2021 was de bruto transactiewaarde 28,2 miljard euro, dit was onder de 28,5 miljard euro die ING had voorzien. Het bedrijf rekent op een negatieve EBITDA-marge van 1 tot 1,5%, waardoor het operationeel verlies zal uitkomen op 350 miljoen euro, in lijn met de analistenconsensus. Het aandeel steeg ruim 3% na bekendmaking van de resultaten.

+ Prosus

Prosus heeft zijn belangen in educatieve technologie uitgebreid met investeringen in GoStudent en EduMe. Het specifieke bedrag dat Prosus investeerde werd niet bekendgemaakt.

Internationaal bedrijfsnieuws

- JP Morgan Chase

JP Morgan Chase heeft in het vierde kwartaal van 2021 de verwachtingen overtroffen, door sterke prestaties van de leningenportefeuille en de beleggingsactiviteiten. De winst kwam uit op 10,4 miljard dollar. Per aandeel was dit $ 3,33. Analisten hadden een winst per aandeel voorzien van $ 3,01. Er was een netto vrijval van voorzieningen van 1,3 miljard dollar. Over heel 2021 kwam de winst van JP Morgan uit op 48,3 miljard dollar, meer dan de 29,1 miljard dollar in 2020. Ondanks de beter dan verwachte cijfers opende het aandeel 3% lager.

- Blackrock

Blackrock heeft in het afgelopen kwartaal 14% meer inkomsten gerealiseerd, dit was in lijn met de verwachtingen. De winst steeg 6% naar 1,64 miljard dollar of $ 10,42 per aandeel. De analistenconsensus lag hier op $ 10,16. De vermogensbeheerder zag het beheerde vermogen toenemen met 15% naar 10 biljoen dollar. Het aandeel opende ruim 1% lager na publicatie van de cijfers.

+ Wells Fargo

De nettowinst van Wells Fargo steeg in het vierde kwartaal met 86% naar 5,75 miljard dollar, inclusief een vrijval aan voorzieningen van 875 miljoen dollar. Per aandeel bedroeg de winst $ 1,38, analisten gingen uit van $ 1,11 winst per aandeel. De inkomsten stegen 13% naar 20,9 miljard dollar. De analistenconsensus lag op 18,8 miljard. Het aandeel opende 1,5% hoger na bekendmaking van de cijfers.

- Citigroup

Citigroup heeft door een voorziening van 1,2 miljard dollar vanwege de desinvestering van de consumententak in Azië de winst met 26% zien dalen naar 3.2 miljard dollar. Dit betekende een winst per aandeel van $ 1,46. Analisten gingen uit van $ 1,39 winst per aandeel. In heel 2021 boekt Citigroup een winst van 22 miljard dollar, hetgeen een verdubbeling was in vergelijking met 2020. Het aandeel opende 4% lager.

- Sherwin-Williams

De sectorgenoot van AkzoNobel heeft in het vierde kwartaal de omzet met 6% zien stijgen, echter door problemen in de aanvoerketen en gebrek aan beschikbaarheid van grondstoffen daalde de nettowinst met 23%. Het aandeel verloor 3%.

+ SAP

SAP heeft in het vierde kwartaal de omzet zien oplopen maar het operationele resultaat en de marges onder druk zien staan. De omzet steeg 6% naar 8 miljard, maar de operationele winst daalde met 45% naar 1,47 miljard euro. De marge kwam uit op 18,4%, in het vierde kwartaal van 2020 was dit 35%. SAP kondigde een nieuw aandeleninkoop-programma aan ter waarde van 1 miljard euro. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de publicatie.

Week conclusie en vooruitzicht

Een grillige start van het nieuwe jaar op de aandelenbeurzen zorgde voor dalende koersen. De hoge inflatiecijfers waren hier debet aan. Beleidsmakers van de Fed gaan uit van waarschijnlijk vier renteverhogingen dit jaar. Minder steun van monetair beleid van centrale banken is minder gunstig, maar de onderliggende economie is goed.

Het cijferseizoen is inmiddels van start gegaan. Voor het vierde kwartaal 2021 wordt een winstgroei voor de S&P 500 bedrijven voorzien van 21,8%. Mocht deze groei worden behaald, dan is dit het vierde kwartaal op rij met een winstgroei van meer dan 20%. Van de eerste S&P 500 bedrijven die de resultaten over het vierde kwartaal hebben gepubliceerd, heeft 76% de verwachtingen overtroffen.

Positief is verder dat de omicron-variant van het coronavirus een stuk minder ziekmakend is dan gevreesd. Hierdoor kunnen de beperkingen verder worden losgelaten, hetgeen de economische activiteit bevordert.

Belangrijke onderwerpen volgende week (17 - 21 januari 2022)


Meer informatie: economische agenda Investing.com


DISCLAIMER

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingstitels of strategieën leiden tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen