Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-05-27

Wat bewoog de markten: 22 tot 26 mei 


Artificial Intelligence stuwt techsector

Nvidia, dat uitstekende kwartaalcijfers en nog betere vooruitzichten rapporteerde, zorgde voor forse koersstijgingen van technologieaandelen. Het bedrijf gaf aan dat Artificial Intelligence een forse bijdrage kan leveren aan de groei van de technologiesector. Het aandeel Nvidia steeg zelf maar liefst 25% afgelopen week wat overeenkwam met een waarde van ruim 200 miljard dollar. Diverse andere technologieaandelen profiteerden mee, waardoor de Nasdaq 3,6% steeg. De meer defensieve aandelen verloren echter terrein. De meeste Europese indices daalden hierdoor. Dit werd mede veroorzaakt door het gesteggel in de VS over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Vooralsnog  liggen de republikeinen en democraten nog niet op één lijn en gaan de gesprekken “op en neer”. De deadline van 1 juni komt echter wel erg dichtbij. Volgens de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen kan de VS dan al niet meer aan bepaalde betalingsverplichtingen voldoen. Hierdoor kunnen uitgaven voor sociale zekerheid, zorgvoorzieningen en uiteindelijk ook rentebetalingen en aflossingen op Amerikaanse staatsleningen niet langer worden voldaan. Tot nu toe is de beurs echter nog niet echt ongerust, al steeg de volatiliteit wel enigszins afgelopen week. Economische adviseurs waarschuwden dat miljoenen mensen hun baan kunnen verliezen en dat geen akkoord zou kunnen leiden tot sterke economische krimp. Dit zou forse koersdalingen op de beurzen kunnen veroorzaken. Het schuldenplafond zal hoogstwaarschijnlijk toch wel worden verhoogd, de vraag is alleen wanneer een akkoord wordt bereikt.

Verder zakten de Europese gasprijzen tot onder de 25 euro per megawattuur. Een niveau dat exact twee jaar geleden voor het laatst gemeten is. De olieprijs steeg licht, terwijl de dollar wederom iets sterker werd ten opzichte van de euro. De 10-jaarsrente steeg zowel in Europa als in de VS met ruim 10 basispunten, nadat de kerninflatie in de VS 0,1% hoger uitkwam dan een maand eerder.

Duurzaam topic

Nike heeft aangekondigd dat het de producten van het bedrijf voor Europa tussen Rotterdam en Nike’s European Logistics Campus (ELC) in België gaat vervoeren met het allereerste door waterstof aangedreven binnenschip. Oorspronkelijk was het een dieselschip, maar de verbrandingsmotor is vervangen door waterstoftechnologie. Het schip stoot nu alleen nog maar vochtige lucht en schoon water uit. Het schip zal in juni in gebruik worden genomen. Door het gebruik van groene waterstof verwacht Nike dat het schip de CO2-uitstoot jaarlijks met 2.000 ton zal verminderen. Andere initiatieven die het bedrijf neemt, zijn het verschepen van 99% van de inkomende containers naar ELC over water, het elimineren van 14.000 vrachtwagenritten per jaar, het testen van waterstoftrucks voor leveringen aan klanten in Europa, meer leveringen via elektrische bestelwagens en het verminderen van het gebruik van luchtvracht.

Amerikaanse indices

Met name de Amerikaanse technologieaandelen stegen flink afgelopen week. Deze profiteerden mee van de sterke kwartaalcijfers van Nvidia. Hierdoor won de Nasdaq 3,6%. De toonaangevende S%P 500 index steeg slechts 0,3%.  De volatiliteit steeg voor het eerst in een aantal weken naar een niveau van 18,0%.

AEX Index

De AEX index was een van de weinige Europese indices die de week positief afsloot. De index steeg 0,1% en sloot de week af op een stand van 767,86. De stijging werd veroorzaakt door de technologiefondsen ASMI, Besi en ASML. ASM International steeg maar liefst 10,3% afgelopen week. Besi won 8,5% en ASML kreeg er 5,1% bij. IMCD was het vierde aandeel dat de week in de plus afsloot, zij het minimaal met 0,1%. De overige bedrijven zagen de waarde van hun aandelen dalen. Grootste verliezer was Prosus dat 6,7% verloor, gevolgd door AkzoNobel (-5,5%) en Exor (-3,1%).

Europese indices

De grote Europese indices verloren allemaal terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 index daalde 1,3%, de Duitse DAX index verloor 1,8% en de Engelse FTSE index kon zich ook niet aan de malaise onttrekken en verloor 1,7%. Door de dalende koersen liep de angstgraadmeter de V-Stoxx index op van 15,7% naar 17,6%.

TOPSELECTIE

Palo Alto

Palo Alto heeft in het afgelopen kwartaal de omzet conform verwachting met 24% zien stijgen tot 1,72 miljard dollar. De aangepaste nettowinst kwam uit op 359 miljoen dollar of $ 1,10 per aandeel. Analisten gingen uit van $ 0,93. Voor het lopende kwartaal verwacht Palo Alto ruim 25% omzetgroei te realiseren, terwijl de winst per aandeel vermoedelijk uitkomt rond de $1,28, 60% meer dan een jaar eerder. De outlook voor heel 2023 werd tevens verhoogd. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws, het aandeel steeg bijna 8%.

HP

Het investeringsbedrjif Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett heeft het aandelenbelang in HP verhoogd van 12,3% naar 15,8%.

Infineon

Infineon neemt het Zweedse Imagimob over om zijn aanbod van Artificial Intelligence oplossingen te versterken. Imagimob biedt een end-to-end machine learning toolchain. Infineon verwerft 100% van de aandelen van het bedrijf. Beide partijen zijn overeengekomen het bedrag van de overname niet bekend te maken.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 1,3% gegroeid. De eerste raming meldde een groei van 1,1% hetgeen ook werd verwacht. De Amerikaanse PCE kerninflatie is in april gestegen naar 4,7% ten opzichte van 4,6% in maart. Economen rekenden op een onveranderd cijfer.

Eurozone

De dienstensector in de eurozone is in mei minder sterk gegroeid dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex kwam uit op 55,9 tegen 56,2 in april. Een indexstand boven de 50 wijst op economische groei.

Nederland

In Nederland daalde het consumentenvertrouwen licht in mei ten opzichte van april. Het vertrouwen ligt nog steeds ver beneden het langjarig gemiddelde.

Duitsland

De Duitse economie is in het eerste kwartaal van 2023 met 0,3% gekrompen vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar. Op jaarbasis kromp de economie met 0,5%. De IFO-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in mei sterker gedaald dan verwacht.

Azië

De Japanse dienstensector is in mei sterker gegroeid dan in april, terwijl de industrie van krimp naar groei ging.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASMI, Besi en ASML

De halfgeleider-aandelen ASM International, Besi en ASML zijn afgelopen week sterk gestegen nadat NVIDIA een ongekende groei van de omzet voor het aankomend kwartaal en jaar bekendmaakte. Met name Artificial Intelligence wordt gezien als de aanjager voor de groei.

DSM Firmenich

DSM Firmenich heeft met de verkoop van 6,7 miljoen bestaande aandelen 733 miljoen euro opgehaald. Het gaat om circa 2,5% van de uitstaande aandelen die werden verkocht voor € 109,50 per aandeel, bijna 6% lager dan de slotstand een dag voor de verkoop. De opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van de uitrookprocedure van de laatste 4% van de aandelen die nog niet zijn aangemeld onder het overnamebod.

Internationaal bedrijfsnieuws

Nvidia

Het aandeel Nvidia steeg maar liefst 14% na veel beter dan verwachte kwartaalcijfers. De omzet daalde met 13% tot 7,19 miljard dollar. Analisten rekenden echter op slechts 6,52 miljard dollar omzet. De winst per aandeel daalde met 20% tot $ 1,09 tegen een analistenverwachting van $ 0,92. Voor het tweede kwartaal rekent de chipfabrikant op 11 miljard dollar omzet, waar de markt rekende op 7,2 miljard.

Zoom Video Communications

Zoom zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 4% stijgen tot 1,11 miljard dollar. Analisten rekenden op 1,08 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 12,5% tot $ 1,16 tegen een verwachting van $ 0,99. Ondanks dat Zoom de omzet- en winstverwachting voor heel 2023 licht verhoogde, daalde het aandeel 8% na de cijfers.

Snowflake

Snowflake, dat software aanbiedt voor cloud-data opslag zag de omzet met bijna 50% stijgen tot 624 miljoen dollar, 15 miljoen meer dan verwacht. Snowflake meldde een verlies van 226 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 0,15. Analisten rekenden op $ 0,05 winst per aandeel. De omzetoutlook voor het huidige kwartaal viel echter tegen. Het aandeel daalde ruim 12% na de cijfers.

Lowe’s

De Amerikaanse retailer gespecialiseerd in woningverbetering zag in het afgelopen kwartaal de omzet dalen met 5,5% tot 22,4 miljard dollar. Analisten rekenden op 21,6 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 2,3 miljard dollar, een stijging van 7,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op $ 3,67 tegen een verwachting van $ 3,44. Lowe’s verlaagde de omzet- en winstverwachting voor heel 2023. Desondanks steeg het aandeel 1,7% na de cijfers.

Best Buy

De Amerikaanse winkelketen in consumentenelektronica boekte in het afgelopen kwartaal 11% minder omzet. De omzet kwam uit op 9,47 miljard dollar, de verwachting was 9,53 miljard omzet. De nettowinst daalde van 341 miljoen naar 244 miljoen dollar. De winst per aandeel daalde met 27% tot $ 1,15, analisten rekenden op $ 1,10. Het aandeel verloor 2% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

Vorige week kenmerkte zich door grote verschillen tussen techgerelateerde en defensieve aandelen. Positief nieuws over AI zorgde voor forse koersstijgingen in de techsector. De rest van de aandelenmarkt lag een stuk slechter, waardoor met name in Europa de beurzen een stap terug moesten afgelopen week.

Aankomende week worden de eerste inflatiecijfers over mei in Duitsland en de eurozone bekendgemaakt. Hieruit zal blijken hoe de inflatie zich ontwikkelt. Er is momenteel veel onzekerheid over het monetair beleid van de centrale banken. Lassen zij een rentepauze in of volgen in juni wederom renteverhogingen. De aankomende inflatiedata zijn hiervoor bepalend. Aanstaande vrijdag wordt in de VS het belangrijke banenrapport gepubliceerd, dit cijfer is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank en de aandelenmarkten wereldwijd. Slechts enkele bedrijven komen nog met kwartaalcijfers. De macro-economische data zullen aankomende week derhalve richtingbepalend zijn.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 29 mei - 2 juni


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen