Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-01-06

Wat bewoog de markten: 2 - 5 januari 2024


Zwakke start van het nieuwe jaar

De Europese inflatiecijfers over december vorig jaar lieten een gemengd beeld zien. In Duitsland en de eurozone steeg de inflatie weer enigszins, terwijl deze in Nederland verder daalde. Overigens daalde de kerninflatie, zonder energie en voeding, in de eurozone naar 3,4% van 3,6% een maand eerder. In de Verenigde Staten bleek uit het belangrijke banenrapport over december dat de werkgelegenheid opnieuw sterker dan verwacht is toegenomen. Afgelopen maand was sprake van een banengroei van 216.000, waar de markt rekende op een stijging tot 170.000 banen. Het werkloosheidspercentage in de VS bleef gelijk. De aandelenmarkt liet een opleving zien na de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, maar de winsten werden vervolgens weer ingeleverd. De eerste week van het nieuwe jaar kenmerkte zich door een stijging van de lange rente in zowel de VS als in Europa en door gemengde economische data. Met name de economieën van Europa en China hebben het lastig. De notulen van de Fed van december, die afgelopen week werden gepubliceerd, waren lang niet zo ‘dovish’ als de toelichting van voorzitter Jerome Powell op het laatste rentebesluit. Economen verwachten nu dat de Amerikaanse Centrale Bank waarschijnlijk tot mei wacht met het verlagen van de rente, waar men eerder nog uitging van maart. Al met al zorgde de eerste week van het nieuwe beursjaar voor wat twijfel bij beleggers, waardoor het jaar in mineur is begonnen. De meeste aandelenindices daalden met 1 tot 1,5%. De Nasdaq verloor overigens meer dan 3%, met name door de ommekeer in de 10-jaarsrente.

De 10-jaarsrente in de VS steeg afgelopen week met bijna 20 basispunten. In Europa bleef de rentestijging beperkt tot 12 basispunten. Verder won de dollar bijna 1% ten opzichte van de euro. De energieprijzen stegen fors, de Europese gasprijzen stegen bijna 7%, terwijl de olieprijs ruim 2% hoger noteerde in de eerste week van 2024.

Duurzaam topic

Vrachtwagenfabrikant Daimler Truck heeft een eerste test aangekondigd van Mercedes-Benz GenH2 Trucks die worden aangedreven door waterstof. Amazon, Air Products, INEOS, Holcim en Wiedmann & Winz zullen deelnemen aan de klantentests om de eerste ervaringen op te doen met CO2-vrij langeafstandstransport met de brandstofceltrucks. Een prototype vrachtwagen haalde een actieradius van 1047 km. Terwijl elektrische voertuigen met accu's een effectieve oplossing zijn voor sommige transporttoepassingen, zoals routes met een kortere actieradius of met beschikbare oplaadmogelijkheden, zijn trucks met waterstofaandrijving vooral geschikt voor langeafstandsritten in gebieden waar de infrastructuur voor het opladen van accu's beperkt kan zijn, zoals op het platteland. De voertuigen worden bijgetankt met vloeibare waterstof dat een hoge energiedichtheid en lagere transportkosten mogelijk maakt. Een uitbreiding van de internationale tankinfrastructuur met voldoende aanvoer van groene vloeibare waterstof zal nodig zijn voor een overgang naar waterstof-brandstofcellen voor commercieel vrachtvervoer.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt verloor terrein afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,5%. Technologiebeurs Nasdaq moest 3,1% inleveren. De volatiliteit steeg circa 1,5% naar 13,9%.

AEX Index

De AEX index daalde 1% in de eerste handelsweek van 2024. De slotstand afgelopen vrijdag was 778,7 punten. Van de 25 AEX fondsen behaalden 11 aandelen een positief rendement. Ahold Delhaize was met een koerswinst van 3,6% de sterkste stijger, gevolgd door NN Group (+3,3%) en Prosus (+2,0%). De technologiesector presteerde beduidend minder goed. ASM International was de grootste daler en verloor maar liefst 7,5%. Ook Besi (-6,7%) en ASML (-6,1%) daalden fors.

Europese indices

Ook de overige Europese indices openden het jaar in mineur. De EuroStoxx50 index verloor 1,3%, de Duitse DAX index daalde 0,9%, terwijl de Britse FTSE-index de schade het meest beperkt hield met een koersdaling van slechts 0,6%. Ook in Europa steeg de volatiliteit. De V-Stoxx index steeg circa 1% naar 14,3%.

TOPSELECTIE

AstraZeneca

AstraZeneca wil met de overname van het Chinese Gracell Biotechnologies zijn positie op het gebied van celtherapieën versterken. De eerste betaling heeft een waarde van 1 miljard dollar, later kan nog eens 200 miljoen dollar worden toegevoegd als bepaalde doelstellingen worden behaald.  De deal zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden afgerond.

Cisco Systems

Cisco neemt startup Isovalent over voor een bedrag van 650 miljoen dollar. Isovalent is actief op het gebied van cloud networking en beveiliging.

Enphase Energy

Enphase zal ongeveer 10% van het wereldwijde personeelsbestand inkrimpen. Enphase streeft naar kostenbesparingen door consolidatie van vestigingen wereldwijd.

Henry Schein

Henry Schein neemt een groot belang in TriMed, een ontwikkelaar voor orthopedische behandelingen. TriMed had in 2022 circa 50 miljoen dollar omzet. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

NN Group

NN Group heeft het langlevenrisico op circa 13 miljard euro aan pensioenverplichtingen in Nederland overgedragen aan het Amerikaanse Prudential Financial en herverzekeraar Swiss Re om zijn kapitaalpositie te versterken. Er zijn geen gevolgen voor de polishouders. De solvabiliteit van NN Group stijgt door de deal met circa 8%. S&P Global Ratings heeft de kredietrating van NN verhoogd van BBB+ naar A-.

Novo Nordisk

Novo Nordisk gaat onderzoekssamenwerking aan met Omega Therapeutics en Cellarity naar nieuwe behandelingsmethoden voor hart- en vaatziekten. Novo Nordisk zal de R&D-kosten vergoeden en alle twee bedrijven komen in aanmerking voor maximaal 532 miljoen dollar aan vooruitbetalingen en mijlpaalbetalingen.

Sodexo

Sodexo heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 3,1% zien stijgen tot 6,3 miljard euro, in lijn met de eigen voorspelling. De organische groei kwam uit op 8,2%,  valuta effecten drukten de omzet met 4,8%. De omzet steeg door een toename van bedrijfsevenementen, de activiteiten in China bleven echter zwak. Sodexo richt zich de komende kwartalen op mogelijke fusies en overnames, aldus de CEO. Sodexo herhaalde de omzetverwachting en winstmarge outlook voor 2024 en 2025. Het aandeel steeg licht na de omzetupdate.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

In december is de werkgelegenheid in de VS sterker dan verwacht toegenomen. Er was sprake van een banengroei van 216.000. Economen rekenden op een toename van 170.000 banen. De werkloosheid bleef gelijk op 3,7%, hier was een stijging naar 3,8% verwacht. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,1% tegen 4,0% in november. De economische activiteit in de Amerikaanse dienstensector is in december verder toegenomen, terwijl de industriële activiteiten daalden.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in december gestegen naar 2,9%, in november stegen de prijzen nog met 2,4%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, daalde van 3,6% naar 3,4%. Beide cijfers kwamen 0,1% lager uit dan verwacht. De producentenprijzen daalden in november in de eurozone met 8,8% op jaarbasis. De dienstensector en industrie trokken aan in december vergeleken met een maand eerder, maar vertoonden nog wel krimp.

Nederland

De inflatie in Nederland is in december uitgekomen op 1,2%. Een maand eerder was dit nog 1,6%. Exclusief energie bedroeg de inflatie 3,4%, in november was dat 4,2%. In heel 2023 kwam de inflatie volgens het CBS uit op 3,8%.

Duitsland

De Duitse inflatie is in december weer gestegen. De inflatie bedroeg 3,7% op jaarbasis, na een inflatie van 3,2% in november. De Duitse dienstensector en industrie vertoonden in december nog wel krimp, maar minder dan in november.

Azië

De Chinese dienstensector is in december in een flink hoger tempo gegroeid. De industriële activiteit steeg licht.

Nederlands bedrijfsnieuws

IMCD

IMCD neemt het Colombiaanse Joli Foods over. Joli Foods levert grondstoffen voor de dranken- en voedingsindustrie. In 2022 genereerde het bedrijf een omzet van circa 16 miljoen dollar. De overname moet nog worden goedgekeurd door de toezichthoudende instanties.

Philips

Philips moet een klein aantal MRI-scanners terugroepen van de Amerikaanse toezichthouder FDA. De financiële impact van de terugroepactie zal naar verwachting beperkt zijn, maar doet het sentiment rond Philips geen goed. Philips heeft ruim 15 miljoen aandelen ingetrokken, die het bedrijf heeft ingekocht via een aandeleninkoopprogramma. Philips verwacht in het tweede kwartaal van 2024 nog een 4,4 miljoen aandelen in te trekken.

Unilever

Unilever verkoopt Elida Beauty aan Yellow Wood Partners. Het betreft de verkoop van meer dan 20 merken die samen goed waren voor 800 miljoen euro omzet in 2022. Financiële details werden niet vermeld. Unilever heeft het haarverzorgingsmerk K18 overgenomen, zonder financiële details te noemen. Volgens Unilever past de overname binnen de plannen om zich te richten op sectoren waar een hoge groei verwacht kan worden. K18 is vooral actief in Noord-Amerika, Australië en het VK.

Internationaal bedrijfsnieuws

Tesla

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal 495.000 auto’s geproduceerd, terwijl er 484.500 voertuigen werden afgeleverd, circa 15% meer dan een kwartaal eerder. In heel 2023 produceerde Tesla 1,85 miljoen auto’s en werden er 1,81 miljoen afgeleverd. Daarmee voldeed Tesla aan de eigen doelstelling van circa 1,8 miljoen exemplaren. Het aandeel daalde licht na deze cijfers.

Ryanair

Ryanair heeft in december 9% meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In heel 2023 steeg het aantal passagiers met 13% tot 182 miljoen.

Rémy Cointreau

Het aandeel Rémy Cointreau daalde ruim 11% nadat het Chinese Ministerie van Handel aankondigde een onderzoek in te stellen naar vermeende dumping van verschillende Europese sterke dranken, zoals cognac en brandy. Het Chinese onderzoek is wellicht een tegenzet na het EU-onderzoek naar oneerlijke staatssubsidie voor producenten van elektrische auto’s in China.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het positieve handelssentiment van de laatste 2 maanden van 2023 kwam in de eerste handelsweek van het nieuwe jaar abrupt ten einde. De ommekeer in de lange rente en conflicterende economische data lagen hieraan ten grondslag. Door het sterke banenrapport en de gemengde Europese inflatiecijfers zijn de verwachtingen op snelle renteverlagingen door de Fed en ECB enigszins getemperd.

Aankomende week wordt het cijferseizoen traditioneel afgetrapt door de grote Amerikaanse financials. Daarnaast zullen de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en China richtingbepalend zijn.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 8 - 12 januari


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen