Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Markupdate DBAC 2024-02-03

Wat bewoog de markten: 29 januari - 2 februari 2024


Fed verlaagt de rente nog niet, bedrijfscijfers vallen mee

Wederom een mooie handelsweek op de internationale aandelenmarkten. De indices in de Verenigde Staten boekten wederom nieuwe records, terwijl in Amsterdam de AEX index nog slechts 5 punten verwijderd is van de all-time recordstand. De Amerikaanse centrale bank hield de rente zoals verwacht ongewijzigd. Fed-voorzitter Powell zei herhaaldelijk nog geen haast te hebben met het verlagen van de rente. Hij gaf aan bemoedigd te zijn met de vooruitgang op het gebied van inflatie, maar tevens dat de Fed de rente pas verlaagt wanneer de beleidsmakers voldoende vertrouwen hebben in een lagere inflatie. De tienjaarsrente daalde licht na het rentebesluit, maar steeg vrijdag na het sterke Amerikaanse banenrapport. De banengroei en de looninflatie stegen in januari veel sterker dan verwacht, terwijl de werkloosheid onveranderd bleef op 3,7%. In Duitsland en de eurozone kon de economie in het vierde kwartaal van 2023 geen groei laten zien. In Duitsland was zelfs sprake van krimp, terwijl de economie in de  eurozone op nulgroei bleef steken. In Nederland bleek de inflatie in januari toch weer behoorlijk gestegen.

Afgelopen week was er eveneens volop bedrijfsnieuws. De bedrijfscijfers waren over het algemeen iets beter dan verwacht. Voor de S&P 500 bedrijven wordt inmiddels weer circa 1,6% winstgroei verwacht, waar men eerder nog uitging van een lichte daling. Met name de financials en de vastgoedsector presteren minder goed. Technologie-, energie-, en gezondheidszorgbedrijven presteren over het algemeen goed. Van de magnificent 7-bedrijven verrasten Meta en Amazon positief, terwijl de koersen van Apple, Microsoft en vooral Alphabet daalden na de publicatie van de kwartaalcijfers. In Nederland vielen de cijfers van ING en Philips tegen, terwijl de resultaten van Shell en KPN positief werden ontvangen.

Verder steeg de Europese gasprijs ruim 4%, terwijl de olieprijs juist daalde met 7,5%. De tienjaarsrente daalde licht afgelopen week, zowel in Europa als in de VS. De dollar won 0,6% ten opzichte van de euro na het sterke Amerikaanse banenrapport.

Duurzaam topic

Sieradenontwerper Pandora koopt alleen nog maar gerecycled goud en zilver in voor al haar sieraden. Volgens Pandora wordt hiermee 58.000 ton CO2-uitstoot voorkomen. Hiervoor moeten 2,9 miljoen bomen een jaar lang groeien, een windmolen 145.000 uur draaien of 550.000 zonnepanelen een jaar lang stroom opwekken. De uitstoot wordt voorkomen omdat mijnbouw veel meer energie en hulpbronnen vereist dan recycling. De recycling van goud stoot minder dan 1% van de koolstofuitstoot van de mijnbouw van nieuw goud. De koolstofvoetafdruk van gerecycled zilver is een derde van die van gedolven zilver. Edelmetalen kunnen overigens eeuwig gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt won afgelopen week wederom terrein. Het commentaar van Fed-voorzitter Powell zorgde woensdag voor wat winstnemingen, maar beleggers reageerden over het algemeen goed op de gepubliceerde kwartaalcijfers. De toonaangevende S&P 500  index sloot de week af op een nieuwe recordstand van 4.958 punten, een weekstijging van 1,4%. Ook technologiebeurs Nasdaq, gesteund door forse koersstijgingen van onder meer Meta en Amazon noteerde 1,3% hoger. De volatiliteit in de VS steeg een half procentpunt tot 13,9%.

AEX Index

De AEX index zette het positieve segment ook afgelopen week door. De AEX steeg 0,6% tot 822,53 punten. Hiermee is de AEX nog slechts 5 punten verwijderd van de recordstand die in november 2021 werd bereikt. Het best presterende aandeel was afgelopen week EXOR dat 7,1% steeg, gevolgd door Adyen (+3,7%) en KPN (+3,1%). Van de 25 aandelen in de AEX eindigden er 14 in de plus. Philips stelde teleur met zijn cijfers en was de grootste verliezer, het aandeel daalde 8,1%. Ook de resultaten van ING vielen tegen, het bankaandeel verloor 7,0% en trok ABN AMRO mee in de malaise (-4,2%).

Europese indices

De EuroStoxx50 index steeg afgelopen week 0,4%. Minder goed presteerden de Duitse DAX index en de Britse FTSE-index, die beide 0,3% daalden. De volatiliteit steeg net als in de VS circa 0,5% tot 14,0%

TOPSELECTIE

Afgelopen week publiceerden 10 bedrijven uit de Topselectie hun resultaten over het afgelopen kwartaal. Zie onderstaande tabel, opvallende cijfers zijn nader toegelicht.


Novo Nordisk liet wederom forse winst- en omzetgroei zien. De winst per aandeel steeg maar liefst 63%, terwijl de omzet 37% groeide. Beleggers beloonden de cijfers dan ook met een mooie 3,8% koersstijging.

Opvallend was de forse koersdaling van het aandeel Alphabet. Zowel de omzet- als de winstgroei was robuust en beter dan verwacht. Echter de nadruk werd gelegd op tegenvallende advertentie-inkomsten. De groei betrof 11% tegen een verwachting van 11,5%. Het aandeel noteerde maar liefst 7,5% lager na de cijfers. De totale omzet groeide met 14,5%, 2% meer dan verwacht. De winstgroei van Alphabet kwam uit op 56%.

Ook F5, Hartford Financial en Cencora publiceerden sterke winstgroeipercentages.

Merck & Co boekte slechts $ 0,03 winst per aandeel tegen $ 1,62 een jaar eerder. In de cijfers was echter een éénmalige last van $ 1,69 per aandeel genomen voor de samenwerking met het Japanse Daiichi Sankyo bij de ontwikkeling van drie medicijnen tegen kanker. Zonder deze last bedroeg de winstgroei van Merck 6,2% in het vierde kwartaal. Het aandeel steeg dan ook bijna 2% na de cijfers. De cijfers van Juniper Networks en Johnnson Controls vielen enigszins tegen. Jupiter wordt binnenkort echter overgenomen door Hewlett Packard voor $ 40 per aandeel. Johnson Controls, actief op het gebied van verwarming, airconditioning en beveiliging van gebouwen, had last van de zwakke vraag in China.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De rente in de VS werd zoals verwacht onveranderd gelaten op 5,25 tot 5,5%. 

In januari was er sprake van een banengroei van 353.000, waar de markt uitging van een stijging van 185.000 banen. De werkloosheid bleef stabiel op 3,7%. Economen rekenden op een stijging tot 3,8%. De loongroei was sterker dan verwacht, op jaarbasis bedroeg de stijging 4,5% tegen een verwachting van 4,3%. Over het vierde kwartaal van 2023 bleken de arbeidskosten in de VS juist minder gestegen dan verwacht. De arbeidskosten per eenheid stegen met 0,9% op kwartaalbasis, waar 1% stijging was verwacht. Op jaarbasis was er sprake van een kostenstijging van 4,2%.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het vierde kwartaal stabiel gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Gerekend werd op een daling van 0,1%. Op jaarbasis was sprake van 0,1% economische groei. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in januari gestegen met 2,8%. De inflatie daalde daarmee fractioneel, in december stegen de prijzen met 2,9%, tegenover 2,7% verwacht. De kerninflatie bedroeg in januari 3,3% tegen 3,4% een maand eerder.

Nederland

De inflatie in Nederland is in januari weer flink gestegen. De consumentenprijzen stegen 3,2%, na een prijsstijging van 1,2% in december. Exclusief energie bedroeg de inflatie 3,5% tegen 3,4% een maand eerder. De Nederlandse detailhandelsverkopen stegen, gecorrigeerd voor kalendereffecten, met 1,9% op jaarbasis. In heel 2023 heeft de detailhandel 5,6% meer omgezet dan in 2022.

Duitsland

De Duitse economie is in het vierde kwartaal opnieuw gekrompen. De daling bedroeg 0,3% ten opzichte van een kwartaal eerder. In heel 2023 daalde het Duitse bruto nationaal product met 0,3%. De Duitse inflatie daalde sterker dan verwacht. In januari bedroeg de prijsstijging 2,9% op jaarbasis, een maand eerder was dit nog 3,7%. Er werd gerekend op 3,4% inflatie.


Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Adyen gaat samenwerken met de Amerikaanse financiële dienstverlener voor MKB-bedrijven BILL. De diensten van Adyen worden opgenomen in het aanbod van virtuele betaalkaarten van BILL. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

ASR Nederland

ASR Nederland verkoopt Knab Bank aan BAWAG Group voor een bedrag van 510 miljoen euro. Knab werd onderdeel van ASR na de transactie met Aegon. BAWAG is een Europese bankengroep. De transactie heeft een positief effect op de Sovency II-ratio van ASR van circa 13 procentpunt. De afronding van de deal wordt in de tweede helft van 2024 verwacht.

IMCD

IMCD heeft de overname van het resterende 30% belang in de Indiase distributeur van speciale chemicaliën Signet Excipients afgerond. Financiële details werden niet bekendgemaakt. 

ING Groep

ING heeft teleurstellende resultaten geboekt in het vierde kwartaal van 2023, al werd er fors meer winst behaald. De nettowinst steeg met 43% naar 1,56 miljard euro. De winst per aandeel steeg 50% naar € 0,45. Analisten rekenden echter op € 0,48 winst per aandeel. De winst zonder de voorzieningen voor oninbare leningen was 7% lager dan verwacht en de rentebaten kwamen eveneens lager uitkwamen dan verwacht. ING verwacht dat de rentebaten in 2024 terugzakken van circa 16 miljard in 2023 tot ongeveer 15 à 15,5 miljard euro dit jaar. Het aandeel daalde 6,5% na de cijfers.

KPN

KPN heeft in het vierde kwartaal de omzet met 4,3% zien stijgen tot 1,42 miljard euro, 200 miljoen meer dan verwacht. De nettowinst steeg met 8,4% tot 206 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen. In heel 2023 steeg de omzet van KPN met 2,5% naar 5,45 miljard euro. KPN herhaalde de outlook voor 2024. Het telecombedrijf verwacht een stijging van de operationele winst van 3%. KPN gaat dit jaar voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Na de cijfers noteerde het aandeel 3% hoger.

Philips

Philips zag de omzet in het vierde kwartaal met 5,5% dalen tot 5,1 miljard euro. Analisten rekenden op 5,3 miljard euro omzet. Philips boekte een bescheiden nettowinst van 38 miljoen euro. Analisten gingen uit van 331 miljoen euro winst. Philips stelt een dividend voor van € 0,85 per aandeel, net als een jaar eerder.  In heel 2023 boekte Philips 6% meer omzet, voor dit jaar wordt 3 tot 5% groei voorzien. Daarnaast heeft Philips een akkoord bereikt met de Amerikaanse toezichthouder FDA over de slaapapneu-apparaten. Hiervoor reserveerde Philips in het vierde kwartaal een bedrag van 363 miljoen euro. Het aandeel daalde 4,5% na de cijfers.

Shell

Shell heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De winst daalde met 25% tot 7,3 miljard dollar. De analistenconsensus lag echter op 6,0 miljard dollar winst. De operationele vrije kasstroom, een cijfer waar de markt veel aandacht voor heeft, kwam uit op 12,6 miljard dollar. Hier rekenden de analisten op 11,6 miljard dollar. Shell kondigde verder een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 3,5 miljard dollar. Shell verwacht in 2024 tussen de 22 en 25 miljard dollar te investeren, in 2023 was dit 24,4 miljard dollar. Het aandeel steeg 2% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen is in volle gang, hieronder een overzicht van de belangrijkste bedrijfscijfers. De meest opvallende kwartaalresultaten zijn verder toegelicht.


Meta Platforms (Facebook)

Het aandeel steeg maar liefst 20% na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Meta zag de winst verdrievoudigen, terwijl de omzet met 25% toenam. Meta gaat voor het eerst in zijn geschiedenis dividend uitkeren. Daarnaast wordt er voor 50 miljard dollar extra eigen aandelen ingekocht.

Amazon

Amazon heeft zich eveneens duidelijk hersteld van de dip in het vierde kwartaal van 2022. Beleggers reageerden dan ook met een koersstijging van bijna 8% op de beter dan verwachte cijfers. 

Microsoft

Microsoft kende een sterk vierde kwartaal van 2023. De omzet steeg 18%, terwijl de winst per aandeel zelfs 26% toenam. Zowel de winst als de omzet was hoger dan verwacht. Het aandeel daalde echter bijna 3%, doordat de verwachte omzet voor het huidige kwartaal licht teleurstelde.

Negatieve uitschieters in de vorige week waren de Franse bank BNP Paribas en pakketbezorger UPS, die niet aan de verwachtingen konden voldoen. Beide aandelen werden daarvoor afgestraft door beleggers.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het cijferseizoen is nog steeds in volle gang. Tot nu toe vallen de resultaten per saldo niet tegen. Er waren zowel positieven en negatieve uitschieters. De aandacht ging vooral uit naar de grote techbedrijven. Beleggers waren minder tevreden over de cijfers van Alphabet, terwijl positief werd gereageerd op de cijfers van Meta (Facebook) en Amazon. Met name de koerssprong van 20% in Meta was indrukwekkend. De boodschap van de Amerikaanse Fed over de latere timing van een eventuele renteverlaging sneeuwde onder in het cijfergeweld.

De aankomende week is het op het macro-economisch vlak relatief rustig, met enkele definitieve inflatiecijfers en de inkoopmanagersindex diensten. Aan bedrijfscijfers is echter geen gebrek. In Nederland staan onder meer Adyen, AkzoNobel en Unilever op de agenda. Ook in de rest van Europa en de VS publiceren diverse bedrijven hun kwartaalresultaten. Wij zijn benieuwd of de AEX index aankomende week een nieuwe recordstand neerzet of dat de aandelenmarkten een pas op de plaats maken na de recente sterke koersstijgingen.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 5 - 9 feb


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen