Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-06-10

Wat bewoog de markten: 5 tot 9 juni 


Weinig inspiratie op de aandelenmarkten

Afgelopen week kenmerkte zich door weinig nieuws en daardoor bleven ook de koersbewegingen beperkt. In Europa daalden de beurzen licht, terwijl de aandelenmarkt in de VS de week met een klein plusje afsloot. Terwijl de inflatie in Nederland in mei weer opliep tot boven de 6%, maakte China bekend dat de consumentenprijzen met slechts 0,2% waren gestegen afgelopen maand. De producentenprijzen in China dalen zelfs al enige tijd. Ook de Chinese export en import zijn in mei gedaald. De kans neemt daardoor toe dat de Chinese centrale bank met stimuleringsmaatregelen komt om de economische groei aan te zwengelen. In de eurozone kromp de economie in het eerste kwartaal van dit jaar, zij het minimaal. In Japan bleek de groei juist sterker dan verwacht.

In Europa stegen de gasprijzen met 35% afgelopen week doordat als gevolg van het warme weer de airco's draaien en toenemende concurrentie voor LNG vanuit Azië. De olieprijs daalde 1,8%. Op het rentefront bleef het rustig, de 10-jaarsrente steeg zowel in de VS als in Europa met enkele basispunten. De euro steeg 0,4% ten opzichte van de dollar.

Duurzaam topic

Walmart, de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten kondigde een reeks van initiatieven aan om afval te verminderen en de duurzaamheid van hun activiteiten te vergroten. Walmart gaat voor bijna alle bestellingen over van plastic postzakken naar recyclebare postzakken van papier.  Hierdoor wordt meer dan 2.000 ton plastic in de VS uit de roulatie genomen. Daarnaast gaat Walmart met behulp van artificial intelligence bepalen wat de meest efficiënte manier is van boodschappen bezorging om het aantal gereden kilometers en het aantal gebruikte dozen voor verzending te verminderen. Pernod Ricard start een proef met Abolut Vodka met een papieren fles in het VK. De fles heeft een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk en minder gewicht dan traditionele glazen flessen.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt kende weinig beweging afgelopen week en liet een gemengd beeld zien. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4%, terwijl technologiebeurs Nasdaq een minimaal verlies leed van 0,1%. Door de geringe beweeglijkheid daalde de volatiliteit nog verder naar 13,8%.

AEX Index

Net als een week eerder verloor de AEX index licht. De index daalde 0,4%  en sloot de week af op een stand van 759.,32 punten. Het best presterende aandeel was afgelopen week verzekeraar Aegon dat 4,1% steeg. Ook ArcelorMittal (+2,1%) en Universal Music Group (+2,0%) stegen flink. Minder goed presteerde Besi,  na enkele weken van forse koersstijgingen, daalde het aandeel 7,6%. Ook IMCD (-6,6%) en AkzoNobel (-2,9%) verloren flink terrein. 10 van de 25 aandelen in de AEX index sloten de week positief af.

Europese indices

De overige grote Europese indices daalden eveneens afgelopen week, al bleven de verliezen beperkt tot minder dan 1%. De EuroStoxx50 index daalde 0,8%. De Duitse DAX index en de Britse FTSE-index verloren beiden 0,6%. Ook in Europa daalde de volatiliteit. De V-Stoxx index noteerde net onder de 15%, de laagste stand sinds februari 2020.

TOPSELECTIE

Borgwarner

Borgwarner verwacht aan de omzetdoelstellingen voor de elektrische voertuigen divisie voor 2025 te voldoen of deze te overtreffen. Deze omzet zal naar verwachting stijgen van circa 2,5 miljard dollar dit jaar, naar 5,6 miljard in 2025 en meer dan 10 miljard dollar in 2027.

Enphase Energy

Enphase Energy breidt de samenwerking met Natec in Europa uit. Natec gaat de micro-omvormers en accu’s in heel Europa distribueren.

Merck & Co

Merck klaagt de Amerikaanse overheid aan over een plan om te onderhandelen over Medicare medicijnprijzen. De Inflation Reduction Act van de overheid houdt in dat de overheid de prijs dicteert, waarbij medicijnfabrikanten worden bedreigd als ze niet akkoord gaan, aldus Merck. Merck claimt dat het inflation reduction programma de Amerikaanse grondwet schendt.

Novo Nordisk

Novo Nordisk wil het Franse Biocorp overnemen voor een bedrag van 154 miljoen euro. Biocorp ontwikkelt en produceert innovatieve medische hulpmiddelen.

Palo Alto

Palo Alto is afgelopen week opgenomen in de toonaangevende S&P 500 index. De koers van het aandeel Palo Alto is sinds de start van dit jaar gestegen met bijna 58% en is daarmee het best presterende aandeel vanaf begin 2023 in de topselectie.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft Invistic Corporation overgenomen, waarmee de Health-divisie software in handen krijgt die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie. Invistics levert onder meer software voor het opsporen van drugs. De markt voor drugsdetectie is in de VS 70 miljard dollar groot. Financiële details werden niet bekendgemaakt, maar Wolters Kluwer verwacht dat de overname geen significante impact heeft op de aangepaste winst. Het rendement op de investering komt wel binnen 3 tot 5 jaar boven de gemiddelde kapitaalkosten van 8% uit.

W.R. Berkley

W.R. Berkley verkoopt de Wholly-Owned Investment divisie. Het bedrijf verwacht een boekwinst van 86 miljoen dollar te realiseren, welke wordt meegenomen in de resultaten over het tweede kwartaal van 2023.

 


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De groei in de Amerikaanse dienstensector is in mei afgenomen. Economen rekenden op lichte groei.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal van 2023 met 0,1% gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Eerdere ramingen kwamen uit op 0,1% groei. Op jaarbasis was er sprake van 1,0% groei. De producentenprijzen in de EU zijn in april op maandbasis gedaald met 3,2%. Op jaarbasis stegen de prijzen nog wel met 1,0%.

Nederland

De inflatie in Nederland is in mei gestegen naar 6,1%. In april bedroeg de prijsstijging 5,2%.

Duitsland

De Duitse dienstensector is in mei verder gegroeid, terwijl inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie daalde. De samengestelde index daalde licht naar 53,9. Een stand boven de 50 wijst op economische groei.

Azië

De inflatie in China is in mei uitgekomen op 0,2% op jaarbasis. De producentenprijzen daalden er met 4,6% in mei. In Japan kwam de definitieve economische groei in het eerste kwartaal uit op 2,7% op jaarbasis, waar eerder werd uitgegaan van 1,6% groei.

Nederlands bedrijfsnieuws

KPN

KPN heeft een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 300 miljoen euro afgerond. KPN kocht de afgelopen 4 maanden 92 miljoen eigen aandelen voor een gemiddelde prijs van € 3,25 per aandeel. 90 miljoen aandelen zullen worden ingetrokken.

Shell

Shell wil zijn retailactiviteiten op het gebied van energie voor thuisgebruik in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verkopen. Het verkoopproces is reeds in gang gezet.

Internationaal bedrijfsnieuws

Apple

Apple heeft afgelopen week de Vision Pro-headset onthuld. Met dit apparaat kunnen gebruikers virtual reality en digitale apps over de echte wereld heen ervaren, aldus Apple. Het is een nieuw soort computer die de echte wereld naadloos laten overlopen in de digitale wereld. beleggers keken erg uit naar de presentatie omdat sinds het overlijden van Steve Jobs geen echt vernieuwende producten zijn gepresenteerd.

TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, de grootste chipmaker ter wereld, heeft in mei 19% meer omzet geboekt dan in april. Vergeleken met een jaar eerder daalde de omzet in mei met 5%. Verder zal TSMC dit jaar aan de voorzichtige kant zijn met investeren. TSMC had eerder aangegeven tussen de 32 en 36 miljard dollar te zullen investeren, maar dit zal vermoedelijk aan de onderkant van de bandbreedte uitkomen.

Amazon

Amazon en Grubhub, de Amerikaanse tak van Just Eat Takeaway hebben hun samenwerking verlengd. Het gaat om een verlenging van een jaar, waarin Amazon Prime-leden in de VS gratis gebruik kunnen maken van Grubhub.

Weekconclusie en vooruitzicht

Door gebrek aan zowel bedrijfs- als macro-economisch nieuws beleefden beleggers een saaie week. De koersuitslagen bleven beperkt en de markt wacht op de rentebesluiten van zowel de Amerikaanse Centrale Bank als de ECB,  respectievelijk aanstaande woensdag en donderdag. In Amerika verwacht de meerderheid van de analisten een rentepauze, waardoor de rente zeer waarschijnlijk op 5,25% gehandhaafd blijft. De kans op een kwartje rentestijging in juli neemt daar inmiddels wel weer toe. Voor de eurozone gaat de markt wel uit van een renteverhoging van 0,25%, waarmee het renteniveau uit zou komen op 3,5%. Deze week wordt in de VS ook de inflatie over de maand mei bekendgemaakt. Er wordt door economen gerekend op een daling van de inflatie van 4,9% in april naar 4,1%. Voor de kerninflatie, zonder energie en voeding, wordt overigens een daling verwacht van slechts 0,2%. Aangezien er deze week bijna geen bedrijfscijfers worden gepubliceerd, zijn de rentebesluiten van de centrale banken en het inflatiecijfer in de VS de bepalende factoren voor de bewegingen op de aandelenmarkten.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 12 - 16 juni


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen