Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-03-11

Wat bewoog de markten: 6 tot 10 maart


Silicon Valley Bank en Fed’s Powell zetten de beurzen fors lager

Zorgen over de Amerikaanse SVB Financial Bank drukten afgelopen week op het sentiment. SVB Bank is gericht op financiering van startups in Silicon Valley. De bank had leningen afgesloten toen de rentes laag waren aan vooral snel groeiende bedrijven. De stijgende rente maakt het voor die bedrijven moeilijker om aan de verplichtingen te voldoen. Daarnaast haalden die bedrijven geld weg bij SVB omdat ze die middelen nodig hadden voor hun eigen verplichtingen. Helaas had SVB die gelden zelf geïnvesteerd in langere obligaties waarop zij een verlies moest accepteren van 1,7 miljard. Een bericht dat SVB dat verlies wilde opvangen met een aandelenemissie voor een bedrag van 2,25 miljard zette een bankrun in gang. Nadat klanten massaal probeerden hun tegoeden op te nemen, kon de bank niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Hierop besloot de Californische toezichthouder SVB Bank te sluiten. De aandelenmarkt en met name de financials daalden hierdoor fors. Eerder in de week had Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, aangegeven dat de Fed de rente wellicht sneller en langer moet blijven verhogen als de economische cijfers sterk blijven. Het banenrapport in de VS over februari was wederom sterker dan verwacht. Er kwamen meer dan 100.000 banen meer bij dan economen hadden voorspeld. Het werkloosheidspercentage in de VS steeg echter wel weer licht. De kans dat de Amerikaanse Centrale Bank tijdens de volgende beleidsvergadering de rente met 50 in plaats van 25 basispunten gaat verhogen is door de data toegenomen, maar economen zijn hierover vooralsnog verdeeld. Overigens daalde in China de inflatie naar het laagste niveau in een jaar tijd. De consumentenprijzen lagen daar in februari slechts 1% hoger dan een jaar eerder.

De 10-jaarsrente in zowel de VS als in Europa daalden afgelopen week met meer dan 20 basispunten. De dollar verloor wederom iets terrein ten opzichte van de euro. De Europese gasprijzen stegen fors (+17%) na enkele weken van dalingen, terwijl de olieprijs 3,5% daalde. Het faillissement van SVB en het “hawkish” commentaar van de Amerikaanse Centrale Bank zetten de aandelenbeurzen behoorlijk lager. Inmiddels heeft de Amerikaanse minister van financiën na overleg met de Fed besloten volledige bescherming te bieden aan klanten die geld bij SVB hadden gestald. Deze stap werd genomen om risico’s voor het financiële systeem te voorkomen. Dit zou de onrust op de aandelenbeurzen weer enigszins moeten wegnemen.

Duurzaam topic

Denemarken gaat als eerste land ter wereld CO2-uitstoot opslaan van andere landen in lege gasvelden onder de Noordzee. Een Belgisch industrieel bedrijf gaat een deel van zijn uitstoot afvangen en verschepen naar project Greensand in het Deense deel van de Noordzee. Daar wordt het gas in reservoirs geïnjecteerd, 1.800 meter onder de zeebodem. Greensand bevindt zich nu nog in de opstartfase, maar in 2030 moet het mogelijk zijn om 8 miljoen ton CO2-uitstoot op te slaan. Dat is circa 13% van de jaarlijkse CO2-uitstoot van heel Denemarken. Het IPCC stelt dat er in 2050 ten minste 300 gigaton CO2 opgeslagen moet worden om de klimaatdoelen te halen.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt ging fors onderuit afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde maar liefst 4,5%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 3,7% verloor. De volatiliteit steeg van 18,5% naar 24,8%.

AEX Index

In vergelijking met de beurzen in de Verenigde Staten hield de AEX index de schade enigszins beperkt. De AEX daalde 2,3% en sloot de week af op een stand van 743,03 punten. Besi was het best presterende aandeel, de koers steeg 2,0%, gevolgd door Wolters Kluwer (+1,0%) en Randstad (+0,8%). ING Groep was de grootste daler afgelopen week, het aandeel verloor 7,3%. Ook Prosus (-7,1%) en ArcelorMittal (-6,3%) verloren fors. Er waren afgelopen week 8 winnaars en 17 verliezers in de AEX index.

Europese indices

Ook de overige Europese indices hielden de schade beperkt. De EuroStoxx50 verloor 1,5%, de Duitse DAX index daalde slechts 1,0%, terwijl de Engels FTSE-index 2,5% moest inleveren afgelopen week. Ook in Europa steeg de volatiliteit, maar door de geringere daling bleef hier de stijging beperkt. De volatiliteit steeg van 18,1% naar 21,2%.

TOPSELECTIE

NN Group

NN Group neemt The RoadsafetyLAB over en krijgt daarmee de app Hello Mobility weer in bezit. Deze werd door NN ontwikkeld om bedrijven met wagenparken te helpen hun kosten te verlagen en de verkeersveiligheid te vergroten. Het programma werd eerder in 2021 verkocht. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize wil al zijn 128 eigen Delhaize-winkels overdragen aan zelfstandigen. Doelstelling hiervan is om alle Delhaize-winkels in één model onder te brengen om zo de groei te stimuleren. Alle 15.000 werknemers veranderen hierdoor van werkgever, maar behouden hun arbeidsvoorwaarden.

F5 Networks

F5 is een samenwerking aangegaan met Visa om webwinkels te helpen een veilige inlogmethode te ontwikkelen en zo problemen voor klanten te verminderen.

Infineon

Infineon neemt het Amerikaanse GaN Systems over voor een bedrag van 830 miljoen dollar. GaN technologie baant de weg voor meer energie-efficiënte en CO2-besparende oplossingen, zoals mobiel opladen en zonne-energieomvormers voor woningen.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse banengroei was weer sterker dan verwacht. In februari was er sprake van een banengroei van 311.000, er werd gerekend op een stijging van 205.000 banen. De werkloosheid steeg van 3,4% naar 3,6%. Het gemiddelde uurloon steeg met 4,6%, iets minder dan verwacht.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het vierde kwartaal stabiel gebleven. De eerste raming gaf nog een groei van 0,1% op kwartaalbasis aan. Op jaarbasis was sprake van 1,8% groei. De detailhandelsverkopen zijn op maandbasis minder hard gestegen dan verwacht. De stijging bedroeg 0,3% tegen een verwachting van 1%. Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in de eurozone met 2,3%.

Nederland

Volgens het CPB blijft de Nederlandse economie dit jaar en volgend jaar groeien. Voor 2023 wordt een groei van 1,6% voorzien en voor 2024 1,4%. De consumentenverkopen zijn in januari met 6,2% gestegen vergeleken met januari 2022. De Nederlandse industriële productie is in januari gedaald met 2,9%, dat is de eerste daling in bijna 2 jaar.

Duitsland

De Duitse inflatie is in februari definitief uitgekomen op 8,7%. De Duitse detailhandelsverkopen zijn in januari op jaarbasis gedaald met 6,9%. Gecorrigeerd voor inflatie stegen de verkopen echter met 2,8%.

Azië

De Chinese inflatie is in februari uitgekomen op het laagste punt in een jaar tijd. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 1,0%, in januari was dit nog 2,1%. Er werd gerekend op 1,7% inflatie. De producentenprijzen in China daalden in februari met 1,4% vergeleken met een jaar eerder.

In Japan is de economie in het vierde kwartaal gegroeid met 0,1% op jaarbasis, verwacht was 0,8% groei. Op kwartaalbasis was er sprake van nulgroei. De Bank of Japan hield de rente ongewijzigd op 0,1% negatief.

Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Oprichter en topman Pieter van der Does heeft zijn belang in Adyen verkleind tot onder de meldingsgrens van 3%. Sinds april vorig jaar verkocht Van der Does elke maand een klein deel van zijn aandelen.

Aegon

Aegon past sinds begin 2023 een nieuwe boekhoudingsmethode toe, IFRS 17. Hierdoor daalt het eigen vermogen aanzienlijk terwijl de operationele winst met name in de Verenigde Staten verbetert, door het vrijvallen van toekomstige waarde die niet meer bij het eigen vermogen wordt geteld. Omdat het eigen vermogen lager is en het resultaat hoger, verbetert het rendement op eigen vermogen sterk, van 8,6% naar 15,4%.

ASML

Nederland wil dat ASML naast een exportverbod van de meest geavanceerde technologie EUV ook de export van DUV machines naar China beperken. ASML liet in een reactie weten dat de nieuwe maatregelen geen gevolg hebben voor de outlook voor 2023 of voor de lange termijn.

DSM

De Europese toezichthouder heeft inspecties uitgevoerd bij DSM’s fusiepartner Firmenich. Brussel vermoedt dat er mogelijk sprake is van samenspanning door leveranciers van geurstoffen en -ingrediënten. Firmenich zegt volledig mee te werken met de autoriteiten. Het aandeel DSM daalde ruim 3% na dit nieuws.

Heineken

Heineken heeft van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten toestemming gekregen voor de overname van Distell. Hierdoor zijn alle benodigde goedkeuringen binnen. Heineken maakte in november vorig jaar bekend dat het Distell wilde overnemen. Daarnaast wilde het een belang van 25 % nemen in Namibia Breweries. Beide participaties moeten dan worden gecombineerd met Heineken South Africa in een nieuw concern. Heineken investeert in totaal circa 2,4 miljard euro in de nieuwe onderneming en krijgt een belang van 65 procent. Dit jaar zal de deal al een paar procent aan de winst van Heineken bijdragen.

Internationaal bedrijfsnieuws

Oracle

Oracle, leverancier van software en cloudtechnologie, zag de omzet in het afgelopen kwartaal toenemen met 18% tot 12,4 miljard dollar, in lijn met de verwachting. De winst per aandeel steeg met 8% tot $ 1,22. Analisten rekenden op 2 cent minder. Het aandeel verloor 3% na de cijfers.

Adidas

Adidas heeft in het vierde kwartaal de omzet met 1,3% zien stijgen tot 5,2 miljard dollar. Het operationeel resultaat daalde van 66 miljoen euro positief naar een verlies van 724 miljoen euro. Per aandeel was er sprake van een verlies van € 2,69. Analisten gingen uit van een verlies van € 2,64. Over heel 2022 steeg de omzet met 6%. De nettowinst daalde van 2,12 miljard naar 612 miljoen euro. Het aandeel steeg 2% na de cijfers.

Deutsche Post

Deutsche Post heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht maar voorziet onzekerheid voor 2023. De omzet steeg met 1,7% tot 23,8 miljard euro. De operationele winst daalde echter met 15%. De winst per aandeel kwam uit op € 1,09 tegen een verwachting van € 0,99. In heel 2022 steeg de omzet met 15,5% tot 94,4 miljard euro en de winst nam toe met 6,1% tot 5,4 miljard euro. Het aandeel steeg 1,5% na de cijfers.

Zalando

Zalando heeft in het vierde kwartaal een licht hogere omzet geboekt en zag de winst per aandeel stijgen van € 0,33 naar € 0,39. Analisten gingen uit van € 0,36 winst per aandeel. In heel 2022 stagneerde de omzet op 10,3 miljard euro. De nettowinst daalde van 235 miljoen naar 17 miljoen euro. Zalando zag de resultaten tijdens de coronapandemie fors aantrekken, maar inmiddels lopen de resultaten terug omdat klanten weer vaker naar fysieke winkels gaan. Voor 2023 verwacht Zalando een lichte omzetstijging. Het aandeel verloor ruim 3% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het commentaar van Powell, het hoofd van de FED, was niet bevorderend voor het sentiment op de beurzen afgelopen week. Ook de onverwachte problemen met SVB Bank in de Verenigde Staten zorgden voor behoorlijk wat onrust. Met name de Amerikaanse indices verloren fors.  De snelle reactie van de Amerikaanse autoriteiten om alle spaarders te beschermen zou echter de risico’s voor het financiële systeem moeten beperken. Hopelijk is hiermee het besmettingsgevaar geweken. Het cijferseizoen is inmiddels echt achter de rug. Aankomende dinsdag zijn de inflatiecijfers over februari in de VS aanstaande dinsdag bepalend voor het sentiment op de aandelenmarkt. Donderdag komt de Europese Centrale Bank met een rentebesluit. Een renteverhoging van 50 basispunten wordt door vrijwel alle analisten verwacht. De rente in het eurogebied zou daarmee op 3% uitkomen.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 13 - 17 maart


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen