Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-01-13

Wat bewoog de markten: 8 - 12 januari 2024


Aandelenmarkten stijgen ondanks hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in december met 3,4% tegen een inflatie van 3,1% in november. De kerninflatie daalde weliswaar tot 3,9%, maar de daling was minder dan verwacht. De tegenvallende inflatiecijfers en het sterke banenrapport van vorige week maken een renteverlaging van de Fed in maart zeer onwaarschijnlijk. Economen rekenen nu op een eerste renteverlaging in mei. Ondanks de matige inflatiecijfers bleef een negatieve koersreactie uit, mede doordat de producentenprijzen in de VS in december onverwacht daalden. Overigens was er in China sprake van deflatie in december. Over heel 2023 stegen de consumentenprijzen in China met slechts 0,2%. De producentenprijzen in China bleven onder druk. Opvallend sterk presteert de Japanse Nikkei-index die profiteert van een dalende Yen. De Japanse hoofdindex noteert in de eerste 2 weken van 2024 al ruim 6% hoger. Overigens won in Taiwan de China-kritische DPP voor de derde keer op rij de verkiezingen. Vooralsnog was er weinig reactie hierop op de Aziatische beurzen.

Het cijferseizoen werd traditiegetrouw afgetrapt door de Amerikaanse financiële instellingen. De kwartaalresultaten lieten een gemengd beeld zien. In Azië publiceerden zowel Samsung als TSMC dalende omzetcijfers, met name veroorzaakt door de zwakke vraag naar geheugenchips. Overigens rekenden analisten al op een geringe omzetdaling van beide bedrijven.

De 10-jaarsrente bleef in Europa vrijwel onveranderd afgelopen week, terwijl de Amerikaanse lange rente door een daling van 9 basispunten weer onder de 4% noteerde. De Europese gasprijzen daalden 7,5%, de olieprijs kende afgelopen week een lichte daling die beperkt bleef tot 0,6%.  De dollar bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van de euro.

Duurzaam topic

De Wageningen University & Research (WUR) heeft met de Zeewaterstof-methode (SeaHydrogen) een milieuvriendelijke en haalbare manier ontwikkeld om groene waterstof te produceren uit zeewater. Deze methode filtert niet alleen waardevolle mineralen zoals lithium en tafelzout uit zeewater, maar levert ook schoon drinkwater en elektriciteit op. Het traditionele gebruik van zoet water voor groene waterstofproductie wordt bekritiseerd vanwege mogelijke drinkwatertekorten. In 2032 is het doel dat Nederland 8 gigawatt aan groene waterstof kan maken. Daar is naar schatting 11 miljard liter zuiver water nodig, circa 1% van de jaarlijkse drinkwatercapaciteit in Nederland. Een mogelijk drinkwatertekort kan met deze methode worden voorkomen. De SeaHydrogen-methode maakt gebruik van zout zeewater en restwarmte waarmee elektriciteit en schoon water kan worden gemaakt. Hierdoor wordt het én economisch haalbaar en als businessmodel interessant.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt deed het verlies van de openingsweek weer teniet. De  toonaangevende S&P 500 index steeg 1,8%. Technologiebeurs Nasdaq won 3,2%. Hierdoor staan beide indices in 2024 nipt in de plus. De volatiliteit daalde naar 12,7%.

AEX Index

De AEX index won eveneens terrein al bleef de koersstijging beperkt tot slechts 0,4%. De slotstand afgelopen vrijdag was 781,86 punten. Van de 25 AEX fondsen behaalden 15 aandelen een positief rendement. Het best presterende aandeel was UMG dat 6,9% steeg na een sterke marktupdate. Ook Adyen (+6,1%) en DSM-Firmenich (+5,4%) stegen flink. Shell was de grootste verliezer met een koersdaling van 4,3%, gevolgd door ArcelorMittal (-4,1%) en Randstad (-3,8%).

Europese indices

De overige grote Europese indices lieten een gemengd beeld zien. De EuroStoxx50 index steeg 0,4%, de Duitse DAX index won 0,7%. De Britse FTSE-index daalde echter met 0,8%. Ook in Europa daalde de volatiliteit, de V-Stoxx index daalde een klein procent tot 13.4%..

TOPSELECTIE

Drie aandelen in de topselectie stonden afgelopen week op een positieve manier in de picture. In Amerika kwam er een overnamebod op Juniper Networks, het Deense Pandora presenteerde uitstekende omzetcijfers en NN Group is tot een schikking gekomen met de benadeelden van de woekerpolisaffaire.

Juniper Networks

Hewlett Packard Enterprisee heeft de overname van Juniper Networks aangekondigd. De all-cash deal is 14 miljard dollar waard. Hewlett Packard betaalt $ 40 per aandeel Juniper, een premie van zo’n 32% op de koers voorafgaand aan het bod. De overname is in afwachting van wettelijke goedkeuringen en zal waarschijnlijk eind 2024, begin 2025 worden afgerond. Het aandeel Juniper Networks steeg afgelopen week 25% en handelt momenteel rond de $ 37,50.

Adecco

Het aandeel Adecco lag afgelopen week onder druk na een winstwaarschuwing van de Britse uitzender Hays. Hays verwacht dat de marktomstandigheden op korte termijn uitdagend zullen blijven.

Borgwarner

Borgwarner gaat een joint venture aan met Shaanxi Fast Auto Drive Group. Dit is een vervolgstap in de strategie om de productportfolio voor elektrische en hybride bedrijfsvoertuigen verder uit te breiden. De nieuwe jont venture is met name gericht op de Chinese markt voor elektrische bedrijfswagens en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar worden gevormd, nadat de wettelijke goedkeuringen zijn verkregen.

Gentex

Gentex heeft de overname van eSight aangekondigd, een leverancier van technologieën voor zichtverbetering. eSight ontwikkelt en produceert de volgende generatie mobiele elektronische brillen die ontworpen zijn om mensen met een visuele beperking te helpen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Merck & Co

Merck neemt Harpoon Therapeutics over voor 680 miljoen dollar. De overname moet de ontwikkeling van oncologische geneesmiddelen versterken en verbreden bij Merck.

NN Group

NN schikt in de woekerpoliszaak. NN neemt een voorziening van 360 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2023. Daarvan is 300 miljoen het schikkingsbedrag en 60 miljoen euro is gereserveerd voor schrijnende gevallen en klanten die niet zijn aangesloten bij de claimorganisaties die ook nog niet eerder een vergoeding kregen. Het bedrag komt redelijk overeen met de verwachtingen. Daarnaast heeft NN aangekondigd het dividend met een dubbelcijferig percentage te verhogen. NN verwacht de aankomende jaren het dividend verder te kunnen verhogen. Ook zal jaarlijks voor tenminste 250 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht worden. De schikking heeft slechts geringe impact op de solvabiliteit van NN.

Pandora

Pandora heeft de omzetcijfers over het vierde kwartaal 2023 bekendgemaakt. De organische groei kwam uit op 12%, waardoor de groei op jaarbasis 8% bedroeg. Dit was een stuk hoger dan de eigen prognose van 5-6% groei die Pandora begin november had afgegeven. Met name in de Verenigde Staten groeide de omzet fors. Daarnaast steeg de EBIT-marge met 1,5% naar 34%. Het aandeel Pandora steeg 3,5% na de cijfers, de koersstijging het afgelopen jaar bedroeg maar liefst 80%.

Sodexo

Sodexo heeft goedkeuring gekregen voor de notering van Pluxee op Euronext Parijs. Pluxee is wereldwijd de toonaangevende partner voor werknemersvoordelen en medewerkersbetrokkenheid. Sodexo wil Pluxee op 1 februari 2024 zelfstandig naar de beurs brengen. Hiervoor moet nog wel goedkeuring worden verkregen op de aandeelhoudersvergadering op 30 januari. Pluxee verwacht dubbelcijferige omzetgroeipercentages voor de middellange termijn.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de VS zijn in december sterker gestegen dan verwacht. De inflatie kwam uit op 3,4% tegen 3,1% in november. Economen rekenden op een stijging tot 3,2%. De kerninflatie, zonder voeding en energie, bedroeg in december 3,9% tegen 4,0% in november. Hier werd 3,8% inflatie verwacht. De Amerikaanse producentenprijzen zijn in december onverwacht gedaald. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,1% waar een stijging van 0,1% werd verwacht. Op jaarbasis stegen de prijzen 1,0%, verwacht was een toename van 1,3%.

Eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in november licht gedaald. De werkloosheid daalde van 6,5% in oktober naar 6,4% in november. Een jaar eerder bedroeg de werkloosheid nog 6,7%. Het consumentenvertrouwen in de eurozone steeg licht in december.

Nederland

De consumentenuitgaven stegen in november 2023 in Nederland met 0,3% op jaarbasis, na de daling van 0,2% in oktober. Dit betreft volumecijfers, er werd vooral meer uitgegeven aan diensten.

Duitsland

De Duitse industriële productie is in november onverwacht gedaald met 0,7% ten opzichte van een maand eerder. Economen rekenden op een lichte stijging. Op jaarbasis daalde de productie met 4,8%.

Azië

De consumentenprijzen in China zijn in december opnieuw gedaald. De prijzen daalden met 0,3% op jaarbasis, na een prijsdaling van 0,5% in november. Er werd gerekend op een daling van de Chinese consumentenprijzen met 0,4%. In heel 2023 kwam de inflatie in China uit op 0,2%. Ook de producentenprijzen daalden in december, op jaarbasis was er sprake van een afname van 2,7%. De producentenprijzen in China daalden voor de vijftiende maand op rij.

Nederlands bedrijfsnieuws

DSM-Firmenich

DSM-Firmenich biedt € 116,00 op de resterende 3,9% van de aandelen DSM, minus het reeds betaalde dividend van € 22,58 en het nog uit te keren dividend. Verwacht wordt dat de uitkoopprocedure tot ver in 2024 kan duren.

IMCD

IMCD neemt het Indiase Valuetree over en vergroot daarmee de omzet met zo’n 48 miljoen euro. In eerste instantie koopt IMCD 70% van de aandelen, de resterende 30% worden in 2025 gekocht. Valuetree is leverancier voor de schoonheids- en persoonlijke verzorgingsmarkt.

KPN

KPN heeft overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Medewerkers krijgen dit jaar een loonsverhoging van 5,5% en volgend jaar 3,0%. KPN wil medewerkers tegemoetkomen door fiscaal vriendelijk aflossen van studieschulden en het verduurzamen van een woning.

Randstad

Het aandeel Randstad lag afgelopen week onder druk na de eerder genoemde winstwaarschuwing van de Britse uitzender Hays.

Shell

Uit de trading update van Shell over het vierde kwartaal kwamen hogere handelsresultaten voor Integrated Gas en Upstream activiteiten naar voren. Minder goed presteerde de Chemiedivisie door druk op de marges en een zeer lage bezettingsgraad bij Chemie. Per saldo lijkt het vierde kwartaal redelijk conform verwachting te zijn.

Universal Music Group (UMG)

UMG heeft in het vierde kwartaal zijn marktaandeel in de VS vergroot van 33,6% een jaar eerder naar 35,8%.

Internationaal bedrijfsnieuws

Amerikaanse financials


De winstcijfers van de Amerikaanse financials die afgelopen week het cijferseizoen aftrapten waren over het algemeen beter dan verwacht, de omzetcijfers waren minder overtuigend. Beleggers reageerden gemengd op de kwartaalcijfers.

UnitedHealth

Het Amerikaanse gezondheidszorg- en verzekeringsconcern boekte in het vierde kwartaal van 2023 14% meer omzet, welke uitkwam op 94,4 miljard dollar. Analisten rekenden op 91,9 miljard dollar omzet. De nettowinst steeg kwam uit op 5,5 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 15% tot $ 6,16 tegen een verwachting van $ 5,99. Voor 2024 verwacht UnitedHealth 7,5% omzetgroei en ruim 10% winstgroei te realiseren. Ondanks de beter dan verwachte cijfers daalde het aandeel 3,4%, waarbij als reden werd opgevoerd dat de medische kosten hoger uitvielen dan verwacht.

Samsung Electronics

Samsung verwacht in het vierde kwartaal niet aan de verwachtingen te hebben voldaan. Vermoedelijk daalde de operationele winst met 35% ten opzichte van een jaar eerder. De omzet is waarschijnlijk met 5% gedaald. De zwakker dan verwachte resultaten zijn vooral het gevolg van tegenvallende prestaties op het gebied van geheugenchips. Samsung komt later deze maand met de volledige kwartaalcijfers. Het aandeel daalde bijna 4% na de update.

TSMC

De grootste chipproducent ter wereld boekte in december 8,4% minder omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van november daalde de omzet  met 14,4%. In heel 2023 was er sprake van 4,5% omzetdaling. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de omzetupdate.

Delta Airlines

Delta Airlines heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 6% zien toenemen tot 14,2 miljard dollar, tegen een verwachting van 13,6 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 2,0 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel daalde met 13% naar $ 1,28. Analisten rekenden op $ 1,16. Delta Airlines gaat nu uit van 6 tot 7 dollar winst per aandeel in 2024, wat minder is dan de doelstelling van ruim 7 dollar per aandeel. Het aandeel daalde 9% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

De aandelenmarkt herstelde afgelopen week keurig, na de zwakke start van het nieuwe jaar. De inflatiecijfers in de VS vielen enigszins tegen. De inflatie blijkt wederom behoorlijk hardnekkig, maar de verwachting dat zowel de Amerikaanse Centrale Bank als de ECB in de loop van het jaar de rentes meerdere malen gaan verlagen geeft steun aan de aandelenmarkten.

Aankomende week begint rustig, maandag zijn de beurzen in de Verenigde Staten gesloten in verband met Martin Luther King Day. In China staan deze week de economische groeicijfers op de agenda. Verder worden wereldwijd de detailhandelsverkopen en industriële productiecijfers gepubliceerd. In Japan worden de inflatiecijfers over december bekendgemaakt. Duitsland en de eurozone komen met de definitieve inflatiecijfers  over december. Afgelopen week trapten de Amerikaanse grootbanken het cijferseizoen af, met wisselend succes. Deze week volgen Goldman Sachs en Morgan Stanley. TSMC die deze week al met een tegenvallende omzetupdate kwam, publiceert donderdag de definitieve cijfers.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 15 - 19 januari


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen