Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Markupdate DBAC 2024-01-20

Wat bewoog de markten: 15 - 19 januari 2024


S&P 500 index op all-time high, Europa blijft achter

Er heerste afgelopen week veel optimisme over technologie aandelen, vooral nadat TSMC aankondigde sterke groei te verwachten. TSMC is de grootste chipfabrikant ter wereld, een belangrijke klant van ASML en leverancier voor grote bedrijven zoals Apple en Nvidia. Technologiebeurs Nasdaq steeg afgelopen week dan ook met bijna 3%. In Europa (behalve in Nederland) is deze sector minder groot, waardoor het kan dat de Europese beurzen zelfs daalden afgelopen week. Dit werd mede veroorzaakt door een stijging van de 10-jaarsrente. Beleggers hebben de afgelopen maanden wellicht teveel voorgesorteerd op rentedalingen. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank bleek dat de discussie over eventuele renteverlagingen voorlopig nog niet aan de orde is. De ECB blijft waakzaam inzake inflatie. De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, waarschuwde dat financiële markten niet te ver moeten vooruitlopen op verwachte renteverlagingen door de ECB. Knot blijft wel optimistisch over een terugkeer van de inflatie naar 2% in 2025. Economen gaan er dan ook vanuit dat de renteverlagingen dit jaar wel komen, maar waarschijnlijk later in het jaar. Economische groeicijfers uit Duitsland (-0,3%) en China (+5,2%) over het vierde kwartaal vielen overigens enigszins tegen.

Afgelopen week publiceerden slechts enkele bedrijven hun kwartaalcijfers. Zoals aangegeven verraste TSMC positief. Amerikaanse financials lieten gemengde resultaten zien. Deze week barst het cijferseizoen echt los. Opvallend was verder de forse daling van de gasprijzen, zowel in Europa (-11%) als in de VS (-9%). De olieprijs bleef afgelopen week vrijwel onveranderd. De dollar won 0,5% ten opzichte van de euro. De 10-jaarsrente steeg zowel in de VS als in Europa met bijna 20 basispunten.

Duurzaam topic

Het Chinese bedrijf Betavolt heeft een nieuwe nucleaire diamantbatterij ontwikkeld die elektronische apparatuur voor 50 jaar van stroom kan voorzien, zonder dat deze ooit opgeladen hoeft te worden. Nucleaire batterijen bestaan al zo’n 70 jaar. De batterijen gebruiken straling om elektriciteit op te wekken. De technologie wordt toegepast op plekken waar opladen moeilijk is, zoals in de ruimtevaart. De nieuwe batterij van Betavolt bestaat uit lagen radioactief nikkel en diamant omgeven door een beschermende behuizing, die ervoor zorgt dat de straling niet naar buiten komt. Als de batterij alle straling heeft omgezet naar elektriciteit blijft er niet-radioactief koper over dat geen enkele bedreiging of vervuiling voor het milieu vormt. Dit maakt de batterij geschikt in medische apparatuur zoals gehoorapparaten en pacemakers. Ook voor smartphones die nooit opgeladen hoeven te worden of drones die onafgebroken kunnen blijven vliegen is de batterij geschikt. De batterij heeft de grootte van een munt en heeft een vermogen van 100 microwatt bij een voltage van 3 volt. Dat is echter op dit moment nog niet genoeg om een smartphone op te laden. In 2025 wil het bedrijf een grotere batterij presenteren. Betavolt verkent de massaproductie van de batterij, maar wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.

Amerikaanse indices

De S&P 500 index bereikte afgelopen vrijdag een nieuwe recordstand, de toonaangevende index steeg afgelopen week 1,2%. Technologiebeurs Nasdaq won maar liefst 2,9%. De Amerikaanse aandelenmarkt is 2024 beduidend beter begonnen dan de Europese. De volatiliteit in de VS steeg licht naar 13,3%.

AEX Index

De AEX index daalde afgelopen week 0,4% en sloot de week af op een stand van 778,89 punten, ondanks forse koersstijgingen in de chipsector. Het best presterende aandeel was afgelopen week Besi, dat maar liefst 11,7% steeg, gevolgd door ASML (+10,2%) en ASM International (+5,7%). Echter slechts 8 van de 25 AEX-bedrijven sloten de week positief af. De slechtst presterende aandelen waren Adyen en IMCD, die beide 5,7% verloren. Ook Prosus presteerde ondermaats met een koersverlies van 4,8%. Overigens is de Nederlandse midcapindex, de AMX, het jaar ronduit slecht begonnen, afgelopen week daalde deze index 3%, in de eerste drie weken van 2024 verloor de AMX reeds 5,5%.

Europese indices

De overige grote Europese indices noteerden allemaal lager afgelopen week. De Britse FTSE-index presteerde met een koersdaling van 2,1% het slechtst. Ook de Duitse DAX index (-0.9%) en de EuroStoxx50 index (-0,.7%) verloren terrein. In Europa steeg de volatiliteit van 13,4% naar 14,3%.

TOPSELECTIE

Ahold Delhaize

Het marktaandeel van Albert Hein is in Nederland in 2023 gestegen van 36,7% naar 37,1%, vooral dankzij een toename van het aantal klanten. Voor het vijfde jaar op rij groeide het marktaandeel. De marges ontwikkelen zich goed in Europa, maar staan in de VS onder druk. De koers ging omlaag op dat laatste nieuws.

Alphabet (Google)

Samsung gaat de kunstmatige intelligentietechnologie van Google, inzetten in de Samsung S24-serie, die afgelopen week werd onthuld. Het marktaandeel van GenAI-smartphones zal in 2024 waarschijnlijk verdubbelen ten opzichte van de 4% in 2023. Daarnaast investeert Google 1 miljard dollar in een nieuw datacenter in Engeland.

CBOE Global Markets

CBOE heeft de handel van Bitcoin- en Etherfutures succesvol in de markt gezet.

Sage Group

In het eerste kwartaal van gebroken boekjaar 2024 heeft Sage Group de omzet met 10% zien stijgen tot 573 miljoen Britse pond. De omzet van Sage Business Cloud steeg met 18%, terwijl de terugkerende omzet op basis van softwareabonnementen met 14% toenam. Met name in Noord-Amerika was er sprake van forse groei. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de update. Sage Group publiceert winstcijfers op halfjaarbasis, welke in mei bekend worden gemaakt.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in december vorig jaar sterker dan verwacht. De verkopen namen op maandbasis toe met 0,6%, waar een stijging van 0,4% werd verwacht. Op jaarbasis namen de detailhandelsverkopen toe met 4,8%. De industriële productie steeg onverwacht met 0,1%, waar een afname van 0,1% werd verwacht. Op jaarbasis was er sprake van 1% groei in de productie. Het consumentenvertrouwen in de VS is in januari flink verbeterd.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in december definitief uitgekomen op 2,9%, conform de eerste raming. De industriële productie daalde in november met 6,8% op jaarbasis tegen een verwachte afname van 5,9%. Op maandbasis kromp de productie in de industrie met 0,3%, conform verwachting.

Nederland

De werkloosheid in Nederland is in december gestegen van 3,5% naar 3,6%. In december hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar geen betaald werk. Naast de 359.000 werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet naar werk hebben gezocht of daarvoor niet direct beschikbaar zijn. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend.

Duitsland

De Duitse economie is in 2023 gekrompen met 0,3%. Aangepast voor kalendereffecten bleef de daling beperkt tot 0,1%. In 2022 was er nog sprake van 1,8% groei. De Duitse inflatie is, conform de eerste raming in december, definitief vastgesteld op 3,7%, na een inflatie van 3,2% een maand eerder. De producentenprijzen daalden in december met 8,6% op jaarbasis, er werd gerekend op een daling van 8,0%.

Azië

De Chinese economische groei is in het 4e kwartaal op jaarbasis uitgekomen op 5,2%. Economen rekenden op 5,3% groei. De industriële productie is in december gestegen met 6,8% op jaarbasis, conform verwachting. In heel 2023 steeg de Chinese industriële productie met 4,6%.

De Japanse inflatie is in december gedaald tot 2,6%, de kerninflatie kwam uit op 2,3% op jaarbasis. Beide cijfers lagen 0,2% lager dan een maand eerder en waren conform verwachting.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

Geruchten dat Deutsche Bank interesse zou hebben om ABN AMRO over te nemen lijken vooralsnog voorbarig. Er is door Deutsche Bank namelijk nog geen zakenbank in de arm genomen om een overnamedoelwit te zoeken. Bovendien heeft de Nederlandse Staat nog 48% van de aandelen ABN AMRO in bezit, die met het oog op het verleden waarschijnlijk zal kiezen voor stabiliteit in plaats van haastige deals.

Shell

Shell heeft zijn Nigeriaanse onderdeel Shell Petroleum Development Company of Nigeria verkocht aan een consortium van 5 bedrijven. Shell ontvangt in eerste instantie 1,3 miljard dollar, daarna zal nog eens maximaal 1,1 miljard dollar worden uitbetaald door de koper. Nigeria moet nog wel goedkeuring verlenen. Shell investeert in een aardgasveld in de Britse Noordzee. Verwacht wordt dat het gasveld over 2 jaar operationeel is en dat met de piekproductie circa 1 miljoen woningen verwarmd kunnen worden. Financiële details over de omvang van de investering werden niet vermeld.

UMG (Universal Music Group)

UMG gaat honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf heeft bijna 10.000 werknemers. Het Europees parlement heeft een resolutie aangenomen voor eerlijkere betaling van royalty’s aan muzikanten. De meeste inkomsten gaan nu naar een klein groepje populaire artiesten en enkele grote muzieklabels.

Fastned

De laadomzet van Fastned groeide in het 4e kwartaal met 44% op jaarbasis naar 19,2 miljoen euro. Fastned verwerkte 1,3 miljoen laadsessies van elektrische auto’s. De brutowinst bedroeg 14,2 miljoen euro, nipt meer dan verwacht. Eind 2023 had Fastned 297 stations in 7 landen. De pijplijn is gevuld met meer dan 500 stations. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway zag het aantal orders in het vierde kwartaal met 7% dalen tot 223 miljoen. Analisten rekenden op 229 miljoen orders. De brutotransactiewaarde liep conform verwachting terug met 5% tot 6,75 miljard euro. De EBITDA-winst kwam in 2023 met circa 320 miljoen euro iets hoger uit dan de consensus van 317 miljoen euro. Het aandeel daalde in eerste instantie zo’n 4%, maar herstelde vervolgens.

Internationaal bedrijfsnieuws

TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company boekte in het vierde kwartaal vrijwel dezelfde omzet als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet bedroeg 625,5 miljard Taiwanese dollar, omgerekend circa 18 miljard euro. De nettowinst daalde met 19% tot omgerekend circa 6,9 miljard euro. Vergeleken met het derde kwartaal steeg de omzet met 14,4% en steeg de winst 13,1%. In heel 2023 viel de omzet van TSMC 4,5% lager uit. Voor 2024 voorziet ’s werelds grootste chipproducent 20% omzetgroei. Zowel de cijfers als de outlook verrasten positief, het aandeel steeg dan ook ruim 6%.

Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De omzet, na aftrek van rentelasten, steeg 7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot 11.3 miljard dollar. Analisten gingen uit van 10,8 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 2,01 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 65% tot $ 5,48. De consensus was $ 3,62 winst per aandeel. Over heel 2023 bedroeg de nettowinst van Goldman Sachs 8,52 miljard dollar, het laagste niveau in 4 jaar. Na de cijfers noteerde het aandeel licht hoger.

Morgan Stanley

Zakenbank Morgan Stanley heeft in het vierde kwartaal een nettowinst geboekt van 1,52 miljard dollar, een jaar eerder was dit nog 2,2 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 1,13 tegen een verwachting van $ 1,05. De omzet steeg 1,5% tot 12,9 miljard dollar, 200 miljoen meer dan verwacht. Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers, het aandeel verloor meer dan 4%.

BASF

Het Duitse chemiebedrijf boekte een omzet van 68,9 miljard euro in 2023, een daling van 21% ten opzichte van 2022. De analistenconsensus lag op 70,5 miljard euro. De operationele winst daalde van 6,9 miljard naar 3,8 miljard euro. Analisten rekenden op 3,9 miljard, terwijl BASF eerder nog uitging van circa 4,2 miljard euro winst. Het aandeel verloor ruim 1% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

Optimisme in de techsector zorgde voor stijgende koersen in de VS. Europa bleef achter door de stijgende rente en minder exposure in de techsector. De nieuwe recordstand van de S&P 500 kan de aandelenmarkt een mooie impuls geven (never sell on new highs).

Aankomende week barst het cijferseizoen in de Verenigde Staten los, met in de VS onder meer kwartaalcijfers van Tesla, Netflix, IBM, Intel en Visa. In Europa worden de resultaten van ASML, SAP en Remy Cointreau bekendgemaakt. Op macro-economisch vlak komt de ECB en Bank of Japan met een rentebesluit. De verwachting is dat beide de rente ongewijzigd laten. Verder geven wereldwijd de inkoopmanagersindices een inzicht in de stand van de economie begin dit jaar. De week wordt afgesloten met de kerninflatiecijfers over december vorig jaar in de VS. Kortom een drukke week met een volle agenda.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 22 - 26 januari


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen