Marktupdate DBAC 2022-04-25

Wat heeft de markten bewogen in de week van 18 - 23 april


Fed’s Powell waarschuwt voor hogere rente, aandelenmarkten dalen

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse bank, gaf afgelopen donderdag aan dat het gepast is als de Fed het monetaire beleid sneller verkrapt. Een renteverhoging van 50 basispunten ligt dan ook voor de hand op de komende Fed-vergadering volgende week woensdag. Eigenlijk was dit reeds verwacht, maar de opmerking van Powell om vroeg agressief te zijn, zodat de Fed later weer mogelijkheden heeft om te verruimen, zorgde toch voor dalende koersen in Amerika. In navolging hiervan daalden ook de koersen in Europa. Overigens hanteren de Europese centrale bank en de Bank of Japan nog steeds een verruimend monetair beleid met negatieve rentes. De resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar die tot nu toe zijn gepubliceerd, waren veelal beter dan verwacht. Beleggers reageerden afgelopen week dan ook vaak positief op de cijfers. Echter het renteverhaal, de hoge inflatie en de voortdurende oorlog in Oekraïne zorgden uiteindelijk toch voor druk op de aandelenkoersen. Ook het strenge Covid-beleid in China droeg niet bij aan de stemming. De lockdowns daar zorgen voor verdere zorgen over de verstoring van de aanvoerketens. Verder daalde de olieprijs afgelopen week met zo’n 4,5%, na een stijging van bijna 10% de week ervoor. De gasprijzen in Europa daalden licht. De dollar, die de afgelopen maanden sterk is gestegen ten opzichte van de euro, bleef vrijwel onveranderd.

Eerste kwartaalcijfers tot nu toe beter dan verwacht

Tot nu toe hebben 20% van de S&P 500 bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Maar liefst 79% hiervan presenteerde beter dan verwachte winstcijfers. 69% van deze bedrijven behaalden meer omzet dan verwacht. Voor het eerste kwartaal wordt de gemiddelde winstgroei op 6,6% geraamd, terwijl de gemiddelde omzet dit kwartaal naar verwachting met 11% stijgt. Ook in Nederland waren de kwartaalcijfers van AEX-fondsen ASML, Heineken, ASMI en AkzoNobel beter dan verwacht.

Amerikaanse indices 

Ook afgelopen week daalden de aandelenmarkten in de Verenigde Staten. De stijgende rente en inflatieangst zorgden voor een koersdaling van 2,8% voor de toonaangevende S&P 500 index. Technologiebeurs Nasdaq verloor zelfs 3,9% afgelopen week. De 10-jaarsrente in de VS steeg met 7 basispunten naar 2,9%.. Als gevolg van de koersdalingen op de aandelenmarkten in de VS steeg de beweeglijkheidsgraadmeter, de VIX index, van 22,7% naar maar liefst 28.2%.

AEX Index

De AEX Index verloor afgelopen week 0,3%. Het best presterende aandeel was Heineken, dat door sterke kwartaalresultaten 8,5% steeg. Ook AkzoNobel presenteerde beter dan verwachte cijfers en steeg 7,2% afgelopen week. Randstad dat aankomende week de cijfers publiceert steeg 5,3%.  Twee aandelen verloren veel terrein afgelopen week. Just Eat Takeaway stelde teleur en verloor 12,7%, terwijl Prosus 9,5% verloor.

Europese indices

De aandelenindices in Europa verloren afgelopen week eveneens terrein. Zowel de EuroStoxx50 index als de Duitse DAX index daalden 0,2%. De Engelse FTSE-index verloor 1,2% afgelopen week. De volatiliteitsgraadmeter van de EuroStoxx50 index steeg licht afgelopen week en wel van 26,8% naar 28,3%. De volatiliteit in de VS en Europa staat daardoor vrijwel op hetzelfde niveau.


Topselectie

Afgelopen week waren Omnicom Groupen en Marsh & McLennan de eerste bedrijven uit de topselectie die de kwartaalresultaten publiceerden. Ook andere bedrijven uit de topselectie kwamen met nieuws van belang.

Omnicom Group

Omnicom Group, een onderneming gespecialiseerd in marketing en bedrijfscommunicatie, zag in het eerste kwartaal de omzet licht dalen van 3,43 miljard naar 3,41 miljard dollar. Analisten hadden een daling naar 3,29 miljard dollar verwacht. De winst per aandeel steeg met 4,5% en kwam uit op $ 1.39. De analistenconsensus was $ 1.31 winst per aandeel. Omnicom heeft een last van 113 miljoen dollar in de cijfers opgenomen doordat het geen zaken met Rusland meer doet. Het aandeel steeg 4,5% na publicatie van de resultaten.

Marsh &  McLennan

Marsh & McLennan heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg 9% naar 5,55 miljard dollar, 50 miljoen meer dan verwacht. De nettowinst steeg naar 1,1 miljard dollar of $ 2,30 per aandeel, een stijging van 15% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten rekenden op $ 2,14 winst per aandeel. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal voor 500 miljoen dollar eigen aandelen teruggekocht. De cijfers werden goed ontvangen op de beurs, het aandeel steeg 2,5%.

Evonik

Evonik heeft in de eerste drie maanden van 2022 veel beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 34% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar naar 4,5 miljard euro. Analisten rekenden op een omzet van 4,0 miljard. De EBITDA kwam uit op 735 miljoen euro, waar de consensus lag op 639 miljoen winst. Evonik kon in alle divisies de verkoopprijzen met succes aanpassen, waardoor het de stijging van de variabele kosten compenseerde. Het aandeel steeg 3% op de voorlopige eerste kwartaalcijfers. De definitieve cijfers volgen op 3 mei a.s.

Randstad

Randstad wil Side overnemen, een Frans digitaal personeelsplatform. Side werd in 2016 opgericht en richt zich vooral op online werving van personeelsleden voor meer dan 2.000 klanten met meer dan 300.000 actieve kandidaten. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

DSM

DSM verkoopt de Protective Materials tak aan Avient Corporation voor 1,44 miljard euro. De tak was goed voor 335 miljoen euro omzet en droeg in 2021 105 miljoen euro bij aan de EBITDA van DSM. DSM had al eerder aangegeven de divisie Materials te willen verkopen. De transactie wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond.

Johnson Controls

Johnson Controls kondigde de overname aan van Powertec Pumps, een toonaangevende leverancier van pomp-gerelateerde diensten. Het bedrijf is gespecialiseerd in het onderhoud en service van pompinstallaties en is actief op verschillende gebieden, waaronder brandbestrijding, hoogwaterbestrijding, regenwateropvang en boorgatpompen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.


Macro Economisch Nieuws

Eurozone

De definitieve inflatie in de eurozone is in maart uitgekomen op 7,4%, tegen 5,9% in februari.

Verenigde Staten

De economische activiteit in dienstensector is in de VS in april gedaald, terwijl die in de industrie toenam. De olievoorraden namen de afgelopen week fors af in Amerika.

Nederland

In Nederland zijn in februari zowel de consumptie als de investeringen toegenomen. De werkloosheid is in maart verder gedaald naar 3,4% van de beroepsbevolking.

Azië

De Chinese economie is in het eerste kwartaal met 4,8% gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Er was gerekend op 4,6% groei. In Japan zijn de consumentenprijzen in maart met 1,2% gestegen op jaarbasis. In februari bedroeg de inflatie nog 0,9%


Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML heeft zowel de omzet als de winst in het eerste kwartaal zoals verwacht zien teruglopen. De omzet kwam uit op 3,5 miljard euro, waar analisten uitgingen van 3,44 miljard euro. De nettowinst daalde van 1,33 miljard naar 695 miljoen euro. Verwacht was een winst van 621 miljoen euro. De brutomarge bedroeg 49%. Voor heel 2022 verwacht het bedrijf een omzetstijging van 20%. ASML gaf aan dat het na 2025 significante groeikansen ziet, met een stijgende brutomarge van circa 55%. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws, het aandeel steeg meer dan 5%.

Heineken 

Heineken heeft in het eerste kwartaal de bierverkoop sterker dan verwacht zien stijgen, vooral in Europa. Vorig jaar had de horeca nog last van de coronabeperkingen. De omzet van Heineken steeg op jaarbasis met 36% tot bijna 7 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 417 miljoen euro tegenover 168 miljoen in het eerste kwartaal van 2021. Voor het hele jaar verwacht Heineken ondanks de stijgende kosten nog altijd een licht hogere marge ten opzichte van 2021 te realiseren. Het aandeel steeg ruim 5% na de cijfers.

AkzoNobel

AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2022 12% meer omzet geboekt; de prijzen stegen 17%, terwijl de volumes met 7% daalden. De omzet kwam uit op 2,52 miljard euro, analisten gingen uit van 2,49 miljard omzet. De nettowinst daalde van 217 miljoen naar 154 miljoen euro. De analistenconsensus lag op 144 miljoen euro winst. Akzo gaf aan dat het verwacht dat grondstof- en transportprijzen geleidelijk zullen dalen in de tweede helft van dit jaar. Akzo zal de prijzen blijven verhogen om hogere kosten te compenseren. Het aandeel steeg maar liefst 7% na publicatie van de kwartaalcijfers.

ASMI

ASM International heeft in het eerste kwartaal conform verwachting gepresteerd. De omzet met 31% naar 517 miljoen euro, de brutomarge steeg van 47,0 naar 47,8%. De nettowinst kwam uit op 142,5 miljoen euro. De vraag blijft volgens de topman erg robuust. ASMI verwacht dat de omzet in de tweede jaarhelft duidelijk hoger zal liggen dan in de eerste zes maanden. Tot 2025 verwacht het bedrijf jaarlijks tussen de 16 en 21% omzetgroei te realiseren. Het aandeel steeg ruim 3% op de cijfers.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway is negatiever gestemd over de brutotransactiewaarde en de marges dit jaar en zegt de opties voor Grubhub te bekijken, waaronder een verkoop. In het eerste kwartaal daalden de orders met 1% tot 264 miljoen. Just Eat verwacht dat de winstgevendheid dit jaar geleidelijk zal aantrekken dit jaar. In 2023 wordt nog steeds een positieve EBITDA verwacht. Het aandeel bleef nagenoeg onveranderd na de tradingupdate.

RELX

Relx is dit jaar naar eigen zeggen goed begonnen. In een tussentijdse update over de eerste drie maanden van het jaar bevestigde het de outlook voor heel 2022 en verwacht het een verdere groei in omzet en resultaat. De koers van het aandeel bleef vrijwel onveranderd.

Internationaal bedrijfsnieuws

Tesla

Tesla heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg 81% naar 18,6 miljard dollar. Analisten rekenden op 17,9 miljard omzet. De nettowinst bedroeg 3,2 miljard dollar tegen 438 miljoen een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op $ 3,22, de consensus lag hier op $ 2,26 winst per aandeel. Het aandeel opende 10% hoger na de cijfers, maar daar bleef uiteindelijk ruim 3% van over.

Netflix

Netflix heeft in het afgelopen kwartaal voor het eerst abonnees verloren en verwacht dat dit in het tweede kwartaal in een versneld tempo doorzet. Netflix verloor per saldo 200.000 abonnees, analisten rekenden op een toename van 2,5 miljoen klanten. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf 2 miljoen klanten te verliezen. De omzet steeg met 10% naar 7,9 miljard dollar, hetgeen net achter bleef bij de verwachtingen. Ook de winst daalde naar 1,6 miljard dollar. Het aandeel werd afgestraft en daalde maar liefst 35%.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson heeft in het eerste kwartaal de omzet met 5% zien stijgen naar 23,4 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg van $ 2,59 naar $ 2,67. Dit was iets beter dan verwacht. JNJ verlaagde de outlook voor heel 2022, maar zegt vertrouwen te houden in de toekomst. Het aandeel steeg 3% na publicatie van de kwartaalresultaten.

Verizon

Telecommunicatiebedrijf Verizon heeft volgens verwachting gepresteerd in het eerste kwartaal. De omzet steeg met 2%, maar de nettowinst daalde met 12% naar 4,7 miljard dollar. Verizon verwacht dat de groei aan de onderkant van de eerder afgegeven outlook zal uitkomen. Beleggers reageerden teleurgesteld op dit nieuws, het aandeel daalde 6%.

Nestlé

Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé heeft in het eerste kwartaal de omzet met 5,4% zien stijgen, maar voorziet een vertraging van de omzetgroei in de rest van het jaar.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Ook afgelopen week daalden de aandelenkoersen verder. Zowel de S&P 500 index, de EuroStoxx50 en de AEX index zijn dit jaar reeds meer dan 10% gedaald, terwijl technologiebeurs Nasdaq maar liefst 18,2% lager staat dan de slotstand op 31 december vorig jaar. De oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie met als gevolg de hogere rente zijn de grote boosdoeners. De kwartaalcijfers zijn tot nu toe echter bemoedigend. De markt gaat er volgens Factset nog steeds vanuit dat de bedrijven van de S&P 500 dit jaar een winstgroei van 10,9% kunnen realiseren. Aankomende week is de drukste week van het cijferseizoen. Daarnaast wordt donderdag de economische groei over het eerste kwartaal in de Verenigde Staten bekendgemaakt en verder komt de Bank of Japan met hun rentebesluit. Kortom genoeg ingrediënten voor een zeer interessante handelsweek.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 25 april - 1 mei )


Meer info: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de Duurzaam Beleggen Academie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De Duurzaam Beleggen Academie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De Duurzaam Beleggen Academie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen