Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-06-17

Wat bewoog de markten: 12 tot 16 juni 


Flink stijgende aandelenmarkten door meevallende inflatiecijfers

De Amerikaanse inflatiecijfers werden door beleggers goed ontvangen. De inflatie kwam in mei uit op 4,0% tegen 4,9% in april. Dit was iets lager dan verwacht. Voor de Fed was dit mede aanleiding om de rente in de VS ongewijzigd te laten. Fed-voorzitter Powell zei in een toelichting wel dat er waarschijnlijk nog wel enkele renteverhogingen nodig zullen zijn dit jaar. Deze besluiten zullen per vergadering genomen worden op basis van de laatste data, aldus Powell. Momenteel verwacht 71% van de analisten een renteverhoging van 25 basispunten in juli.

Op basis van het dotplot kunnen we opmaken dat de Amerikaanse centrale bankiers een renteniveau van 5,6% verwachten aan het eind van dit jaar. Voor 2024 wordt een daling voorzien naar 4,6% en voor 2025 een verdere daling tot 3,4%. De Fed verwacht verder dat de economische groei in de VS dit jaar uitkomt op 1,0%, een opwaartse bijstelling van 0,4%. In de eurozone en Duitsland kwamen de definitieve inflatiecijfers op hetzelfde niveau uit als de eerste raming. De inflatie kwam zowel voor de eurozone als in Duitsland uit op 6,1%, een maand eerder was dit nog 7%. Desondanks verhoogde de ECB, zoals verwacht, de rente met 0,25% tot 3,5%.

De aandelenmarkten stegen wereldwijd afgelopen week, ondanks dat zowel de korte rente als de 10-jaarsrente verder opliepen. Verder stegen de Europese gasprijzen wederom flink, deze week met bijna 10%. De prijsstijging werd veroorzaakt door meer vraag in China en minder aanbod door onderhoud aan gasvelden in Noorwegen. De olieprijs steeg 2,5% terwijl de dollar ruim 1,5% daalde ten opzichte van de euro.

Duurzaam topic

De Japanse autobouwer Toyota ontwikkelt een elektrische auto waarmee 1.000 kilometer kan worden afgelegd op een volle batterij. Toyota maakt hiervoor gebruik van een solid-state batterij, een techniek met een hogere energiedichtheid. De batterijen bevatten geen vloeibare onderdelen, waardoor het gewicht lager en de opslagcapaciteit groter is. Toyota wil binnen drie jaar deze elektrische auto’s lanceren met een rijbereik van 1.000 km, een oplaadtijd van 20 minuten en een kostenbesparing van 20%.

Autobedrijf Ford heeft na een investering van 2 miljard dollar zijn allereerste koolstofneutrale assemblagefabriek in Keulen geopend. De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt meer dan 250.000 elektrische voertuigen. De fabriek werkt op 100% hernieuwbare elektriciteit.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt steeg fors afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index won 2,6%, terwijl technologiebeurs Nasdaq maar liefst 3,8% hoger sloot. Beide indices noteerden daarmee op de hoogste stand van het jaar. De volatiliteit daalde met 0,3% tot een niveau van 13,5%.

AEX Index

De AEX index steeg eveneens, zij het iets gematigder dan de indices in de VS. De AEX steeg 1,8% en sloot de week af op een stand van 772,72 punten. Hiermee bereikte ook de AEX index de hoogste stand van dit jaar.  Het best presterende aandeel was afgelopen week Besi dat 5,1% steeg. Ook RELX (+4,8%) en Prosus (+4,5%) presteerden uitstekend. De grootste daler van afgelopen week was het aandeel Aegon dat 2,3% daalde, nadat deze in de voorgaande week nog de grootste stijger was. Ook de andere verzekeraars NN Group (-1,9%) en ASR Nederland (-1,2%) verloren terrein. Met ASML en Randstad waren dat de 5 aandelen die daalden afgelopen week, KPN bleef onveranderd en de overige 19 aandelen van de AEX index sloten de week in de plus af.

Europese indices

De overige grote Europese indices stegen eveneens afgelopen week. De EuroStoxx50 index won 2,4%, de Duitse DAX index steeg 2,6%, terwijl de Britse FTSE-index slechts 1,1% kon bijschrijven. Ook in Europa daalde de volatiliteit verder, tot een niveau van 13,1%.

TOPSELECTIE

Astra Zeneca

Astra Zeneca heeft plannen opgesteld om de activiteiten in China af te splitsen en overweegt een afzonderlijke beursnotering in Hong Kong. Een spin-off zou AstraZeneca moeten beschermen tegen de toenemende spanningen tussen China en westerse landen.

Borgwarner

Borgwarner verwacht de afsplitsing van Phinia, de brandstofsystemen en aftermarket-activiteiten van het bedrijf, te voltooien op 3 juli 2023. De eerste handelsdag van het aandeel Phinia zal naar verwachting 5 juli zijn. De afsplitsing werd in december 2022 aangekondigd.

IMCD

IMCD neemt Brylchem Group over. Brylchem Group biedt een breed scala aan chemische producten voor de markten in Singapore en Vietnam. Het bedrijf heeft circa 60 miljoen euro omzet en 50 medewerkers. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Merck & Co

Merck heeft de overname van Prometheus Biosciences afgerond. De overname versnelt Merck’s aanwezigheid in immunologie. Merck kondigde de overname ter waarde van 11 miljard dollar in april 2023 aan.

Novo Nordisk

De Deense farmaceut Novo Nordisk investeert ruim 2 miljard euro in de uitbreiding van productiefaciliteiten in Denemarken om aan de toekomstige marktvraag te kunnen voldoen.

W.R. Berkley

W.R. Berkley verhoogt de dividenduitkering met 10% en heeft besloten om 15 miljoen extra eigen aandelen in te kopen.


 


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse Centrale Bank heeft zoals verwacht de rente ongewijzigd gelaten. De inflatie in de VS daalde in mei naar 4,0%, verwacht was een daling tot 4,1%. In april was sprake van 4,9% inflatie. De kerninflatie, zonder energie en voeding daalde in mei conform verwachting met 0,2% tot 5,3%. De producentenprijzen daalden op maandbasis sterker dan verwacht met 0,3%. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,1%, een maand eerder was dit nog 2,3%.

Eurozone

De Europese Centrale Bank heeft de rente volgens verwachting met 25 basispunten verhoogd tot 3,5%. De inflatie in de eurozone is in mei definitief vastgesteld op 6,1%, conform de eerste raming. In april bedroeg de inflatie nog 7%. De loonkosten in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van 2023 met 5,0% gestegen op jaarbasis.

Nederland

De werkloosheid in Nederland is in mei licht opgelopen. Het aantal werklozen steeg met 10.000 en lag in mei op 353.000. Het werkloosheidspercentage liep op van 3,4% naar 3,5%.

Duitsland

De inflatie in Duitsland is definitief uitgekomen op 6,1%, conform de eerste raming. Op maandbasis daalden de prijzen ten opzichte van april met 0,1%. De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in juni onverwachts gestegen.

Azië

De Chinese detailhandelsverkopen zijn in mei gestegen met 12,7% op jaarbasis, verwacht was een stijging van 13,7%. De industriële productie steeg conform verwachting met 3,5% op jaarbasis. Verder werden kortlopende rentetarieven in China met 0,1% verlaagd.

De Bank of Japan heeft de rente ongewijzigd gelaten op min 0,1%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN Amro

ABN Amro is één van de vier potentiële kopers van Degroof Petercam, een Belgische private en zakenbank. De bank is niet beursgenoteerd.

Philips

Philips wil 7 miljoen aandelen inkopen om bonusregelingen voor personeel te dekken. Een consortium geleid door Philips heeft een beurs van 24 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar behandelingen van minder voorkomende vormen van kanker.

Prosus

Prosus verwacht dat de kernwinst in het afgelopen boekjaar dat op 31 maart eindigde tussen de 20 en 28% gaat dalen tot tussen $ 1,76 en $ 1,94 per aandeel. Analisten rekenden op $ 2,10. De winstdaling wordt veroorzaakt door lagere bijdragen uit investeringen, hogere afschrijvingen en minder opbrengsten door de verkoop van belangen. Prosus heeft het belang in Tencent verlaagd van 29% naar 26%. Deze transactie heeft ongeveer 29 miljard dollar aan waarde gecreëerd voor de aandeelhouders. Na de update bleef het aandeel vrijwel onveranderd.

Shell

Shell gaat aandeelhouders beter belonen, tevens wil het bedrijf de kosten verlagen en minder investeren. In de media werd aangegeven dat dit ten koste gaat van het verduurzamingsprogramma. Desondanks herhaalde Shell de klimaatambities en wil in 2050 CO2-neutraal zijn. Shell verhoogt het dividend met 15% en gaat in de tweede helft van het jaar voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Unilever

Unilever neemt de Amerikaanse yoghurtmaker Yasso over. Yasso verkoopt gezonder ijs met minder calorieën. De overname wordt in het derde kwartaal afgerond, financiële details werden niet bekendgemaakt.

Internationaal bedrijfsnieuws

Microsoft

De Amerikaanse toezichthouder FTC wil de overname van gamefabrikant Activision Blizzard door Microsoft blokkeren. De overname zou Microsoft een te grote machtspositie geven.

Alphabet (Google)

De Europese Commissie verdenkt Google van het overtreden van de mededingingsregels. Sinds 2014 zou Google in de markt voor online advertenties zichzelf hebben bevoordeeld en concurrenten tekort hebben gedaan. Het voorlopige standpunt van de commissie is  dat Google een deel van de diensten verplicht moet afstoten.

Adobe

Adobe heeft in het afgelopen kwartaal een recordomzet geboekt. De omzet steeg met 10% tot 4,82 miljard dollar. Analisten rekenden op 4,77 miljard omzet. De nettowinst steeg van 1,2 naar 1,3 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 3,91 tegen een verwachting van $ 3,79. Het aandeel steeg 1% na de cijfers.

Oracle

Oracle heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het Amerikaanse softwarebedrijf zag de omzet met 17% stijgen tot 13,8 miljard dollar. Analisten rekenden op 13,7 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 3,32 miljard dollar of $ 1,67 per aandeel tegen een verwachting van $ 1,58. Het aandeel steeg de afgelopen week ruim 10%.

Kroger

Supermarktketen Kroger heeft in het eerste kwartaal conform verwachting de omzet licht zien toenemen tot 45,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg van $ 1,45 vorig jaar naar $ 1,51, dit was 5 cent meer dan verwacht. Het aandeel daalde 2,7% na de cijfers.

Siemens

Siemens wil de productiecapaciteit dit jaar flink verhogen om groeikansen in digitalisering en automatisering te benutten. Siemens investeert daarvoor 2,2 miljard euro.

Volkswagen

Volkswagen wil zijn rendement verhogen tot 6,5% van de omzet door het aantal modellen en keuze-opties te verminderen en meer merken gezamenlijk te produceren. De winst moet hierdoor met circa 10 miljard euro stijgen in 2026.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het sentiment op de aandelenmarkten was uitstekend afgelopen week. Beleggers reageerden opgelucht op de meevallende inflatiecijfers en de centrale banken verrasten niet. De meeste indices noteerden deze week dan ook op het hoogste niveau dit jaar. Afgelopen vrijdag expireerden zowel de aandelenopties, indexopties en indexfutures. Het komt vaak voor dat een opwaartse of neergaande trend in de markt wordt voortgezet tot aan exppiratie, daarna draait de trend dan.

Aankomende week begint rustig, de Amerikaanse beurzen zijn maandag gesloten i.v.m. de viering van de afschaffing van de slavernij. Verder zijn er deze week wederom slechts enkele bedrijven die hun kwartaalresultaten publiceren en ook op macro-economisch gebied is het nieuws beperkt.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 19 - 23 juni


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen