Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-08-26

Wat bewoog de markten: 21 tot 25 augustus 


Aandelenmarkt heeft het traditioneel moeilijk in augustus, NVIDIA verrast positief

Augustus is historisch gezien qua rendement de slechtste maand om te beleggen. Ook dit jaar heeft de aandelenmarkt het moeilijk deze maand. De AEX index noteert tot nu toe in augustus 7,5% lager, terwijl de S&P 500 index en de EuroStoxx50 respectievelijk 4,0% en 5,3% verloren. Het negatieve rendement is in tegenstelling tot het feit dat bijna 80% van de bedrijven beter dan verwachte kwartaalcijfers publiceerden. Zo kwam NVIDIA, producent van videokaarten en computerchips, met ongekend sterke resultaten, mede veroorzaakt door de sterke vraag na AI-chips. Het bedrijf verdubbelde de omzet, terwijl de winstgevendheid bijna vertienvoudigde. De resultaten waren veel beter dan verwacht en de koers ging in eerste instantie ruim 7% omhoog. Twee dagen later stond de koers van het aandeel echter per saldo ruim 2% lager. De koersreactie van de S&P 500 bedrijven op de kwartaalcijfers was gemiddeld 0,5% negatief.

Afgelopen week sprak Fed-voorzitter Powell op de belangrijke conferentie in Jackson Hole. Hij gaf aan dat de inflatie is afgenomen, maar nog steeds te hoog is. De centrale bank is blij met de vooruitgang die is geboekt met het terugdringen van de inflatie, maar er is nog een lange weg te gaan. Powell meldde dat de Fed bereid is om de rente verder te verhogen als dit gepast is en dat de centrale bank een strak monetair beleid wil handhaven totdat de inflatie duurzaam daalt.

In de VS steeg de lange rente in augustus tot nu toe met circa 30 basispunten naar het hoogste niveau in meer dan 10 jaar. In Europa is de tienjaarsrente in augustus overigens slechts met enkele basispunten gestegen. Als Gevolg hiervan is de dollar flink gestegen ten opzichte van de euro. De olieprijs is de laatste tijd vrij constant, terwijl de Europese gasprijs de eerste weken van augustus bijna 50% steeg tot bijna 43 euro, inmiddels is deze weer gedaald tot onder de 35 euro.

Duurzaam topic

Het Duitse bedrijf Sonnen (dochteronderneming van Shell) werkt aan de grootste virtuele energiecentrale van Europa. De centrale bestaat uit een snel groeiend netwerk van thuisbatterijen. De batterijproducent wil een decentrale en virtuele energiecentrale van 1 gigawattuur, bestaande uit 100.000 thuisbatterijen, realiseren. Hiervan is inmiddels 25% verwezenlijkt. De thuisbatterijen kunnen op afstand worden gecontroleerd en aangestuurd, zodat ze fungeren als één grote energieopslagfaciliteit. Hierdoor kan Sonnen het Duitse elektriciteitsnetwerk ontlasten op piekmomenten door de opgewekte zonne-energie tijdelijk op te slaan in de batterijen en de energie op het juiste moment terug te brengen op het net. Sonnen werkt niet alleen in Duitsland aan een virtuele energiecentrale. Ook in de Verenigde Staten, Italië en  Australië is het bedrijf inmiddels actief.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt steeg licht afgelopen week, waarbij 3 van de 5 handelsdagen positief werden afgesloten. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,8%. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,7% hoger afgelopen week. De volatiliteitsindex VIX, gebaseerd op de S&P 500 index daalde 1,4 procentpunt van 18,5% naar 17,1%.

AEX Index

De AEX index was één van de weinige indices die afgelopen week terrein verloor. Dit verlies werd met name veroorzaakt door tegenvallende kwartaalcijfers van Adyen die een week eerder gepubliceerd werden. Het best presterende aandeel was ING Groep dat 1,8% steeg, gevolgd door ArcelorMittal (+1,6%) en Randstad (+1,6%). Betalingsdienstaanbieder Adyen verloor na de kwartaalcijfers opnieuw 12,3% afgelopen week en was daarmee duidelijk het slechtst presterende aandeel. Een week eerder ging er al ruim 40% van de koers af. Prosus (-2,0%), KPN (-1,6%) en Ahold Delhaize (-1,6%) verloren eveneens terrein.

Europese indices

De grote Europese indices noteerden allemaal licht hoger afgelopen week. De EuroStoxx50 index steeg 0,6%, de Duitse DAX index won 0,4%, terwijl de Britse FTSE-index 1,0% kon bijschrijven. De beweeglijkheidsindex, de V-Stoxx daalde bijna 2 procentpunt naar een een niveau van 18,5%.

TOPSELECTIE

Bijna alle bedrijven uit de Topselectie hebben inmiddels de resultaten over het tweede kwartaal gerapporteerd. Bijna 80% van de bedrijven publiceerden een hogere winst per aandeel dan analisten hadden voorzien. Gemiddeld presteerden de bedrijven uit de Topselectie 6,5% beter dan verwacht. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder behaalden 32 van de 36 bedrijven een hogere winst. De gemiddelde winst per aandeel steeg in het tweede kwartaal maar liefst 33% ten opzichte van een jaar eerder. Qua koersreacties waren er enkele uitschieters, die hieronder worden uitgelicht.

Positief:

ARISTA NETWORKS, dat de winst per aandeel met 46% zag toenemen, zag de koers van het aandeel met maar liefst 19,7% stijgen na de cijfers. Ook PALO ALTO, met een winstgroei van 80%, zag de koers van het aandeel met bijna 15% stijgen na de kwartaalcijfers.

Verzekeraar ASSURANT zag de koers met 5,7% stijgen nadat het bedrijf veel beter dan verwachte cijfers publiceerde. De winst per aandeel steeg met 54% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, analisten rekenden op een meer bescheiden winsttoename.

De koers van farmaceut NOVO NORDISK steeg 2 dagen voor de publicatie van de kwartaalcijfers met ruim 17%, nadat het bedrijf meldde dat haar zeer effectieve obesitasmedicijn Wegovy ook werkt tegen hartfalen. Een studie toonde aan dat patiënten die Wegovy gebruikten 20% minder vaak een hartaanval kregen.

Negatief:

ENPHASE: ondanks beter dan verwachte cijfers daalde het aandeel Enphase met ruim 7% nadat het tegenvallende omzetverwachtingen voor het huidige kwartaal bekendmaakte. De winst per aandeel steeg overigens met 38% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

JOHNSON CONTROLS zag de koers met 9% kelderen. De kwartaalcijfers waren conform verwachting, echter voor het huidige kwartaal voorziet het bedrijf $ 1,10 winst tegen een verwachting van $ 1,13. Voor het hele jaar wordt nu hoge ééncijferige omzetgroei verwacht, terwijl het eerder uitging van tenminste 10% omzetgroei.

BORGWARNER presteerde beter dan verwacht en liet een winstgroei zien van maar liefst 28%. Borgwarner dat zijn brandstoftak eerder dit jaar afstootte, verwacht echter dat de operationele marge daalt naar circa 9,4%, waar eerder nog werd uitgegaan van 10,2% marge. Voor 2023 voorziet het bedrijf organische groei van 13% tot 16%, waar het eerder uitging van 7,5% tot 12,5% groei. Het aandeel daalde 7,5% na de cijfers.

INFINEON publiceerde beter dan verwachte cijfers en liet een winstgroei zien van bijna 40%. Echter de chipfabrikant verhoogde de outlook voor het hele jaar niet, waarop beleggers teleurgesteld reageerde. Vervolgens daalde de koers maar liefst 9,3%.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De banengroei in de VS kwam in juli uit op 187.000 banen waar gerekend werd op 200.000 nieuwe banen. De werkloosheid daalde licht van 3,6% naar 3,5%. De inflatie kwam in juli uit op 3,2%, een maand eerder was dit nog 3,0%. Verwacht was echter een stijging naar 3,3%. De detailhandelsverkopen in de VS stegen in juli met 1% op maandbasis, verwacht was een lichte daling.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal op jaarbasis conform verwachting met 0,6% gegroeid. Vergeleken met het eerste kwartaal groeide de economie met 0,3%. De inflatie in de eurozone is in juli uitgekomen op 5,3%, in juni was er nog sprake van 5,5% inflatie.

Nederland

De economie in Nederland is in het tweede kwartaal met 0,3% gekrompen, zowel op jaarbasis als vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. De inflatie kwam in juli uit op 4,6% tegen 5,7% een maand eerder. Het werkloosheidspercentage steeg met 0,1% naar 3,6% in juli.

Duitsland

De economische groei in Duitsland is in het tweede kwartaal op jaarbasis tot stilstand gekomen. Vergeleken met het eerste kwartaal was er sprake van 0,2% krimp. De inflatie daalde licht in juli en kwam uit op 6,2%. De producentenprijzen daalden in juli op jaarbasis met maar liefst 6,0%.

Azië

In China was in juli sprake van een deflatie van 0,3%. De producentenprijzen daalden in juli met 4,4% op jaarbasis. De economie van Japan groeide sterk in het tweede kwartaal. De groei kwam op jaarbasis uit op 6,0%. De inflatie kwam in Japan in juli uit op 3,3%, een maand eerder was dit nog 3,0%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Adyen heeft in de eerste helft van 2023 de omzet met 21% zien stijgen tot 739 miljoen euro, analisten rekenden echter op 771 miljoen euro omzet. De EBITDA kwam afgelopen halfjaar 10% lager uit op 320 miljoen euro met een marge van 43%. Analisten gingen uit van 365 miljoen euro met een marge van ruim 47%. De nettowinst bleef vrijwel gelijk op 282 miljoen euro, de winst per aandeel kwam uit op € 9,07, verwacht was € 9,91. Het aandeel Adyen werd na bekendmaking van de resultaten afgestraft door beleggers en is sindsdien ruim gehalveerd.

Aegon

Aegon heeft in de eerste zes maanden van 2023 13% meer kapitaal gegenereerd. De aanwas kwam uit op 620 miljoen euro tegen een verwachting van 562 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam uit op een verlies van 199 miljoen euro, veroorzaakt door eenmalige posten in de Verenigde Staten. De solvabiliteit viel terug van 214% een jaar eerder naar 202%. Het aandeel daalde 5% na de halfjaarcijfers.

Exor / Philips

Exor heeft een belang van 15% gekocht in Philips en heeft het voornemen om dit belang langdurig aan te houden. Exor wil zijn positie in de sectoren healthcare en technologie vergroten en zei de strategie van Philips volledig te ondersteunen. Exor is een Italiaanse investeringsmaatschappij van de Agnelli-familie, die ook investeert in Fiat, en maakt deel uit van de AEX.

Heineken

Heineken verkoopt zijn Russische activiteiten aan Arnest Group voor 1 euro. Arnest neemt ook de verantwoordelijkheid voor de 1.800 Heineken-werknemers in Rusland op zich. Naast het merk Heineken dat in 2022 uit Rusland werd verwijderd, wordt de productie van Amstel binnen 6 maanden uitgefaseerd. Heineken verwacht dat de transactie een verwaarloosbare impact zal hebben op de verwaterde winst per aandeel. Ook zijn de vooruitzichten voor 2023 niet veranderd door de desinvestering.

IMCD

IMCD heeft in de eerste helft van 2023 de omzet met 1% zien dalen naar 2,29 miljard euro en voldeed daarmee niet aan de verwachtingen. De nettowinst daalde met 14% tot 153 miljoen euro. De operationele marge daalde eveneens van 12,8% naar 12,2%. Het aandeel verloor bijna 4% na de cijfers.

Randstad

Randstad zou winsten in België onttrekken aan de fiscus en deze in Zwitserland onderbrengen, volgens de Belgische zakenkrant De Tijd. De Belgische belastingdienst zou al voor 73 miljoen euro aan claims op Randstad hebben klaar liggen wegens fiscaal misbruik. Dankzij een afspraak met de Zwitserse fiscus betaalt Randstad minder belasting.

Internationaal bedrijfsnieuws

In deze marktupdate worden de kwartaalcijfers van de Amerikaanse Big Tech-bedrijven uitgelicht.

Nvidia

Nvidia zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen van 6,7 miljard naar 13,5 miljard dollar. Analisten gingen uit van 11,2 miljard dollar omzet. De nettowinst steeg naar 6,19 miljard dollar, een jaar eerder was dit nog ‘slechts’ 656 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg van $ 0,26 naar $ 2,70, verwacht was $ 2,09 winst per aandeel. Ondanks de supersterke cijfers daalde het aandeel 2% na de cijfers.

Alphabet (Google)

Alphabet heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 7,6% zien stijgen tot 74,6 miljard dollar. Analisten rekenden op 72,8 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 18,4 miljard dollar, de winst per aandeel steeg met 19% naar $ 1,44. De analistenconsensus was $ 1,34 winst per aandeel. Beleggers reageerden positief op de cijfers, het aandeel steeg 5,8%.

Amazon

Amazon presteerde in het tweede kwartaal van 2023 veel beter dan verwacht. Het bedrijf zag de omzet met 11% stijgen tot 134,4 miljard dollar. Analisten gingen uit van 131,5 miljard dollar omzet. De nettowinst bedroeg 6,75 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 0,65, een jaar eerder werd er nog een verlies geleden van $ 0,20 per aandeel. Analisten rekenden op een winst per aandeel van slechts $ 0,35. Beleggers beloonden de sterke kwartaalcijfers met een koersstijging van 8,3%.

Apple

De kwartaalresultaten van Apple waren iets beter dan verwacht, maar beleggers hoopten op meer. De omzet daalde met 1,5% tot 81,8 miljard dollar, nipt boven de consensus van 81,7 miljard. De nettowinst kwam uit op 19,9 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 5% tot $ 1,26. Analisten rekenden op een ongewijzigde winst van $ 1,20 per aandeel. Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers, het aandeel verloor bijna 5%.

Meta Platforms (Facebook)

Beleggers reageerden opgelucht op de cijfers van Meta. Het bedrijf zag de omzet met 11% stijgen tot 32,0 miljard dollar, bijna 1 miljard meer dan verwacht. De nettowinst bedroeg 7,8 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 21% tot $ 2,98. Analisten gingen uit van $ 2,91 winst per aandeel. Het aandeel Meta steeg 4,4% na bekendmaking van de kwartaalresultaten.

Microsoft

Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal een omzetgroei van 8,3% geboekt. De omzet kwam uit op 56,2 miljard tegen een verwachting van 55,4 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 20,1 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met ruim 20% tot $ 2,69. Analisten rekenden op $ 2,55 winst per aandeel. Ondanks de beter dan verwachte resultaten daalde het aandeel 3,7%.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het cijferseizoen is achter de rug. De kwartaalcijfers waren over het algemeen beter dan verwacht, de koersreacties waren echter over het algemeen minder enthousiast. De afgelopen weken lagen de aandelenkoersen redelijk onder druk. Of het positieve sentiment weer kan terugkeren is uiteraard afhankelijk van de inflatieontwikkelingen en de economische vooruitzichten. De aankomende week is de macro-economische agenda goed gevuld. De inflatiecijfers over augustus worden in Duitsland en de eurozone bekendgemaakt, terwijl in de VS de PCE-inflatiecijfers over juli worden gepresenteerd. Verder wordt de economische groei over het tweede kwartaal in de Verenigde Staten gepubliceerd en wordt de week vrijdag afgesloten met het belangrijke banenrapport en de werkloosheidscijfers in de VS. Kortom macro-economisch volop nieuws. In Nederland worden de halfjaarcijfers van verzekeraars NN Group en ASR Nederland bekendgemaakt.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 28 aug - 1 sep


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen