Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-07-01

Wat bewoog de markten: 26 tot 30 juni 


Positief sentiment op de beurzen keert terug

Wereldwijd stegen de aandelenkoersen afgelopen week enkele procenten. De inflatie in de eurozone en in Nederland daalden in juni iets meer dan verwacht. In Spanje kwam de inflatie zelfs weer onder de ECB-doelstelling van 2% uit. Uitzondering was Duitsland, waar de prijzen in juni met 6,4% stegen (een maand eerder 6,1%). In de Verenigde Staten kwam de PCE-kerninflatie in mei uit op 4,6%, terwijl de reguliere PCE een half procent daalde tot 3,8%. Door de positieve inflatieontwikkeling is er mogelijk minder noodzaak voor de centrale banken om de rente agressief verder te verhogen. Het eerste halfjaar van 2023 stegen de aandelenmarkten wereldwijd fors. Technologiebeurs Nasdaq noteert dit jaar zelfs 38% hoger. De S&P 500, de EuroStoxx50 en de Duitse DAX index stegen alle drie 16% in de eerste zes maanden van het jaar. De AEX bleef enigszins achter met een koersstijging van 12,3%. De Engelse FTSE-index, die vorig jaar als enige index een positief rendement behaalde, blijft dit jaar ver achter met een stijging van slechts 1,1%.

Afgelopen week stegen de Europese gasprijzen ruim 14%, terwijl de olieprijs 1,4% hoger noteerde. Vanaf 1 januari is de gasprijs overigens meer dan gehalveerd, de olieprijs noteert 12% lager dan aan het begin van het jaar. De dollar verloor afgelopen week 0,2% ten opzichte van de euro en de tienjaarsrente steeg zowel in de VS als in Europa met enkele procentpunten. 

Duurzaam topic

De Europese Rekenkamer waarschuwt dat de Europese Unie haar eigen doelstellingen omtrent klimaat en energie voor 2030 niet zal halen. Het streven is om in 2030 55% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990, maar de afname bleek tot 2021 slechts 30%. Ook het doel om tegen het einde van dit decennium 45% procent hernieuwbare energie te gebruiken is nog ver weg. In 2021 was dit nog slechts 22%. Er bestaan ook zorgen over de beschikbaarheid van voldoende financiële middelen voor klimaatmaatregelen. Volgens de begroting zal de EU de komende jaren ongeveer 87 miljard euro per jaar besteden aan klimaatmaatregelen. Dat is echter minder dan 10% van de geschatte jaarlijkse investeringsbehoefte van ongeveer 1 biljoen euro. Het is onduidelijk of het resterende bedrag uit andere fondsen daadwerkelijk wordt geïnvesteerd. Verder wijst de Europese Rekenkamer erop dat in veel landen gebrek aan transparantie is op het gebied van de energiedoelstellingen.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt steeg flink afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index noteerde een plus van 2,3% en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,9%. De volatiliteitsindex VIX schommelde rond 13,6 het laagste niveau in jaren.

AEX Index

De AEX index steeg net als de S&P 500 index 2,3% afgelopen week. De Amsterdamse index sloot de week af op een stand van 773,94 punten. Het aandeel Prosus was het best presterende aandeel en steeg 6,7%. Ook AkzoNobel (+6,1%) en Philips (+5,7%) stegen fors. Er waren afgelopen week slechts 3 aandelen in de AEX die koersverlies leden. Het aandeel Heineken verloor het meeste: -1,3%. Wolters Kluwer verloor 0,9% en Unilever daalde minimaal (-0,1%).

Europese indices

Ook de grote Europese indices stegen afgelopen week. De EuroStoxx50 index won 3,0%, de Duitse DAX index steeg 2,0%, terwijl de Britse FTSE-index slechts 0,9% hoger noteerde. De beweeglijkheidsindex, de V-Stoxx, daalde 1,7% tot 13,6%, waardoor de volatiliteit in Europa op hetzelfde niveau ligt als in de Verenigde Staten.

TOPSELECTIE

AstraZeneca

AstraZeneca meldde dat het progressie boekt met een experimenteel geneesmiddel tegen longkanker. De Britse geneesmiddelenproducent zei ook dat er "enkele" incidenten waren van graad 5, wat volgens analisten een verwijzing is naar fatale gevallen. Het aandeel daalde na dit bericht met 5%. Analisten meldden dat de progressie van het geneesmiddel minder groot was dan gehoopt.

Rogers Communications

Rogers heeft als gevolg van de overname van Shaw ter waarde van ruim 20 miljard dollar ontslagen aangekondigd waardoor overlappende bedrijfsfuncties worden geschrapt. Rogers gaf aan dat de deal resulteert in 1 miljard dollar aan synergievoordelen. 

Sage Group

De Britse leider op het gebied van administratiesoftware voor het MKB kondigde een uitgebreide relatie met Amazon Web Services aan, gericht op het helpen van MKB-bedrijven om de digitale transformatie te versnellen en te profiteren van de nieuwste technologie. Het aandeel steeg ruim 3% na dit nieuws en bereikte daarmee een nieuwe alltime-high.

Sodexo

Sodexo heeft in een tradingupdate bekendgemaakt dat het dit jaar rekent op een omzetgroei van 11%. De omzet steeg, conform verwachting, in het afgelopen kwartaal met 9,1% naar ruim 6 miljard euro. De activiteit Benefits and Rewards Services van Sodexo wordt onder de nieuwe naam Pluxee zelfstandig naar de beurs gebracht. De verwachting is dat het aandeel Pluxee in december dit jaar zal worden gelanceerd. Sodexo verwacht dat de nieuwe naam helpt om de Benefits and Rewards Services-activiteit nog sterker te onderscheiden. Pluxee is een toonaangevende speler in 31 landen. Bij Pluxee steeg de omzet met 25% in het afgelopen kwartaal.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van 2023 met 2% op kwartaalbasis gegroeid. Bij een eerdere raming werd 1,3% groei gemeld. De groeivertraging was derhalve veel minder sterk dan eerder gedacht. De PCE-kerninflatie in de VS is in mei licht gedaald naar 4,6% ten opzichte van de 4,7% in april. Economen rekenden op een onveranderde inflatie van 4,7%. De reguliere PCE inflatie daalde van 4,3% naar 3,8% op jaarbasis.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in juni gedaald tot 5,5%. In mei was er nog sprake van een prijsstijging van 6,1%. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg juist van 5,3% naar 5,4%. De werkloosheid in de EU bleef in mei gelijk op 6,5%.

Nederland

Ook in Nederland daalde de inflatie in juni. De consumentenprijzen stegen met 5,7%, in mei was er nog sprake van 6,1% inflatie. De detailhandelsverkopen zijn in mei met 4,6% gestegen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De verkoopvolumes daalden wel met 5,8%.

Duitsland

In Duitsland steeg de inflatie in juni naar 6,4%, na een inflatie van 6,1% in mei. De IFO-index voor het Duitse ondernemersklimaat daalde meer dan verwacht. De detailhandelsverkopen stegen met 2,8%, maar gecorrigeerd voor inflatie daalde de omzet met 3,6%. De werkloosheid in Duitsland steeg licht in mei.

Azië

Uit de inkoopmanagersindex in China bleek dat de dienstensector minder hard is gegroeid in juni. In Japan stegen de detailhandelsverkopen met 5,7%, dit was meer dan verwacht.

Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aegon gaat zich statutair vestigen in Bermuda. Door de verkoop van Aegon Nederland aan ASR heeft Aegon geen gereguleerde verzekeringsactiviteiten meer in Nederland. Hierdoor kan De Nederlandsche Bank niet meer als toezichthouder optreden. Meer internationale verzekeringsmaatschappijen zijn in Bermuda gezeteld. Het hoofdkantoor blijft in Nederland en Aegon blijft belastingplichtig in ons land.

ASML /ASM International

Per 1 september gelden aanvullende exportmaatregelen voor geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders. Nederland neemt deze stap vanuit het belang van de nationale veiligheid. De Verenigde Staten willen dat ASML minder DUV-machines levert aan China. ASML reageerde dat het niet verwacht dat de aanvullende maatregelen een significant effect hebben op de outlook voor 2023 of de lange termijndoelstellingen. ASML herhaalde dat er reeds regels gelden voor de export van EUV-machines. Het aandeel ASML opende 3% lager na de aankondiging.

DSM Firmenich

DSM Firmenich heeft de outlook voor 2023 verlaagd. Vanwege zwakke macro-economische omstandigheden en lage vitamineprijzen verlaagde DSM Firmenich de verwachte EBITDA dit jaar naar circa 1,85 miljard euro, waar eerder werd uitgegaan van 2,28 miljard euro. Hierbij houdt het bedrijf rekening met een negatieve impact van de vitamineprijzen van circa 400 miljoen euro. Ook rekent DSM Firmenich op een negatief wisselkoerseffect van ongeveer 100 miljoen euro. In het tweede kwartaal boekte DSM Firmenich een aangepaste EBITDA van 400 tot 420 miljoen euro. Dat was een kwartaal eerder nog 521 miljoen euro en in het tweede kwartaal van 2022 was dit 582 miljoen euro. DSM Firmenich kondigde woensdag maatregelen aan om de vitamine-activiteiten te reorganiseren. Op de middellange termijn denkt DSM Firmenich nog altijd een aangepaste EBITDA-marge te kunnen realiseren van 22 tot 23 procent met een autonome omzetgroei van 5 tot 7 procent per jaar. Ondanks de winstwaarschuwing steeg het geplaagde aandeel met enkele procenten.

Prosus

Prosus heeft in boekjaar 2023 de omzet met 16% zien stijgen tot 4,9 miljard dollar, waarbij de omzetgroei in maaltijdbezorging met 35% fors steeg. De omzet uit Payments & Fintech steeg met 52% tot 903 miljoen dollar. E-commerce, de grootste divisie binnen Prosus, boekte een omzetgroei van 16%. In de eerste helft van 2025 moet de E-commerce portefeuille winstgevend zijn. Afgelopen jaar boekte de divisie nog een verlies van 401 miljoen dollar. Het handelsverlies voor de hele groep kwam uit op 574 miljoen dollar, tegen 537 miljoen dollar een jaar eerder. De kernwinst daalde met 9%. De verwachte loskoppeling van Prosus met het Zuid-Afrikaanse bedrijf Naspers werd eveneens aangekondigd. Prosus heeft het belang in Tencent het afgelopen jaar verder afgebouwd. De nettowinst kwam uit op 10,0 miljard dollar. De winst per aandeel daalde van 12,40 naar 7,45.  Het aandeel Prosus steeg 6% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Amazon

De Amerikaanse toezichthouder bereidt een mededingingszaak tegen Amazon voor, volgens Bloomberg. Amazon zou verkopers op zijn platform bevoordelen als zij ook de logistieke diensten van Amazon gebruiken. Verkopers die hier niet voor kiezen, zouden worden gestraft.

Apple

Apple heeft afgelopen vrijdag een marktkapitalisatie van 3 biljoen dollar behaald. Analisten blijven positief over het aandeel. Volgens de Financial Times verlaagt Apple zijn productiedoelstellingen voor de nieuwe Vision Pro-Headset als gevolg van problemen bij het maken van het complexe ontwerp. Apple zou in 2024 minder dan 400.000 headsets produceren, eerder had Apple aangegeven 1 miljoen stuks in het eerste jaar te willen verkopen.

Tesla

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal 466.000 auto’s afgeleverd, 4% boven de analistenconsensus. Op jaarbasis lagen de leveringen 83% hoger. Tesla heeft de afgelopen maanden meerdere keren de prijzen verlaagd. De kwartaalcijfers worden 19 juli gepresenteerd. Dan zal blijken in hoeverre de marges zijn geraakt door de prijsverlagingen.

Micron Technology

De Amerikaanse chipmaker zag de omzet in het afgelopen kwartaal meer dan halveren, van 8,64 miljard dollar vorig jaar naar 3,75 miljard dollar. Het nettoverlies bedroeg 1,9 miljard dollar. Het aangepaste verlies per aandeel kwam uit op 1,43 tegen een verwachting van 1,61 dollar verlies. Het aandeel daalde 4% na de cijfers.

Nike

Nike heeft in het afgelopen kwartaal 5% meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op 12,83 miljard dollar. Analisten gingen uit van 12,58 miljard dollar omzet. De nettowinst bedroeg 1,0 miljard dollar. De winst per aandeel daalde van 0,90 naar 0,66. Analisten rekenden op 0,70. Het aandeel Nike daalde 5% na de cijfers.

IBM

IBM neemt softwarebedrijf Apptio over voor 4,6 miljard dollar. Apptio biedt tools waarmee bedrijven de software en diensten die ze gebruiken kunnen bijhouden en de kosten beter kunnen beheersen.

Hennis & Mauritz

Het Zweedse modebedrijf H&M zag de omzet toenemen met 9%, maar de operationele winst bleef gelijk. De winstmarge daalde mede door stijgende kosten, de sterke dollar en het ontmantelen van de activiteiten in Rusland.

UBS

UBS wil ongeveer 35.000 medewerkers van het overgenomen Credit Suisse ontslaan. Dit is meer dan de helft van het personeel van Credit Suisse.

Weekconclusie en vooruitzicht

Afgelopen week hervonden de aandelenbeurzen het positieve sentiment dat het hele jaar de aandelenmarkt al kenmerkt. De inflatie lijkt verder af te koelen waardoor de risicobereidheid onder beleggers toeneemt. Het cijferseizoen start volgende week. Analisten verwachten een winstdaling van de S&P 500 bedrijven van maar liefst 6,4% in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal was er sprake van een winstdaling van 2%. Echter voor de tweede helft van het jaar wordt er weer winstgroei verwacht. Voor Q3 2023 is de geschatte winstgroei nog beperkt, 0,8%. Voor het vierde kwartaal voorzien analisten een winstgroei van 8,2%. 

Aankomende week is het bedrijfsnieuws echter nog zeer beperkt. De beurzen in de VS zijn dinsdag gesloten vanwege de viering van de onafhankelijkheid. Op macro-economisch gebied zijn eigenlijk alleen het banenrapport en de werkgelegenheidscijfers die vrijdag in de VS worden gepubliceerd van echt belang.   

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 3 - 7 juli


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen