Marktupdate DBAC 2023-07-15
Wat bewoog de markten: 10 tot 14 juli
Positief sentiment keert weer terug op de markten
Meevallende inflatiecijfers in de Verenigde Staten zorgden voor opluchting op de beurzen. De aandelenmarkten stegen afgelopen week dan ook fors. De lager dan verwachte inflatie over juni kan een reden zijn voor de Amerikaanse centrale bank om de min of meer aangekondigde twee renteverhogingen te heroverwegen. Uit het Beige Book van de Fed bleek dat de algehele economische bedrijvigheid in de VS sinds eind mei licht is gestegen. Daarnaast stegen de werkgelegenheid en de prijzen in een bescheiden tempo. De start van het cijferseizoen was veelbelovend. De Amerikaanse grootbanken presteerden beter dan verwacht. In Europa kwamen BASF en Nokia echter met winstwaarschuwingen. De aandelenmarkten stegen wereldwijd met 2 tot 4% afgelopen week. Verder daalde de lange rente in zowel de VS als in Europa met circa 0,2%. De Europese gasprijs daalde met maar liefst 22,5%, terwijl de olieprijs juist licht steeg. De euro won wederom terrein ten opzichte van de dollar en bereikte daarmee de hoogste stand sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.
Duurzame topics
Nederland zet grote stappen naar een duurzame toekomst met een klimaatfonds. De Tweede Kamer heeft met overweldigende steun een klimaatfonds van 34 miljard euro voor duurzame investeringen goedgekeurd. Het fonds zal consumenten en bedrijven aanmoedigen om te verduurzamen met subsidies voor elektrische auto's, isolatie en zonnepanelen. Het kabinet heeft beloofd strikter toezicht te houden op de besteding van de subsidies en meer steun voor huishoudens te bieden. Met de extra financiering van 34 miljard euro om de industrie te verduurzamen en investeringen in nieuwe energiedragers zoals groene waterstof te bespoedigen, streeft Nederland ernaar een Europese koploper te worden in het bestrijden van de opwarming van de aarde.
Amerikaanse indices
De Amerikaanse aandelenmarkt steeg fors afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 2,4% hoger, terwijl technologiebeurs Nasdaq 3,5% steeg. De volatiliteitsindex VIX daalde 2,7 procentpunt tot 13,3%.
AEX Index
De AEX index steeg maar liefst 3,4 afgelopen week en sloot de week af op een stand van 778,93 punten. De technologiesector presteerde uitstekend, waarbij het aandeel ASM International het beste presteerde met een koersstijging van 11,7%. Ook Besi (+10,4%) en Prosus (+7,9%) stegen fors. Er waren afgelopen week slechts 3 van de 25 aandelen in de AEX die de week met verlies afsloten. ASR Nederland was de grootste verliezer, het aandeel daalde 2,4%, gevolgd door Ahold Delhaize (-1,7%) en Unilever (-0,4%).
Europese indices
De grote Europese indices stegen eveneens flink afgelopen week. De EuroStoxx50 index steeg 3,9%, de Duitse DAX index won 3,2% en de Britse FTSE-index sloot de week 2,4% hoger af. De beweeglijkheidsindex, de V-Stoxx, daalde van 17,6% naar 14,8%.
TOPSELECTIE
Ahold Delhaize
Ahold dochter Bol.com heeft de resterende aandelen gekocht van post- en pakketdienst Cycloon. In 2022 nam Bol.com al een meerderheidsbelang in Cycloon. Financiële details werden niet bekendgemaakt.
IMCD
De Britse tak van IMCD heeft 90% van de aandelen verworven in O&3 Limited. O&3 is leverancier van speciale natuurlijke ingrediënten voor schoonheids- en persoonlijke verzorgingsmarkten. Het bedrijf boekte het afgelopen jaar een omzet van 37 miljoen euro. Financiële details van de transactie werden niet bekendgemaakt.
Palo Alto
De aandelen van Palo Alto daalden woensdag met meer dan 6% nadat Microsoft op dinsdag nabeurs aankondigde de diensten op het gebied van netwerkbeveiliging uit te breiden. Microsoft gaat hiermee de concurrentie aan met bedrijven als Palo Alto.
Macro Economisch Nieuws
Verenigde Staten
De Amerikaanse inflatie is in juni harder gedaald dan verwacht. Op jaarbasis stegen de prijzen met 3,0% tegen 4,0% in mei. Er werd gerekend op 3,1% inflatie. De kerninflatie, zonder voeding en energie, kwam in juni uit op 4,8% ten opzichte van 5,3% een maand eerder. Economen rekenden op 5,0%. De producentenprijzen in de VS stegen 0,1% ten opzichte van mei, er was een stijging van 0,2% verwacht.
Eurozone
De industriële productie in de eurozone daalde in mei met 2,2% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Er werd gerekend op een daling van 1,2%.
Nederland
De inflatie in Nederland is in juni gedaald van 6,1% naar 5,7%, dit was conform de eerste snelle raming. Vergeleken met mei daalden de prijzen in juni met 0,3%.
Duitsland
De Duitse inflatie is in juni definitief vastgesteld op 6,4%, na een inflatie van 6,1% in mei. Dit was conform de eerste raming. De ZEW-index, die het economisch sentiment voor juli weergeeft daalde naar een stand van 14,7 negatief. De markt rekende op een daling naar 10,0 negatief.
Azië
De economie is China is in het tweede kwartaal van 2023 gegroeid met 6,3% op jaarbasis. Er werd echter gerekend op 7,3% groei. Vergeleken met het eerste kwartaal groeide de Chinese economie 0,8%.
Nederlands bedrijfsnieuws
Adyen
Adyen lanceert Tap to Pay voor Android. Dit stelt bedrijven in staat om elk Android-apparaat om te zetten in een betaalterminal en contactloze betalingen te accepteren. Voorlopig is de nieuwe optie alleen nog beschikbaar in de VS en Singapore. Uitbreiding naar andere landen volgt in een later stadium.
ASML / ASMI / Besi
De Europese halfgeleidersindustrie krijgt 3,3 miljard euro subsidie van de EU voor onderzoek en innovatie. Minder dan 10% van de wereldwijde productie van hafgeleiders komt uit Europa. De subsidie is bedoeld om dit naar 20% te brengen om zo minder afhankelijk te worden van Azië en de VS.
Randstad
Randstad neemt het Spaanse Grupo CTC over voor een bedrag van 80,5 miljoen euro. Grupo CTC biedt outsourced industriële en logistieke diensten aan, naast verkoop- en marketingdiensten, in Spanje en Portugal. Het bedrijf had in 2022 een omzet van 230 miiljoen euro. Volgens Randstad levert de transactie binnen 3 jaar winstgroei op.
Shell
Shell bestudeert de toekomst van de divisie duurzame energie. Tot de mogelijkheden behoren een gedeeltelijke verkoop van de activiteiten of een verzelfstandiging van de duurzame energiedivisie tot een aparte onderneming. Shell heeft recent aangegeven de focus terug te brengen op fossiele brandstoffen om het rendement voor aandeelhouders te vergroten.
Internationaal bedrijfsnieuws
UnitedHealth
Het Amerikaanse gezondheidszorg- en verzekeringsconcern presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht. De omzet steeg met 15,5% naar 93 miljard dollar. Analisten rekenden op 90,8 miljard omzet. De nettowinst steeg met 8% naar 5,47 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 6,14. Verwacht was $ 5,99 winst per aandeel. Na de cijfers noteerde het aandeel ruim 7% hoger.
JPMorgan Chase
De Amerikaanse zakenbank presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De nettowinst van 14,5 miljard dollar of $ 4,75 per aandeel steeg met 72% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten gingen uit van $ 3,94 winst per aandeel. Na de cijfers steeg het aandeel 0,6%.
Citigroup
De Amerikaanse bank presteerde iets beter dan verwacht. De inkomsten daalden licht naar 19,4 miljard dollar, verwacht was 19,3 miljard. De nettowinst kwam uit op 2,9 miljard dollar of $ 1,37 per aandeel. Een jaar eerder was dit nog $ 2,19. Analisten rekenden op $ 1,30 winst per aandeel. Na de cijfers noteerde het aandeel 4% lager.
Wells Fargo
Wells Fargo heeft in het tweede kwartaal de nettowinst zien stijgen van 3,1 naar 4,9 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 67% naar $ 1,25. Analisten gingen uit van $ 1,16. De inkomsten stegen met 20% naar 20,5 miljard dollar tegen een verwachting van 20,0 miljard dollar. Het aandeel van de Amerikaanse bank daalde 0,3% na de cijfers.
Blackrock
De grootste vermogensbeheerder ter wereld zag zijn belegd vermogen met ruim 10% stijgen tot 9,4 biljoen dollar. De nettowinst kwam uit op 1,37 miljard dollar of $ 9,28 per aandeel tegen $ 7,36 een jaar eerder. Verwacht was $ 8,50 winst per aandeel. De inkomsten stegen conform verwachting met 7% naar 4,5 miljard dollar. Het aandeel daalde 1,5% na de cijfers.
Pepsico
De Amerikaanse drankengigant zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 10% stijgen naar 22,3 miljard dollar, 600 miljoen meer dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 2,75 miljard dollar of $ 2,09 per aandeel, 12% meer dan een jaar eerder. Analisten gingen uit van $ 1,96 winst per aandeel. Na de cijfers noteerde het aandeel 2,4% hoger.
BASF
BASF heeft de vooruitzichten voor heel 2023 verlaagd, vanwege tegenvallende voorlopige resultaten in het tweede kwartaal als gevolg van lagere verkoopvolumes en prijzen. De nettowinst halveerde naar 1,01 miljard euro, de omzet daalde met 25% tot 17,3 miljard euro. Voor het hele jaar verlaagde BASF de winstverwachting met 10%. Ondanks de winstwaarschuwing steeg het aandeel 2%.
xAI
Elon Musk is een platform gestart voor kunstmatige intelligentie, genaamd xAI.
Microsoft
Microsoft heeft een nieuwe ontslagronde aangekondigd. Bovenop de in januari aangekondigde ontslagronde verdwijnen 10.000 extra banen.
Weekconclusie en vooruitzicht
De lagere inflatiecijfers zorgden afgelopen week voor hogere aandelenkoersen, terwijl de 10-jaarsrente onder druk kwam te staan. Mocht de inflatie verder dalen de aankomende maanden zou dit aanleiding kunnen zijn voor de centrale banken om de aangekondigde renteverhogingen te heroverwegen. Het cijferseizoen startte veelbelovend. De aankomende week komen ook in Europa de eerste bedrijven met hun kwartaalcijfers, zoals ASML, SAP en Novartis. In de Verenigde Staten staan de bedrijfscijfers van onder meer Tesla, IBM, Netflix en nog enkele financials op de agenda. Op macro-economisch vlak wordt de inflatie in de eurozone en Japan bekendgemaakt. De gepubliceerde kwartaalcijfers bepalen de aankomende periode het sentiment op de aandelenmarkten.
BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK (17 - 21 JULI)
Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/
Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!
DISCLAIMER:
De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.